malagos Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 Neigh, sprawa babeszjozy i narkozy: 1. babeszjoza, a własciwie rozpad czerwonych ciałek krwi, obciaża watrobę, bo jakoś musi oczyscić krew, 2. wątroba ma zdolność regeneracji, zwłaszcza u młodego organizmu, 3. mozna zrobić próby watrobowe, zeby sie upewnić o stanie watroby, i badanie krwi, by ocenić pracę nerek, 4. mozna wybrac narkozę wziewną, ale nie wszyscy ja stosują, 5. czyli... raczej nie ma przeciwwskazań co do sterylizacji :roll: Quote
Neigh Posted November 9, 2007 Author Posted November 9, 2007 Jest tak: najpierw jest konieczne usg........miano mi je zrobić tak bardziej hmm po znajomości.......potem sterylka. Wstępny koszt ............po cenie - 350 - 400 zł. Niestety nie ma mozliwości wpłaty na konto. Normalnie bierze się rachunek..i potem rozlicza, ale tu wetka troszkę hmm czaruje. Zatem albo tańsza sterylka - ale bez rachunku..........albo rachunek i pełna płatność, Poza tym: okazało się, ze usg okazuje się ABSOLUTNIE KONIECZNE. Jeśli rzeczywiście suńka miała babeszie w trakcie ciązy........szczenięta .....mogą być martwe,albo zdeformowane....... EEe na dziś mam tych info dośc.......jutro podzwonię i przemyśle. Quote
ANETTTA Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 sterylka sterylka i zdruwńka ,,,,,,,,i biduleczko do domeczku słodziutka jest ???? sprawdźcie to koniecznie http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=424706 http://www.petitiononline.com/13031953/petition.html i prześlijcie dalej do jak największej liczby osób trzecie to miasto a czwarte to kraj do wypelnienia bez komentarza... zabronić mu wyjazdu, pffff...niech zgnije w więzieniu,psychol cholerny!!!!! a ludzie tez są nieźle powaleni skoro nazywają to sztuką, następna Kozyra, niech ich szlag!!! jak już z ludzi robią eksponaty, to niech robią, wolny kraj - jak ludzie się zgadzają żeby coś takiego robić z ich ciałami, ich sprawa, chociaż o sztukę to się nawet nie ociera. ale żeby ze zwierząt...co za bydle... __________________ Quote
Neigh Posted November 12, 2007 Author Posted November 12, 2007 Nie wiem czy uda się coś zapisać, od wczoraj walczę z dogo i jak na razie pupa...... Byłyśmy u weta: 1. miała usg - na 90% nie jest w ciązy - wypadałoby powtórzyć badanie za jakies 15 dni' 2. sterylka odradzana, jeśli nie jest konieczna........nie określono na jak długo 3. została zaszczepiona przeciw zakaźnym W sumie kosztowało to 130 zł Czeka nas jeszcze drugie odrobaczenie, szczepienie przeciw wściekliźnie - no i kontrola ciąży. Na razie odetchnęłam z ulgą. W tej samej lecznicy od wczoraj walczy o życie "mój" tymczasowy kot - panleukopemia. Jakieś fatum cholera czy co? Quote
Neigh Posted November 12, 2007 Author Posted November 12, 2007 Dziś widziałam szczeniaka .........nie wiem pies czy suka. Podwoziłam dziecko na zajęcia........stał na chodniku i patrzył błagalnie. Tak z 5 - 6 miesięcy na oko. Szare do kolana......Miałam wrażenie, że patrzy mi prosto w oczy.........dziecko wysiadło, ja pojechałam dalej...... Kurcze............nie mam już dokąd ich zabierać......naprawdę........nie mam. Ale czuję się z tym, tak jak się czuję....... Quote
Ziutka Posted November 12, 2007 Posted November 12, 2007 Każdy walczy z dogo...ale widzę informacje na forum " Dzisiaj od 24:00 będą trwały prace serwisowe na forum. Będzie ono niedostępne przez kilka godzin " .... więc powinno jutro już dogo normalnie chodzić. U nas też w schronie jakieś kocie choroby...ostatnio odeszło 7 kociaków. Jednemu DT dała Eurydyka....rzeczywiście to chyba jakieś fatum Neigh :shake: Cieszę się, że Tola nie jest w ciąży...odejdzie chociaż koszt tej sterylki bo i tak już robisz bokami :shake: Quote
Neigh Posted November 12, 2007 Author Posted November 12, 2007 Żebyś wiedziała.........akcja reanimacyjna kota trwa od soboty - transfuzja krwi ozdrowieńca, miliony zastrzyków, jakiś sprowadzany tfx, neupogen czy jakoś tak....... No i na razie 230 zł.........bez opłaty za szpital, w którym nadal jest...... Najgorsze, że nie wiadomo czy przeżyje. Dwa miesiące temu straciłam dwa tymczasy spod śmietnika na to samo gówno... Psychika mi kurde siada...... Quote
Ziutka Posted November 12, 2007 Posted November 12, 2007 Fatum...Fatum...i jeszcze raz fatum nad nami i wszystkimi zwierzakami qrwa :shake: Zamiast wszystko się polepszać to non stop jakieś goowno się do tych naszych zwierzaków przyplącze :-( P.S. Jak masz jakieś nowe foteczki Toleńki to wiesz co zrobić :cool3: A Ja wstawię, żeby cioteczki oczko nacieszyły tym pięknym pycholkiem :loveu: Quote
eurydyka Posted November 14, 2007 Posted November 14, 2007 chyba wiem, o ktorego kota (czarna kotka?) walczycie, i ktory dawal krew wiem gdzie jest tfx, panleukopenie znam za dobrze tez ratujemy maluszka, o ktorym pisala ziuta-23 ale mam nadzieje, ze akurat pp sie nie objawi, bo ja wtedy psychicznie nie dam rady gdyby wetka chciala podratowac watrobe to moge jej w Wawie jakos sprobowac przywiezc dawke ornipuralu (babesie trenowalismy 3 tyg temu na moim ukochanym padaczkowym beaglu) trzymajcie sie i jeszcze prosba np na pw lub tutaj na watku o tresc ogloszenia, bo chcialabym wrzucic na goldenline i na muratora, takie psiaki maja szanse na domy u ludzi budujacych sie i wynoszacych na stale z wawy (dajcie na pw znac Marce, bo sunia w typie benka troszenke) Quote
Neigh Posted November 14, 2007 Author Posted November 14, 2007 Tak tak Eurydyko:-) Owszem czarna kotka wszystko się zgadza ( mam już imię dla niej.......ale nadam dopiero jak - jeśli jej się uda), a ja chyba wiem kto Ty jesteś;-). Psio - koci świat wcale nie jest taki duży:-) Quote
Neigh Posted November 14, 2007 Author Posted November 14, 2007 Ogłoszenie napiszę słowo......może jutro rano, bo będzie chyba ciut luźniej... lekko lecę z nóg....... kotka z panleukopemią mastiff z chłoniakiem Bej z przykurczem łapy ( w hotelu, ale "mój") Frodo w gipsie ( na tymczasie, ale "mój) + Tola ( na szczęście nie w ciąży)........ I obrażony Tz.....który zaczyna mieć dość....... Quote
Neigh Posted November 14, 2007 Author Posted November 14, 2007 A wcale nie ......raptem 172. Widziałam większe. Quote
eurydyka Posted November 14, 2007 Posted November 14, 2007 obrazeni mezowi czy TZ, skad ja to znam, trenuje odkad pojechalismy po kociaka Neigh, ja tez mam przeczucie ze sie znamy tylko z innego nicka na miau a historie kotki sledze na miau i mam nadzieje, ze jej sie uda, Foczka jej dala dobrej krwi (Foczke kiedys zawiozlam do lecznicy na kroplowke jak ja Jana wyciagala z pp) Quote
Neigh Posted November 14, 2007 Author Posted November 14, 2007 eurydyka napisał(a):obrazeni mezowi czy TZ, skad ja to znam, trenuje odkad pojechalismy po kociaka Neigh, ja tez mam przeczucie ze sie znamy tylko z innego nicka na miau a historie kotki sledze na miau i mam nadzieje, ze jej sie uda, Foczka jej dala dobrej krwi (Foczke kiedys zawiozlam do lecznicy na kroplowke jak ja Jana wyciagala z pp) Ja z tego wszystkiego nawet im nie podziękowałam, ale to sie jeszcze zrobi:-). Na razie to wolę nie zapeszać....... Na razie nie jest rewelacyjne...........nadal woda zabarwiona krwią się z niej leje. Ale żyje i to już coś w tej sytuacji....... Quote
ANETTTA Posted November 18, 2007 Posted November 18, 2007 A CO NTAM U PIEKNE BENI TOLI :multi::multi::multi::multi:JAKIS DOMEK SIE JEJ SZYKUJE Quote
ANETTTA Posted November 18, 2007 Posted November 18, 2007 Tooooooooooooooooooola Tooooooooooooola Hopajjjjjjjj Do Domku Quote
Neigh Posted November 19, 2007 Author Posted November 19, 2007 Na razie cisza totalna. Napisze ten tekst do ogłoszeń..... Przepraszam nie miałam głowy. Wyciągałam kota z panleukopenii - fakt z sukcesem. Ale rachunek do wczoraj wyniósł 610 zł - i mówiąc delikatnie czuję sie podłamana...... Mala powinna mieć jeszcze uzupełnione szczepienia. I musi iść do nowego domu bez sterylizacji. Ja jej na pewno nie zrobię. Nie mam zwyczajnie za co. W tym miesiącu wydałam na zwierzęta tyle, że długo się nie pozbieram finasowo. Quote
Neigh Posted November 20, 2007 Author Posted November 20, 2007 Tola - dogo już chodzi, to ukłoń się Państwu :-) A ja mam już tekst ogłoszenia........ale go nie wstawię..... bo muszę do roboty kurcze. Quote
ANETTTA Posted November 20, 2007 Posted November 20, 2007 tooooooooooooooooooola do domku migiem zmykaj domek potrzebny Quote
Ziutka Posted November 20, 2007 Posted November 20, 2007 Neigh napisał(a):Tola - dogo już chodzi, to ukłoń się Państwu :-) Może jakieś foteczki Toleńki :cool3:....to wtedy będziemy widziały ten piekny ukłon niuni :loveu: P.S. Czekam Aguś :lol: Quote
Erica Posted November 21, 2007 Posted November 21, 2007 Neigh, napisz proszę jaki Tola ma charakter* i jakie masz wymagania w stosunku do przyszłej rodziny adopcyjnej. Nie chcę jeszcze robic nadzieii, bo o ile ja bardzo chcę Tolę adoptowac to reszta rodzinki nie czuje się jeszcze przekonana ( brat jest istotą problemową :shake:). *: 1) Jak toleruje inne psy, w szczególności suki? Ja mam 5-miesięczną suczkę, mix gończego polskiego. Lara lubi wszystkie psy obojga płci ( im większe tym lepiej :cool3:) Ale ich dogadanie się byłoby podstawowym warunkiem ewentualnej adopcji. 2) Kondycja fizyczna? Moja matka jak usłyszała o Toli, wyraziła wątpliwosc czy taki schorowany pies mogły mieszkac w bloku ( 3 piętro, ale wiosną wyprowadzamy się do domu z ogrodem) 3) Szczególna pielęgnacja? Nawet jeśli nie uda się z adopcją, ja i tak chcę pomóc ( taka już upata bestia ze mnie). Ile potrzeba na sterylkę? Nie mogę zaoferowac gotówki, ale chętnie wystawię rękodzięło ( jako drugą pracą zajmuję się robieniem biżuterii artystycznej) na bazarek. Tolka za bardzo zapadła mi w serce, żebym łatwo to odpuściła, więc daj mi znac co potrzeba. :) Quote
Neigh Posted November 23, 2007 Author Posted November 23, 2007 Kurcze jak piszę za długie posty to mi wcina...będzie w odcinkach. Najpierw o zdrowiu: Tola wcale nie jest "schorowana". Owszem przeszła babeszjozę ( czy ktoś mi kiedyś powie, jak to się prawidłowo pisze?!!). Ale w sumie to żadna nowość, wiele psów to przechodzi. Jest w tej chwili szczupłą panienką, ale nie przypomina szkieletu. Wazy ciut ponad 30 kg. Za mało, ale niedużo za mało. Owszem nie jest wysterylizowana, ale a. nie było takiej konieczności ( usg) b. w sumie to ona jest młoda i ma jeszcze czas c. po babeszi nie jest jednak wskaza narkoza d. to dodatkowe osłabienie organizmu, więc po co???? Jest po szczepieniach antyzakaźne. Pozostaje doszczepić wściekliznę. jeszcze przez jakiś czas karmić więcej. No i wysterylizować. Ale gdzie tu schorowanie?????? Quote
Neigh Posted November 23, 2007 Author Posted November 23, 2007 Charakter: Mieszka obecnie z dwoma innymi psami, 3 kotami i resztą mojego zwierzyńca. Wszyscy mają sie dobrze. Owszem interesuje się innymi zwierzakami, ale to jest normalne zachowanie - nie jest agresywna, ani nie pała żądzą mordu:-). No hmmm ze świnkami jej bliżej nie poznawałam Nie umie się bawić zabawkami, Żadna siła nie przekona jej do wzięcia do pyska gryzaka typu "kość jadalna", ucho itp. Jak inny pies rozmemła.....no to owszem Jest lękliwa. Nie boi się wszystkiego i wszystkich, nie ucieka w panice. Ale nie nazwałabym jej typem mocnym. Bo i się wszystkiego co przypomina pasek, smycz. Przypięta do smyczy idzie całkiem prawidłowo, nie lubi wchodzenia i wychodzenia z nowych pomieszczeń. Boi się huku. Nie hałasuje, chociaż sygnalizuje przyjście obcych, nie niszczy, nie brudzi, spokojnie zostaje kilka godzin sama. Robi postępy np. sygnalizuje gdy chce wyjść, odważyła się już drapać w drzwi, gdy chce wrócić. Boi się różnych przedmiotów.......np. krzesła...... Reaguje na imię, wraca wołana, jest kompletnie zielona jesli chodzi o komendy, Na razie to ja sie skupiam na przełamywaniu lęków. Quote
Neigh Posted November 23, 2007 Author Posted November 23, 2007 Wymagania Adopcyjne:-))) Marzy mi się Kochająca Rodzina, która zrozumie, że pies jest po przejściach, ale młody. Wymaga spokoju, czasu i zrozumienia. Nie wiem czy moze mieszkać w mieście, bo nigdy tam z nią nie byłam. Owszem raz u weta. ( usg).......w tą i z powrotem do auta. Najlepszy byłby dom z ogrodem.......... Nie oddam jej do budy. Ona musi mieć trwały i bliski kontakt z człowiekiem. Poza tym, jeśli teraz mieszka teraz w mieszkaniu, to przenoszenie na zewnątrz mogłoby się źle dla niej skończyć... Quote
Recommended Posts