Coffee&Nera Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 Nikki takich bledow jest wiele w ksiazkach. Rasy te sa mylone (to najczesciej) i wypisywane jest ze z nich sa swietni stroze (nieraz nawet i ze i z malamuta i z huskiego dobrzy pilnujacy). 100% prawde o tych rasach to tylko znalazlam w ksiazkach pisanych przez znawcow rasy ;) a tak to czesciej jakas gafa zostanie rzucona w encyklopediach ras Quote
Nikki Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 Nera- napisał(a):Nikki takich bledow jest wiele w ksiazkach. Rasy te sa mylone (to najczesciej) i wypisywane jest ze z nich sa swietni stroze (nieraz nawet i ze i z malamuta i z huskiego dobrzy pilnujacy). 100% prawde o tych rasach to tylko znalazlam w ksiazkach pisanych przez znawcow rasy ;) a tak to czesciej jakas gafa zostanie rzucona w encyklopediach ras Chodziło mi o "równierz" oraz "rzaden" ;) Quote
Coffee&Nera Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 W niektorych ksiazkach husky robia wszystko poza bieganiem w zaprzegu ;) Quote
Nikki Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 Zorlis napisał(a):Ciekawe, husky i obedience... :lol: może pomyliło im się z zaprzęgami :diabloti: Quote
Bursztynka13 Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 Przepraszam za błędy:oops: Z książki przepisywałam. Ale na klawiaturze z ortografią tak dobrze mi nie idzie;)Następnym razem bardziej do ortografi się przyłożę:evil_lol:. Chodziło mi głównie o "sens" opisu rasy. A że książka ma ponad 400 stron to błędów pewnie jest więcej, ale ja do przeczytania tej książki się nie palę bo pewnie same bzdury tam piszą:diabloti: Quote
Nikki Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 Bursztynka13 napisał(a):Przepraszam za błędy:oops: Z książki przepisywałam. Ale na klawiaturze z ortografią tak dobrze mi nie idzie;)Następnym razem bardziej do ortografi się przyłożę:evil_lol:. Chodziło mi głównie o "sens" opisu rasy. A że książka ma ponad 400 stron to błędów pewnie jest więcej, ale ja do przeczytania tej książki się nie palę bo pewnie same bzdury tam piszą:diabloti: Zainstaluj sobie przeglądarkę Mozilla Firefox, podkreśla błędy na czerwono ;) A'propos głupot: Niby książka "Jak być najlepszym przyjacielem psa" taka dobra, a wcale święta nie jest. Pisało tam jak można ukarać (!!) psa, np. dając mu klapsa ( no oczywiście nie ręką, bo pies sie jej potem będzie bał, ale np. gazetą :angryy::angryy: ), lub można mu dać kuksańca w pysk ( wczesniej należy mu kazać usiąść ):shake: masakra, a wystarczy przeczytać jedną, małą wartościową książkę i wiedzieć jak wychować metodą pozytywną psa. Quote
Bursztynka13 Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 [quote name='Nikki']Zainstaluj sobie przeglądarkę Mozilla Firefox, podkreśla błędy na czerwono ;) Skorzystam:):) Quote
Kala&Majka Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 Mam książkę "Pies w Twoim domu" (Autor: Alexander Byrd). Cytuję: Do karmienia psów najlepszy jest chleb razowy i pszenny [...] Chleb należy dodawać do mleka lub zupy. Najbardziej wskazany jest chleb czerstwy. Proporcje jedzenia dla psa o wadze 25-30 kg według pana Byrda: 400 g mięsa, 400 g kaszy, 300 g warzyw, 200 g chleba, 30 g tłuszczy i 5 g szarej soli. o_O Quote
Nikki Posted July 27, 2008 Posted July 27, 2008 Tinka:) napisał(a):soli...? : O no wiesz, żeby jadł chętniej Quote
Unbelievable Posted July 27, 2008 Posted July 27, 2008 Nikki napisał(a):no wiesz, żeby jadł chętniej tak, na pewno będą:roll: Quote
Czarne Gwiazdy Posted July 27, 2008 Posted July 27, 2008 ...i żeby się nie odwodnił przez przypadek :evil_lol: Quote
Unbelievable Posted July 27, 2008 Posted July 27, 2008 Czarne Gwiazdy napisał(a):...i żeby się nie odwodnił przez przypadek :evil_lol: :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Kala&Majka Posted July 27, 2008 Posted July 27, 2008 Co chcecie - w soli jest duzo joduuuuu... <foch> :evil_lol: Quote
akodirka Posted July 27, 2008 Posted July 27, 2008 Niektore firmy dodaja do karm duze ilosci soli, bo psom ona smakuje (podobno) :diabloti: Quote
Daga&Maks Posted July 28, 2008 Posted July 28, 2008 najwięcej soli jest w karmach typu Chappi,Pedigree żeby psom smakowała.I potem ludzie opowiadają że to takie świetne karmy bo psy je jedzą ze smakiem :shake: Quote
akodirka Posted July 28, 2008 Posted July 28, 2008 Daga & Maks napisał(a):najwięcej soli jest w karmach typu Chappi,Pedigree żeby psom smakowała.I potem ludzie opowiadają że to takie świetne karmy bo psy je jedzą ze smakiem :shake: doładnie, o tym wlasnie pisze. Jestem ciekawa, jak psy by je jadły, gdyby nie bylo w nich soli, tylko to co jest - 4% "miesa" i barwniki.... :roll: Quote
Nikki Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 akodirka napisał(a):doładnie, o tym wlasnie pisze. Jestem ciekawa, jak psy by je jadły, gdyby nie bylo w nich soli, tylko to co jest - 4% "miesa" i barwniki.... :roll: Właśnie, "mięsa". Byłam kiedyś w supermarkecie "biedronka" i popatrzyłam na karmę "Puffi". 20 % mięsa, to sobie mysle: ooo nie jest taka zła, a zaraz czytam: w tym 4% wołowiny :crazyeye: A reszta? Quote
Cekinka13* Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 Nikki, reszta to zmielone pazury, zęby, sierść itd. Quote
akodirka Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 A myslicie, ze czemu te karmy sa takie suche jak doopa za przeproszeniem :evil_lol: ? Quote
WŁADCZYNI Posted August 3, 2008 Posted August 3, 2008 Cekinka13* napisał(a):Nikki, reszta to zmielone pazury, zęby, sierść itd. to są produkty pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli napis na opakowaniu jest niezgody ze składem czyli np. jest napis 20% mięsa a niei 20% produktów pochodzenia zwierzęcego można robić dym jeżeli wiemy ze jest przekłamanie. Quote
Patisa Posted August 3, 2008 Posted August 3, 2008 Ciekawe czy byliby chętni do robienia "dymu"? Mi osobiście by się średnio chciało...:/ Quote
monia_1234 Posted September 13, 2008 Posted September 13, 2008 W "Poradniku Opiekuna Pies" znalazłam kiedyś wzmiankę : " Border Collie to psy bardzo energiczne , bywają agresywne,jednak w kojcu są spokojne ":shake: Quote
Recommended Posts