Kora- Posted November 3, 2007 Posted November 3, 2007 Hej Moja przyjaciolka ma owczarka. Niestety na spacery wychodzi tylko 3 razy dziennie maksimum po 30 minut, a jak jest chlodno to nawet mniej... No i problem polega na tym ze jak tylko porusze ten temat sie obraza. Moglybyscie tu napisac ile powinnen owczarek na spacweery chodzic, itd. i na dodatek ta suczka jest agresywna w stosunku do innych psow. Nie raz musialam ją gonic bo przyjaciolka od razu nie reagowala. I zazwyczaj po takim czyms do domu wracalam brudna, czasem z podarta bluza itd. Quote
ayshe Posted November 3, 2007 Posted November 3, 2007 ze 4 godziny dziennie w tym praca szkoleniowa na zmeczenie psychiczne.bo fizycznei ony sa nie do "zarzniecia".te psy wymagaja ruchu jak powietrza.a pracy z czlowiekiem jak tlenu w tym powietrzu.:p Quote
Kora- Posted November 3, 2007 Author Posted November 3, 2007 Tak, mowilam jej. A ona ze nie ma czasu bo szkola, a w weekend? Nie bo przecez musi tv ogladac prawda? Normalnie zal mi tej suni. Quote
ayshe Posted November 3, 2007 Posted November 3, 2007 mi tez.:shake:. szkola nie przeszkadza w posiadaniu psa wiec i w zajmowaniu sie nim przeszkadzac nei powinna.rase dobiera sie do wlasnych mozliwosci.rowniez czasowych.aaa szkoda klepania w klawiature i nerwow.:cool1: Quote
asher Posted November 3, 2007 Posted November 3, 2007 Wiesz co, to półtorej godziny na pewno nie jest ideałem... Ale... Jeśli kolezanka nie ma czasu (choć podejrzewam, że tu raczej o brak chęci, niż czasu chodzi...), to na pewno byłoby o wiele lepiej, gdyby w trakcie tych półgodzinnych spacerów cokolwiek razem z psem robiła, a nie puszczała "żeby się wybiegał". Mogą się pobawić choćby w aportowanie - nie takie profesjonalne, ale zwykłe przynoszenie patyczka, piłki, czy jakiejkolwiek zabawki. Własciciel się nie przemęczy, a pies będzie miał radochę :) Quote
Kora- Posted November 3, 2007 Author Posted November 3, 2007 ayshe napisał(a):mi tez.:shake:. szkola nie przeszkadza w posiadaniu psa wiec i w zajmowaniu sie nim przeszkadzac nei powinna.rase dobiera sie do wlasnych mozliwosci.rowniez czasowych.aaa szkoda klepania w klawiature i nerwow.:cool1: Z tym sie zgodze. Mieszka w bloku w nieduzym mieszkaniu, najlepiej to jakby jakiegos malego spokojnego psa wziela. A co do klepania w klawiature i nerwow, to nerwy mam mocne i klawiature trwala ;p Asher: Spacer kolezanki wyglada tak, wychodzi za brame od bloku jakies 10 m postoi chwilke. Potem za blokiem ją spuszcza, obok jest ogrodzenie za ktorym ejst mnostwo kotow, wiec suczka przez te max pol godziny siedzi i wypatruje koty a kolezanka siedzi i gada z kims lub sie na hustawce buja.. Quote
asher Posted November 3, 2007 Posted November 3, 2007 kora1993 napisał(a):Asher: Spacer kolezanki wyglada tak, wychodzi za brame od bloku jakies 10 m postoi chwilke. Potem za blokiem ją spuszcza, obok jest ogrodzenie za ktorym ejst mnostwo kotow, wiec suczka przez te max pol godziny siedzi i wypatruje koty a kolezanka siedzi i gada z kims lub sie na hustawce buja.. To może ty się zajmij jej suczką? :cool3: Pobaw się z nią, poucz trochę, a założę się, że po kilku spacerkach suczka będzie w ciebie wpatrzona, jak w obrazek :) I może taki przykład zadziała? Plus zazdrośc koleżanki, że jej własny pies woli ciebie, niż ją... :evil_lol: ;) Quote
Kora- Posted November 3, 2007 Author Posted November 3, 2007 Myślisz?:evil_lol: Hehe dobry pomysl, a to powiesz mi co owczarki lubia najbardziej ? Bo sama mam sznaucerke a to zupelnie inny charakter, i nie uwierzysz ale moja suczka zdominowala ONka kolezanki. Wiec jak sa razem na spacerze to niezle wygladaja :diabloti: Quote
asher Posted November 3, 2007 Posted November 3, 2007 Owczarki, tak, jak ayshe pisała, najbardziej lubią współpracować z człowiekiem. I wsio ryba właściwie co to będzie za robota, byle była :lol: Możesz, jesli masz jakiekolwiek, nawet takie najbardziej podstawowe pojęcie o szkoleniu, zacząć uczyć tę suczkę prostych komend: siad, waruj, podaj łapę itp. - byleby cokolwiek z nią porobić. Jak już trochę się dogadacie możesz zacząć uczyć ją trochę bardziej skomplikowanych sztuczek, np. slalomu między nogami, turlania się (ale tu musisz być pewna, że pies nie jest po posiłku!), "zdechł pies"... Są w sumie proste do nauczenia, a dośc widowiskowe, więc koleżanka powinna zzielenieć z zazdrości no i zrozumieć, że ma mądrego psa, którego warto szkolić. Instrukcje, jak tego uczyć na pewno znajdziesz na dogo w dziale szkolenie, albo na stronach klikerowych. Powodzenia :) Quote
Kora- Posted November 6, 2007 Author Posted November 6, 2007 Jak na razie jest dobrze :evil_lol: Zaczełam sie z tym psem bawić, szaleć:loveu: I raz wyszłam z koleżanka jej psem i moim, to szkoliłam psa , miałam smakołyki więc pomyślałam że jej psa troche po szkole. Koleżanka mówi : Joo tam ona na dworzu nic Ci nie zrobi:shake: Ja ; zobaczymy:evil_lol: Siad, pies usiadł Daj łape, podał Daj drugą, podał :multi: A koleżanka szok, i zauwazyłam że po mojej rozmowie i po tym zaczeła z psem dłuzej na spacery chodzić, co prawda nie gdzieś poza osiedlem. Ale za blokiem zaczeła się z nią bawić, szkolić itd ;) Teraz namawiam ją na szkolenie, bo piesek niestety w stosunku do innych psów troszkę agresywny:shake: Quote
Boidae Posted November 6, 2007 Posted November 6, 2007 kora1993 napisał(a):Jak na razie jest dobrze :evil_lol: Zaczełam sie z tym psem bawić, szaleć:loveu: I raz wyszłam z koleżanka jej psem i moim, to szkoliłam psa , miałam smakołyki więc pomyślałam że jej psa troche po szkole. Koleżanka mówi : Joo tam ona na dworzu nic Ci nie zrobi:shake: Ja ; zobaczymy:evil_lol: Siad, pies usiadł Daj łape, podał Daj drugą, podał :multi: A koleżanka szok, i zauwazyłam że po mojej rozmowie i po tym zaczeła z psem dłuzej na spacery chodzić, co prawda nie gdzieś poza osiedlem. Ale za blokiem zaczeła się z nią bawić, szkolić itd ;) Teraz namawiam ją na szkolenie, bo piesek niestety w stosunku do innych psów troszkę agresywny:shake: Tak samo jak ja wziolem sie za Diune, tylko ze ona na placu nie pracuje na jedzenie tylko na pilke, co do agresji ostatnio swietna metode mi polecila ayshe z odwracanie uwagi psa i powiem ze efekty sa bardzo dobre, juz nie jeźdze tak czesta butami na widok psa. Ostatnio nawet pracowalismy, a kolo nas mlody labek(za plotem) sie bawil ze swoja wlascicielka, a Diuna nic nawet nie podbiegla co kiedys by probowala go pozrec przez ten plot. Quote
ayshe Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 ciesze sie ze na cos sie przydalam:evil_lol: Quote
asher Posted November 10, 2007 Posted November 10, 2007 Kora, cieszę się, że masz na koncie pierwsze sukcesy :) Tylko tak dalej :cool3: Zdawaj nam raporty z placu boju :lol: Quote
Kora- Posted November 11, 2007 Author Posted November 11, 2007 ayshe ;) No a jak :D:evil_lol: Wczoraj 15:34asher Przedstawiłam koleżance szkolenie klikerem :cool3: No i się jej to spodobało, kupi niedługo kliker. Pies coraz posłuszniejszy, i ma coraz dłuższe spacery :multi: Ale jeszcze nie jest bardzo dobrze, choć ostatnio jak byłysmy razem na spacerze, potem za blokiem to szkoliłysmy nasze psy, potem się z nimi bawiłyśmy i tak zleciały prawie 1,5 godziny :) więc koleżanka zadowolona, pies jeszcze bardziej :multi: Quote
Axusia Posted November 17, 2007 Posted November 17, 2007 No Monika trzymam kciuki aby się udało koleżanke wyciągać na dłuuugie spacerki.:razz: Jak coś to ja chetnie pomoge, kiedyś moge wpasc isc z Wami pokaze Wam jak sztuczek nauczyc za pomocą klikera :cool3::eviltong: Quote
Kora- Posted November 20, 2007 Author Posted November 20, 2007 No pewnie :) Byłoby na pewno fajnie :) Quote
Recommended Posts