Martuchny Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 (edited) Schronisko dla Zwierząt w Bydgoszczy Jestem tam wolontariuszką,więc jak widać wolontariat istnieje. Jest na nim około 200 osób z czego 30 bardzo aktywnych. Jest prowadzony pozytywny program szkolenia psów schroniskowych 'Lira'. Wszystkie psy sterylizowane i kastrowane. Nie ma przepełnienia. Trzymane w boksach i budach,które nadają się do przebywania w nich zwierząt. Zwierzęta w razie chorób leczone,regularne szczepienia. Mała śmiertelność psów,najczęściej ze starości,rzadko z niewykrytej choroby. Pracownicy schroniska dobrze wykonują swoją pracę, z tego co widzę,nie mnie to oceniać,ale tak jest. Pomagają wolontariuszom. Nie brakuje jedzenia ani picia. Posłania czyste i często zmieniane. Boksy duże. Chore zwierzęta w oddzielnych pomieszczeniach. Lekarz weterynarii na miejscu. Wolontariusze oraz pracownicy ogłaszają zwierzeta do adopcji na różnych stronach. Smycze obroże,kagańce,szczotki,zabawki są. Ostatnio dotarły nowe budy :) [Ale nie zauważyłam,żeby stare były jakieś złe!] Generalnie schronisko funkcjonuje świetnie,dzieje się tam bardzo dobrze,jest około 6 adopcji dziennie. No,oczywiście jest szatnia dla wolontariuszy oraz baniak z wodą :) Mamy dostęp do zrobienia sobie herbaty :). Zwierzęta w dobrej kondycji psychicznej. Często sprzątane na całym obiekcie. Generalnie nie mam żadnych zastrzeżeń :). Jeśli chodzi o panią dyrektor- na prawdę świetnie prowadzi schronisko,jest świetną osobą i bardzo ceni wolontariuszy :) Odp na post wyżej: -schronisko prowadzi jak najbardziej osoba wykwalifikowana -sterylizacja wszystkich zwierząt. -są tatuowane. -pracownicy robią kontrole poadopcyjne(oni się chyba nazywają inspektorami :D) -opłaty są tylko jeśli bierze się zwierze poniżej 6 roku,niewielkie. -nowy właściciel dostaje wielką teczkę z dokumentami psa(szczepienie,udział w szkoleniu itd) Wiem,bo sama adoptowałam 3 dni temu drugiego psa :) Edited January 8, 2012 by Martuchny potrzebna zmiana Quote
wikikoniki Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 A wie ktoś może coś o schronach w trójmieście ? W marcu będę miała 14 lat i chciałabym zostać wolontariuszem w wakacje... Gdzie można w tym wieku i jak to się załatwia ? Quote
Martuchny Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Wiem,że jest schronisko w Gdyni,współpracujemy z nim. Załatwia się to tak,że bierze się ze schroniska papiery na temat wolonatriatu,wypełnia się w domu,przywozi wypełnione oczywiście ze zgodą rodziców itd. A potem już się po prostu działa dla zwierzątek :) Quote
wikikoniki Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 A jest może jakaś strona ? Ja trafiłam ostatnio na jakąś starą ;p Quote
Martuchny Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 http://ciapkowo.pl/ Ciapkowo w Gdyni http://schroniskopromyk.pl/ Promyk w Gdańsku http://www.schronisko.sopot.toz.pl/ Schronisko w Sopocie :) powinnaś wybrać coś dla siebie :)) Quote
wikikoniki Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 NO to dopiero w przyszłym roku - Gdynia ;( Czyli w te wakacje będę jeszcze musiała bezczynnie siedzieć ;< Quote
Martuchny Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 Nie powiedziane,jak dogadasz się z dyrektorem to może pozwoli Ci zacząć wcześniej :) U nas zdarzają się taki przypadki :P Quote
wikikoniki Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 No mooooooże ;p Ale jeszcze 6 miesięcy ;) Quote
BBB123 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Swarzędz 2 lata i przedtem bardzo przepełnione,trubno powiedzieć czemu,albo osobna historia. Decyzją lekarza powiatowego ilośc psow zmniejszona do 30 tu. Władze schroniska zostały zmienione.Wszystkie psy zostały wykastrowane i zaczipowane. Bardzo zaczęli udzielać sie wolontariusze. Aż szkoda,bo miejsca jest na około 80 piesków,a warunki są teraz dobre. Quote
MagdaH Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 ..a tu dalej ciszaaaa...zima nastała net zasypało... Quote
SZPiLKA23 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Eee tam ja z 3 kompow pisze czasami zeby ogarnac ta kuwete :D Quote
MagdaH Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 http://www.schroniskoorzechowce.pl/i...d=926&Itemid=7 Szpilka, czy to nie jest cos Czesiopodobnego? On też na troche domieszanych ciemnych włosków, tam gdzieś u Was jakaś pseudoprodukcja Czesiowatych, czy co? Quote
SZPiLKA23 Posted February 18, 2012 Posted February 18, 2012 U orzeszkow sie nie udzielam od kilku lat a wiec nie jestem zorientowana ;) Quote
MagdaH Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Udzielasz sie w Kundelku? Widze, ze Neczce udało sie rozsadzic cały wolontariat, po czym sama też zniknęła ...przynajmniej z Dogo, a moze tylko ma nowy nick Quote
SZPiLKA23 Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Udzielam sie w Boguchwale :) czysta atmosfera :) Quote
Recommended Posts