Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Schronisko dla Zwierząt w Bydgoszczy
Jestem tam wolontariuszką,więc jak widać wolontariat istnieje. Jest na nim około 200 osób z czego 30 bardzo aktywnych. Jest prowadzony pozytywny program szkolenia psów schroniskowych 'Lira'. Wszystkie psy sterylizowane i kastrowane. Nie ma przepełnienia. Trzymane w boksach i budach,które nadają się do przebywania w nich zwierząt. Zwierzęta w razie chorób leczone,regularne szczepienia. Mała śmiertelność psów,najczęściej ze starości,rzadko z niewykrytej choroby. Pracownicy schroniska dobrze wykonują swoją pracę, z tego co widzę,nie mnie to oceniać,ale tak jest. Pomagają wolontariuszom. Nie brakuje jedzenia ani picia. Posłania czyste i często zmieniane. Boksy duże. Chore zwierzęta w oddzielnych pomieszczeniach. Lekarz weterynarii na miejscu. Wolontariusze oraz pracownicy ogłaszają zwierzeta do adopcji na różnych stronach. Smycze obroże,kagańce,szczotki,zabawki są. Ostatnio dotarły nowe budy :) [Ale nie zauważyłam,żeby stare były jakieś złe!] Generalnie schronisko funkcjonuje świetnie,dzieje się tam bardzo dobrze,jest około 6 adopcji dziennie. No,oczywiście jest szatnia dla wolontariuszy oraz baniak z wodą :) Mamy dostęp do zrobienia sobie herbaty :). Zwierzęta w dobrej kondycji psychicznej. Często sprzątane na całym obiekcie. Generalnie nie mam żadnych zastrzeżeń :). Jeśli chodzi o panią dyrektor- na prawdę świetnie prowadzi schronisko,jest świetną osobą i bardzo ceni wolontariuszy :)

Odp na post wyżej:
-schronisko prowadzi jak najbardziej osoba wykwalifikowana
-sterylizacja wszystkich zwierząt.
-są tatuowane.
-pracownicy robią kontrole poadopcyjne(oni się chyba nazywają inspektorami :D)
-opłaty są tylko jeśli bierze się zwierze poniżej 6 roku,niewielkie.
-nowy właściciel dostaje wielką teczkę z dokumentami psa(szczepienie,udział w szkoleniu itd)

Wiem,bo sama adoptowałam 3 dni temu drugiego psa :)

Edited by Martuchny
potrzebna zmiana
  • Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiem,że jest schronisko w Gdyni,współpracujemy z nim.
Załatwia się to tak,że bierze się ze schroniska papiery na temat wolonatriatu,wypełnia się w domu,przywozi wypełnione oczywiście ze zgodą rodziców itd. A potem już się po prostu działa dla zwierzątek :)

Posted

Swarzędz

2 lata i przedtem bardzo przepełnione,trubno powiedzieć czemu,albo osobna historia.

Decyzją lekarza powiatowego ilośc psow zmniejszona do 30 tu.
Władze schroniska zostały zmienione.Wszystkie psy zostały wykastrowane i zaczipowane.
Bardzo zaczęli udzielać sie wolontariusze.
Aż szkoda,bo miejsca jest na około 80 piesków,a warunki są teraz dobre.

• 1 month later...