Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 13.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Ostatnie ujęcie z filmiku mówi wszystko wszystko wszystko !

I jak tu nie kochać sznaucerów? :loveu: A ja glupia myślałam, że kiedyś się skuszę na jakiegoś łowczarka :lol:

Unbelievable napisał(a):
Ewa, super że coś z Gasską robisz, pewnie niewiele polskich sznupów może się pochwalić innymi komendami niż siad i waruj ;)

:diabloti:

Posted

Unbelievable napisał(a):
taak, Galinka też jest świetna :loveu::diabloti:

:grins:

Ewcia, jedziecie może do Nowego Dworu?
Bo ja się z Anią wybieram najprawdopodobniej :p

Posted

ewka i haker napisał(a):

Ewa bardzo dobrze wyszło!!!
dog chatch najlepszy :D:D

Gasska kocha pracować, a ja kocham pracować z nią jak widzę jaką radochę jej to sprawia:loveu:

Unbelievable napisał(a):
Ewa, super że coś z Gasską robisz, pewnie niewiele polskich sznupów może się pochwalić innymi komendami niż siad i waruj ;) ona jest na prawdę świetna, no i to normalny pies a nie wystawowa małpeczka :loveu:

bo ja sobie kupiłam psa do takich zabaw, spacerów, wspólnych podróży, ona jest moim przyjacielem i towarzyszem, a wystawy to tylko dodatek z resztą tez całkiem przyjemny;)jesli tylko ma się ochotę wszystko można pogodzić:loveu:

malawaszka napisał(a):
zajebiaszczy filmik :klacz:

:loveu:

Justa napisał(a):
Ostatnie ujęcie z filmiku mówi wszystko wszystko wszystko !

I jak tu nie kochać sznaucerów? :loveu: A ja glupia myślałam, że kiedyś się skuszę na jakiegoś łowczarka :lol:

:diabloti:

tylko krowa nie zmienia zdania;)

Unbelievable napisał(a):
taak, Galinka też jest świetna :loveu::diabloti:

jest:loveu:

Justa napisał(a):
:grins:

Ewcia, jedziecie może do Nowego Dworu?
Bo ja się z Anią wybieram najprawdopodobniej :p

planuję jechać, dlatego bo Kugulec ma się tam wystawiać, tylko nie wiem czy rodowód będzie gotowy przed zakończeniem zgłoszeń:roll:

Posted

No to niech się spieszą w tym związku, bo ja chętnie zobaczę małą na żywo w końcu ! :loveu:
A Gassi to jak rozumiem już teraz w Polsce nie wystawiasz?

Posted

Ala już złożyła dokumenty, tylko formalności długo trwają niestety

w Katowicach, będziemy próbować kończyć Interchampionat, ale siła złego na jednego:evil_lol: trzy czeskie hodowle i my;) więc zobaczymy co z tego wyjdzie;)

Posted

ewka i haker napisał(a):
a czemu nie obu? :P...

Bo Raper jest nienauczalny niektórych komend:lol:

ariss napisał(a):
...w Katowicach, będziemy próbować kończyć Interchampionat, ale siła złego na jednego:evil_lol: trzy czeskie hodowle i my;) więc zobaczymy co z tego wyjdzie;)

Wygracie, bo nie wchodzi w grę inna opcja:diabloti:

Posted

[quote name='ariss']
planuję jechać, dlatego bo Kugulec ma się tam wystawiać, tylko nie wiem czy rodowód będzie gotowy przed zakończeniem zgłoszeń:roll:

Ewa ale przecież do zgłoszenia wystarczy sam nr rej. (nadany przy składaniu papierków) a PKR można wpisać "w przygotowaniu" no i mała może się pokazywać ;)

[quote name='Unbelievable']Ewa, super że coś z Gasską robisz, pewnie niewiele polskich sznupów może się pochwalić innymi komendami niż siad i waruj ;) ona jest na prawdę świetna, no i to normalny pies a nie wystawowa małpeczka :loveu:

Nie lubię takich uogólnień ;) Zapewniam cię, że jest sporo sznaucerów które umieją więcej. Ogólnie ludzie może nie mają napędu do pracy z psami i sznaucery nie są tu ani gorsze ale pewnie też niewiele lepsze od średniej... Dobrze że niektórym się chce bardziej to podnoszą średnią :)

Ewa mam dla Ciebie to czarne "coś" co zamawiałaś z Cruftsa :):):)

Posted

weszka napisał(a):

Nie lubię takich uogólnień ;) Zapewniam cię, że jest sporo sznaucerów które umieją więcej. Ogólnie ludzie może nie mają napędu do pracy z psami i sznaucery nie są tu ani gorsze ale pewnie też niewiele lepsze od średniej... Dobrze że niektórym się chce bardziej to podnoszą średnią :)

jasne, ale miałam na myśli to że znaczna większość z nich jest psami kanapowymi- "bo ładny, mały i milusi" lub wystawowymi- "bo ma dużo sierści", oczywiście baardzo duże uogólnienie ;) na szczęście są tacy, chociażby Ty czy Ewa, którzy jednak dbają też o inteligencję a nie tylko wygląd :evil_lol:

Posted

Unbelievable napisał(a):
jasne, ale miałam na myśli to że znaczna większość z nich jest psami kanapowymi- "bo ładny, mały i milusi" lub wystawowymi- "bo ma dużo sierści", oczywiście baardzo duże uogólnienie ;) na szczęście są tacy, chociażby Ty czy Ewa, którzy jednak dbają też o inteligencję a nie tylko wygląd :evil_lol:

No popatrz, moje sznupy są i małe i mają dużo futra, a potrafią wszystko co powinien pies umieć na PT oraz wiele wiele więcej, a jak Gordona Ewcia nauczy chodzenia pod nogami dodatkowo, to będą umiały jeszcze więcej i nie przeszkadza im wcale to, że są psami wystawowymi;-)

Ewa, gdzie zniknęłaś?:hmmmm:

Posted

[quote name='Doginka']
Wygracie, bo nie wchodzi w grę inna opcja:diabloti:

nawet jak nie, to zamierzam się dobrze bawić:diabloti:

[quote name='ewka i haker']eee tam :P

szkoda że wy w sobotę się wystawiacie:(

ja się akurat cieszę, bo można wieczorem pobalować :loveu:raczej szkoda, że Wy w niedzielę;)

[quote name='weszka']Ewa ale przecież do zgłoszenia wystarczy sam nr rej. (nadany przy składaniu papierków) a PKR można wpisać "w przygotowaniu" no i mała może się pokazywać ;)

Ewa mam dla Ciebie to czarne "coś" co zamawiałaś z Cruftsa :):):)

oczywiście masz rację!!!Chyba dawno nie miałam szczonka:evil_lol: ale wszystkie papierki już załatwione i Kuga zapisana do NDM;)

Kochana jesteś, marzyłam o tym "czarnym" już od dawna!!!! Jeszcze raz dziękuję!!!!:loveu:

[quote name='Unbelievable']jasne, ale miałam na myśli to że znaczna większość z nich jest psami kanapowymi- "bo ładny, mały i milusi" lub wystawowymi- "bo ma dużo sierści", oczywiście baardzo duże uogólnienie ;) na szczęście są tacy, chociażby Ty czy Ewa, którzy jednak dbają też o inteligencję a nie tylko wygląd :evil_lol:

z psami wystawowymi weterynarze mają lepiej, bo te nauczone grzecznie stoją, a nie te rozbrykańce co nawet chwili spokojnie nie mogą wytrzymać i dostają ataku paniki na sam widok lecznicy:diabloti:

[quote name='Doginka']

Ewa, gdzie zniknęłaś?:hmmmm:

najpierw nie miałam netu, później dogo nie działało, a poza tym nie jest tu tak fajnie jak kiedyś...właściwie to zaglądam po to żeby zobaczyć co u Was wszystkich słychać:loveu:

[quote name='Doginka']

Gordon już po zastrzyku:-(

co biedaczkowi jest?

Posted

i my po przerwie witamy :-)
miałam nadzieję,że i tu jakiś nowy czarnulek zamieszkał w ostatnim czasie, ale twardo się trzymasz jedno-psa na razie :-)
filmik obejrzałam - cudniasty :-)
mam trzy małe "nie" co do filmiku ;-) nie oszukuj psa, nie rzucaj w stronę psa, nie idź w stronę psa gdy wraca do Ciebie z piłką :-)

Posted

[quote name='ewka i haker']o czy w niedzielę jesteście jeszcze w Katowicach?

tak, ale nie na show

[quote name='eria']co to tutaj za tajemnice z Weszką ?? Co takiego Weszka kupiła dla Ariss na wystawie ?:D

takie coś, co u nigdzie dostać nie można;)

[quote name='Od-Nowa']i my po przerwie witamy :-)
miałam nadzieję,że i tu jakiś nowy czarnulek zamieszkał w ostatnim czasie, ale twardo się trzymasz jedno-psa na razie :-)
filmik obejrzałam - cudniasty :-)
mam trzy małe "nie" co do filmiku ;-) nie oszukuj psa, nie rzucaj w stronę psa, nie idź w stronę psa gdy wraca do Ciebie z piłką :-)

na wszystko przyjdzie czas;) cierpliwości;)

"nie oszukuj psa"- niby dlaczego, ją to niesamowicie nakręca i np. jak udaje, że rzucam piłkę a chowam ją gdzieś to jest dla niej wielka frajda jak może ją znaleźć i przynieść.

"nie rzucaj w stronę psa"- tu to samo pytanie i bardzo jestem ciekawa odpowiedzi, moim zdaniem mi to bardzo pomogło.

"nie idź w stronę psa gdy wraca do Ciebie"- zgadzam się!

można jeszcze dodać:

nie wykonuj dwóch różnych komend na tej samej przeszkodzie, pies powinien dokładniej wykonywać polecenia, wytrymuj i uczesz psa zanim pokażesz go w ruchu i postawie większej publiczności:evil_lol: jest jeszcze kilka rzeczy na tym filmiku które można poprawić

Posted

[quote name='ariss']
z psami wystawowymi weterynarze mają lepiej, bo te nauczone grzecznie stoją, a nie te rozbrykańce co nawet chwili spokojnie nie mogą wytrzymać i dostają ataku paniki na sam widok lecznicy:diabloti:

mój Gram niby nauczony postawy, ale u weta raczej szaleje, z radości :evil_lol:
[quote name='ariss']
"nie oszukuj psa"- niby dlaczego, ją to niesamowicie nakręca i np. jak udaje, że rzucam piłkę a chowam ją gdzieś to jest dla niej wielka frajda jak może ją znaleźć i przynieść.

"nie rzucaj w stronę psa"- tu to samo pytanie i bardzo jestem ciekawa odpowiedzi, moim zdaniem mi to bardzo pomogło.

mi się wydaje że dzięki temu oszukiwaniu pies bardziej obserwuje zabawkę :hmmmm:

drugiego też nie rozumiem, jak nie w stronę psa to gdzie niby? albo chociażby zigzagi czy around the world we frisbee, tam się przecież rzuca w tę samą stronę, w którą biegnie pies- czyli do psa:razz:

Posted

ariss napisał(a):
...wytrymuj i uczesz psa zanim pokażesz go w ruchu i postawie większej publiczności:evil_lol: jest jeszcze kilka rzeczy na tym filmiku które można poprawić

Czy sznowna Pani poprawiła już tę opcję?:hmmmm::lol::diabloti:

Posted

drugiego też nie rozumiem, jak nie w stronę psa to gdzie niby? albo chociażby zigzagi czy around the world we frisbee, tam się przecież rzuca w tę samą stronę, w którą biegnie pies- czyli do psa
a no właśnie nie :cool3:
around the world i zig zag nie polega bynajmniej na rzucaniu w stronę psa.
rzuca się z dużym wyprzedzeniem. pies nie spotyka się z talerzem "face to face" ( ---> <----) tylko go dogania i łapie od tyłu ( ---> /> ).
zasada nie rzucania w stronę psa (do psa, gdy jest frontem do nas) ma na uwadze tylko i wyłącznie bezpieczeństwo psa ;)
bo nakręcony pies może się niebezpiecznie wygiąć lub paść na plecy.
są oczywiście figury kiedy rzuca się do psa ale to już inny stopień wtajemniczenia w którym zakłada się , że pies nauczony już został prawidłowego łapania i skakania do takich "podań" ;)

mówiłam odnośnie tego co jest na filmiku ;)

Posted

[quote name='Od-Nowa']a no właśnie nie :cool3:
around the world i zig zag nie polega bynajmniej na rzucaniu w stronę psa.
rzuca się z dużym wyprzedzeniem. pies nie spotyka się z talerzem "face to face" ( ---> <----) tylko go dogania i łapie od tyłu ( ---> /> ).
zasada nie rzucania w stronę psa (do psa, gdy jest frontem do nas) ma na uwadze tylko i wyłącznie bezpieczeństwo psa ;)
bo nakręcony pies może się niebezpiecznie wygiąć lub paść na plecy.
są oczywiście figury kiedy rzuca się do psa ale to już inny stopień wtajemniczenia w którym zakłada się , że pies nauczony już został prawidłowego łapania i skakania do takich "podań" ;)
i to jest ta część bezpieczeństwa, której z tym psem nigdy przestrzegać nie będę musiała- on jest za mało nakręcony po prostu :evil_lol: dzięki za wyjaśnienie