Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 5.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Luzia napisał(a):
Pffff, a czy ja ją brałam bo taka moda :eviltong: Jak bym chciała modnego pieska to bym sobie jorczka kupiła :eviltong: Przynajmniej małe, podręczne i oszczędne w utrzymaniu :diabloti:

O czym?
No wiem, mam oko do ukrytych talentów :loveu:

A skąd mam wiedzieć :eviltong:
wejdź na szczeniaczkowo i same BC :o

myślałam, że o nakręcaniu na aport jest ten artykuł...;)

https://lh6.googleusercontent.com/-rQsTyV19Toc/UhYsw_pUjAI/AAAAAAAALS8/dicLEYBNrlM/s640/22-05-2013%20012.jpg aj, ja już czuję ten ból wbijanych zębów :lol:

Biedna Funia :(

Posted

vege* napisał(a):
A co ty robisz przy krótkowłosym psie oprócz szczotkowania? :hmmmm: Bo ja Nukę tylko wyczesuję :P

ten potwór typowej krótkiej sierści niema ma taką jak ON tyle że śladowe iliści podszerstka ma :lol:
trymuje 2 razy w roku :cool3: przeczesuje grzebieniem, latem wyczesuje podszerstek bo zimą go niema i używam maszynki do golenia by skrócić/opitolić kłaki na brzuchu bo mnie wkurzają bo: a) nie widać momentu gdy wyłazi jej uczulenie b) nie widać dobrze zaznaczonej talii :lol:

Posted

kalyna napisał(a):
A skąd mam wiedzieć :eviltong:
wejdź na szczeniaczkowo i same BC :o

myślałam, że o nakręcaniu na aport jest ten artykuł...;)

https://lh6.googleusercontent.com/-rQsTyV19Toc/UhYsw_pUjAI/AAAAAAAALS8/dicLEYBNrlM/s640/22-05-2013 012.jpg aj, ja już czuję ten ból wbijanych zębów :lol:

Biedna Funia :(

Ty powinnaś wiedzieć wszystko :diabloti:
Bo coraz popularniejsze stają się psie sporty ;) A każdy wychodzi z założenia, że do sportu najlepszy BC :lol: Ja wybierałam bordera ze względu na podobieństwo do mnie... po ostatniej rozmowie z Vege możecie jej zapytać jakie odpały czasem mam - to wiele wyjaśnia jeśli chodzi o wybór takiej a nie innej rasy :diabloti:

Nie pamiętam go aż tak, ale dalej zawzięcie szukam :grins:

Nie gryzie mnie wcale :eviltong: Czasami tylko jak sobie w szarpak nie trafi ;)

xxxkaluniaxxx napisał(a):
ten potwór typowej krótkiej sierści niema ma taką jak ON tyle że śladowe iliści podszerstka ma :lol:
trymuje 2 razy w roku :cool3: przeczesuje grzebieniem, latem wyczesuje podszerstek bo zimą go niema i używam maszynki do golenia by skrócić/opitolić kłaki na brzuchu bo mnie wkurzają bo: a) nie widać momentu gdy wyłazi jej uczulenie b) nie widać dobrze zaznaczonej talii :lol:

No to Zgredek ma b. podobną a i tak pani go na łyso leci :diabloti:

Victoria napisał(a):
skopiowalam link do tego samego zdjecia zeby tak samo je skomentowac :evil_lol:

Buziaczki dla Funi od całej naszej trójki ;)

Jak wyżej :eviltong:

Dzięki :)

kalyna napisał(a):
ahhh ta trauma, łączy ludzi :evil_lol:

Współczuję piranii w domu :diabloti:

Alise napisał(a):
To zdolną masz tą dziewuchę! :D :loveu: I jak z jej zachowaniem, nie wykazuje agresji nadal?

Oj zdolna jest bardzo :loveu: Nic a nic :grisn: aż sama w szoku jestem ;)

betty_labrador napisał(a):
a małej nie BARFujesz? :)

boję się :oops: na barfa przejdziemy jak skończy te 12 miesięcy, żeby nie miała żadnych braków w diecie :oops:

Posted

Wczoraj stuknął nam tydzień - mała jest bezapelacyjnie najinteligentniejszym psem jakiego kiedykolwiek miałam :loveu:
Chwyta w lot czego od niej oczekuje a przy tym doskonale się bawi - wiele się czyta o inteligencji borderów, ale poznać to w praktyce - to się nazywa COŚ :lol:

Heaven z wczorajszego pobytu nad wodą:
( nie chce mi się zmniejszać :lol: )
https://lh3.googleusercontent.com/-1BSPaEy4kHg/UhpJSuB-VTI/AAAAAAAAC2o/ytnsMWnTO8g/w1169-h877-no/P8250263.JPG

Posted

Luzia napisał(a):

boję się :oops: na barfa przejdziemy jak skończy te 12 miesięcy, żeby nie miała żadnych braków w diecie :oops:

No rozumiem Twoje obawy, tez je miałam, ale może powinnaś więcej poczytać? Nie wiem czy znasz forum barfnyswiat.org ? tam jest ogrom informacji no i forum :)

Luzia napisał(a):
Wczoraj stuknął nam tydzień - mała jest bezapelacyjnie najinteligentniejszym psem jakiego kiedykolwiek miałam :loveu:
Chwyta w lot czego od niej oczekuje a przy tym doskonale się bawi - wiele się czyta o inteligencji borderów, ale poznać to w praktyce - to się nazywa COŚ :lol:

Heaven z wczorajszego pobytu nad wodą:
( nie chce mi się zmniejszać :lol: )
https://lh3.googleusercontent.com/-1BSPaEy4kHg/UhpJSuB-VTI/AAAAAAAAC2o/ytnsMWnTO8g/w1169-h877-no/P8250263.JPG

wow, zazdroszcze Ci psiaka :loveu: tydzien juz-czas leci ! wykorzystajcie go dobrze :) no i fotki, fotki rob :diabloti: a ta fotka w linku cudowna :) masz nowy sprzet? :cool3:

Posted

[quote name='agaciaaa']Ucałuj Funię ode mnie! Mam nadzieję, że to tylko chwilowe pogorszenie..

https://lh3.googleusercontent.com/-1BSPaEy4kHg/UhpJSuB-VTI/AAAAAAAAC2o/ytnsMWnTO8g/w1169-h877-no/P8250263.JPG ale durna mina :lol:

Na szczęście chwilowe :) Wczoraj już czuła się na tyle dobrze, że załapała się na poranny długi spacer :cool1:

Jaka tam durna, inteligencja jak się patrzy :lol:

[quote name='betty_labrador']No rozumiem Twoje obawy, tez je miałam, ale może powinnaś więcej poczytać? Nie wiem czy znasz forum barfnyswiat.org ? tam jest ogrom informacji no i forum :)

wow, zazdroszcze Ci psiaka :loveu: tydzien juz-czas leci ! wykorzystajcie go dobrze :) no i fotki, fotki rob :diabloti: a ta fotka w linku cudowna :) masz nowy sprzet? :cool3:

Znam to forum :) ale i tak się boję ;) hodowca też swoje szczeniaki na barfie trzyma i jest ok. Ale ja uważam że jak do tego 12 miesiąca poje karmę suchą to nic jej nie będzie :)

Dzięki, a no leci, leci, ledwo się obejrzę i rok nam stuknie :lol: Niestety nie, koleżanka zrobiła nam sesję :)

[quote name='Aleksandra95']Piękna fotka znad wody :)
dzięki :)

Posted

Jaka mordka cudna tej czarnej suni :loveu: Wytuliłabym ją i wycałowała ten siwy pysio :) Bardzo piękna historia, z rodzicami to tak jest, chyba trzeba ich brać z zaskoku zawsze i stawiać przed faktem dokonanym.
Pieska też masz ślicznego. Taki trochę ala collie, śliczny, miło patrzeć na jego uśmiechniętą mordkę :)
Czemu mnie tu jeszcze nie było? :O

Posted

[quote name='Majkowska']Jaka mordka cudna tej czarnej suni :loveu: Wytuliłabym ją i wycałowała ten siwy pysio :) Bardzo piękna historia, z rodzicami to tak jest, chyba trzeba ich brać z zaskoku zawsze i stawiać przed faktem dokonanym.
Pieska też masz ślicznego. Taki trochę ala collie, śliczny, miło patrzeć na jego uśmiechniętą mordkę :)
Czemu mnie tu jeszcze nie było? :O

Ja to robię codziennie :loveu: choć czasami daje mi popalić :evil_lol: No ja tak robię od zawsze i jakoś się sprawdza, o Pamirze mama dowiedziała się na dzień czy tam dwa przed jego przyjazdem do mnie, tylko z Heaven głowę jej trułam od maja, że borderek to, czy borderek tamto :diabloti: Musiałam ją psychicznie przygotować na szczeniaczka :cool1:

No w typie BC już mi parę osób podpowiedziało ( 5 lat żyłam w nieświadomości ) :evil_lol:
Poza tymi dwoma od 1.5 tygodnia mam jeszcze jednego psiaczka ( pierwsza strona nie uzupełniona :oops: ), suczkę borderka - Heaven :loveu:
Oj tego to ja nie wiem :diabloti: ja waszą galerię oglądam z ukrycia :eviltong:

[quote name='Angi']jeszcze nie masz sprzętu :>

nie mam i raczej do świąt się nie dorobię :grins:

https://lh4.googleusercontent.com/-CSQKryPH07U/UhrtPoY3Y-I/AAAAAAAAC4M/LSnqqWJdrZ4/w1169-h877-no/P8250156.JPG :diabloti:

https://lh3.googleusercontent.com/-i__tdCcVWUU/Uhrtomw0QpI/AAAAAAAAC48/tfchlZn6Zlw/w1169-h877-no/P8250163.JPG

https://lh5.googleusercontent.com/-a8ctbBuMB4c/UhrtnfRFWSI/AAAAAAAAC40/iupwDV8CmGY/w1169-h877-no/P8250164.JPG

Posted

Luzia napisał(a):
Purinę Pro Plan

a nie sądzisz że Acana lepsza w składzie?

I do tego co mówisz czyli że nic sie nie stanie jak przez rok poje suchą karmę-może nie, ale... przecież to co jemy(i zwierzęta) nie jest bez znaczenia bo kumuluje sie w organizmie powoli, powoli... To tak jak masa ludzi karmi koty , psy byle jaka karmą bo myślą że nie warto wydawać dużo na karme, skoro ją lubia i jedza, i nic sie nie dzieje, a jednak... nagle koty, psy(z przewagą na koty z tego co obserwuje) po wielu latach zaczynaja poważnie chorować-koty na nerki, guzy, psy na nowotwory i inne. Koty w szczególnosci są podatne na odwodnienie a jak na złość karmi sie je suchymi karmami, a później jak zachorują karmami suchymi weterynaryjnymi ... i koło sie zamyka stajkąc sie coraz bardziej ciasne i zawiłe. Ludziom oczywiscie sie tego nie przetłumaczy bo wiedzą swoje no i weterynarz wie lepiej niż jakas pani ze sklepu zoologicznego.

Ja nie mówie że Twojej suni sie coś stanie, bo nie zawsze tak sie dzieje, ale może jesli sucha narazie to coś o lepszym składzie? Acana, Orijen etc ? tzn mówie o karmach bezzbożowych ;)

Bedziesz na P.M w sobote? :)

Posted

Angi napisał(a):
A ja wychodzę z założenia, że jak zwierze ma zachorować to zachoruje. ;)

nieprawda-nie wszystko jest spowodowane obciążeniem genami... na to co sie dzieje z naszym/zwierzęcym organizmem ma wpływ geny i środowisko (w tym żywienie) pół na pół (tak nas tez uczyli na studiach Zootechniki i też tak wszedzie czytam w publikacjach o żywieniu czy chorobach, lub życiu zwierząt i inne).
Dlaczego ludzie ktorzy siedza w temacie właściwego żywienia wycofuja z menu pszenice, mąkę, mleko? i zastępują to warzywami, owocami, rybami, orzechami, straczkowymi itd?
Dlaczego(widzialam na własne oczy) ludzie którzy maja /mieli problemy zdrowotne np otyłość , cukrzyca, bolące kolana czy problemy z trawieniem-dochodzą do siebie w wysokim procencie dzięki diecie pozbawionej żywności przetworzonej i bez pszenicy, cukru i mleka?

:) przerabiam ten temat -żywienia na sobie, na psach kocie i uważam że nie ma tu w niczym ściemy.

Posted

[quote name='Luzia']Ty powinnaś wiedzieć wszystko :diabloti:
Bo coraz popularniejsze stają się psie sporty ;) A każdy wychodzi z założenia, że do sportu najlepszy BC :lol: Ja wybierałam bordera ze względu na podobieństwo do mnie... po ostatniej rozmowie z Vege możecie jej zapytać jakie odpały czasem mam - to wiele wyjaśnia jeśli chodzi o wybór takiej a nie innej rasy :diabloti:

Oj tak border charakterem idealnie pasuje do Luizy :diabloti: