Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

agaciaaa napisał(a):
?????????

W ciąży jesteś czy szczyla planujesz?? :cool3:

ja i dzieci? no proszę Cię :diabloti: Chyba że w kenel i do piwnicy :loveu:

• Replies 5.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kalyna napisał(a):
A właściciela Borderka rozumiem, aż za bardzo :angryy:

moje są na BARFie, od ponad 2 lat :eviltong: wcześniej (o zgrozo na gotowanych kościach były...) polecam wątek na dogo, gdzie jest to skarbnica wiedzy na ten temat :)

jaka rasa? bo na szczeniakach coś przeczytałam :hmmmm:

ja tam borderkowi współczuję, bo od razu widać że kompletnie nic z nim nie robią, młody szczyl i zero kontaktu z właścicielem :shake:

wiesz ile tam jest stron? :mdleje:

burdel collie :diabloti:

Posted

Luzia napisał(a):
ja tam borderkowi współczuję, bo od razu widać że kompletnie nic z nim nie robią, młody szczyl i zero kontaktu z właścicielem :shake:

wiesz ile tam jest stron? :mdleje:

burdel collie :diabloti:

nie wiem, po co brać psa rasy pracującej i nic z nim nie robić..

Nie mówię, tutaj o wszystkich sztuczkach, zawodach itp. ale coś, co sprawi że popracuje, wykorzysta swój potencjał.. mam nadzieję, że masz jakieś plany coś robienia i nie uraziłam Cię.. :oops:

Noo tak, troszeczkę jest.... a z czym masz problem? to może pomogę.... albo tam zadaj pytanie :)

Posted

kalyna napisał(a):
nie wiem, po co brać psa rasy pracującej i nic z nim nie robić..

Nie mówię, tutaj o wszystkich sztuczkach, zawodach itp. ale coś, co sprawi że popracuje, wykorzysta swój potencjał.. mam nadzieję, że masz jakieś plany coś robienia i nie uraziłam Cię.. :oops:

Noo tak, troszeczkę jest.... a z czym masz problem? to może pomogę.... albo tam zadaj pytanie :)

no ja też, a jak zapytałam o hodowlę to facet, że spod Wrocławia :mdleje:
Szczeniak sympatyczny i wesoły, tylko troszkę Pamira się bał jak ten za szybko obok niego biegał :)

Dlaczego miała byś mnie urazić? ;) Marzy mi się OBI i frisbee, na agi małe szanse bo najbliższy klub jest 80 km od nas, a jeździć 2-3 razy w tygodniu to trochę bez sensu. A tak to oczywiście sztuczki, zabawa, spacery, rower od czasu do czasu jakieś owieczki czy kozy :)

Kupujesz gotowe mieszanki czy sama robisz?

Posted

Luzia napisał(a):
no ja też, a jak zapytałam o hodowlę to facet, że spod Wrocławia :mdleje:
Szczeniak sympatyczny i wesoły, tylko troszkę Pamira się bał jak ten za szybko obok niego biegał :)

Dlaczego miała byś mnie urazić? ;) Marzy mi się OBI i frisbee, na agi małe szanse bo najbliższy klub jest 80 km od nas, a jeździć 2-3 razy w tygodniu to trochę bez sensu. A tak to oczywiście sztuczki, zabawa, spacery, rower od czasu do czasu jakieś owieczki czy kozy :)

Kupujesz gotowe mieszanki czy sama robisz?

Mój Gandi też spod Wrocławia jest :evil_lol:

różne są pobudki w kupowaniu psa. A ja wyraziłam swój pogląd, z którym oczywiście nikt nie musi się zgadzać.
Albo jak słyszę... najlepiej to kupić wilczura do stróżowania :diabloti:

Ja się dzisiaj zmotywowałam do ponowienia treningów z Gandzikiem. Nie mogę tego psa zepsuć.. :shake:

Przeważnie sama robię, ale gotowe też kupuję od jakiegoś czasu. Ale niewiele, bo dostają takie zmielone mięso razem z zmielonymi warzywami itp, albo w sytuacjach, gdzie nie zdążę kupić normalnych kości ;)

Posted

czyżby ta sama hodowla? :diabloti:

taaa, wilczury do stróżowania - pojęcie nieśmiertelne :lol:

Słusznie :cool3: potem będziesz żałować tak jak ja :evil_lol:

a żwacze albo żołądki?

Posted

[quote name='Luzia']czyżby ta sama hodowla? :diabloti:

taaa, wilczury do stróżowania - pojęcie nieśmiertelne :lol:

Słusznie :cool3: potem będziesz żałować tak jak ja :evil_lol:

a żwacze albo żołądki?

niee, na pewno nie... U Gandzika tylko ONy :eviltong:

:evil_lol: już żałuję Sonii... że rozleniwiłam ją...

suszone kupuję :diabloti:
http://www.e-pies.eu/1__gryzaki-wolowina ooo właśnie, jeszcze to muszę kupić :roll:

Posted

:D

U mnie na wsi maja bordera za siatka, szczeka całymi dni
Podejrzewam, że kupili bo widzieli gdzies te psy takie ułożone ze świetnym kontaktem z właścicielem :eviltong: a sasiedzi maja wilczura i stróżuje :eviltong: co sie czepiasz :D

Nie, Barfa nie miesza sie z suchym bo inaczej sie trawi jedno, a inaczej drugie. Suche dluzej zalega w przewodzie pokarmowym, przezco Barf moze gnić ;)
Planujesz przejść na BARFIKA? :cool3: to nie jest trudne wbrew pozorom :) tylko najwiecej zachodu w momencie kupna i podzialu a potem taki spokoj z żarciem jak z suchym :)

Posted

kalyna napisał(a):
wg mnie można :grins::grins:

ja mieszam i psy żyją i mają się dobrze :eviltong:

ale wszystko? czy tylko żwacze?

betty_labrador napisał(a):
:D

U mnie na wsi maja bordera za siatka, szczeka całymi dni
Podejrzewam, że kupili bo widzieli gdzies te psy takie ułożone ze świetnym kontaktem z właścicielem :eviltong: a sasiedzi maja wilczura i stróżuje :eviltong: co sie czepiasz :D

Nie, Barfa nie miesza sie z suchym bo inaczej sie trawi jedno, a inaczej drugie. Suche dluzej zalega w przewodzie pokarmowym, przezco Barf moze gnić ;)
Planujesz przejść na BARFIKA? :cool3: to nie jest trudne wbrew pozorom :) tylko najwiecej zachodu w momencie kupna i podzialu a potem taki spokoj z żarciem jak z suchym :)

tacy zawsze się znajdą :lol:

czyli lepiej odpuścić przetworzone dodatki?
No planuje, planuje, ale na razie mnie to przeraża, sucha karma jest prostsza, bo wsypię miarkę do miski i z głowy :diabloti:
już sobie zrobiłam zestawienie, ile czego i w jakich proporcjach. Jutro maraton po sklepach co by ogarnąć gdzie mogę coś dostać w dobrej ceni i nie złej jakości.
Na razie jestem nastawiona pesymistycznie :evil:

Posted

Aleksandra95 napisał(a):
Luzia będziesz mieć bordera ? ;)

jak wszystko pójdzie po mojej myśli to tak :) do końca tygodnia będę wiedzieć czy suczka na pewno w ciąży a potem zobaczymy :)

Posted

Luzia napisał(a):
jak wszystko pójdzie po mojej myśli to tak :) do końca tygodnia będę wiedzieć czy suczka na pewno w ciąży a potem zobaczymy :)

A czemu akurat border ? :D

Posted

Luzia napisał(a):
ale wszystko? czy tylko żwacze?

tacy zawsze się znajdą :lol:

czyli lepiej odpuścić przetworzone dodatki?
No planuje, planuje, ale na razie mnie to przeraża, sucha karma jest prostsza, bo wsypię miarkę do miski i z głowy :diabloti:
już sobie zrobiłam zestawienie, ile czego i w jakich proporcjach. Jutro maraton po sklepach co by ogarnąć gdzie mogę coś dostać w dobrej ceni i nie złej jakości.
Na razie jestem nastawiona pesymistycznie :evil:

No ale zobacz, jak planuesz zdrowe żarcie dla psa, to po co dodawać przetworzone które jest starsznie szkodliwe na dłuższą mete-no kurcze porównaj żywienie psa tym co widzisz czyli surowym, a tym suchym w ktorym jest głównym składnikiem zboże i kukurydza :eviltong: po co katować organizm jakims badziewiem.

A Barf wiem że na poczatku przeraża bo tak sie wydaje. Ale jak troche sie wdrożysz to na pewno nie ma kłopotu. Wystarczy duża zamrażalka, zapas na miesiac-dwa zrobić, i codziennie tylko wyjmowac porcje do rozmrozenia pare godz wczesniej , podać i spokoj. Cena za barfa zblizona do ceny za dobry worek suchego ;)

Posted

Ja kupuję różne gryzaki, ale najwięcej żwaczy... płuca wołowe też bardzo smakują, a jak się człowiek trochę namęczy to można pokrajać to i nadaje się jako nagrody w szkoleniu. Ostatnio też wcinały wątrobę :lol:

Ja im to daję między posiłkami, jak takiego gryzaka. Czy dobrze robię to nie wiem, ale wiele psów dostaje gorsze jedzenie i żyją.

Ja zapasy BARFu robię prawie co tydzień, czasem co dwa :grins: a cenowo to wychodzi mnie ok 1/3 tego ile dałabym za karmę. Mam określoną kwotę jako priorytet i staram się zmieścić w niej. I psy nie muszą jeść kości mięsnych wysokiej klasy.

Posted

Aleksandra95 napisał(a):
A czemu akurat border ? :D

bo są śliczne i będzie mi taki do Pamirka do pary pasował :loveu: :diabloti:

betty_labrador napisał(a):
No ale zobacz, jak planuesz zdrowe żarcie dla psa, to po co dodawać przetworzone które jest starsznie szkodliwe na dłuższą mete-no kurcze porównaj żywienie psa tym co widzisz czyli surowym, a tym suchym w ktorym jest głównym składnikiem zboże i kukurydza :eviltong: po co katować organizm jakims badziewiem.

A Barf wiem że na poczatku przeraża bo tak sie wydaje. Ale jak troche sie wdrożysz to na pewno nie ma kłopotu. Wystarczy duża zamrażalka, zapas na miesiac-dwa zrobić, i codziennie tylko wyjmowac porcje do rozmrozenia pare godz wczesniej , podać i spokoj. Cena za barfa zblizona do ceny za dobry worek suchego ;)

tylko u mnie właśnie z tą zamrażarką jest problem, dlatego zapasy to max na tydzień :lol:

Posted

no dlatego ja postanowiłam iść krok dalej i nie tylko podziwiać, ale i pracować z takim :)

Cały czas mam nadzieję że się uda ! :)

Posted

Luzia napisał(a):
bo są śliczne i będzie mi taki do Pamirka do pary pasował :loveu: :diabloti:

A tak serio ? :p bo każdy tylko border, border wiec ciekawa jestem :):)

Posted

Sonka95 napisał(a):
Uda się zobaczysz ;)
A ty chciałabyś pieska czy suczkę borderka ?

Na pewno bym się cieszyła :razz:
Wolała bym suczkę ale czas pokaże, co się urodzi i jakie, no i czy w ogóle się urodzi

Aleksandra95 napisał(a):
A tak serio ? :p bo każdy tylko border, border wiec ciekawa jestem :):)

Powodów jest kilka :)

1. Mają łatwą w pielęgnacji sierść
2. Jak dla mnie są idealniej wielkości.
3. Nie jedzą dużo :diabloti:
4. Mają jobla na punkcie zabawy i właściciela ( oczywiście odpowiednio wychowane - przykładem jest wyżej wymieniony borderek ;) ).
5. Lubią się uczyć i sprawia im to radość.
6. Podobają mi się :diabloti:
A tak ogólnie to chce po prostu rozpocząć zabawę w zawody, marzy mi się OBI i frisbee, może agi, wiem że jest wiele ras które się do tego nadają, ale najbardziej odpowiada mi border :)

Co nie zmienia faktu że nadal marzy mi się staffik :diabloti:

Posted

Angi napisał(a):
też mi się marzy frisbowanie z psem, ale nie mam do tego psa :diabloti: i długo pewnie nie będzie :diabloti:

e tam, trochę chęci i da radę :razz:

Posted

Luzia napisał(a):

Co nie zmienia faktu że nadal marzy mi się staffik :diabloti:

Staffiki górą! :evil_lol:
Trzymam kciuki za USG. Więcej pozytywnego nastawienia! ;)

Widzę, że jesteś z moich polskich okolic (ja ze Stalowej Woli pochodzę). Są na naszym cudownym Podkarpaciu w ogóle jakiejś kluby sportowe? ;>