Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój pies ma ok 6/7 lat. Przygarnełam go rok temu po kulkuletniej męczarni na łańcuchu. Nazywa się Tina... Tina jest poszczeloną suczką która nie potrafi usiedzieć minuty na własnym miejscu. Mieszka na dworze ale nie w kojcu, do dyspozycji ma cały ogród, mimo to jest jej mało :shake:... Kopie dziury, niszczy kwiaty i roznosi doniczki i miotły... Ma toważysza Twardziela ale i on nie pomaga... kupiłam nawet specjalny proszek odstraszający ale Tince on przypadł do gustu...
Staram się jak najwięcej z nią bawić bo wtedy się uspokaja....

Posted

Spróbuj się z nią bardzo długo bawić, tak żeby ona bardziej się zmęczyła niz ty :-D np. skoki przez przeszkodę, rzucanie piłki (daleko) itp. Jeśli kopie (ma jakieś ulubione miejsce) To słyszałam że jet metoda ;) Należy w miejscu gdzie pies kopie, włożyć napompowany balonik. Jak się dobierze do tego miejsca i będzie nagminnie kopać, to balonik pęknie i odtraszy psiaka. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, bo nie próbowałam, ale myślę że warto spróbować. Co do niszczenia kwiatów, to myślę, że dobrym wyjściem byłoby opryskać doniczkę sokiem z cytryny, ale bardzo intensywnie, żeby piesek czuł już z pewnej odległości :razz: (psy bardzo nie lubią zapachu cytryny lub innych cytrusów) Oprócz tego zabierz ją na jakiś dłuuuuugi spacer. np. nad rzekę albo łąkę żeby tam się w spokoju wybiegala :cool3: Myślę że kozysta teraz z wolności, skoro była uwiązana na łańcuchu, na pewno jest jej teraz dużo lepiej i ma niespożyte pokłady energii ;)
PS. Proszek chyba nie jest dobrym rozwiązaniem, bo nie ma intensywnego zapachu.
Pozdrawiam
Agnieszka i Koda

Posted

Po za zabawą, potrzebne jest szkolenie- bardziej zmęczy psa. Sztuczki, posłuszeństwo itd Może coś z zakresu obedience/agility?
Dużo dużo pracy i jeszcze więcej smakołyków i jeszcze dużo więcej cierpliwości;)

Posted

Wielkie dzięki, będe próbować :) Kopać nawet przestała jak ułożyłam na dziurach gałęzie iglaków i patyki :cool3: zobaczymy co będzie dalej...

P.S To naprawdę bardzo mądry i wierny pies, w jeden dzień nauczyła się aż 4 sztuczek :) A mordke ma taką słotką że aż nie można na nią nakrzyczeć :)

Posted

Nie ma za co ;) Zgadzam się z poprzedniczką - dla psiaka o takim temperamencie trzeba znaleźć jakieś zajęcie np. właśnie agnility. sprawia psu radochę i męczy (nie tylko psa) :cool3: Wygłaskaj ją ode mnie i pisz jak się sprawuje :razz:

Posted

psy bardzo nie lubią zapachu cytryny lub innych cytrusów)

A to ciekawe, bo moj uwielbia cytrusy...wcina pomarańcze, grapefruit'y, mandarynki i zapach mu nic a nic nie przeszkadza..tylko cytryny nie jadł - tej prostej przyczyny ze i ja jej nie jadam

Posted

Niufa (czyli inaczej Tina) już siedzi pod drzwiami pewnie czeka aż się pobawię z nią - co ciekawe narbardziej lubi aportować małe oddobne dynie które potem pozwalam jej rozgryźć w naggrodę :evil_lol:

Posted

Nie zawsze jest chętna do oddania to zależy jak potraktóje zabawe :p jeśli myśli że to aporty to odda, a jeśli myśli że to "co mi zrobisz jak mnie złapiesz" to ucieka jak poszczelona :evil_lol:

Dziś rano bawiłyśmy się w drugą wersje :razz:

Posted

No żeczywiście cytryna nie przypadła niufie do gustu :evil_lol: ledwie powąchała, zjeżyła się i uciekła :cool3:
Natarłam nią wszydrkie doniczki i płotek w ogródku :p

• 4 weeks later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 6 months later...
Posted

Było spokojnie i znów mamy kłopoty...
Tina razem z naszym drugim psem codziennie rozkopują ogródek... Tu dziura, tam dołek... Aktualnie mamy ok 5 mniejszych dziur i 3 gigantyczne... Co sie zasypie jedną to powstaje nowa... i tak w kółko... podkopują już nawet kwiatki...
Da sie jakoś oduczyć psy tego przykrego nawyku?