Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej :)

Moja psica jest raczej z tych ciemniejszych biszkoptow, ale nos cala zime i w ogole wieksza czesc roku ma rozowy. Zauwazylam, na kilku przykladach, ze bardzo jasniutkie biszkopciki, takie prawie biale, maja czarne nosy. Czy to jest jakies "prawo zachowania pigmentu"?

:D

Posted

Odcien biszkopta nie ma absolutnie znaczenia przy wystepowaniu tzw zimowego nosa u labradorow. Maja go tak jasniutkie biszkopty ja i "rudzielce" czyli to co zauwazylas to tylko zbieg okolicznosci ;-)

pozdrawiam

Posted

Krystyno, a czy rozowy nochal (teraz focus ma taki) jakos obniza szanse na wystawach ?? czy lepiej preferowny jest ciemniejsza oprawa? czy to moze nie ma znaczenia?

no i czy kolor wraca?? :roll:

Posted

Zazwyczaj ( choc nie zawsze) po zimie kolor nosa wraca do normy czyli do czarnosci ;-)

By stalo sie to szybciej mozna psu podawac algi ale nalezy sie liczyc z tym ze poza nosem zciemnieje nieco takze siersc.

Zimowy nos nie ma wplywu na ocene przez sedziego. W srodku zimy na wystawie w Jaroslawiu moj Chojrak mial nos rozowiutki co nie przeszkodzilo mu dostac CWC, NPwR, BOB. BOGII ;-)

pozdrawiam

Posted

Ok, ale za dwa tygodnie ;-)

Wlasnie sie wyprowadzilam na wies, zyje wsrod remontu a komputer w ktorym mam wszystkie zdjecia czeka w garazu w pudle na koniec remontu.

Za dwa tygodnie tez maja mi zainstalowac internet wiec bede mogla dzialac. Z tego tez powodu mojej strony internetowej nie moge modernizowac a bedzie tam kilka fajnych rzeczy ;-)

Puki co moje psy mozna ogladac na stronie www.gilpa.krakow.pl/leminiscatus

pozdrawiam

• 3 months later...
Posted

Wyciągam ten temat bo mnie nurtuje jedno pytanie. Czy nosy jaśnieją biszkoptom od razu pierwszej zimy ( co np. jak piesek się urodzi w listopadzie). Wiem że to jest uwarunkowane genetycznie ale jestem ciekawa po prostu kiedy zaczynają one jaśnieć... :roll:

Zaznaczam ze strasznie kocham takie różowe noski :iloveyou:

Posted

Mojemu, w zasadzie się nie zmienia - noo :) może ciutkę ciemnieje latem.

Wyciąg z alg morskich albo zwiększona ilość wit. E to 'przepis' dla wielbicieli :roll: :wink: ciemniejszej sierści i nochali.

:hand:

Posted

mam pytanko..wspominacie o algach..czy mam szukać jakiegoś konkretnego preparatu? Jakaś nazwa? Przez jaki czas należy podawać jej, aby cokolwiek podziałało?

Bo z chęcią sprawię, że moja goldenica nabierze troszkę ciemniejszego odcienia...

Posted
Algi rozumiem ale chetnie sie dowiem w jaki sposob witamina E wplywa na pigmentacje.

Dokładnie tego TOBIE nie opiszę.

Dowiedziałem sie tego w czasie rozmów z wetami. :lol:

Wiec przekazuję. :hmmmm:

:hand: