Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Przed chwila przynioslem do domu szczeniaka, mieszaniec husky'iego i owczarka niemieckiego... Wczesniej niezbyt mialem do czynienia z duzymi psami (a mniemam, ze ten taki bedzie)... Prosilbym o kilka rad, dotyczacych wychowania, karmienia itd.

Z gory dziekuje,
Pozdrawiam,
wesoly90

Posted

Zależy jaki pies jak mało żarłoczny i młody szczeniak to ja bym zostawiła michę na cały czas - niech je kiedy jest głodny. Jeśli zjada wszystko co dasz to 5 posiłków (rozdzielona dobowa porcja) powinno być ok, z czasem trzeba będzie zmniejszyć ilośc posiłków do czterech,trzech później dwóch. :)

Guest monia3a
Posted

Jeśli chodzi o czestość podawania posiłków to ja daję do 6 miesięcy 4 razy później schodzimy na 3 i po roku na dwa rano i popołudniu.
Pies powinien zjeść jedzenie w ciągu dwudziestu minut no do pół godziny i jeśli nie zje to zabieramy i dajemy dopiero w następnej określonej godzinie.
Nie należy uczyć psa, że miska jest cały czas dostępna, ponieważ będzie całe życie marudził przy posiłku a jeśli nauczymy że należy zjeść póki jest to będzie zjadał z apetytem i nie będzie marudził.

Guest monia3a
Posted

WŁADCZYNI zgadzam się z Tobą w 100%
ale są psy, które poprostu są niejadkami i jakiej karmy im nie dasz to będą wybrzydzać a miska może wtedy stać cały dzień( miałam 2 takie psy w DT to wiem co mówię ) i właśnie jeśli takiemu psu zabierzesz raz czy dwa miskę bo nie chce jeść to szybko się nauczy, że jak dostaje to trzeba zjadać bo później będzie głodny.