Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam

mam pytanie do szanownego grona - czy ktoś przerabiał już sytuację kiedy do psa wychowywanego jako jedynak :) dochodzi młody pies ?

u nas wygląda to tak że mamy prawie 3 letnią dobermankę a teraz doszedł (tzn tak naprawdę bardzo byśmy chcieli żeby mógł zostać) 9 miesięczny terrier szkocki - Roka (czyli dobermanka) na początku pokazała mu kto tu rządzi ale na początku okazywała głębokie objawy zazdrości...teraz po 12 godzinach jest już lepiej ale chciałbym spytać o to czy może macie jakieś sposoby na w miarę delikatne dotarcie się psiaków (na razie mamy za sobą 2 długie spacery na których wszystko jest super)

pozdrawiam

kuba z roką i mam nadzieję z sają

Posted

Spacery - to teren neutralny, to dom do tej pory był terenem dobermanki i dlatego tu będzie pokazywała gdzie jest miejsce nowego psa. Nie martw się - jeżeli nie ma nadmierniej agresji, daj im trochę czasu. Trochę - tzn. kilka dni czy wręcz tygodni. To zależy zarówno od charakteru dobermanki jak i charakteru malucha. Moje psice zareagowały bardzo różnie na nową suczkę - jedna ją wręcz zaadoptowała, druga udawała, że nie widzi - ale nie pozwoliła jej na jakieklolwiek zbliżenia, trzecia położyła się koło miski z jedzeniem i przez dwa dni nie dopuściła "nowej". Każda też potrzebowała innego czasu, aby w pełni zaakceptować zmianę liczebności stada. Jeżeli nie dzieje się nic złego - nie wtrącaj się.

Posted

Do tego, co napisala JoannaP :)

Nie staraj sie okazywac nadmiernego zainteresowania nowoprzybylej suni (chyba ze Roka tego nie widzi ;) ). Pokazuj starszej suni, ze nadal rzadzi i nic sie nie zmienilo - jedynie to, ze ma nowa towarzyszke do zabawy :)

U mnie bylo w porzadku - Bunia najpierw patrzyla na szczeniaka mniej wiecej jej wielkosci i sie dziwila co to jest, po jakims czasie zaakceptowala Bercie, a pozniej ja zaadoptowala - jest jej "mamuska" - czysci ja i dba o nia, wyrzuca jej nawet z miski niektore kaski :D

Posted

Mój pies przez 4 lata był jedynakiem, potem zjawiła się 4 miesięczna sunia. Począki były dość dziwne, sunia była trochę przestraszona a pies "zdziwiony"... tylko przez jeden dzień, potem były nieśmiałe harce.Psiaki "dogadały" się same, bez naszej pomocy. Lepiej się zbytnio nie wtrącać i nie okazywać zbytniego zainteresowania szczeniakowi.

Posted

U mnie już 5 sztuk. Co jakiś czas przybywa nowy szczeniak i nigdy nie było poważniejszych problemów. Kiedy młody podskakiwał za bardzo, był karcony przez starszego - ja się tylko raz wtrąciłam i więcej tego nie zrobiłam - oberwałam wtedy niechcący.

Powoli się dotrą, nie ma czym się przejmować.

Posted

ja miałam troszke inną sytuacje bo 2 letniego psa goldena dołaczylismy 2 letnia suke grzywacza chińskiego czyli juz nie szczeniaka :wink:

golden obraził się okrutnie, suka z zębami do niego jak wariatka ,on nawet nie mógł podejśc do mnie ,nie wspomne juz o jego miejscu ,które już jego miejscem nie jest :-? i na wielkim poslaniu spi suka a na małym golden :lol:

interweniowałam tylko wtedy kiedy suka za bardzo chciała rządzić a tak to nie zwracałam uwagi ani na jednego ani na drugiego npsa nawet wtedy kiedy jedno czy drugie przychodzilo sie :wyrzalic" czy też okazywało swa miłośc tak aby to drugie widziało :lol:

i juz jest ok ,suka jest strasznie dominujaca i taka mała pchła ustawiła sobie goldena do tego stopnia,że on z jej miski nie ruszy nic nawet jak ona jest w innym miejscu w domu :wink: a goldek żarlokiem jest strasznym i myslałam,że nic go nie powstrzyma :lol:

• 3 weeks later...
Posted

Bardzo pożyteczny post - ja mam własnie obawy co do zachowania mojej sznaucerki mini (okrutnie przywiązanej do mnie i zazdrosnej), bo planuję za jakiś czas kupić sznaucera olbrzyma. NO I NIE WIEM CO TO BĘDZIE :o

Posted

A ja mam ponad 3 letnią suczkę collie i za jakies dwa tygodnie przybędzie druga sunia collie :lol:

Mam nadzieje, że wszystko będzie ok i na pewno zdam relację z jej przybycia do naszego domu.

Posted

A czytałaś "Zapomniany język psów. JAk w 30 dni zbudować prawdziwą więź ze swoim psem"? Polecam jest tam bardzo dużo właśnie o tym jak przyjąć nowego psa, dużo rad i fajnie opisane.

:D

Posted

autorką jest pani JAN FENNELL. Są dwie części i obie polecam pierwszą kupilam przez internet a drugą zamówiłam w sklepie zoologicznym. Czyta się jednym tchem. W drugiej części jest właśnie dużo o tym jak wprowadzać nowego psa do domu. A dokladny tytuł to: "Zapomniany język psó w praktyce. Jak w 30 dni zbudować prawdziwą więź ze swoim psem?"

Gdyby były kłopoty ze znalezieniem w internecie to daj znać to napisze dokladnie gdzie szukać, ale raczej wszędzie jest bo to bestseller

:D

Posted

Dzięki - zakupię sobie te książeczki. Znalazłam na pasażu onetu - 27,70 każda, myśłisz że warto szukać gdzie indziej tańszej czy raczej wszędzie będą tyle samo kosztować?

Posted

Chyba nie znajdziesz tanie ale licz się jeszcze z tym, że dojdzie koszt przesyłki jakieś 6zł chyba. mam nadzieję, że cena cię nie przeraża bo warto.

Jak już poczytasz to daj znać jak ci się podobały. :)

Posted

ja mam 11 letnia sunie i przywiozlam jej w grudniu na gwiazdke :wink: 7 tygodniowe szczenie tez sunie i szczerze wam powiem ze myslalam ze bedzie wrecz fatalnie, bo Cortina to typowa jedynaczka oddana mi bez granic a jednak nie bylo zle, owszem nie powiem mloda nie raz dostala po glowie od Cortusi :cry: ale nie interweniowalam, poza tym zostala zachowana hierarchia i mloda musi uznac ze Cortina jest najwazniejsza, a po tym prawie pol roku moge powiedziec ze dziewczyny a szczogolnie Cortina polubila mloda i jak bedzie jej sie dziala krzywda to stanie murem za nia

Pozdr

Monika z ONkami

Posted

To super, że Ci się tak udało je ładnie skumać. Ja mam poważniejsze obawy, bo mam teraz sznaucerkę mini i chcę jej za jakiś czas "sprezentować" sznaucera olbrzyma - no i problem taki, że szczeniak olbrzyma będoze od razu większy od Luny, nie? I jaka będzie hierarchia pomiędzy nimi - w stadzie to pies dominuje, a suka jest podporządkowana, a w tym przypadku suka mini ma dominować nad olbrzymem, czy jak? :niewiem:

Posted

Mausa ma rację to nie większy pies ma być górą ale ten, który ma większe predyspozycje do dominacji. Znam przypadki gdzie suka dominuje nad psem więc to też nie zależy od płci.

Posted

Strasznie jestem ciekawa jak to będzie z tymi psiakami moimi. Luna w domu nie jest suką dominującą - nie wykazuje nawet predyspozycji do dominacji, na spacerze okazuje uległość wobec samców (tak śmiesznie wtedy zbliża się do nich lekko skulona - jak wilczyca :wink: ), ale z kolei jest bardzo silnie przywiązana do terytorium i dostaje szału jak inny pies wkracza na jej obszar - mieszkanie i klatka schodowa w bloku - wtedy ujada jak szalona i jakbym ją puściła ze smyczy to wydaje mi się, że mogłaby gryźć. I to zachowuje się tak do psów, z którymi normalnie na spacerze się bawi. :niewiem:

Posted

Malawaszka tylko spokojnie :wink: "dopóki krew się nie leje" to nie wtrącaj się w psie zachowanie, nawet jeśli czasami któreś zapiszczy. Psiaki nie zrobią sobie krzywdy :lol: