Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 552
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Margo05']

a on tam leżał sam jeden...

i umierał przez parę dni i strasznych cierpieniach. A oni co ...... klaskali, śmiali się, podziwiali "dzieło", gratulowali "artyście".

Wybaczcie mi słownictwo ale temu "artyście" chyba się po.......ło w głowie tylko czy z nędzy czy z dobrobytu. A może to końcowe stadium narkomanii? "Znawców sztuki" już nie wspomnę.

Posted

http://breathing.pl/?p=633#comment-711

Cytuę: "Śmierć na żywo - szokująca wystawa w galerii w Nikaragui
Liczba odslon: 168
21 października 2007 | Kategoria: kultura, społeczeństwo

Guillermo “Habacuc” Vargas to kostarykański “artysta” który wystawił w galerii w Mangaua w Nikaragui bulwersującą “instalację”.

Zatrudnił kilkoro dzieci, aby przyprowadziły do galerii bezdomnego psa przywiązanego wcześniej gdzieś na ulicy.

Następnie sam uwiązał psa w galerii na krótkim sznurku.

Zakazał odwiedzającym karmienia zwierzęcia.

I pozwolił mu zdechnąć z głodu.

Sam Vargas został wybrany do reprezentowania jego kraju na biennale “Bienal Centroamericana Honduras 2008″.

Według niego ta “instalacja” była trybutem dla Natividada Canda, włamywacza z Nikaragui, który został zagryziony przez dwa rottweilery strzeżące posiadłości na jaką się wdarł.
Ten incydent spowodował tarcia między obu krajami.
Vargas twierdzi, że swoją pracą obnaża hipokrycję ludzi, którzy zwracają uwagę na los zwierząt czy ludzi dopiero kiedy stanie się tragedia.

Po tym jak sprawa stała się głośna, wystosowano petycję z protestem przeciw okrutnemu traktowaniu zwierząt w imię sztuki.

A ja pytam - gdzie byli ludzie, którzy odwiedzali galerię? Dlaczego nie protestowali, nie zgłosili sprawy do odpowiednich organizacji? Dlaczego zwierzak musiał zostać zamęczony na oczach dziesiątek “miłośników sztuki” ? Dlaczego zawsze muszą działać czyste mechanizmy socjologiczne i spychanie odpowiedzialności?

“Artysta” może być szalony, irracjonalny, okrutny ale dlaczego nie działają nasze - odbiorców zdrowe odruchy? Czy to kwestia lęku przed rzekomym autorytetem “artysty” A może obawa przed posądzeniem o niezrozumienie sztuki współczesnej?

Podobnie jest z przemocą wobec kobiet i dzieci czy biedą. Podnosimy larum dopiero kiedy Fakt napisze o dzieciach w beczkach czy samobójstwach powodowanych beznadzieją."

Posted

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?p=5625247#post5625247

ARTYSTA??? MORDERCA!!!!!!!!!!!!!!!!

"Artysta" z Kostaryki Guillermo Habacuc Vargas przywiązał umierającego z głodu psa jak dzieło sztuki, nie pozwalał go karmić i poić, aż biedne psisko zmarło...
W rezultacie tego "pokazu" (którego pies nie przeżył) "artysta" został wybrany do reprezentowania swego kraju w Biennale Ameryki Centralnej w Hondurasie w 2008 roku. Celem petycji jest protest i bojkot tego (pożal się Boże) artysty i jego "dzieła".

PETYCJA:
http://www.petitiononline .com/13031953/petition.ht ml

LINKI DO OBEJRZENIA:
http://www.marcaacme.com/ blogs/analo...zas_de_haba cuc

http://current.com/items/85461631_co...ead_dog_is_art

http://www.marcaacme.com/blogs/analo...zas_de_habacuc

http://petloverstips.com/ForTheLoveo...s-art-petition

[SIZE="6"]Oto przykładowy tekst listu protestacyjnego, który można wysłać do galerii w której odbyła się wystawa (wklejam dzięki pomocy carolinascotties):

EXHIBITION IS TAKING PLACE AT/WYSTAWA MIAŁA MIEJSCE W:
Gallery Website
Email Address:
info@madc.ac.cr
Antigua Fábrica Nacional de Licores.
Avenida 3, calle 15/17. San José, Costa Rica.
Teléfono: (506) 257 7202 / 257 9370
Fax: (506) 257 8702

Sample Letter to Send the Gallery-PRZYKŁAD LISTU DO GALERII

I am writing regarding the horrifying actions of Guillermo Habacuc Vargas,who paid local children to catch a dog on the street and then confined,starved and publicly displayed the dog as an “art” exhibit until the innocent animal died of starvation.
I along with many people world wide am outraged t hat Guillermo habacuc Vargas has been selected to represent Costa Rica in “Bienal Centroamericana Honduras 2008″,This man is by no definition of the word an artist he is a criminally insane sadist and enjoys inflicting prolonged suffering upon his innocent victims.he is a danger to all of society as it is well documented that those with the capacity to intentionally cause harm to an animal have the same capacity to harm humans.
To state that this animal would have died eventually of natural causes is unjustifiable and beyond logical,rational thinking.
To allow Guillermo habacuc Vargas to represent Costa Rica in Bienal Centroamericana Honduras 2008 will in no way benefit Costa Rica,the world is watching and the actions of this so called artist has brought much negative assumptions as to the humanity of the people of Costa Rica and the fact that the many witnesses of this animals suffering did nothing and that the organizers of this event allowe d this rather than taking action to see that Guillermo Vargas be criminally charged with animal abuse is sending the world a message that Costa Rica consists of a cruel,uncivilized society that has no regard for life but enjoys viewing and contributing to the loss of life.
Each and every person who knew of and witnessed the suffering of this innocent dog is equally as guilty of causing it’s uncalled for death.
And to let this crime go unpunished and instead be awarded by Guillermo Vargas representing Costa Rica in Bienal Centroamericana Honduras 2008 is unacceptable and shameful not only to Costa Rica but to all participants of this event.
I urge you,do not condone the heinous actions of Guillermo Vargas by allowing him to participation in Bienal Centroamericana Honduras 2008.He should be jailed and prosecuted to the fullest extent of law for this animals death,not representing Costa Rica as an artist for he is not an artist and to refer to him as such is an insult to all true artists.

Sincerely,
Your Name--- IMIĘ I NAZWISKO, MIASTO, KRAJ

ps. I jeszcze jedno, ten debil na przeciwległej ścianie ponaklejał napisy z psiej karmy, podejrzewam, że w garnku który stoi niedaleko psa była woda........

Posted

Pytasz gdzie byli ludzie w tej galerii. Nie było ich. Byli "miłośnicy sztuki", koneserzy, krytycy czy zwykłe snoby. Brakło dziecka, które krzyknęłoby że król jest nagi, brakło tam po prostu człowieka.

Nie znam się kompletnie na sztuce, ale sztuka kojarzy mi się z czymś ładnym, z jakąś wizją artysty - to coś na co patrzy się z przyjemnością (no powiedzmy).

Co oglądającym sprawiało przyjemność? Cierpienie?, powolne konanie?,nieme błaganie o pomoc? Czy normalny człowiek może z przyjemnością, ze spokojem patrzeć na czyjąś powolną śmierć w męczarniach.

Jezu nawet nie wiem jak to można nazwać, chyba nie ma w j. polskim takich słów. :-( :-(

Posted

Ja napisałam do ambasady Kostaryki w Warszawie , zamieściłam w mailu zdjęcia psa .Poprosilam o informację czy władze zamierzają ukarać tego zboczeńca , jak i kiedy . Będę wysyłać maile tak długo aż mi odpowiedzą .

Posted

Krystyna S

powyższe moje dwa posty były cytatami, podałam linki do stron skąd ściągnełam informacje.

Protest odbił się szerokim echem po świecie i dobrze, serwer obsługujący pocztę w Galerii Sztuki, gdzie "zwyrodnialec" wystawił psa pewnie jest fest zapchany. Może nie powinnam tego pisać, bo nie jestem zwolennikiem siłowych metod rozwiązywania problemów ale życzę temu całemu Guillermo Habacuc Vargas aby mu porządnie obito mordę :diabloti:

Posted

Słuchajcie, wytłumaczcie mi ciemnej babie co tu jest "dziełem sztuki". Ja tu widzę bestialskie zamordowanie żywego stworzenia.
Co to znaczy "instalacja".Co instalowano?

Nie, pani w moim wieku już dawno powinna spać, a ja nie mogę tylko widzę tego psa z postu Leni, leży taki wycieńczony szkielecik z oczami utkwionymi gdzieś.... nie wiem, błagający wzrokiem o pomoc.
Boże i takie rzeczy są bezkarne, ba są nagradzane!!!!!!

Posted

KrystynaS napisał(a):
Nie, pani w moim wieku już dawno powinna spać, a ja nie mogę tylko widzę tego psa

U mnie to samo , ta sprawa zupełnie wytrąciła mnie z równowagi , najbardziej to , że nikt nie zareagował , nie mogę mysleć o niczym innym :placz::placz::placz:

Posted

Dla mnie przerażające najbardziej w tym wszystkim jest to, że śmierć w katorgach wyznaczał człowiek i do tego w imię tfoorczości na oczach innych "ludzi"
Reszta mnie już chyba ? nie dziwi ..... i to mnie najbardziej przeraża :placz: