Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 552
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

widzialam link z dogmani doslownie szok nie trzeba daleko szukac u nas tez to sie dzieje :-(brak slow...mam nadzieje ,ze znajda winnego

dogomanka_ no nic pozostaje nam wierzyc ,ze skoro powstala taka petycja to widocznie ktos pilotuje ta sprawe i musi zebrac podpisy aby ukarac tego zwyrodnialego pseudoartyste:angryy:

Posted

jestem w szoku:( jak mozna byc takim okrotnym:(ale mysle,ze jeszcze gorsi byli Ci ludzie,ktorzy to ogladali i nie widzieli w tym nic zlego:(:(:(:(a pseudo artysta pewnie jest chory na umysle,bo zdrowy czlowiek mam nadzieje,by czegos takiego nie zrobil,:(:(szok:(normalnie nie wiem co o tym myslec:(:(

Posted

W dalszym ciągu nie moge zrozumieć...Tego zresztą nie da sie zrozumieć...Ale chyba to co sie tu stało to najwyższy stopień okrucieństwa-milczące przyzwolenie na cierpienie i totalna obojetność...I wśród tego jakis kretyn który chyba uważa się za artystę...

Posted

To jest CHORE.

Ten człowiek nazywa się artystą???
On jest mordercą.

A brak reakcji ze strony ludzi, którzy to widzieli...

Dokąd zmierza ten świat?...

Posted

Napisałam do osoby, która pilotuje petycję dotyczącą tego biednego psiaka. Dostałam od niej pozwolenie na zamieszczenie na Forum jej maila, mogę go też ewentualnie przetłumaczyć, jeśli komuś na tym zależy.

mail z 7 listopada 2007:

Actually the thing is complicated. Nososotros we have a situation where the perpetrator and the organizers of the event are Costa Ricans, the events occurred in a gallery of Nicaragua and the Biennial where Vargas will represent Costa Rica will be held in Honduras.

It is difficult to get a country such as Nicaragua, which has no laws established for the mistreatment of animals do something. Costa Rica and gave Vargas the pass to go to the Biennale Honduras and now do not know how to remove it.

We only left us the possibility of seeking to Honduras who did not admit.

And I do not know which way you can help us, I tell you several things that come to mind and you can decide whether to intervene in something.

- Request the largest number of art galleries that do not support works of Guillermo Vargas "Habakkuk"
- Try to contact any association of Nicaragua to denounce to the authorities events in the gallery Codex Managua last August 16.
- Request to the Ministry of Culture of Costa Rica not to send Vargas to the Biennial Central Honduras 2008
- Ask the Honduran embassy in your country is not allowed to Vargas Biennial in Central Honduras 2008
- Ask HIVO their collaboration to the Nicaraguan authorities investigate the facts
Http://ea6gk.blogspot.com/2007/11/hivos-y-el-hermanamiento-de-ciudades.html
- To publicize your friendships between the request for boycott
Http://www.petitiononline.com/13031953/petition.html
Http://docs.google.com/Doc?id=df68gt9n_35g6rkr8

And anything else that you believe can be done. We ask you to a day of everything published visiting
Www.ea6gk.org I put you on my list of "collaborators". Any doubt that you not hesitate to tell me.

Jak widzicie, łatwo nie jest i jeśli się tym kmiotom jakoś nie pokaże, że cywilizowany świat pewnych wygłupów nie toleruje, to za chwile wykończą kolejnego zwierzaka.
Pozdrawiam

Posted

Podpisałam. To jakiś zwyrodnialec, nie artysta!!!:angryy:
Powinien sam sie przykuć i na oczach ludzi sie zagłodzić - to by dopiero była "sztuka". :angryy:
Szokujące jest to, że nikt nie zareagował, ni zabrał tego psa... Luszie, którzy to widzieli i nie zrobili nic są tak samo winni jak on!!!

Posted

[quote name='E-Day']Napisałam do osoby, która pilotuje petycję dotyczącą tego biednego psiaka. Dostałam od niej pozwolenie na zamieszczenie na Forum jej maila, mogę go też ewentualnie przetłumaczyć, jeśli komuś na tym zależy.

mail z 7 listopada 2007:

Actually the thing is complicated. Nososotros we have a situation where the perpetrator and the organizers of the event are Costa Ricans, the events occurred in a gallery of Nicaragua and the Biennial where Vargas will represent Costa Rica will be held in Honduras.

It is difficult to get a country such as Nicaragua, which has no laws established for the mistreatment of animals do something. Costa Rica and gave Vargas the pass to go to the Biennale Honduras and now do not know how to remove it.

We only left us the possibility of seeking to Honduras who did not admit.

And I do not know which way you can help us, I tell you several things that come to mind and you can decide whether to intervene in something.

- Request the largest number of art galleries that do not support works of Guillermo Vargas "Habakkuk"
- Try to contact any association of Nicaragua to denounce to the authorities events in the gallery Codex Managua last August 16.
- Request to the Ministry of Culture of Costa Rica not to send Vargas to the Biennial Central Honduras 2008
- Ask the Honduran embassy in your country is not allowed to Vargas Biennial in Central Honduras 2008
- Ask HIVO their collaboration to the Nicaraguan authorities investigate the facts
- To publicize your friendships between the request for boycott
Http://www.petitiononline.com/13031953/petition.html
http://docs.google.com/Doc?id=df68gt9n_35g6rkr8

And anything else that you believe can be done. We ask you to a day of everything published visiting
Www.ea6gk.org I put you on my list of "collaborators". Any doubt that you not hesitate to tell me.

Jak widzicie, łatwo nie jest i jeśli się tym kmiotom jakoś nie pokaże, że cywilizowany świat pewnych wygłupów nie toleruje, to za chwile wykończą kolejnego zwierzaka.
Pozdrawiam

Proszę bardzo o przetłumaczenie na polski :terazpol:

Posted

Matko kochana :(

Oczywiście podpisałam petycję..
E-Day, łatwo z nimi tam nie będzie skoro nie mają uregulowań prawnych i jeszcze mu ns to pozwolili :o No i wystawa, teraz nie wiedzą jak się z tego wycofać :|

Liczę na to, że gnojkowi się noga powinie!

Posted

shanti, list, który przytoczyłam wcześniej, przetłumaczę dziś wieczorkiem. Jeśli jednak ktoś ma ochotę na zadziałanie... w mailu zasugerowano m.in., aby pisać do Ambasady Hondurasu (organizator Biennale), co cywilizowana Europa myśli o takich "artystach". Jakby ktoś chciał, oto emalia: :diabloti:: informacion@embahonduras.de
Emalia ambasady Kostaryki: emcoripol@neostrada.pl , gdzie można zasugerować, że artysta tej rangi nie jest godzien reprezentować kogokolwiek, a już na pewno nie swojego państwa. Emalia do ministra kultury Kostaryki: mjimenez@rree.go.cr (jednak jakąś kulturę tam mają..?) i ichnia strona: http://www.rree.go.cr/.

psowa, oczywiście, że łatwo nie będzie. Ale wszelki szum dookoła sprawy będzie pożyteczny. Może następny "artysta" zamiast umierającego zwierzaka umieści jako instalację swoje klejnoty rodzinne. Mogą być przywiązane do ściany.

Posted

Tłumaczenie:
W rzeczywistości sprawa jest dość złożona. Sytuacja jest taka: zarówno twórca, jak i organizator imprezy są Kostorykańczykami, impreza odbyła się w Nikaragui a Bienniale, gdzie Vargas będzie reprezentował Kostarykę, zostanie przeprowadzone w Hondurasie.
Ciężko jest osiągnąć cokolwiek w takim kraju, jak Nikaragua, gdzie nie ustanowiono prawa, które w jakikolwiek sposób karałoby za znęcanie się nad zwierzętami. Kostaryka dała już Vargasowi swoje błogosławieństwo
(wybaczcie, trochę to tłumaczenie jest wolnym tłumaczeniem...) na wyjazd na Biennale do Hondurasu i teraz już nie wiemy, jak można by to zablokować.
Spróbujemy jeszcze znaleźć kogoś w Hondurasie, kto na to nie pozwoli.

Nie wiem też, w jaki sposób mogłabyś nam jeszcze pomóc, choć podsunę ci parę pomysłów, a ty zadecyduj, czy chcesz jakoś zainterweniować.

- Zażądaj od jak największej liczby galerii artystycznych, aby nie wspierały w żaden sposób (wystawiały, promowały) pracy wykonanej przez Guillermo Vargasa, zatytułowanej "Habakkuk"
- Spróbuj skontaktować się z jakimś stowarzyszeniem w Nikaragui, aby zaskarżyć przed władzami tego kraju imprezy w galerii Codex Managua, która miała miejsce 16 sierpnia.
- Zażądaj od Ministra Kultury Kostaryki, aby nie wysyłał Vargasa na Bienniale Central Honduras 2008
- Skontaktuj się z ambasadą Hondurasu w swoim kraju, aby nie zezwolono Vargasowi na udział w Bienniale Central Honduras 2008
- Zażądaj HIVO
(jeszcze nie wiem, co to jest) aby podjęli współpracę z władzami Nikaragui w celu dokładnego wyjaśnienia sprawy
- Zadeklaruj publicznie swoje poparcie dla żądania bojkotu: Http://www.petitiononline.com/13031953/petition.html
Http://docs.google.com/Doc?id=df68gt9n_35g6rkr8

Zrób cokolwiek, jeśli uważasz, że może to przynieść efekt. Zapraszamy też do codziennego odwiedzania strony, gdzie publikujemy bieżące wiadomości Www.ea6gk.org Umieściłam cię na mojej liście "współpracowników". W razie wątpliwości nie wahaj się pytać.

Tyle. Dla legalistów: dostałam od autorki pozwolenie na opublikowanie i przetłumaczenie tego maila... i może akurat da się coś zrobić

Posted

Ogranicza mnie jednak bariera językowa. Zresztą, na samym początku, jak wątek się pojawił napisałam do kilku polskich organizacji zajmujących się ochroną zwierząt e-maile z linkiem do dogomanii i prośbą o sformułowanie jakiegoś protestu w imieniu nas polskich miłośników zwierząt. Niestety, nie doczekałam się ani odpowiedzi, ani też na ich stronach internetowych nie pojawiła się choćby wzmianka o tym skandalu. Nie wiem co jeszcze można zrobić:shake:

Posted

Zażądaj od jak największej liczby galerii artystycznych, aby nie wspierały w żaden sposób (wystawiały, promowały) pracy wykonanej przez Guillermo Vargasa, zatytułowanej "Habakkuk"

Czy to oznacza, że on to chce powtórzyć ?? z następnym psem w tej Nikaragui??

Posted

Kochani, ja jestem w takim biegu ostatnio, że nie daję rady ze wszystkim...:shake:
Moja ciocia mieszka w Kostaryce, czy mogłabym ją o coś prosić?
Pomóżcie, naprowadźcie mnie proszę, ponieważ nie mam czasu przekopać się przez cały wątek...:shake:

Posted

GuniaP napisał(a):
Czy to oznacza, że on to chce powtórzyć ?? z następnym psem w tej Nikaragui??

Zgroza... Mam nadzieję, że teraz już nikt do tego nie dopuści!!! :mad:

Posted

:angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy:
Ja normalnie nie moge patrzeć na takie coś!
Takiego $#@%#%#%#%#% należałoby ... sama nie wiem co mu zrobić, nic co przychodzi mi do głowy nie wydaje mi się dostatecznie sprawiedliwe!
A ci zwiedzający galerię?! Kto to jest do @@#%$#@$%@#%^@ ?? WIelce "kulturalni" "oczytani" "światli" bo zdaje się że za takich się mają, a nie zasługują nawet na to, żeby nazywać się ludźmi !!!!
:angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy:
Chyba trafnie ujął to ktoś wczesniej, że budzi się we mnie "dusza artysty" jak widze coś takiego: bardzo chętnie wzięłabym takiego i wyeksponowała jako najcenniejszy element mojej wystawy :mad:
Mam nadzieje piesku, że teraz jest ci lepiej :placz:
Dlatego własnie studiuję prawo, żeby w końcu w naszym kraju skończyły się śmieszne wyroki dotyczące znęcania nad zwierzętami! To są żywe istoty i należy im się szacunek i tego własnie bede bronić jak już skończe studia!
(petycja podpisana)