Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

KrystynaS napisał(a):
Z wyglądu to mi ta karma przypomina Frolic

Mi też przypomina Frolic: drobiowy i wołowy, ale są jeszcze jakieś kuleczki bez dziurek. :roll:

To straszne, że pies umiera z głodu, a karma jest tak blisko, na wyciągnięcie ręki. Tylko dlaczego nikt tej pomocnej ręki nie wyciągnął?... :shake: :placz:

• Replies 552
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kolejny niedowartościowany palant, który w tej chwili sie cieszy, że udało mu się sciągnąć na siebie uwage całego świata. Przeciez o to chodzilo! Jest sławny!!! Nie mogę, czuję się bezradna wobec tak dramatycznej głupoty i znieczulicy:-(

Posted

Leni napisał(a):

ps. I jeszcze jedno, ten debil na przeciwległej ścianie ponaklejał napisy z psiej karmy, podejrzewam, że w garnku który stoi niedaleko psa była woda........

Nie było tam wody. Paliły się tam działki marychy i kokainy. A z magnetofonu dochodziła melodia hymnu sandinistów puszczona od tyłu. Napis na ścianie z psiego żarcia to: "Jesteś tym, co czytasz".

Jeżeli to może "pocieszyć", to fakt, że pies konał tam "tylko" jeden dzień, był to pies konający już w momencie, kiedy "artysta" zabrał go z ulicy i z tego, co z hiszpańskiej informacji zrozumiałam to, że ten pies SAM nie chciał jeść ani pić.
Oczywiście nie zmienia to mojego osądu, że ta instalacja z całą pewnością nie jest sztuką. Z pewnością oprócz tego, co miała w zamyśle "artysty" wyrażać, pokazała również brak człowieczeństwa. Konającemu psu (jeżeli nie ma możliwości żadnej pomocy medycznej) należy ulżyć w cierpieniu i uśpić go. Z całą pewnością nie godzi się wystawiać jego cierpienia na widok publiczny. Następnym razem ktoś inny posunie się do wstawienia do galerii łóżka z konającym na raka dziadkiem. Są granice sztuki.

Posted

[quote name='Klaudus__']
"Za" głośno się zrobiło o tym przedstawieniu... Teraz muszą to jakoś delikatnie usprawiedliwać... :(

Nie mam zamiaru barbarzyńcy tłumaczyć, ale po pierwsze to nie jest usprawiedliwienie, bo info jest w pierwotnym tekście, a poza tym często sie zdarza, że konające zwierzęta rzeczywiście ani nie jedzą, ani nie piją. I mam nadzieję, że NAPRAWDĘ tak było. Świadomość, że pies chciał pić i jeść, a nie mógł, jest dla mnie nie do zniesienia.

Posted

dogomanka_ napisał(a):
Moze mógł...moze nei mógł...wazne jest to,że nikt mu nei pomógl.!Nie ulżył w cierpieniach.!To jest okropne.!!!!

Właśnie! Skoro znaleźli chorego psa, to powinni go do weterynarza zawieść, a nie skazywać na dodatkową mękę.

Posted

Wlasnie przeczytalam artykul na stronie niemieckiej. Tam tez jest jego wypowiedz. Wiecie zastanawiam sie czy on z glowa to ma wszystko ok. Mowi, ze nikt nic nie podjal, ludzie sobie taak patrzyli. Pies teraz ma byc bardziej zyciowy, legendowy, bo wszyscy o nim beda mowili. Twierdzi takze, ze teraz wszyscy robia z tego cos wielkiego, bo wzial psa z ulicy i na widoku publicznosci zaglodzil go. Ale jak pies umiera na ulicy z wyglodzenia to nikt tym sie nie zainteresuje. ta akcja chcial takze przypomiec smierc Natividad Canda, mezczyzny na ktorego ludzie zwrocili uwage dopiero jak zostal zagryziony przez 2 Rottweilery. Dep albo?
Dwie organizacje: Unidad Especial de Protección y Rescate Animal i Asociación Humanitaria para Proteccion Animal rozpatruja teraz czy mozna tego goscia oskarzyc.

Posted

beapol177 napisał(a):
Pies teraz ma byc bardziej zyciowy, legendowy, bo wszyscy o nim beda mowili. Twierdzi takze, ze teraz wszyscy robia z tego cos wielkiego, bo wzial psa z ulicy i na widoku publicznosci zaglodzil go. Ale jak pies umiera na ulicy z wyglodzenia to nikt tym sie nie zainteresuje.

No dobra. Ale czemu w takim razie sam sie tam nie polozyl w imie swoich idei? Sztuka ma byc zaglodzenie zywej istoty? To "artysci" nie potrafia wymyslec juz niczego innego? Musza posuwac sie do takich rzeczy, zeby ktos ich zauwazyl??? :crazyeye: Sorry. Nie pojmuje takiej "sztuki".

Posted

Najgorsze, że ten psychol osiągnął to o co mu chodziło - jest sławny, cały świat o nim mówi! Takie historie zachęcają innych wariatów do działania. Wrzawa wokół tego z jednej strony pomaga, bo ludzie pokazują, że nie akceptują takich rzeczy; ale z drugiej nagłaśnia sprawe i debil jest z siebie dumny... Gdzie my żyjemy, dlaczego nic poważnego nie można mu zrobić?! :placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz:
Jedna z def. sztuki mowi, że dzieło ma wywoływać emocje, poruszać odbiorcę. Ten, kto to powiedział pewnie teraz przewraca sie w grobie...:shake:bo ten idiota ewidentnie sie na to powołał.
Normalnie nie mogę sie po tym pozbierać...

Posted

Pomyslalam sobie, ze to niemozliwe ze we Wloszech (tu mieszkam) taka zbrodnia gdzie 3/4 rodzin ma psa, sa uwielbianymi maskotkami w wielu programach tv i w ogole jak cos sie dzieje zlego ze zwierzetami od razu jest nalot instytucji a potem zaraz prasy -- ludzie by nie pozwolili - na to cos czego nawet nie umiem nazwac - a opinia publiczna by go od razu zzarla za sam zamiar
!!!!!
nie jestem w stanie tego ogladac
ale moge i chetnie przetlumacze (jesli potrzeba) jakas petycje/tekst na jezyk wloski
wiec w razie czego prosze wyslac ten tekst na pwt

Posted

[quote name='beapol177']Wlasnie przeczytalam artykul na stronie niemieckiej. Tam tez jest jego wypowiedz. Wiecie zastanawiam sie czy on z glowa to ma wszystko ok. Mowi, ze nikt nic nie podjal, ludzie sobie taak patrzyli. Pies teraz ma byc bardziej zyciowy, legendowy, bo wszyscy o nim beda mowili. Twierdzi takze, ze teraz wszyscy robia z tego cos wielkiego, bo wzial psa z ulicy i na widoku publicznosci zaglodzil go. Ale jak pies umiera na ulicy z wyglodzenia to nikt tym sie nie zainteresuje. ta akcja chcial takze przypomiec smierc Natividad Canda, mezczyzny na ktorego ludzie zwrocili uwage dopiero jak zostal zagryziony przez 2 Rottweilery. Dep albo?
Dwie organizacje: Unidad Especial de Protección y Rescate Animal i Asociación Humanitaria para Proteccion Animal rozpatruja teraz czy mozna tego goscia oskarzyc.
No tak, jak sie zorientował co ludzie o tym myślą, to dorabia teraz legendę, bo się gacie na nim zaczeły palić. :angryy:

Posted

Debil po debilsku się tłumaczy. Na pewno zaplanował całą tą "sztukę" i wcześniej miał psa, którego głodził, by doprowadzić do stanu agonalnego. A nawet jeśli pies był już w takim stanie gdy go znalazł, to powinien zawieść go do weta, albo do schroniska, gdzie udzielono by mu pomocy lub ulżono w męce. A to, że społeczeństwo znieczulone, głupie gadanie. na takie idiotyczne "wystawki" przychodzą równie idiotyczni ludzie jak sam "artysta".

Posted

.....Boze i to sie nazywa sztuka?:crazyeye:To jest morderstwo i ludzie którzy to widzieli i nic nie zrobili sa współwinni:crazyeye:Jakich czasów dożylismy?Ten czlowiek powinien być ukarany i to surowo..dla przykładu aby inni nie katowali w taki sposób zwierząt.Nigdy tego nie zrozumiem.:crazyeye: