Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Doda? Murka zdecydowanie lepiej by do niej pasowało :)

Boje się, że schroniskowe warunki mogą jeszcze bardziej wytrzebić psychikę suni... Tak bardzo chciałabym ją wziąć...
Może ktoś zobaczy tę piekność...?

Posted

zerkneliśmy, tylko o Dodzie nie zapominajcie :shake: Kurcze nijak nie można z tymi argentynami ruszyć z miejsca. Duże to, wrednie wygląda z ciachniętymi uszami i opinię ma zszarganą, bo np na skądinąd bardzo ładnie prowadzonej stronie koszalińskiego schronu gdzie jest doda, napisano przy niej, że jest bardzo agresywna do innych zwierząt co jest zresztą typowe dla psów tej rasy.
No to ja mam nietypowego Da,bo mój mały sfiksowany kundelek jest sto razy bardziej agresywny do zwierząt niż biała bestia.Ostatnio gonił kaukaza i ma szczęście, że nie dogonił:p

Posted

:oops::oops:to ja napisałam na stronie schronu koszalińskiego, ze jest b. agresywna w stos. do zwierzat :oops::oops: i ze jest to typowe :roll:

źle? :shake:

w dużej mierze stronę czytają laicy, którzy szukają dla siebie jakiegoś psa, i autorowi ( czyli mnie ;)) chodziło o to, ze Doda nie jest jakimś zwyrodniałym potworem, tylko psem z tych trudnych - nie dla każdego- w domyśle: do przemyślenia, czy sobie człowieku z nią poradzisz :roll:

a poza tym - jest już po sterylce :multi:

- i kierowniczka b. prosi, aby jej szukac tego domu intensywnie, bo ona siedzi sama ( w budynku co prawda) w malutkim kojcu, oczywiście bez spacerów - i głupieje :shake:

Posted

To jaka ona jest naprawdę???? Przynajmniej tutaj miejmy jasną sytuację! Jest agresywna tak jak reszta dogów argentyńskich czy jakoś wybitnie bardziej? Bo jeśli tak jak reszta białasów to każdy miłośnik tej rasy mógłby Niunię adoptować!

Posted

a jak tak naprawdę można sprawdzić poziom agresji tudzież innych zachowań - u psa, który od jakiegoś czasu siedzi bez najmniejszego kontaktu z człowiekiem ( poza dozowaniem zarcia i czyszczeniem boksu), bez ruchu, odizolowany od innych psów, gapiąc się od rana do nocy w naprzeciwległą ścianę?

jest to zupełnie niemożliwe - i póki pies nie będzie w innych warunkach - opierać się mozemy jedynie na hipotezach, bo w schronie dochodzi tyle innych negatywnych bodźców, ze nie sposób wyłapać typowego zachowania psa

co do Dody - przyprowadzona do biura na oględziny - chciała zeżreć z marszu On-kę rezydentkę i starą dobermankę - bez wstępnych sygnałów, więc tylko dlatego,z e pracowników było kilku, nie doszło do jatki

jak dla mnie okolicznoscią łagodzacą jest fakt, że to były dwie duze suki - ale nikt z pracowników nie będzie jej testował pod tym kątem na innych psach - więc po prostu nie wiemy nic więcej

natomiast do ludzi jest bardzo ok - oczywiście o tyle, o ile można zaobserwować w schronie, gdzie psów się nie wyprowadza na spacery

Posted

dzodzo napisał(a):
to sunia ma dom czy nie ma?bo jest w dziale"juz w nowym domu" i chcialam sobie poczytac jak sie udalo i poprwaic humor a tu wychodzi mi ze dalej szuka?

ta sunia od ktorej ten watek sie zaczłą ma juz nowy dom ale chyba pojawiłą sie nowa i jest w Koszalinskim schronie i dziewczyny ciagną na tym samym watku. tak mi sie wydaje;)

Posted

No moglibyśmy Dodzie całkiem osobny watek założyć albo jaką dokleić do do tych dwóch nowych DA bo tu to rzeczywiście ludzie zaglądaja humor sobie poprawić albo i nie zaglądaja już wcale.

Oj Kinga jak dobrze , że się odezwałaś:lol: Myślałam właśnie jak by tu kogoś z Koszalina namierzyć a ty jak z nieba spadłaś. Nie no co ty, nie mam absolutnie pretensji o informacje przy dozi, jak wspominałam strona w ogóle bardzo dobre wrażenie na mnie zrobiła, pięknie jest prowadzona. Owszem Doda jest agresywna ale ja bym polemizowała z tym uogólnieniem , że to typowe dla argentynów. Pewnie znawcy rasy zaprotestuja( ale jak widać nie chce im się tu wypowiadać, więc skorzystam:lol:) ale uważam, że typowe to może byłoby właściwe określenie dla dla psów z lini użytkowych a linie nastawione już bardziej kanapowo ( o zgrozo co za psucie rasy- już się na ten temat kiedyś wykłócałam:evil_lol:) mają agresję w normie-czyli tak jak każdy pies.Znacie samca co pójdzie i da buzi drugiemu samcowi? Suki też bywaja różne, czasem gorsze od samców. Nie chce broń boże udowadniać , że DA to rasa dla Kowalskich z małymi dziecmi i bez doświadczenia ale też nie sądze żeby była to psy tylko dla wybitnych znawców.To po prostu duży i potencjalnie niebezpieczny pies z racji gabarytów no i faktycznie dość upartego charakterku.Nie reaguje jak np owczarek niemiecki który aż się trzesie żeby spełnić polecenie właściciela, Da najpierw musi pomyśleć czy warto:eviltong: więc wymaga więcej pracy w tresurze chociaż uczy się dość szybko.
Moja suka jest raczej nieufna i niezbyt przyjacielska do obcych ludzi( w przeciwieństwie np do Bazyla, Maciaszka, którego znacie.Dbam o to aby obcy nigdy jej nie głaskali, chodzi w kagańcu w publicznych miejscach, słowem nie stwarzam przyczyn do wystąpienia zagrożenia. Jeszcze nikogo nie ugryzła ale strzeżonego itd. Chyba większość właścicieli dużych psów zachowuje takie środki ostrożności.Co do zwierząt, jak pisałam wychowała się z małym psem i toleruje wszystkie małe psy, nawet suki , chyba że malec napada na nią z jazgotem wtedy się jeży. Z dużymi już nie jest tak miło, ale po pierwsze primo- nie pozwalam jej na kontakt z obcymi psami,
a po drugie primo;) nie pozwalam na kontakt z innymi psami , na spacerach zawsze mam oczy dookoła głowy i wybieram raczej odludne miejsca jeśli chcę spuścić ją ze smyczy. Podkreśliłam to dlatego, że sądze iż mało który dorosły pies jest w stanie zaprzyjaźnić się z drugim dorosłym psem.I czy to co napisałam można odnieść tylko do DA czy też innych dużych ras również? chyba to drugie.
Reasumując, jestem kompletnym laikiem a DA to mój pierwszy duży pies. Radzimy sobie dobrze.Potrafię ją nawet odwołać jak puści się w pościg za sarnami.Nie atakuje wszystkiego co się rusza na oślep( no chyba że kot ale jeszcze żadnego nie dopadła), ale to ja dbam aby nigdy nie stwarzać okoliczności które mogłyby do ataku doprowadzić.
Doda jako pies schroniskowy i już w średnim wieku na pewno ma swoje odciśnięte piętno które trudno być może będzie wyprostować. Poza tym schronisko stwarza warunki ku agresji z racji nagromadzonych psów.Ale lubi ludzi!! Dobre i to. Gdyby ją wziął ktoś , rzeczywiście bez innego psa w domu bo na poczatek to mogłoby być za dużo dla nie- wcale nie musiałby okazać się taką maszyną do zabijania. Oczywiście to wymagałoby czasu, cierpliwości i przede wszytkim zachowania tych podstawowych środków ostrożności o których mówiłam.Odpowiedzialny właściciel potrzebny jest każdemy psu- nawet jamnikowi.
Leży mi na sercu ta Doda elektroda, ale na razie pomysłów brak co z nią by zrobić. Musiałby się trafić rzeczywiście prawdziwy miłośnik tej rasy rzeby ją tak z marszu ze schronu wziąć. Najlepszym wyjściem byłoby zabrać ją na hotel/tymczas i ucywilizować a potem ogłaszać. Sami wiecie, że na razie to niemożliwe z racji finansów:-(

Posted

Vitis, jestem pod wrażeniem - to chyba najdłuższy Twój post! :)

Zgadzam się z tym co napisałaś.
I dodam tylko, że Bazyl nie jest moim pierwszym psem, ale pierwszym takim dużym. Wcześniej w domu były... jamniki. Jedyne, co łączy te dwie rasy to to, że jamniory to też psiaki z charakterkiem ;).
Nie mam z Bazylem problemów. Nie kocha samców, nie kocha kotów, ale jeśli jest się rozsądnym i ostrożnym (oczywiście bez przesady) to unika się konfliktów.
Myślę, że Doda powinna trafić do po prostu odpowiedzialnego człowieka, niekoniecznie znawcy rasy; człowieka, który będzie chciał z nią pracować, który nie będzie się obrażał jak ktoś mu da radę lub skrytykuje jego postępowanie. Nie wiemy co prawda, co sunia przeszła w swoim życiu i jakie niespodzianki mogą czekać nowego właściciela, ale myślę, że nad wszystkim da się zapanować, tylko trzeba chcieć!

Posted

Oj, Maciaszku, piszesz tak, jakby sunia miała trafić do mnie... Chlip, chlip, tylko Korunia... Kocham ja nad zycie, ale gdyby tylko dziewczyny potrafiły sie dogadać...

Czy Doda ma zrobione allegro? Bo chyba miała, ale nie wiem czy nadal jest...

Posted

:lol: A bo mam grype i tak sobie "gorączkowo "pisze i piszę maciaszku.
Aarionne widze , że ci Doda chodzi po głowie, ale faktycznie skoro masz już psa i to suczkę to chyba zbyt ryzykowny eksperyment byłby. Gdybyś mieszkała na wsi i miała podwórko to chociaż można by psy odizolować na początek- jednego w kojec czy do chlewika jakiegoś;), i zobaczyć co z tego wyjdzie, no ale jak w bloku to nie ma o czym mówić.
Trzeba szukać drugiego księdza - toć to w sam raz pies na plebanię, nie szczeka za dużo, lubi spać, i daje poczucie bezpieczeństwa taki stróż w domu.Gdyby jakiś potencjalny właściciel był to moglibyśmy zaryzykować wyciągnięcie jej ze schronu i umieszczenie w hotelu, jakoś by sie koszty pokryło za miesiąc czy nawet dwa, psa wypucowało przy okzji żeby się dobrze prezentował i do domku- no ale jak z nim utkniemy w hotelu to z torbami pójdziemy.

Posted

VitisVini napisał(a):

Aarionne widze , że ci Doda chodzi po głowie, ale faktycznie skoro masz już psa i to suczkę to chyba zbyt ryzykowny eksperyment byłby. Gdybyś mieszkała na wsi i miała podwórko to chociaż można by psy odizolować na początek- jednego w kojec czy do chlewika jakiegoś;), i zobaczyć co z tego wyjdzie, no ale jak w bloku to nie ma o czym mówić.

To nawet nie o to chodzi - Kora ze mna nie mieszka, mieszka z moją mamą, w domu z ogrodem, ale ja jeżdżę tam co drugi weekend, a w Warszawie mieszkam w bloku. I chodze do pracy od 9 do 17 :( Nie mam nawet czasu na socjalizacje suni...

Ale mam pomysł. W następnym PP napiszę o Dodzie (tzn. w lutowym, jesli wcześniej nie znajdzie domu). Umieszczę ja w artykule "Przyjaciel po przejściach" :) Może to cokolwiek pomoże...

Posted

Aarionne napisał(a):
Ale mam pomysł. W następnym PP napiszę o Dodzie (tzn. w lutowym, jesli wcześniej nie znajdzie domu). Umieszczę ja w artykule "Przyjaciel po przejściach" :) Może to cokolwiek pomoże...
Bardzo dobry pomysł :multi:.

Posted

A co to jet PP? Przyjaciel pies? Nie znam ale ja z prowincji jestem:evil_lol:
Słuchajta kobity, chyba zrobię osobny watek Dodzie co? CZy moze ktoś coś już założył bo moja wyszukiwarka na dogo to nic mi nie chce znależć tylko jakieś bzdety wypisuje po angielsku.
I tu mam pytania do Kingi(Kingo gdzie jestes halooooo?)
Mogę wykorzystać zdjęcia schroniskowe, mogę co nie?
I opis mogiem też prawda? I jeszcze bym twojego posta stąd przekleiła gdzie piszesz o suni.

I jeszcze jedno, na stronce schroniska znalazłam info że jest tam płatny hotelik , za dziwną sume dzienną 10 zł 48 gr( te 48 gr mnie ciekawią:lol:), za co daja papu i na spacer prowadzają 3 x dziennie:multi:
Czy to jest aktualna oferta? Bo może byśmy na ten hotelik chociazż uzbierali, pisałaś , że Dodzia w ogóle nie wychodzi z boksu.

To prosze uprzejmie o odzew a was dziewczyny i niedziewczyny jeśli jest tu ktoś rodzaju męskiego o wspieranie wątku jak już go zrobię.
Oj do lutego jeszcze mnóstwo czasu Aarionne ale pewnie, trzymamy za słowo.

Posted

Na styczeń już się nic nie wciśnie, bo za późno, a lutowy numer będzie w kioskach pewnie po 20 stycznia, nie wiem dokładnie kiedy...

A PP to jest faktycznie "Przyjaciel Pies" :)

Posted

dziewczyny, sprawy z Dodą przybrały nieco inny obrót - mam nadzieję, ze dobry
ponieważ ja ostatnio w schronie bywam rzadko z powodu nawału pracy, to i niedoinformowana jestem znacznie bardziej, niż zwykle

okazało się, ze kierowniczka szukała Dodzie domu nie tylko przeze mnie - zresztą u mnie był brak progresji - i jedna babka obiecała jej już jakiś czas temu ( nie wiedziałam), ze jeśli Doda nie znajdzie domu do grudnia - to ją weźmie
dziś kierowniczka zadzwoniła do mnie ucieszona, ze najprawdopodobniej Dodę wreszcie wyda, i to na dniach ;)
...ale nie znam zadnych szczegółow :shake::cool3:

a propos hotelu w schronie: hotel to rzecz bardzo umowna, Doda siedzi właśnie w boksie hotelowym ( tam została przetransportowana po sterylce), tyle, ze bez rutynowych spacerów. czasem któryś pracownik się zlituje i ją na chwilę zabierze na małą przechadzkę - więc jak na schron w zimie - to ma najbardziej optymalne warunki.
...a ta głupia końcówka opłaty za dobę wynika ponoć z VATu ;)