Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam problem. Bardzo duży i zwalczenie go pozwoli mi normalnie funkcjonować i innym sąsiadom również.
Mam suczke rasy typu sznaucer miniaturowy. Sznaucery to dość szczekliwe psy. moja suczka 31.10 skonczy dwa lata. Od kiedy do mnie przyjechala jako 2 mies szczenie, okrutnie wyje pozostawiona sama w domu. Teraz powyje troszke i przestanie. Boi sie samotnosci, obawia sie ze ja zostawimy. U mnie w rodzinie wszyscy pracują, ja do szkoly i brat tez, czasem musi zostac sama nawet 5 godzin. Kiedy była szczeniakiem bylo to bardzo uciazliwe bo wyła non stop lecz było to jeszcze akceptowane i zorozumiałe. Teraz kiedy chcialabym wyjechac z nia gdzięs i zostawic ja w obcym miejscu samą w domu.. nie wyobrazam sobie tego.
Probowałam zamykac ja w drugim pokoju, kiedy wszyscy byli w domu, probowałam nagrodami. Moze mi cos poradzicie ?.

Posted

Olcia&Tasha napisał(a):
moja suczka 31.10 skonczy dwa lata.
Co przez te dwa lata zrobiłaś żeby nauczyć ją zostawania samej?
Ja bym zaczeła od klatki, klatka=schronienie jest w niej fajnie i bezpiecznie.
Zostawiałabym coś psu do zajęcia i memłania bo to inimalizuje stres - jakiś kong, kość, ścięgna prasowane itd coś co psu zajmie sporo czasu.
Oczywiście do klateczki najpierw podawane - jak jesteście w domu, a suka umie już przebywac w klatce dajecie coś do memłania i niech sobie tam leży, nie zwracacie na nią uwagi. Nie warto też z psem się żegnać wylewnie, ciastko/gryzak do paszczy pies do klatki (zamykacie lub nie kratke) a domownicy do szkoły/pracy.

Posted

pytasz co zrobilam przez dwa lata.
Oczywscie. Zostawiałam jej kosci, kostki, kosteczki zeby sie zajeła. pomagało. nie na długo. probowałam z nowymi zabawkami. Porobowałam wychodzic tak zeby nie zauwazyla. Kiedy byłam w domu zamykałam ja w drugim pokoju i po krotkim czasie kiedy nie wyła, nagradzalam ją - stopniowo wydluzajac czas. Działało kiedy byłam w domu a ona w drugim pokoju. Ale kiedy tylko usłyszy dzwięk kluczy, przy zamykaniu drzwi dostaje chwilowego szału. Najpierw to jest lekkie zdenerwowanie- powarkiwanie, a potem to sie przeistacza w płacz, zał, smutek i wycie. klatka. tez nad tym rozmyslalam, moze trzeba bedzie wkoncu zastosowac ?.

Guest Mrzewinska
Posted

Wychodzenie - tak, aby pies nie zauwazyl - nic nie da, raczej pogorszy sytuacje.
Trzeba zobojetnic dzwiek kluczy, wszystkie zachowania zwiazane z wychodzeniem z mieszkania.

Zofia

Posted

Przyzwyczaić psa że czasem ktoś się ubiera - odwrażliwić przez ubieranie się w płaszcz itd i siadanie, tak samo z kluczami chodzić dzwonić nagradzać. Jak będzie olewać to już jest duży krok na przód.
Nauczyć pozostawania w jednym, bezpiecznym dla psa miejscu gdzie pies będzie odpoczywał/przeżuwał - klatka, ciasne pomieszczenie itd Po forsownym spacerku myk tam do spania, wszystko co dobre też tam, przed zostawieniem musi zacząć akceptować i lubić to miejsce.