Żancia Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 Witam, Od 2 lat, cyklicznie u Opala pojawiał się problem z drapaniem. Był to najczęściej okres wiosny i jesieni. Wtedy to właśnie mieliśmy największy problem ze swędzeniem. Oczywiście diagnoza była prosta - alergik. Jednak od 2 miesięcy problem z drapaniem nie chce ustąpić. Z początku kąpaliśmy psa w mydle siarkowym + seria zastrzyków - pomogło, jednak po 2 tygodniach problem powrócił. Byłą kąpiel w szamponie alergicznym - niestety bez zmian. Potem zastrzyk przeciw świądowi - był sukces na okres 1,5 tygonia. Od wczoraj problem powrócił... Nie wiem co jest jego przyczyną... Proszę o pomoc Żancia Quote
madziakoch Posted October 22, 2007 Posted October 22, 2007 Żancia napisał(a):Witam, Od 2 lat, cyklicznie u Opala pojawiał się problem z drapaniem. Był to najczęściej okres wiosny i jesieni. Wtedy to właśnie mieliśmy największy problem ze swędzeniem. Oczywiście diagnoza była prosta - alergik. Jednak od 2 miesięcy problem z drapaniem nie chce ustąpić. Z początku kąpaliśmy psa w mydle siarkowym + seria zastrzyków - pomogło, jednak po 2 tygodniach problem powrócił. Byłą kąpiel w szamponie alergicznym - niestety bez zmian. Potem zastrzyk przeciw świądowi - był sukces na okres 1,5 tygonia. Od wczoraj problem powrócił... Nie wiem co jest jego przyczyną... Proszę o pomoc Żancia mój pies też bardzo się drapie podaję mu tabletki witaminowe na sierść i skórę Quote
dorotak Posted October 22, 2007 Posted October 22, 2007 Hmmm, moja opowieść może nie będzie zbyt konstruktywna :cool3:, ale też o drapaniu u sznaucera ;) Mój pies jakieś dwa lata temu strasznie zaczął się drapać po brodzie. To była tylko broda - nigdzie więcej się nie drapał. Dostawał takich napadów drapania, piszczał przy tym, ale nie przestawał. W efekcie zaczęły mu się robić strupy... Najpierw myślałam, że przejdzie, ale po paru tygodniach zaczęły się odwiedziny u wetów (bo w końcu ile się można drapać?). Różne maści, szampony - nic nie pomagało. W domu pozmieniałam wszystko - miski, jedzenie, płyn do prania psich rzeczy a nawet narzuty z mojego łóżka :evil_lol: Nic nie pomagało. Pomogło na chwilę po sterydzie - na jakiś tydzień. W końcu (a minęło już parę miesięcy) dałam sobie spokój z kolejnymi wizytami, preparatami itp. Po kolejnych kilku miesiącach... samo przeszło i już (tfu! tfu!) nie powróciło. Do tej pory nie wiem, skąd się to wzięło i dlaczego się skończyło. Ale żaden z wetów (a naprawdę wielu ich odwiedziłam), też nie wiedział... :niewiem: Quote
Żancia Posted October 22, 2007 Author Posted October 22, 2007 Dzisiaj wizyta u weterynarza skończyła się na: - podawaniu 3 razy dziennie wapna i witaminy C - kąpieli w Ameryllu (szamponie antyalergicznym) - odstawieniu na miesiąc wszelkich dodatków do jedzenia, smakołyków i innych dupereli - wyłączeniu wszelkich środków pielęgnacyjnych do mycia podłóg (jedynie ciepła woda i ściereczki z mikrofibry) - podawaniu GAMMOLENU Jakie będą skutki, sama nie wiem :roll: Quote
Martens Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Jeśli to alergia pokarmowa, to może warto spróbować karmy typu salmon & potato? Pomaga niektórym alergikom, które drapią się też na karmach typu lamb & rice. Taką karmę ma Nutra Gold, i chyba również Acana. Quote
Żancia Posted October 24, 2007 Author Posted October 24, 2007 Podejrzewam, że w najbliższym czasie spróbujemy ACANY... Weterynarz polecał jeszcze Eukanubę z mięsem suma... P.S.Dlaczego w karmach jest łączenie z ziemniakami - ogólnie nie polecanymi dla psów ? Quote
Martens Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Szczerze mówiąc pojęcia nie mam, ale z tego co czytałam, ziemniaki można podawać psom - z tym że muszą być dobrze ugotowane i rozdrobnione, bo inaczej pies nie jest w stanie wykorzystać zawartych w nich składników. Quote
Justa Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 [quote name='Martens']Jeśli to alergia pokarmowa, to może warto spróbować karmy typu salmon & potato? Jeżeli to alergia pokarmowa, to warto spróbować zrobić testey na alergenty pokarmowe ! Mam psa alergika i z doświadczenia wiem, że najgorsza rzeczą jaką można tu zrobić to eksperymentować. Zmieniając psu z alergią karmę trzeba to skonsultować z lekarzem weterynarii - najlepiej dermatologiem. Oczywiście, zaczyna się od drapania, łupieżu, ale objawy mogą się nasilać - rozszerzyć o kłopoty z żołądkiem (potem pies jest juz tak wycieńczony, że wymiotuje nawet wodą :roll:). Psa alergika naprawdę łatwo rozstroić, dlatego eksperymentowanie na własną rękę nie jest nejlepszym wyjściem. Quote
lutomskak Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 mam do czynienia na codzien z ogromna iloscia sznaucerow-ogromna wiekszosc z nich ma bardziej ,lub mniej zaawansowana alergie pokarmowa (objawy sa rozne-ale wiekszosci z nich towarzyszy swiad) proponuje przestawic psa na ryz z dorszem lub barfa z wykorzystaniem miesa z kurczaka ,lub indyka-bez mies czerwonych ........ po miesiacu dodawac po jednym skladniku raz na dwa tygodnie jesli nie pomoze-wizyta u weterynarza......... Quote
monita Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 Zmiany karmy, skontaktuj z weterynarzem. Quote
Żancia Posted October 29, 2007 Author Posted October 29, 2007 Po tygodniowym leczeniu - wszystko wraca do normy :) Opal nie drapie się już tak intensywnie, drapiąc go przy łopatkach występuje jedynie zwijanie się skóry (?) Przez kolejne 3 tygodnie zostajemy na wapnie i wit. C, do 3 miesięcy zarzywamy GAMMOLEN i rezygnujemy ze smakołyków. Ale testy alergiczne napewno zrobimy ;) Dzięki za pomoc Quote
monita Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 Wszystko wraca do normy - dobra wiadomość :p Quote
Recommended Posts