bea_m Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 Nie ma co się wieszać! Bo jak się popowieszacie to kto będzie psiakom pomagał? A Ciotki za mało info piszecie o psiaku. Cały czas tylko i jego futrze. A inne cechy? Chociaż teraz już wiadomo że duży nie jest. Co jeszcze? Quote
Ziutka Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 enia napisał(a):Ziuta zrozum, im więcej info o nim tym lepiej, nawet nie wiemy jak on w domu sie zachowa itp.jak do innych zwierząt. Więc szukamy tymczasu co go w ciemno weźmie. Ja rozumiem ale nie mam możliwości tego sprawdzić - niestety. Po pierwsze - do domu go nie wezmę żeby sprawdzać jak się zachowuje w domu bo po 10 sekundach już by go nie było....mój pies by go pożarł....a poza tym nie dadzą go w schronie nikomu żeby sprawdzili jak się zachowuje ....no chyba, że podpiszecie umowę adopcyjną to sobie sprawdzicie - taka będzie odpowiedź i że nie będzie eksperymentów na psie. Po drugie - sprawdzić na zwierzętach nie mam jak....bo będę dopiero w weekend MOŻE.....ale jeszcze nie wiem bo to zależy od tego który z pracowników będzie w weekend. DZIĘKUJE Quote
Ziutka Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 bea_m napisał(a): Co jeszcze? 1. Ma chore oczy....źrenice są pokryte białą mgłą. 2. Zęby w stanie koszmarnym. 3. Przy obcinaniu warczał co jakiś czas ale nie gryzł (uspakajał się przy mówieniu do niego) Tyle zauważyłam przy 2-godzinnym jego obcinaniu....nic więcej nie umiem niestety powiedzieć. Stał bardzo posłusznie 2 godziny i był obcinany....zachowanie i wygląd jak wyżej napisane. Quote
bea_m Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 Wnioski: To wiemy. 1. Średniej wielkości. 2. Dłuugowłosy blądas 3. Cierpliwy dla ludzi, pozwala przy sobie zrobić wszystko 4. Łagodny? 5. Szybko przyzwyczai się do wygód domowych (patrz zdjęcia z kocykiem) Nie wiemy 6. Nie wiadomo czy nauczony czystości. (raczej nie, stan sierści wskazuje na przebywanie na dworze) 7. Brak wiedzy na temat relacji z innymi futrzakami. 8. CZy on jest chudy? (diabli wiedzą bo nigdy nie widzaiłam tak rozebranego długowłosego psa) 9. Skąd się wziął w schronie? ( no chyba że czegoś niedoczytałam) 10. Ogólny stan zdrowia! Czy w związku z zaniedbaniem ma jakieś choroby skóry? To tak sobie pozwoliłam zebrać wszystko co wiemy i czego nie wiemy też. Jakieś wnioski? Bo ja już kilka mam. Ale jedno z drugim mi nie gra. Co robić :( Quote
Ziutka Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 bea_m napisał(a):Wnioski: To wiemy. 1. Średniej wielkości. 2. Dłuugowłosy blądas 3. Cierpliwy dla ludzi, pozwala przy sobie zrobić wszystko 4. Łagodny? 5. Szybko przyzwyczai się do wygód domowych (patrz zdjęcia z kocykiem) Nie wiemy 6. Nie wiadomo czy nauczony czystości. (raczej nie, stan sierści wskazuje na przebywanie na dworze) 7. Brak wiedzy na temat relacji z innymi futrzakami. 8. CZy on jest chudy? (diabli wiedzą bo nigdy nie widzaiłam tak rozebranego długowłosego psa) 9. Skąd się wziął w schronie? ( no chyba że czegoś niedoczytałam) 10. Ogólny stan zdrowia! Czy w związku z zaniedbaniem ma jakieś choroby skóry? To tak sobie pozwoliłam zebrać wszystko co wiemy i czego nie wiemy też. Jakieś wnioski? Bo ja już kilka mam. Ale jedno z drugim mi nie gra. Co robić :( 4. Wydaje mi się, że tak....przy takim obcinaniu i bólu w jakim miał odrywane płaty gówna ze skóry to by nas tam pożarł przy pierwszych 5-ciu minutach. 6. Raczej nie :shake: 7. Brak wiedzy.....nie wiadomo kiedy to będzie można sprawdzić. 8. Nie....nie jest chudy....nie jest to też okaz najedzenia wielkiego ale nie jest źle. 9. Został dostarczony przez osobę wyłapującą psy na terenie Sochaczewa. 10. Ogólny stan to wet może stwierdzić, Ja nim niestety nie jestem i się nie znam....na pierwszy rzut oka to tak jak wcześniej pisałam....OCZY i ZĘBY....skóra wyglądała OK....nie była czerwona ani żadnych zapaleń skóry nie zauważyłam.......ale też mogę się nie znać :oops: Quote
oktawia6 Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 e tam Ziuta-to super pies! myślałam, że gorzej z nim! moja Viktoria była lepsza niż on jeszcze ślepa i z ropą leącą się z oczu - ten wygląda jak emerytowany Bergamosco! i nie trzeba było go usypiac przy strzyżeniu i po! Tak poważnie to pies, który wymaga regularnego strzyżenia co 3 miesiące:roll:-niestety-to nie jamnik czy ON-ek, oczy w kiepskim stanie ale ślepy nie jest a kamień można zdjąc! Z mojego doświadczenia kategorycznie odradzam Wam karmienie psa z takich warunków w towarzystwie innych psów, czy dawanie kosteczki gdy obok są też inne psy. Prosta dziecinnie próba jak zareaguje na jedzenie: dac miskę i kijkiem dyskretnie pomieszac w misce-długi kijek, to samo z kosteczką-mnie nikt tego nie uczył - jednak te minimum wiedzy pozwoliło zachowac mi palce i ręce-bo mam psa, który był w gorszym stanie niż ten, Quote
kasiaprodex Posted October 23, 2007 Author Posted October 23, 2007 oktawia6 napisał(a):e tam Ziuta-to super pies! myślałam, że gorzej z nim! moja Viktoria była lepsza niż on jeszcze ślepa i z ropą leącą się z oczu - ten wygląda jak emerytowany Bergamosco! i nie trzeba było go usypiac przy strzyżeniu i po! Tak poważnie to pies, który wymaga regularnego strzyżenia co 3 miesiące:roll:-niestety-to nie jamnik czy ON-ek, oczy w kiepskim stanie ale ślepy nie jest a kamień można zdjąc! Z mojego doświadczenia kategorycznie odradzam Wam karmienie psa z takich warunków w towarzystwie innych psów, czy dawanie kosteczki gdy obok są też inne psy. Prosta dziecinnie próba jak zareaguje na jedzenie: dac miskę i kijkiem dyskretnie pomieszac w misce-długi kijek, to samo z kosteczką-mnie nikt tego nie uczył - jednak te minimum wiedzy pozwoliło zachowac mi palce i ręce-bo mam psa, który był w gorszym stanie niż ten, czy nie slepy tego bym nie powiedziała w 100%. może nie widziec na jedno oko. Kamień oczywiście mozna zdjąć ale tego w schronie nikt nie zrobi. Potrzebny dom aby go doprowadzić do normalnego stanu zarówno oczy,skóre czy zęby. Co do doświadczenia to My nie od wczoraj zajmujemy sie schroniskowymi psiakami i na temat wkladania łap do michy to tez coś wiemy.Zreszta to chyba wszyscy wiedza czy wkladac czy nie do michy nieznanego psa. ja osobiście nie jestem za metoda "miskową' ktora jest pokazywana ciągle w Tv w A.P jako sposób sprawdzania czy pies agresywny czy nie. Niech ktos walczy o miche albo chodzi glodny to zobaczymy czy nie bedzie jej bronił gdy dostanie jedzonko. Goldi do człowieka jest spokojny a nawet gdy zostala mu zrobiona nie jedna dodatkowa dziurka w trakcie obcinania to nie klapal zebami tylko biedni piszczał. Co do skóry to zauwazone dwa guziczki ale to mogły byc kleszczyki. Goldi juz tak zmeczony byl tym obcinaniem że dalysmy mu juz spokój w tym dniu. On poprostu padł. Quote
Ziutka Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 Dostałam krótkie info ze schroniska o Goldim. 1. Jest dzisiaj bardzo słaby ale jakoś sam wstaje do jedzenia :-( 2. Zaczął dzisiaj jeść troszkę więcej :multi: 3. Kupa ładna - zero rozwolnienia :lol: 4. Skóra nie wygląda na chorą ale ma kilka guziczków jakby po kleszczach :roll: 5. Strasznie się trzęsie mimo tego, że jest cały otulony polarowym kocykiem. 6. Dopiero jutro będzie u niego lekarz. Quote
bea_m Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 Ciotki ja te punkty wypisałam żeby znaleść dobry tymczas. Więc tymczas moim zdaniem powinien być w domku z ogródkiem. AAAAA i nie wiemy czy na smyczy umie chodzić. Więc szukammu domku z ogródkiem (może to być wieś z normalnymi ludźmi) coby pies sie wysikał jak chce i wrócił do domku jak tylko mu kuper zmarźnie. I w dodoatku płot jest potrzebny, Coby dzieciak ze swoimi ślepymi oczkami niegdzie nie poleciał. Quote
luka1 Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Zaglądałam do psinki. Moje uznanie dla fryzjerek - odwaliłyście kawał dobrej robot. Psina ciągle śpi. Wydaje się na wiekowego albo wycieńczonego. Zobaczymy co powie wet. Quote
enia Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Golduś sie przypomina , może któraś cioteczka ciepły kąt i kawałek ogródka ??? Quote
magda222 Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Kto chciałby słodkiego złotowłosego psiaka? :) Quote
luka1 Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Goldi mały niekłopotliwy potrzebuje ciepłego domu. Quote
Ziutka Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 luka1 napisał(a):Zaglądałam do psinki. Wydaje się na wiekowego albo wycieńczonego. Pewnie jedno i drugie. Wycieńczony jest na 100%.......zresztą kto by nie był :shake: A na wiekowego też bo tak wyglądają jego zęby "wiekowo"......chociaż może mieć je po prostu tak bardzo zniszczone i zaniedbane ehh, sama nie wiem. Ale czekamy na opinię weta.......to tylko moje przypuszczenia co do ząbalków. Quote
kasiaprodex Posted October 25, 2007 Author Posted October 25, 2007 a Goldi przykryty polarowym kocykiem i czeka na domek Quote
luka1 Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Czy wiadomo w jakich okolicznościach psiaka znaleziono, czy go ktoś oddał? Quote
Ziutka Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 luka1 napisał(a):Czy wiadomo w jakich okolicznościach psiaka znaleziono, czy go ktoś oddał? Został przywieziony przez p. Małgosię do schroniska.....błąkał się biedak po Sochaczewie i p. Małgosia go siup do Azorka. Quote
enia Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 ziuta-23 napisał(a):Pewnie jedno i drugie. Wycieńczony jest na 100%.......zresztą kto by nie był :shake: A na wiekowego też bo tak wyglądają jego zęby "wiekowo"......chociaż może mieć je po prostu tak bardzo zniszczone i zaniedbane ehh, sama nie wiem. Ale czekamy na opinię weta.......to tylko moje przypuszczenia co do ząbalków. A kiedy go wet zbada? on chyba nie ma czasu czekać?:shake: Quote
Ziutka Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 enia napisał(a):A kiedy go wet zbada? on chyba nie ma czasu czekać?:shake: Miał go zbadać wczoraj.....ale nie mam żadnych wieści.....więc być może weta w ogóle nie było :cool1: Quote
enia Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Ziuta mówilyscie, że on mial kleszcze czy to jego oslabienie nie wynika z tego??? kto może interweniować u tego weta z prośba o zbadanie psa? Quote
luka1 Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Gdy byłam w schr. to Pan (?) mówił że wet ma być jutro. Coś mają szczepić (:multi:) Quote
Ziutka Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 luka1 napisał(a):Gdy byłam w schr. to Pan (?) mówił że wet ma być jutro. Coś mają szczepić (:multi:) Pani Zyta mi mówiła we wtorek, że wet będzie w środę......ale niestety nie mam żadnych wieści czy był.......więc pewnie nie było :shake: enia napisał(a):Ziuta mówilyscie, że on mial kleszcze czy to jego oslabienie nie wynika z tego??? kto może interweniować u tego weta z prośba o zbadanie psa? Mówiłyśmy, że miał takie ślady - guziczki jakby po kleszczach ale samych kleszczy nie znalazłyśmy. Nie mam pojęcia czy to nie babeszja :( Quote
luka1 Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 ziuta-23 napisał(a):Został przywieziony przez p. Małgosię do schroniska.....błąkał się biedak po Sochaczewie i p. Małgosia go siup do Azorka. Ach ta pani Małgosia, muszę ją poprosić może moją osiedlową sunie siupnie do schroniska. Zgłosiłam do biura, ale pewnie nie mogą jej namierzyć bo dziś znów ją widziałam jeszcze szczuplejszą niż wczoraj. Quote
Ziutka Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 luka1 napisał(a):Ach ta pani Małgosia, muszę ją poprosić może moją osiedlową sunie siupnie do schroniska. Zgłosiłam do biura, ale pewnie nie mogą jej namierzyć bo dziś znów ją widziałam jeszcze szczuplejszą niż wczoraj. Luka mówisz o mamie Migdałka :roll: Quote
Recommended Posts