Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

pani z maila napisala,ze trwaja rozmowy teraz z innym psem i jak nie wypali to wroci do Ateny. pyta o jej stosunek do kotow i samotny pobyt z kotem w domu... ;/

nie umiem usuwac dat. moze wysle komus na maila orginaly i usunie?
w schronie bede niebawem, moze w pt, a jak nie to dopiero w przyszlym tyg. musze papiery zalatwic innego psa.

ja nie wiem, jak sie ogolnie charty z kotami zgadzaja? nie jest to instynktowna walka, skoro charta jest psem mysliwskim??

musze poszukac- albo mi tu ktos podpowie, jaka jest roznica w wysokosci charta polskiego i innego? np afgana?

Posted

elisse napisał(a):
kora jeśli możesz to zrób nowe zdjęcie z aktualna datą ;)
dobrze,że pojawiają się potencjalne domki
bardzo chciałabym aby Atena w tym roku pod choinką znalazła psi przysmak
mam nadzieję,że pani pytajac o wymiary suni chciała orientacyjnie dowiedzieć się czy np jest wielkości zbliżonej do greya czy whippeta
uważam,że z potencjalnymi domkami trzeba utrzymywać jak najlepszy kontakt i rozmawiać,rozmawiać,wypytywać......a potem wybrać ten najlepszy po wizycie przedadopcyjnej :)

Otóż to.

Co do wielkości chartów, ro rozpatrzę się we wzorcach tych ras i napiszę.
Edit:
Chart polski:
psy - 70-80
suki - 68-75.

Whippet:
psy - 47-51
suki - 44-47

Greyhound:
psy - 71-76
suki - 68-71

Chart afgański:
psy - 68-74
sui - 63-69

Chart rosyjski:
psy - 75-85
suki - 68-78

Wysokości poszczególnych ras brałam ze wzorców. Jeżeli sa jakieś niedokładności, przepraszam.

pzdr.

Posted

pomogę trochę w tych wielkościach chartów ;)
najmniejszy to charcik włoski,potem whippet,saluki,afgan,grey,borzoj,polak
z tym,że od afgana do polaka to różnice są dosłownie kilkucentymetrowe i zależy to od osobnika,ogolnie uważa się że są to już duże charty
co do życia charta z kotem
ja się mogę wypowiadać na temat afganów :)
bardzo często zdaża się ,że afgan żyje w domu z kotem,tworzy z nim stado i go nie goni
obcy,uciekający na dworze to inna sprawa
osobiście znam dom gdzie greye i borzoje mieszkają w domu razem z kotami i jest zgoda

Posted

dobra. jak wpuszcze do kojca teny kota, to normalne,ze go bedzie gnila. jak ja na smyczy kolo kota poprowadze, to normalne, ze go bedzie gonila i nie jest takie cos adekwatne do znajomosci z kotem "swoim" w swoim stadzie, tak?
takie sprawdzanie w schronie nic mi nie da?
idac tym tropem, Atena nie moze isc do tego domu z kotem? bo jechac caly kraj, tam kota ganiac i zwrot? jakim cudem zwrot?
da sie charta z kotem zasymilowac?

ja powiem szczerze, z tego co kojarze, to ja charta na oczy niedaleko od siebie widzialam tylko, jednego, jedynego afgana. wydawal mi sie wielki. atena jest chyba nizsza przy nim. a tu wychodzi,ze Atena ma byc najwyzsza...

zobaczice na foty, jest odniesieniu przy DONie. ona jest gdzies taka jak DON. wiec, jak na mixa charta jest niska?

Posted

Atena NIE JEST chartem polskim!!!!
reklamowanie jej jako polaka to nie najlepszy pomysł,gdyż zazwyczaj mają opinię trudnych i terytorialnych
bardzo często są mieszanki kłusownicze grey-polak,ale one są dużo wyższe
ja bym już szybciej zakwalifikowała Atenę jako mix whippeta z "czymś"
potrzebne by były nowe fotki,całej suni z boku i zbliżenie mordki,ale takie portretowe aby dokładniej ją określić
można w przybliżeniu określic wysokość w kłębie,ustawić sunie pod jakąś ścianą,na wysokości kłębu zrobić jakaś kropkę albo przytrzymać palcem,a potem zmierzyć wysokość od ziemi do "kropki"

co do domu z kotem
wszystko zależy od tego jak się wprowadza nowego osobnika do "stada"
jakie nastawienie ma przyszły dom
ja stawiam na to,że kot najpierw będzie uciekał "na wysokości" albo jeśli jest dominujący to od razu pokaże kto rządzi i da pazurami po nosie psu
dlatego trzeba dużo rozmawiać z przyszłym domem
wypytać ich co zrobią w przypadku gdyby nie zapanowała od razu miłość psa do kota

Posted

kora, a może by Atenie (śliczne imię) własny wątek założyć?

Przyznaję, charty polskie najmniej zdobyły moje serce. Nie lubią obcych, są terytorialne, często mocno dominujące...

aisai

Posted

ok, zaloze dzis watek.

dzwonila znow pani z torunia. pytala,czy juz bylam w schronie i zmierzylam Atene. wiec zapytalam, po co jej tak dokladnie ta wielkosc? ona znow, czy jej sie do mieszkania zmiesci. ja- ze te kilka cm, czy nawet 10cm to niewielka roznica. ze jak mix charta, to mix chart, a nie spaniel lub bernardyn. ona,ze miala mixa i wie,ze sa roznice w wysokosci ich.
mowilam,ze na fotce jest, jak stoi kolo onka i jest rowna z nim. ona, ok. dziekuje. i sie rozlaczyla.......

to tak w skrocie. nie bylo tak co do slowa.

Posted

trochę to dziwne - czy jej się do mieszkania zmieści
ja mam 2 afganki w mieszkaniu w bloku i mi się mieszczą,a do tego dużą klatkę dla fretki
jak się naprawdę chce to się zmieści,w końcu mix charta to nie słoń ;)

• 2 weeks later...
Posted

kora78 napisał(a):
sunia Atena, o ktorej tutaj pisalam, od wczoraj w ds w lodzi :) u samotnej kobiety pracujacej i aktywnej, z domem na wsi :)

Oooooo, pieknie!
Szczęśliwe zakończenie:)

Pzdr.

Posted

mamy szkielet charta afgana..nie mam zdjec..moi sąsiedzi go zgarneli, a mnie nie ma w domu..pies śpi w piwnicy - ludzie mieszkaja w bloku
znaja sie troche na rasach i przez fona okreslili psa jako chart afgan..
generalnie syt z d....py....bo w szydłowcu nie radzimy sobie już z psami....
a tu kolejny szkielet

Posted

biedaczysko... dobrze, ze trafil na Twoich sasiadow. Jak ma cos z afgana, to pewnie mielibysmy jakis dom w zanadrzu...pewna nie jestem.
niestety, u nas kiepsko z tymczasami. Jedyny charci raj jaki jest, niestety - zasiedlony.
podeslij zdjecia, bedziemy wiedziec czy ew. dom bylby, a co do reszty, jak pomoc - pomyslimy.
aisai

Posted

Asiaczek napisał(a):
Aaaaaaaa, super!!!!
Teraz juzmoże być tylko lepiej:)
Gratulacje dla Was za akcję:)

Pzdr.

a ja dziękuję afganiarkom :) Energy i ZK Kraków i pani hodowczyni, którą wygooglowałam...
splot dobrych dusz i SUKCES

• 2 weeks later...
Posted

odebrałam od Anity afgankę w ubiegłą środę
charciarze przejęli nad nią opiekę
po wizycie u weterynarza okazało się,że sunia ma chorą wątrobę,powiekszoną tarczycę,początki zaćmy i......grzybicę
pani hodowczyni hmmmm,jak by to powiedzieć ładnie.....stwierdziła,że nie może osobiście sprawować opieki nad Afrodytą (tak ma afganka na imię)
dziś sunia przeprowadziła się do swojego nowego domku (stałego! :) )
Rodzina,która ją adoptowała jest świadoma stanu w jakim jest sunia,będą ją leczyć i kochać!! :)