danuś Posted March 31, 2004 Posted March 31, 2004 czy ktoś sie spotkał z takim problemem bo ja juz nie wiem co mam robić. Piesek ma 10 miesięcy i od conajmniej czterech miesięcy jedzie na proszkach i zastrzykach i nadal łysieje. Na dodatek cały czas się drapie. Poza tym miał robione testy alergiczne - ma niewielkie uczulenie na pyłki roślin a nie na jedzenie. Co mam robić bo bardzo mi jej szkoda. Quote
coztego Posted March 31, 2004 Posted March 31, 2004 Testy testami, a uczulenie uczuleniem. Czasem wychodzi uczulenie na wszystko a żadnych oznak alergii nie widać, a czasem odwrotnie... :roll: Może jednak spróbuj zmienić dietę? Czym karmisz pieska? Quote
danuś Posted April 1, 2004 Author Posted April 1, 2004 od sześciu dni zjada ryż z marchewką gotowaną i indykiem, a dotej pory jadła mięso gotowane - przeważnie kurczaka i wołowe plus od czasu do czasu coś słodkiego. Quote
Flaire Posted April 1, 2004 Posted April 1, 2004 A byłaś u dra Dembele? To specjalista-dermatolog, który zdiagnozował mi dziwaczną łysine na ogonie mojej suki. Powinien móc Ci pomóc. Quote
danuś Posted April 1, 2004 Author Posted April 1, 2004 Byłam u doktora Dembele, od początku się nią zajmował. Niestety raz przedawkował lekarstwo, Giza była cztery dni pod kroplówką, ale jakoś to przemilczałam chociaż jakoś nie usłyszałam "przepraszam" z ich strony. Pomyślałam że skoro go wszyscy chwalą to nie będę robić szumu. Póżniej przez dwa miesiące chodziłam do niego na zastrzyki cotygodniowe. Pies nadal łysiał. Więc doktor Dembele zrobił jej testy alergiczne, praktycznie nic nie wyszło. Jest uczulona na pyłki traw i to nieznacznie. I na tym się skończyło bo doktor powiedział że tak poprostu ona ma i już. Więc zmieniłam lekarza i ten dał jej garsć leków które już zaczeły działać - przynajmnie się nie drapie i zalecił dietę. Quote
Flaire Posted April 1, 2004 Posted April 1, 2004 Więc zmieniłam lekarza i ten dał jej garsć leków które już zaczeły działać - przynajmnie się nie drapie i zalecił dietę.To ja już nic nie rozumiem... bo wczoraj wieczorem pisałaś, że nic nie pomaga, pies "cały czas się drapie", i "nie wiem, co mam robić", a dzisiaj o 14, że byłaś u nowego lekarza, którego leki już zaczęły działać, bo już "przynjamniej się nie drapie". To drapie się, czy nie? I co za leki dostaje? Quote
danuś Posted April 1, 2004 Author Posted April 1, 2004 fakt faktem że kuracja dr. Dembele była doniczego przynajmniej w jej przypadku. Pies cały czas sie drapał i coraz bardziej łysiał a on wogóle się tym nie przejmował i powiedział żebym przyszła za pół roku bo ta rasa psa musi sie drapać i już. Wkurzył mnie nie miłosiernie tą wypowiedzią więc poszukałam innego lekarza. Pierwsze co powiedział nowy lekarz to że pies wyglada na conajmniej trzy latka a nie 10 miesiecznego psa- tak wygląda mój pies dzieki wyżej wymienionemu Panu. Dostała diete i lekarstwa Efaderm-E, Betamox 200, encorton, capivit a+e, i kąpiel w szamponie Allercalm co dwa dni. Kurację zaczęła stosować od soboty a dzisiaj jest czwartek, drapanie zaczęło ustepować właśnie od dwóch dni. Z każdym dniem jest coraz lepiej jeśli chodzi o drapanie ale nie wiem co bedzie jak odstawi lekarstwa dlatego szukam pomocy na forum Flaire. Quote
Flaire Posted April 1, 2004 Posted April 1, 2004 Z każdym dniem jest coraz lepiej jeśli chodzi o drapanie ale nie wiem co bedzie jak odstawi lekarstwa dlatego szukam pomocy na forum Flaire.Mnie się wydaje, po pierwsze i najważniejsze, że jeżeli znalazłaś weta, który Ci odpowiada i uważasz, że pomógł psu, to trzymaj się go, a nie pytaj o pomoc nas, laików, bo co jak Ci powiemy, że to, co stosujesz jest nie całkiem dobre...? Nikt z nas i tak nie widział Twojego psa, więc jakiekolwiek porady w porównaniu z poradami wetów, którzy go widzieli byłyby mało warte.Ale skoro pytasz, to powiem tak: powód, dla którego pies się teraz nie drapie to encorton. Jest to bardzo silny lek - steryd - który między innymi działa przeciw świądowi. Pies się nie drapie, bo go nie swędzi. Ale ten lek nie leczy powodów swędzenia, tylko maskuje świąd. Jak go odstawisz, a odstawić go musisz, bo długotrwałe nim leczenie może być niebezpieczne, to świąd wróci, bo nie leczysz jego powodu. (Jedna bardzo ważna rzecz: tego legu nie wolno odstawiać nagle. Odstawia się go stopniowo zmniejszając dawkę.) Z pozostałych leków, w oczy rzuca się Betamox. Jest to antybiotyk. Dlaczego pies jest leczony antybiotykiem? Czy jest podejrzenie infekcji bakteryjnej? Czy była pobierana próbka i robiony posiew, który wykazał, że powodem świądu jest bakteryjne zakarzenie skóry? Bo jeśli nie, to leczenie antybiotykiem jest zdeycydowanie niewskazane, szczególnie jeśli w tym samym czasie podajemy prednizon (czyli encorton), który zmniejsza efekt leczenia antybiotykami. Kolejny "lek", capivit, to preparat naturalny przepisywany mężczyznom na łysinę. Jak dobrze działa? Gdyby działał dobrze, nie byłoby łysych mężczyzn. Więc tym razem myślimy, że powodem łysienia jest genetyka i hormony, tak jak u łysych mężczyzn??? Allercalm, jak sama nazwa wskazuje, ma złagodzić efekty alergii. Więc co w końcu mamy, infekcję, genetyczne łysienie, czy alergię? Jak capivit, jest to również lek naturalny, o niesprawdzonym działaniu. Mnie to wygląda tak. Poszłaś do jednego weta, który powiedział Ci, że nie potrafi Ci pomóc i to w sposób, który Cię wkurzyl. Taka diagnoza, a właściwie jej brak, jest bardzo trudna do przyjęcia. Więc poszłaś do drugiego weta - ja też bym tak zrobiła - który dał Ci taki koktail leków, że hej. No i psu się poprawia, więc jesteś zadowolona. Wet też, bo zainkasował sporo forsy. Diagnozy nie postawił, leczy "na wszystko" i "na wszelki wypadek", ale hej, może coś pomoże... A najważniejsze, że klient dostał leki, antybiotyk nawet, więc będzie zadowolony. Główne leczenie, które stosujesz (encorton) jest po pierwsze leczeniem objawowym, po drugie stosunkowo niebezpiecznym, a po trzecie - nie powinno być zbyt długo kontynuowane, bo wtedy jest naprawdę niebezpieczne. Więc co dalej? Najpewniej za kilka tygodni, gdy odstawisz encorton, pies wróci do dawnego stanu, a Ty będziesz biedniejsza o ileś tam złotch. Dlaczego piszę "najpewniej"? Bo jest jeden scenariusz, w którym krótkie leczenie encortonem może rzeczywiście pomóc na dłuższą metę. Mianowicie, w niektórych schorzeniach dzieje się tak, że psa swędzi, więc się drapie, a to drapanie powoduje stan zapalny skóry, który powoduje swędzenie, więc pies się drapie, a to drapanie... itd. W tym przypadku, chwilowe zastosowanie prednizonu może przerwać to błędne koło. Jedno pytanie, które się tu nasuwa, to czy dr Dembele też próbował leczyć psa sterydami? I jeszcze: pisałaś, że Dembele "zatruł" psa lekami. Jakie to były leki? No i co? No i pamiętaj, co powiedziałam Ci na początku: jeżeli znalazłaś weta, który Ci odpowiada, i który pomaga Twojemu psu, to trzymaj się go a nie słuchaj takich jak ja laików na forum, którzy nigdy nawet Twojego psa nie widzieli. Quote
coztego Posted April 1, 2004 Posted April 1, 2004 Kolejny "lek", capivit, to preparat naturalny przepisywany mężczyznom na łysinę. Jak dobrze działa? Gdyby działał dobrze, nie byłoby łysych mężczyzn. Więc tym razem myślimy, że powodem łysienia jest genetyka i hormony, tak jak u łysych mężczyzn???. Przepraszam bardzo, ale mój ojciec bierze capivit i bardzo mu pomaga! Tylko, że nie na łysienie 8) , ale na problemy ze skórą. Może wątpliwości wzbudza stosowanie go na łysinę... chociaż mój ojciec włosów ma bez liku więc może i tu działa ;) Quote
Flaire Posted April 1, 2004 Posted April 1, 2004 Przepraszam bardzo, ale mój ojciec bierze capivit i bardzo mu pomaga! Tylko, że nie na łysienie 8) , ale na problemy ze skórą.Hej, coztego, mam nadzieję, że Twój ojciec nie bierze w tym samym czasie również sterydów, antybiotyków, itd...Z lekami typu capivit to jest tak, że wiele osób je bierze, bo mówią, że im pomagają. I pomagają - gdyby tak nie było, lek nie utrzymałby się na rynku. Sęk w tym, że gdy są robione badania typu "double blind" (nie wiem, jak to jest po polsku; pacjentów dziali się na dwie grupy, jedna dostaje lek, druga placebo i ani pacjenci, ani ich lekarze nie wiedzą, kto dostaje co - wie tylko "administrator" badania, który nie ma kontaktu ani z pacjentami, ani z lekarzami), to takie badania wykazują, że placebo jest również skuteczne, jak lek. Chcę podkreślić, że nie twierdzę, że lek Twojemu ojcu nie pomaga - pomaga mu z całą pewnością, ale pytanie jest, dlaczego? W przypadku takich leków, powodem jest "efekt placebo" - gdy wierzymy w skuteczność podawanego preparatu, organizm często reaguje tak, jakby preparat był preparatem leczniczym bez względu na to, czy rzeczywiście jest, czy nie. Teraz pozostaje tylko przekonać psa, żeby uwierzył, że capivit mu pomoże :wink: . (Chociaż do pewnego stopnia, efekt placebo przekłada się z właściciela na psa - ale to osobna historia). Quote
danuś Posted April 2, 2004 Author Posted April 2, 2004 Flair ja poprostu szukam wiadomości i doświadczeń innych ludzi, napewno ktoś się tutaj znajdzie wcześniej czy później. Quote
PALATINA Posted April 2, 2004 Posted April 2, 2004 Mam nadzieję, że uda się psa całkiem wyleczyć, nie tylko zaleczyć objawy! Mam koleżankę, której buldożek francuski jest uczulony na mięso!!!! Na każde mięso!!!! Sunia jest na wegetariańskiej karmie i jest ok, a wcześmiej kilka miesięcy dziewczyna szukała przyczyny alergii. Tylko, że jej psiak nie łysiał, ale miał wysypkę! Quote
bulldog Posted April 15, 2004 Posted April 15, 2004 mój pies tez jest alergikiem stosowalam tyle leków ze nie pamietam ich nazwy jedyne co mu pomaga to płyn ktorym weterynarze przecieraja stoły i myja rece jest przeciw grzybiczny antybakteryjny i tp. nazywa sie manusan tylko ze nie w kazdym przypadku moze pomóc a nawet zaszkodzic ale Belmondowi to pomaga na sterydy sie nie zgodziłam i nie zgodze wole zeby pies był w krostach niz zeby mi umarł o pare lat za wczesnie!! Pozdrawiam Quote
bulldog Posted April 15, 2004 Posted April 15, 2004 czy ktos moze mi wytłumaczyc jak sie wstawia zdjecie??? Quote
Liwa Posted April 17, 2004 Posted April 17, 2004 Z encortonem ja tez radzilabym uwazac,poniewaz chyba wiecej korzysci przynosi jego niestosowanie.Mialam bokserke,ktorej od ok.6 miesiaca zycia pojawily sie problemy ze skora.Poczatkowo, wizualnie objawow nie bylo widac choc sunia drapala sie niemilosiernie.W pozniejszym okresie wygladalo to tak:łyse placki za uszami i w pachwinach oraz nabrzmiała i opuchnieta kufa od ciaglego tarzania sie gdzie popadnie z wiadomego powodu -swedzenia.Konsultowalam sie w tej sprawie z 2 wetami praktycznie do konca jej dni,dozyla 8 lat.Poza encortonem,ktory oslabil jej narzady wewnetrzne a zwlaszcza watrobe dostawala takze kupe lekow doustnych, antybiotyki i zastrzyki.Miala robione testy alergiczne,odstawiane bialko i cuda na kiju.Co do encortonu,to moge potwierdzic,ze tylko na czas jego stosowania poprawia stan ogolny psiaka sprawia,ze jest mniej nerwowy bo zmniejsza swiad ale jest bardziej apatyczny w koncu to lek chormonalny,ktory rowniez wzmaga apetyt. Pozdrawiam :wink: Quote
alex Posted April 21, 2004 Posted April 21, 2004 danuś, Zrób jej najpierw badania krwi z oznaczeniem poziomu hormonów tarczycy T3 i T4. Może one coś wyjaśnią. Łysienie może być objawem niedoczynności tarczycy. Quote
Balbinka Posted May 1, 2008 Posted May 1, 2008 Mam pytanko odnośnie BF-jak pielęgnować skórę miedzy fałdami na pycholku,robi się cieplej i trochę już się odparza:-( Quote
asiol Posted May 1, 2008 Posted May 1, 2008 Przede wszystkim oczka i okolice przemywać specjalnym płynem lub borasolem. Fałdeczki smarować suducrem'em :) Jesteście z poznania? Super, a skąd? Moze jakiś spacerek :> ? Quote
Balbinka Posted May 2, 2008 Posted May 2, 2008 dzięki bardzo za info,jesteśmy z Poznania,ze Starego Miasta,spacerek i owszem,chętnie;) Bywam na forum tylko popołudniami,tak ok.18-19,możemy się umówić:multi: Balbinka jest 1,5 roczną suczką,b.żywotną jak znakomita większość BF:evil_lol: napisz,proszę coś o swoim pupilku,pozdrawimy:bye: Quote
brosse0606 Posted May 17, 2009 Posted May 17, 2009 Ja swojej suni oczka i faldki przecieram specjalnymi nasaczonymi husteczkami dla pieskow i kotkow....a jak nie to tymi delikatnymi dla niemowlakow NIVEA hypoalergicznymi :) Quote
Recommended Posts