Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem ciekaw czy suki z linii pracujących (leistungzucht) dłużej dojrzewają niż z linii wystawowych (hohzucht). Ja zaobserwowałem taką specyficzną rzecz. Jakie są wasze praktyczne doświadczenia.

Posted

dla mnie dojrzewaja tak samo dwie tak samo mocne suki.natomiast jesli jest zroznicowanie to ta mocniejsza[kosc,itd]oczywiscie bedzie miala troszke lduzszy okres rozwoju.czyli w usmie-cecha osobnicza.tak samo jest z samcami.

Posted

dwa lata to chyba minimum?najlepszy czas na szczeniaki.napewno mozna sie nad tym zastanowic.jedynego czystego uzytka ktorego mam nigdy kryc nei bede bo jest petem[nie stojace ucho-stalo a potem niestety ze wzgledow roznych sie zlozylo-suka po tzw przejsciach].pozostale suki sa poluzytkami.yanta bedzie dojrzeaac bardzo dlugo-nadal nie jest w pelni dorosla mimo ze ma prawie poltora roku a parth ...wogolenie bedzie rozmnazana ze wzgledu na fatalna budowe[jamnik,stromy przod...chyba podlapala wszystkie negatywne sztandarowe cechy czarnych onow:roll::cool1:].jednak odorgnie uwazam ze krycie suki ponizej dwoch lat jest za szybko.jesli sie przyjmie wiek 20 miesiecy jako koniec wzrostowy onka tak jak podaje Stephanitz[chociaz kosci krotkie przeciez nadal sie rozwijaja]to krycie ponizej drugiego roku zycia jest za wczesne.