Reno2001 Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Taka kudłata piękność musi znaleźć szybko domek. Quote
olenka_f Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Agatkę wypatrzyła i zakochała się w niej moja koleżanka Ania problem polega na tym że Ania przyjedzie do Polski na bardzo krótko w pażdzierniku ale przyleci samolotem a dopiero w grudniu ciocia Ani będzie do niej jechała oczywiście jeśli znajdzi się dla Agatki domek to myślę że jest tak strasznie dużo biedactw podobnych do Agatki że Ania jakiegoś i tak przygarnie:lol: ale jeśli do tego czasu nie znajdzie domu to w grudniu dom ma taki na 100% Quote
mulinka Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 byłoby wspaniale :) a może ta ciocia mogłaby Agatkę zabrać już teraz ? Quote
olenka_f Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 teraz nie może , Ania bedzie w Polsce 3 listopada, chciała załatwić hotelik dla Agatki ale to już musi być tu na miejscu i wszystko obgadać jest jeszcze problem z odległością Ania przyjedzie do Gdyni i tu w Gdyni bedzie próbowała załatwić ten hotel i z Gdyni ciocia wiozłaby Agatke do Ani ale myślę ze będzie sporo czasu i z transportem jakoś pomożemy, co? Quote
Puchatek Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 Transport to nie wszystko a właściwie najmniejszy problem. Nie znam szczegółów ale wiem że przywiezienie psa do Anglii to poważne zadanie. Jakaś koszmarnie długa kwarantanna i wiele papierów. Trzeba zapytać kogoś kto się na tym zna bo może się okazać że do grudnia to wcale nie jest dużo tylko za mało czasu. Quote
iwop Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 niestety sądzę, że do grudnia to za mało... Oto wymogi dotyczące psa, który ma byc wwieziony do Anglii: http://www.vetpol.org.pl/Paszporty/Warunki%20podrozowania%20z%20psam%20do%20Wielkiej%20Brytaniii.doc Quote
Puchatek Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 Może po prostu wkleję: Warunki podróżowania z psami, kotami i fretkami do Wielkiej Brytanii ( opracował lek.wet. Andrzej Lisowski na podstawie oficjalnych materiałów znajdujących się na oficjalnej stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa Wielkiej Brytanii www.defra.gov.uk ) 1. Zwierzę musi być oznakowane poprzez mikroczip. 2. Zwierzę musi być zaszczepione p/wściekliźnie w wieku powyżej 3 miesięcy życia szczepionką urzędowo dopuszczoną do stosowania. 3. Jeżeli zwierzę było zaszczepione p/wściekliźnie przed datą implantacji mikroczipa to w dniu implantacji mikroczipa zwierzę musi być ponownie zaszczepione p/ wściekliźnie. 4. Zwierzę musi posiadać czytelnie i uważnie wypełniony paszport. 5. Oprócz paszportu warto mieć ze sobą oryginał świadectwa szczepienia p/ wściekliźnie i oryginał wyniku badania krwi określającego poziom przeciwciał p/ wściekliźnie. 6. Po określonym przez lekarza weterynarii, szczepiącego psa p/wściekliźnie, terminie (2-3 tygodnie) należy od psa pobrać krew celem zbadania poziomu przeciwciał p/wściekliźnie. 7. Zwierzę może być przewożone do Wielkiej Brytanii po upływie 6 miesięcy od daty pobrania krwi do badania, którego zadaniem było określenie poziomu przeciwciał p/wściekliźnie. 8. Jeżeli zwierzę jest systematycznie szczepione p/wściekliźnie i nie został przekroczony termin kolejnego szczepienia przypominającego określony w paszporcie, przy kolejnych podróżach do Wielkiej Brytanii nie jest konieczne ponowne badanie krwi. Jeżeli termin szczepienia przypominającego został przekroczony ma zastosowanie procedura określona w punkcie 6. 9. Psy, koty i fretki w ciągu 6 miesięcy poprzedzających datę przekroczenia granicy Wielkiej Brytanii nie mogą przebywać poza krajami Unii Europejskiej. 10. Psy, koty i fretki na 24 – 48 godzin przed przekroczeniem granicy Wielkiej Brytanii muszą być poddane kuracji przeciw tasiemczycy preparatami zawierającymi praziquantel oraz kuracji przeciw kleszczom. Obroże przeciw kleszczowe nie są uznawane. 11. Psy, koty i fretki mogą być wwiezione do Wielkiej Brytanii tylko uprawnionymi drogami i tylko poprzez uprawnionych przewoźników ( lista w załączeniu). Psów, kotów i fretek nie wolno wwozić do Wielkiej Brytanii prywatnymi łodziami, statkami czy też prywatnymi samolotami. 12. Psy następujących typów ras nie mogą być wwożone do Wielkiej Brytanii (patrz załącznik) Typu Pit Bull Typu Dog Argentyński Typu Fila Braziliero Typu Japoński Tosa Quote
Puchatek Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 Tak że wygląda na to że ten domek raczej odpada. Quote
olenka_f Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 Ania jest z Niemiec ale te wszystkie wymogi chyba zna i będzie załatwiać, zwłaszcza że jej ciocia pracuje w klinice weterynaryjnej a Gdyni Redłowie tak że myślę że wszystko załatwi już ciocia. Quote
Puchatek Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 To pies ma jechać do Anglii czy Niemiec bo to zmienia postać rzeczy. O ile wiem do Niemiec nie ma takich obostrzeń. A sześciu miesięcy nie przeskoczy, chyba że ciocia .... hmm Quote
BlackSheWolf Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 hej. JA nie mowie, że wyjazd Agatki za granice jest złym pomysłem... ale chyba nie... to za duży stres... ona na widok obcego człowieka ucieka gdzie może... :( a go dopiero jakby miała lecieć samolotem? albo tak daleko samochodem... no nie wiem... Quote
dorotikus Posted October 19, 2007 Posted October 19, 2007 iwop napisał(a):no co ty?:oops: Allegro moge ci zrobic ale takie zwykłe tzn. bez podświetlenia itd bo nie mam na razie kasy :oops: oraz e-oferty. Poprosimy żeby powklejac Agatke na inne fora. .. A w jakim ona jest wieku? A ile będzie kosztować takie lepsze? Quote
iwop Posted October 19, 2007 Posted October 19, 2007 około 30 zł. Ale wierz mi - mój tymczas ma takie "lepsze" od 2 miesięcy i nic :shake: Agatka ma 1 obserwatora na alegro... Quote
iwop Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Na blogu schroniska przeczytałam, że Agatka jest szczenna...:oops: To chyba na jakis czas wyklucza adopcję...?:shake: Quote
BlackSheWolf Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Agatka miała 2 szczeniaki kiedys ;) Quote
Reno2001 Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 Ona jeszcze w schronisku??? Taka ślczność powinna grzać juz dawno doopkę w domciu na kanapie!!! Quote
BlackSheWolf Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 niestety jeszcze w schronie i nikt się nią nie zainteresował... kochana biegała dziś ponad 1 h po terenie schroniska ;) niestety nie chce zbyt do nas podchodzić... jedynie do Leny podbiega :) chodziła w kółko i się cieszyła :) Quote
iwop Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 jestem pewna, ze taka pięknośc znajdzie domek :p A na co umarł jej braciszek...?:-( Quote
Recommended Posts