Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 213
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

malagos napisał(a):
Tragedia z tymi maluchami w schroniskach, ehhh :shake:

Tak dzieciaki cierpią najbardziej........i nawięcej ich umiera.
Mnie kiedyś rozwalil taki obrazek grupki maluchów bawiących się połamną szczotką do zamiatania, którą pewnie jakiś litościwy pracownik maluchom rzucił.........

I tak sobie skojarzyłam z labradorką w podobnym wieku mojej koleżanaki.......z koszem wymyślnych zabawek zamawianych w necie.....A to takie z którego chrupki się wyciąga, a to takie co muuuuuczy.......
Ech życie..........

Posted

byłam u weterynarza. Maja ma kokcydiozę i larwy tasiemca. !!![SIZE=2] Dziś ją odrobaczę a od jutra leczenie choroby! Czy przesłać komuś na PW wynik badania. Co ze szczeniakami w schronie, one mają to samo :-( muszę zbadać moje psy :shake:

Posted

Na szczeście leczenie kokcydiozy jest super tanie, cała butelka baycoxu kosztuje 18 zł a starcza na kilkadziesiąt psów bo to się podaje po kilka mililitrów. Czyli sprawdza się moja "zaoczna" diagnoza...

Posted

[quote name='auraa']byłam u weterynarza. Maja ma kokcydiozę i larwy tasiemca. !!![SIZE=2] Dziś ją odrobaczę a od jutra leczenie choroby! Czy przesłać komuś na PW wynik badania. Co ze szczeniakami w schronie, one mają to samo :-( muszę zbadać moje psy :shake:

Nie panikuj. Mój kot też miał tasiemca. To się zdarza. Trust też ma tasiemca ( + wszystkie inne możliwe robale). Larwy to jeszcze nie koniec świata,.
Nie ma co psów badać, po prostu je odrobacz. Na szczęście nie są duże, więc Cię to nie powali finasowo.A nie zaszkodzi, co pół roku się i tak powinno odrobaczać profilaktycznie
Ja jak odrobaczam moje to jest porażka..........odrobaczam ponad 100 kg zwierza.

Posted

Ja nie panikuję, wiedziałam co robię.Tasiemiec to jednak cos tak odrażającego:mad: żal mi tych zwierzaków. Moje odrobaczę a co z tymi w schronie? :shake:

Posted

Neigh napisał(a):
A nie zaszkodzi, co pół roku się i tak powinno odrobaczać profilaktycznie
Ja jak odrobaczam moje to jest porażka..........odrobaczam ponad 100 kg zwierza.

Tu akurat bym polemizował. Opinie weterynarzy na temat profilaktycznego odrobaczania są podzielone. Moja wetka jest absolutnie za. Odrobacza wszystko i wszystkich (łącznie z całą rodziną co 3 miesiące) natomiast było nie było autorytet weterynaryjny dr Dorota Sumińska jest całkowicie przeciw ponieważ odrobaczanie jest dostarczaniem organizmowi odrobaczanego, trucizny która wbrew pozorom nie jest obojętna również dla żywiciela. Zamiast tego proponuje regularne badanie kału i odrobaczanie tylko w razie potrzeby. Zresztą "odrobaczacze" też są specjalizowane i nie każdy na wszystkie robale działa. To co dawać wszystko co pod rękę wpadnie? Daje się to co działa na robale które "wyjdą" w badaniu.

Posted

Schron zakupił aniprazol, więc spokojnie, po kolei odrobaczają. Gorzej że psy świeżo przychodzące są też koszmarnie zarobaczone, zarażają te odrobaczone i tak w kółko...

Posted

Puchatek napisał(a):
Tu akurat bym polemizował. Opinie weterynarzy na temat profilaktycznego odrobaczania są podzielone. Moja wetka jest absolutnie za. Odrobacza wszystko i wszystkich (łącznie z całą rodziną co 3 miesiące) natomiast było nie było autorytet weterynaryjny dr Dorota Sumińska jest całkowicie przeciw ponieważ odrobaczanie jest dostarczaniem organizmowi odrobaczanego, trucizny która wbrew pozorom nie jest obojętna również dla żywiciela. Zamiast tego proponuje regularne badanie kału i odrobaczanie tylko w razie potrzeby. Zresztą "odrobaczacze" też są specjalizowane i nie każdy na wszystkie robale działa. To co dawać wszystko co pod rękę wpadnie? Daje się to co działa na robale które "wyjdą" w badaniu.

A ja nie będę........( polemizować ) bo mi się nie chce. Podobnie jak latać co pół roku z min 6 kupami......+ ludzie. Jak ktoś ma jednego, dwa zwierzaki, nie ma kotów wychodzących, nie ma tymczasowiczów non stop........to sobie może badać.

W moim przypdku to delikatnie mówiąc trudne.......
I gwoli ciekawości.....kota kał badałam w lipcu - przy okazji tymczsów i innej sprawy. Było ok......we wrześniu zwymiotowała tasiemcem.......

JA odrobaczam. Akademickie rozważania pozostawiam wetom:-)
Pomiędzy tym co "lepiej i słuszniej" a tym na co nam życie pozwala jest spora różnica.......

Posted

jakiejś wielkiej reakcji Mai po odrobaczeniu nie zauważyłam., tyle, że kupa była ciemna mimo diety ryżowej. Dziś zjadła porcję ryżu swoją i Freda. A teraz się turla po domu w tempie błyskawicy i toczy wojny z psami i kotami :evil_lol:

Posted

auraa napisał(a):
jakiejś wielkiej reakcji Mai po odrobaczeniu nie zauważyłam., tyle, że kupa była ciemna mimo diety ryżowej. Dziś zjadła porcję ryżu swoją i Freda. A teraz się turla po domu w tempie błyskawicy i toczy wojny z psami i kotami :evil_lol:

No, to teraz będzie już tylko lepiej. Domku szykuj się powoli. ;)

Posted

auraa napisał(a):
szykuj się domku, bo Maja zdrowieje :lol:

Poważnie??? :-)))))
No i mam pytanie o wydatki..........muszę wiedzieć, bo hmmm no zbieram pieniądze na jeszcze jeden CEL

Posted

auraa napisał(a):
Majunia ma byc wilczkowata do 20 kg. A co bedzie to sie okaze:lol:

eee to spoko się pod "średnią sunię" łapie........wyślę ją jutro......a co tam

Posted

za lekarstwo zaplacilam dzis 30 zl. Miejmy nadzieje,ze poskutkuje. Starczy do konca kuracji. Trzeba bedzie ją odpchlic. Tabletke na drugie odrobaczenie mam. nie wiem co ze szczepieniem. na razie trzeba jej gotować bo jelita są bardzo wrażliwe

Posted

zdjęcia Mai sobie lecą, ciekawe czy dolecą. Ostatnio przesyłam puste maile :mad:
Siostra Mai za tęczowym mostem :-(. Dziewczyny to straszne, co robić? Wiadomo co im jest a leczenie nie jest kosztowne. Te szczeniaki bez pomocy nie mają szans.