Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Która z czeskich karm jest najlepsza? Którą Czesi uważają za tą z górnej półki?

Z tego, co widzę, karmy czeskie, sprowadzane do Polski na ogół nie są drogie (Brit, Fitmin), chciałabym dowiedzieć się jaką one mają opinię w Czechach:p

Asti

Posted

No więc własnie... zgadzam się z SAWA.
Wiesz czytając etykietę czeskiej karmy może ci się wydawac ze to naprawde całkiem niezła karma. ALe prawda jest taka ze normy jakościowe produkcji jak i składników uzytych daleko odbiegają od norm europy zachodniej ( zwłaszcza skandynawskich, belgijskich czy choćby szwajcarskich- a te kraje robią najlepszej jakości karmy europejskie) nie mówiąc juz o normach amerykańskich...
Do tego dochodzi np fakt iz więszkszosc witamin i minerałow to tylko z nazwy są tym czym powinny byc bo są to syntetyczne odpowiedniki. A w karmach dobrych jakościowo masz naturalne... dla mnie to zasadnicza róznica...

Posted

Katica napisał(a):
Do tego dochodzi np fakt iz więszkszosc witamin i minerałow to tylko z nazwy są tym czym powinny byc bo są to syntetyczne odpowiedniki. A w karmach dobrych jakościowo masz naturalne... dla mnie to zasadnicza róznica...

Hmm, a skąd wiadomo, ze są to syntetyki????:roll:

Posted

Katica - swoją opinią nie podpartą żadnymi dowodami (a jak prywatnie uważam kiepską wiedzą merytoryczną) wyrządzasz dużą krzywdę zarówno producentom karmy dla psów jak i chodowcom przede wszystkim z Republiki Czeskiej ale też z Polski. Mieszkam na pograniczu polsko-czeskim i jestem w czeskim klubie kynologicznym http://www.kkhronov.estranky.cz/fotoalbum/clenove-klubu/clenove-klubu-rok-2004/227

prawda jest taka, że Czesi wyprzedzają nas w każdej dziedzinie kynologii o 10 lat, szczególnie w zakresie chodowli ras użytkowych i sportach obronnych. Czeskie karmy "z wyższej półki" są doskonałe i atrakcyjne cenowo. Ja osobiście karmię swoje psy EMINENTEM i jestem zadowolony (psy też)

PS. Łatwo jest pieprzyć od rzeczy jak się nie wie co się gada -pozdrowienia dla KATICA

Posted

Moja żona przygląda się polemice i jako że jest z farmaceutą informuje, iż wszystkie witaminy stanowiące dodatek do karm są uzyskiwane drogą syntezy, czyli są syntetyczne, co nie znaczy złe. Witmina C którą bierzesz na przeziębienie też jest syntetyczna, a nie naturalna bo naturalnie to występuje w pietruszce albo cytrynie. :lol: Tyle z naukowego punktu widzenia.
Pozdrawiam albo jak kto woli Zdrawim Was Kamaradi :eviltong:

Posted

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Ja też uważam, że Czesi w "psich" sprawach są od nas lepsi ;) Od niedawna interesuje mnie karma "Fitmin", mnie tylko zastanawia, dlaczego te ich karmy są stosunkowo tanie... A skład mają przyzwoity :)

Posted

Być może nie mają aż tak dużych narzutów podatkowych jak w naszym chorym kraju. Ja kupuję cały sprzęt dla psów w Czechach, bo taniej i jakość 1000% lepsza. A najciekawszy przypadek: znana firma GAPPAY. W Polsce ceny są o 1/4 wyższe niż w Czechach, a towar ten sam. Jako że mam 500m z domu do granicy śmiać się chce. :lol: Daleko nam do Czeskiej kynologii ale nie tylko, w każdej dziedzinie sportowej kulejemy:eviltong: Pewnie dlatego jestem w czeskim Klubie Kynologicznym ZKO 416 Hronov, a nie w polskim gdzie jak pies w miarę chodzi przy nodze dostaje PT od ręki :razz:

ASTI we wtorek będę na ćwiczaku w Czechach to zapytam koleżanki, która ma sklep (po czesku sklep to piwnica :lol:) z karmą dla psów, co sądzi o FITMIN.

Posted

A_Cichy,

przypominam, że wątek dotyczy czeskich karm a nie czeskiego sprzetu szkoleniowego oraz klubów kynologicznych.

PS. Też należę do CKS i ZKO Pozorice ;)

Posted

ASTI we wtorek będę na ćwiczaku w Czechach to zapytam koleżanki, która ma sklep (po czesku sklep to piwnica :lol:) z karmą dla psów, co sądzi o FITMIN.

A Cichy - dziękuję!

Posted

Witam,
mieszkm w Czechach.

Jesli chodzi o Fitmin (mowie na podstawie opinii kolegow z cwiczaka) to kiedys byl bardzo przyzwoita karma za rozsadna cene. Potem ta karma zrobila sie popularna a jej jakosc znacznie pogorszyla. Po tym jak producent stracil wielu klientow wrocil do pierwotnego skladu karmy i obecnie juz jest ok.

Jesli chodzi o ceny - to karmy generalnie sa tansze w Czechach. Regularnie woze worki znajomym do Polski.

• 2 months later...
Posted

Tylko ja nie porównywałam czeskich karm do polskich... bo takowe dla mnie wogole nie istnieją... jak i czeskiej kynologii do polskiej, bo tu zdecydowanie dla Czechów duży plus.
Wyraźnie napisałam do jakich "pochodzeniowo" producentów porównuję czeskie karmy i wówczas porównanie wypada blado... eminent czy fitmin, do biomilla, bento, orijena, to jak opel do mercedesa... Nie mówię że są złe ale to nie ta półka i inna bajka.
A jakie mamy polskie karmy że tak się uparliście na takie porównanie??
Co do jakości składników- jest trochę dostępnych badań nad składami karm, wystarczy poszukać, niekoniecznie w internecie a napewno nie na dogo ;)
Pozdrawiam!

Posted

[quote name='audeo']Witam,
mieszkm w Czechach.

Jesli chodzi o Fitmin (mowie na podstawie opinii kolegow z cwiczaka) to kiedys byl bardzo przyzwoita karma za rozsadna cene. Potem ta karma zrobila sie popularna a jej jakosc znacznie pogorszyla. Po tym jak producent stracil wielu klientow wrocil do pierwotnego skladu karmy i obecnie juz jest ok.

Jesli chodzi o ceny - to karmy generalnie sa tansze w Czechach. Regularnie woze worki znajomym do Polski.
Zastanawiam sie coraz powazniej nad przestawieniem psa na Brita L&R - czy orientujesz sie ile ta karma w Czechach kosztuje?
I jeszcze jedno - skad dokladnie wozisz karmy? Dzieki!Pozdrawiam!

Posted

[quote name='Katica'] Wyraźnie napisałam do jakich "pochodzeniowo" producentów porównuję czeskie karmy i wówczas porównanie wypada blado... eminent czy fitmin, do biomilla, bento, orijena, to jak opel do mercedesa... Nie mówię że są złe ale to nie ta półka i inna bajka.
[/QUOTE]
Porównanie dziwaczne bo Bento do Biomilla czy Orijena ma sie dokładnie tak jak byle fiacik do mercedesa. Inna bajka i nie ta półka :evil_lol:

Posted

[quote name='Eve-linka']Porównanie dziwaczne bo Bento do Biomilla czy Orijena ma sie dokładnie tak jak byle fiacik do mercedesa. Inna bajka i nie ta półka :evil_lol:[/quote] cHYBA nie mówimy o tym samym Bento... Karma Bento Kronen seria Nutritional Balance o głowę bije wszelkie eukanuby i royale. Fakt Biomill to klasa sama w sobie, Orijen to zupełnie inny typ karmy, ale wszystkie 3 to bardzo wysoka jakość.
Do fiacika to można by sobie Brita porównać...

Posted

Mój jak nie je surowizny to dostaje BRITA.
Nie uważam aby była jakaś strasznie niedobra ta karma, znajomi różne karmy testowali m.in. Acana, Brit, Royal i różnią się znacznie cenowo, a skład pod względem białka i energii bardzo podobny.

Posted

[quote name='sylrwia']Mój jak nie je surowizny to dostaje BRITA.
Nie uważam aby była jakaś strasznie niedobra ta karma, znajomi różne karmy testowali m.in. Acana, Brit, Royal i różnią się znacznie cenowo, a skład pod względem białka i energii bardzo podobny.[/quote]
Generalnie nie jest to zła karma. Jej jakość jest średnia, no może nizej niż średnia, ale nie jest żle. Pozatym ma dobrą relację cena-jakość i pod tym względem naprawde jest to uczciwe postawienie sprawy.
Pamiętaj sylrwia że skład to jedno, a jakość składników i cały proces produkcji to drugie... :)

Posted

[quote name='sylrwia']Wiesz mam takich smiesznych znajomych co każda karme nie tylko na psach testuja ale laboratoryjnie na części rozkładaja.:evil_lol:[/quote]
Ja też każdą którą daję psu próbuję ;p Najsmaczniejszy jak do tej pory był Belcando Puppy ;p