Agnieszka K. Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 Dlatego własnie w jednym z tematów mytałam właśnie o producenta chipów. I dostałam odpowiedź, że kazdy gabinet weterynaryjny biorący udział w akcji sam kupuje chipy - i trzeba byłoby pytać w każdym gabinecie, jakie chipy maja. A z baza tylko warszawska - to sie z Toba zgadzam - dla mnie jest to tez bez sensu - zamiast starac sie jakoś ujednolicac bazy anych, to sa zakładane nowe - tylko nie wiadomo w jakim celu. Quote
an1a Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 joanna napisał(a):A ja z akcji warszawskiej nie skorzystam, bo jest to bezmyślna sztuka dla sztuki. Właśnie rozmawiałam z panią z Urzędu Miasta i okazuje się, że baza AnimalUM jest bazą wyłącznie dla Warszawy. Dane nie są przesyłane do ogólnopolskiej bazy Identyfikacja, a co za tym idzie nie są dalej przekazywane do Europejskiego Systemu Baz Danych EUROPETNET. Efekt, pies jest w razie zaginięcia jest identyfikowalny WYŁĄCZNIE w Warszawie. Na dodatek nikt nie potrafi mi powiedzieć jaką normę ISO posiadają te chipy, więc w przypadku wyjazdu za granicę może się na niej okazać, że trzeba mieć własny czytnik. Może i jest sztuka dla sztuki, będzie fajnie dopiero jak zrobią odpowiednią bazę i coś ruszy. Na identyfikacja.pl można jednorazowo zapłacić 30zł i pies będzie w bazie. Mój pies ma chipa od zeszłego roku, na razie gubić go nie zamierzam, a w razie co ma jeszcze adresówkę przy obroży ;) Quote
evita. Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 Alex78 napisał(a):W Mińsku Mazowieckim uchwałą Rady Miasta zniesiono całkowicie podatek od posiadania psów. Właściciele mieszkający w blokach pąłcili 50 zł/psa, a domkach chyba mniej. Moim zdaniem ten podatek powinien istnieć, a korzyści powinny być nastepujace: - za okazaniem dowodu wpłaty - darmowe chipowanie u weta - ---------//---------------- - darmowe szczepienie p/wścielkiźnie - ---------//---------------- - ekipa sprzątająca miasto z psich odchodów - ---------//---------------- - w UM przy wniesieniu opłaty, dawaliby gratis zestaw do sprzątania po psie. Widuje na mieście pewnego Pana, który wychodząc na spacery z malamutem, zawsze ma reklamówkę i gazetę. Gdy piesek zaczyna robic kupke, Pan podkłada mu gazetkę, potem "prezencik" z tą gazetką wrzuca do reklamówki i gdzieś wyrzuca. Zachowanie kulturalne i na poziomie. Właściele psiaków mieszkający w domach płacili 15 zł ;). Jestem bardzo ciekawa na co szły pieniądze z tego podatku, bo burmistrz i rada miasta nie robią kompletnie nic w psim temacie. Jako mieszkanka Mińska śmiem twierdzić, że to miasto jest totalnie zacofane jeśli chodzi o rozwiązywanie problemu bezdomości psów itp. i nie spełnia jakichkolwiek zadań nadanych przez ustawę. W Mińsku nie ma koszy na psie odchody i ten temat w ogóle nie istnieje, miasto nie finansuje sterylek bezdomnych suk, nie finansuje czipowania itp- czyli nie robi naprawdę nic w tym temacie. Ponadto w Mińsku nie ma schroniska dla bezdomnych zwierząt i każde nawet wspomnienie na ten temat to jak rzucanie grochem o ścianę. Mińsk ( prawie 40 tys. miasto) nie ma nawet podpisanej umowy z żadnym schroniskiem, czym łamie oczywiście ustawę. Mińsk i "szanowny" burmistrz i jego świta postanowili rozwiązać problem bezdomności podpisując umowę z firmą hycla. I od tej pory tajemnicą poliszynela jest do jakiego schroniska psy są odwożone, gdzie przetrzymywane przez "wywózką" do schronu ani nawet gdzie odbywa się obserwacja weterynaryjna psów. Żenada po prostu. Miasto podpisując umowę z hyclem (który nota bene był podejrzewany o handel psimi skórami itp co opisywała lokalna prasa) umyło od wszystkiego ręce a on jest panem i władcą i robi bezkarnie co chce. O jego wyczynach możnaby napisać całą epopeję. Dlatego z zazdrością czytam o miastach gdzie sa schroniska i gdzie władzom naprawdę zależy na losie zwierząt. P.S. W sprawie czipowanie- w Mińsku psa można zaczipować (odpłatnie oczywiście) u dr nauk wet. Ewy Miernik- Degórskiej. Wydaje ona tez psie paszporty- jeśli ktoś byłby tym zainteresowany ;) Quote
Alex78 Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 Ja natomiast mam mieszane uczucia w sprawie pracy hycla. Z jednej strony słyszę pomówienia, z drugiej jednak wiem, ze pomógł w wielu przypadkach. Wiem, że jedna z lecznic ma podpisaną umowę z nim na leczenie psów z interwencji, które wymagają oględzin lekarskich. Co do handlowania skórami, to czy został złapany za rękę? Wiem, że unika wyłapywania duzej ilosci psów, bo ma za małą działkę, aby trzymać w kojcach dużą ilość. Przewożone są chyba do Celestynowa. W sprawach miejskich, to jeszcze długo nie doczekamy się ureguilowań, które nas usatysfakcjonuja. Co z tego, że burmistrz lubi przyrodę (pszczelarz), skoro jest do tyłu 30 lat w swojej mentalności. Pozatym ciężko będzie ludzi przekonać do wydania kilku tys na chipowanie, albo sterylki, skoro bieda panuje wśród ludzi, trzeba im pomóc dając zasiłki socjalne itp. Domyślam się, że część mińszczan zjadłaby nas za to, że poruszylibyśmy temat bezdomnych psów, skoro jest tyle biedy wśród ludzi w mieście. Jednym słowem, temat ciężki. Quote
aneczka0106 Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 Właśnie szukałam takiego tematu....podnoszę więc wątek: czy ktoś coś wie o najbliższym czipowaniu psów w Łodzi????? Gdzieś widziałam plakat, że 15 i 22.XI miało byc bezpłatne czipowanie...tylko gdzie???:cool1: Quote
Nor(a) Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 aneczka0106 napisał(a):Właśnie szukałam takiego tematu....podnoszę więc wątek: czy ktoś coś wie o najbliższym czipowaniu psów w Łodzi????? Gdzieś widziałam plakat, że 15 i 22.XI miało byc bezpłatne czipowanie...tylko gdzie???:cool1: Lecznica Cztery Łapy na Ciołkowskiego 14 ;) (okolice Paderewskiego). Dziś czipowaliśmy naszą rudą. Szybko, sprawnie, bezboleśnie..polecam :lol:. Akcja rzeczywiście przewidziana na 15 i 22go, ale zostało jeszcze sporo darmowych chipów także jeszcze można ;) Quote
vikiii Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 Super akcja! A może w Lesznie lub Poznaniu też jest taka? Jeśli ktoś coś wie - proszę o info. Quote
Sybel Posted November 24, 2008 Posted November 24, 2008 Czy w tej lecznicy Cztery Łapy są jeszcze chipy? I czy trzeba się telefonicznie umawiać? Mam dwóch chłopaków i się biję z myślami, czy jechac czy nie (jeden jest strasznym dzikusem i każda taka wyprawa z nim to prawdziwa mordęga... Jak lód jest, to już w ogóle trauma) Quote
aneczka0106 Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Dzięki za info.....udało mi sie doczytać plakat-na Lutomierskiej przy Klonowej jeszcze w Amvecie bodajże, ale moja suka z cieczką...dodzwonić się nie mogłam za cholerę, więc muszę czekać na kolejną akcję chyba:roll: Quote
BeataJ Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Czy pies zachipowany w polowie 2008 roku na Paluchu powinien byc widoczny w tej bazie? Polskie Towarzystwo Rejestracji i Identyfikacji Zwierząt - Ogólnopolska Baza Danych Zwierząt Oznakowanych Czyim obowiazkiem jest zgloszenie psa z Palucha do tej bazy - schroniska czy nowego wlasciciela? Beata Quote
michau Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 [quote name='BeataJ']Czy pies zachipowany w polowie 2008 roku na Paluchu powinien byc widoczny w tej bazie? Polskie Towarzystwo Rejestracji i Identyfikacji Zwierząt - Ogólnopolska Baza Danych Zwierząt Oznakowanych Czyim obowiazkiem jest zgloszenie psa z Palucha do tej bazy - schroniska czy nowego wlasciciela? Beata Wydaje mi się, że w ogóle nie ma takiego obowiązku. Quote
M@d Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 [quote name='BeataJ']Czy pies zachipowany w polowie 2008 roku na Paluchu powinien byc widoczny w tej bazie? Polskie Towarzystwo Rejestracji i Identyfikacji Zwierząt - Ogólnopolska Baza Danych Zwierząt Oznakowanych Czyim obowiazkiem jest zgloszenie psa z Palucha do tej bazy - schroniska czy nowego wlasciciela? Beata Mój był czipowany na Paluchu w 2007 i nie znalazłem go w żadnej ze znanych mi baz... Ktoś mi mówił, że schroniska mają swoje własne bazy i tam sobie (chyba tylko dla siebie) to wpisują... Quote
BeataJ Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 [quote name='M@d']Mój był czipowany na Paluchu w 2007 i nie znalazłem go w żadnej ze znanych mi baz... Ktoś mi mówił, że schroniska mają swoje własne bazy i tam sobie (chyba tylko dla siebie) to wpisują... Pieknie.....ten pies o ktorym pisze ma chipa. ktory jest tu widoczny http://www.idpet.info/language/index.php?nrmenu=1&lan=pol tzn wiadomo, ze taki chip istnieje przynajmniej A propo Palucha - czy tam robia psom tatuaze? Beata Quote
an1a Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 [quote name='BeataJ']Pieknie.....ten pies o ktorym pisze ma chipa. ktory jest tu widoczny http://www.idpet.info/language/index.php?nrmenu=1&lan=pol tzn wiadomo, ze taki chip istnieje przynajmniej A propo Palucha - czy tam robia psom tatuaze? Beata W Warszawie są 2 bazy - Paluch i AnimalUM. Na Paluchu kiedyś chyba robili tatuaże, teraz chipują. Quote
kingula Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Zaczipowalam wczoraj dwa psy. Obeszlo sie bez psikow i placzu, wetka popsikala najpierw jakims znieczulaczem i nawet moja histeryczka nic nie poczula. Psy dostaly zawieszki na obrozki ze sa zaczipowane, mam je zglosic do jakiejs bazy. CHipy ktorych uzywaja w tej lecznicy maja ponoc te certyfikaty ISO itp, wetka powiedziala ze nie powinno byc problemow z odczytaniem ich przez rozne czytniki. Quote
jo_ann Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Forest byl zaczpiwonay w zeszlym roku -jest bazie w AnimalUM, ale dane tam sa dosc nieaktualne-i adres, i ze niby ostatnio byl szczepiony w 2007 :pjak to zmienic? ktos probowal? Quote
Mudik Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 kingula napisał(a):Zaczipowalam wczoraj dwa psy. Obeszlo sie bez psikow i placzu, wetka popsikala najpierw jakims znieczulaczem i nawet moja histeryczka nic nie poczula. Psy dostaly zawieszki na obrozki ze sa zaczipowane, mam je zglosic do jakiejs bazy. CHipy ktorych uzywaja w tej lecznicy maja ponoc te certyfikaty ISO itp, wetka powiedziala ze nie powinno byc problemow z odczytaniem ich przez rozne czytniki. Oooo to mogę prosic o namiary na tę lecznicę? I to prawda,ze tylko do jutra???? Quote
kingula Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Mudik nie wiem, czy do jutra.:shake: mysle, ze jesli maja jeszcze chipy to nie powinno byc problemu. Pracuja tam baaardzo mile kobiety, powinnas sie jakos dogadac :) Chipowalam na Bemowie,ul. Osmańczyka 20/3 tel. 638 38 38, czynne od 8-21. Quote
Mudik Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Dzięki, przedzwonię jutro, a i to prawda,że teraz nie a rejonizacji jak w zeszłym roku? Quote
kingula Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Nikt mnie o nic nie pytal, mieszkam na Woli a chipowalam na Bemowie. Quote
puchu Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Mudik napisał(a):Dzięki, przedzwonię jutro, a i to prawda,że teraz nie a rejonizacji jak w zeszłym roku? A coś takiego było w zeszłym roku? Chipowałam na Ursynowie i nie było żadnych problemów Quote
an1a Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 jo_ann napisał(a):Forest byl zaczpiwonay w zeszlym roku -jest bazie w AnimalUM, ale dane tam sa dosc nieaktualne-i adres, i ze niby ostatnio byl szczepiony w 2007 :pjak to zmienic? ktos probowal? To zmienia się podobno w lecznicy w której go chipowałaś, najlepiej tam zadzwonić i zapytać. Quote
M@d Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Ja wczoraj w nocy zaczipowałem Mafię (MIX Sznaucera mini) Podobno był to ostatni darmowy dzień. Dostała czipa na żywca, bez znieczulenia w kark, ale nawet nie pisnęła. Nie było też krwawienia. Fachowa robota ;) Przy implantacji drgnęła , ale jak się obejrzała to było już po wszystkim... BTW - W innym wątku jest ciekawy post. Do końca grudnia jest świąteczna promocja i można zarejestrować zwierzaka darmo - właśnie tam zgłosiłem swoje futra :evil_lol: Cytuję: [quote name='tnt16']To ja dopisze jeszcze jedną bazę: petbase.pl Do końca roku rejestracja bezpłatna, później płatna 10 zł, ale można łatwo uzyskać kod aktywacyjny za darmo - więcej info na podstronie "partnerzy". Link do bezpłatnej rejestracji Wyszukiwarki czipów z petbase pojawiają się na wielu stronach www W tej chwili około 40, (nie ma również problemu, by pojawiła się na dogomanii). Dodatkowo wszystkie strony projektu schronisko.net posiadają po 2 komplety wyszukiwarek - jedna dla wszystkich, druga w panelu administracyjnym automatycznie sprawdzająca numer czipa podczas wpisywania zwierzaka do adopcji. Oprócz tego dostęp WAP i możliwość sprawdzenia numery czipa smsem. Zanim padnie pytanie: po co jeszcze jedna baza? Ponieważ zajmujemy się małym kawałkiem internetu zajmującym się zwierzętami a jest to ponad 30 stron dla schronisk dla zwierząt, adopcje.org, lostdog.pl i kilka innych generujących dobrych kilka milionów wyświetleń miesięcznie - już dawno zorientowaliśmy się, że większość naszych stron jest doskonałym miejscem do wprowadzenia wyszukiwarek czipów przede wszystkim tam gdzie się dodaje zwierzaki do adopcji - bo nie każdy wie, gdzie i jak znaleźć te inne bazy, a jak wie to rzadko o wszystkich. Zaproponowaliśmy więc w maju 2008 istniejącym bazom danych czipów zainstalowanie na naszych stronach ich wyszukiwarek, na zasadzie ktoś wpisuje numer, który jest sprawdzany gdzie się tylko da i jesli zostanie znaleziony wyświetli się numer telefonu i link do bazy danych w której znajduje się oznakowany zwierzak. Rzecz łatwa do wykonania technicznie i przynosząca zysk zarówno zwierzętom i właścicielom zwierząt w postaci znacznie większego zasięgu wyszukiwania i dla samych baz, do których z wielu stron prowadziły by linki. Niestety po prostu nas zignorowano, pomimo telefonów i kolejnych maili. Dla nas jest to rzecz niezrozumiała, ale jako osoby zaangażowane w pomoc zwierzętom patrzymy na to być może z innego punktu widzenia. Ponieważ jednak marnowało się sporo dobrych okazji do możliwości sprawdzania czipów postanowiliśmy utworzyć nową bazę, chętnie współpracującą z innymi stronami www, oferującą wyszukiwanie również dla tych, którzy nie są podłączeni do internetu (sms) oraz tych, którzy są poza zasięgiem komputera (wap). Ponieważ podstawą powstania bazy nie były, nie są i nie będą motywy ekonomiczne ani ambicje, by zostać największą, jedyną i niepowtarzalną bazą - chętnie będziemy również współpracować z innymi bazami danych przekazując numery czipów innym zainteresowanym podmiotom (oczywiście bez danych osobowych właścicieli zwierząt - a tylko z linkiem do danych właściciela) na zasadzie współpracy, czyli wymiany numerów. Nie musimy prowadzić tej bazy - jeśli padnie pomysł połączenia polskich baz danych chipów będziemy czekali pierwsi w kolejce do przekazania naszych danych do takiej bazy. Tymczasem jednak wnieśliśmy kilka nowych pomysłów i rozwiązań, które najprawdopodobniej zostaną wykorzystane i rozwinięte przez inne Polskie bazy danych z korzyścią dla właścicieli zwierząt. Jesteśmy w trakcie załatwiania formalności z european pet network, by przekazywać nasze numery do europejskiej bazy danych. Zasady działania: Petbase to w zasadzie 3 połączone bazy danych: baza czipów petbase.pl, baza czipów zwierząt rejestrowanych przez 30 stron dla schronisk oraz baza zwierząt zaginionych lostdog.pl opcja1: pies trafia do schroniska Operator strony wpisuje nowe zwierzę do adopcji i wpisuje numer chipa do okienka. Numer ten automatycznie jest sprawdzany w bazie petbase.pl w poszukiwaniu właściciela oraz w bazie zwierząt zaginionych lostdog.pl jeśli zostanie gdziekolwiek znaleziony - wyświetla się na ten temat wielka informacja jeszcze przed dodaniem ogłoszenia adopcyjnego. opcja2: pies znaleziony przez wolontariusza i dodawany do adopcji na stronie adopcje.org Identyczna zasada jak w opcji pierwszej opcja3: zaginął mi pies i dodaję ogłoszenie na lostdog.pl Wpisany numer czipa jest sprawdzany w bazie zwierząt dodanych do adopcji przez schroniska opcja4: zaginął mi pies i szukam go Wpisuję numer czipa na jakiejkolwiek stronie internetowej która zamieściła wyszukiwarkę petbase.pl. Numer jest sprawdzany w bazie zwierząt dodanych do adopcji przez schroniska Opcji i pomysłów mamy znacznie więcej - część z nich będzie musiała poczekać na realizację z powodu braku środków na realizację, część z nich realizujemy już dzisiaj. Pozdrawiam i zapraszam do skorzystania UPDATE: Zgłębiając temat i oglądając różne portale (w tym np. lostdog.pl) mam takie spostrzeżenie i poradę - Kto nie ma, ten niech zrobi przynajmniej jedno DOBRE zdjęcie swojemu psu, na którym będzie widać dokładnie tego psa... bo to co ludzie wklejają jako "zdjęcie poszukiwanego psa" to woła o pomstę do nieba! Po części tych zdjęć można tylko powiedzieć, że prawdopodobnie przedstawiają psa, czasem nawet można rozpoznać z grubsza rasę :eviltong: Są oczywiście i dobre zdjęcia, nie z komórki, nie poruszone, ale np. na takim zdjęciu, to własnego psa bym nie poznał :evil_lol: http://www.lostdog.pl/images/cats/image/126.jpg (dałem tylko link, żeby niepotrzebnie nie obciążać łącza tamtego serwera, za każdym razem gdy ktoś przegląda tę stronę forum, a widział już to zdjęcie) Jak ktoś nie ma aparatu cyfrowego, to niech weźmie jedno zwykle doobre zdjęcie do fotolabu i zdigitalizuje "na wszelki wypadek" żeby "w razie co" mieć pod ręką i nie latać w popłochu, gdy liczy sie czas... __________________ Quote
figa33 Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 wiem ,że temat darmowego chipowania psów jest nieaktualny, ale chciałabym powiedzieć o jednej rzeczy. Otóż weterynarze mają limity chipów . Byłam świadkiem jak przyszli państwo do gabinetu i chcieli skorzystać z akcji , ale darmowe juz się u tego weta skończyły. Nie pamiętam aby gdziekolwiek była informacja o ograniczonej liczbie chipów. A nie mam podstaw nie wierzyć mojemu wetowi , bo jest to życzliwy człowiek i wielokrotnie przekonałam się o jego dobrej woli , i na pewno nie można powiedzieć,ze jest pazerny i chce zarobić. Quote
kingula Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 Figa ja jak dzwonilam do leczncicy tez uslyszalam, ze chipy sie skonczyly, ale lecznica zamowila kolejna partie i byly nastepnego dnia... :roll: Mudik, udalo Ci sie? Quote
Recommended Posts