diabelkowa Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 a czy ktos wie o takim darmowym chipie w katowicach? Quote
Viris Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 blaira napisał(a):Dziekuje...juz szukam...wglebiam sie w temat ;) pozdr. Edit: o ten watek chodzi?? http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=56716 O ten... : http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=77677 ;) Quote
Beata25 Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 Urząd miasta w Warszawie w ktorym pracuje przeznaczyl na akcję bezplatne chipowanie psow mnostwo kasy. Akcja trwa do 14 grudnia w 9 warszwskich lecznicach, ktorych adresy wymienię ponizej. Wszystkich serdecznie zapraszam!!! Roześlijcie ta wiadomość po swoich znajomych, myslę ze warto !!! Adresy: 1. Białołęka- lecznica przy ul.Ostródzkiej 55, tel. 490-36-72 2. Bemowo ul.Szwankowskiego 8 tel. 665-11-66 3. Bielany ul.Podleśna 57, tel. 832-27-28 4. Mokotów ul.Różana 71, tel. 845-01-96 5. Śródmieście ul.Smulikowskiego 7a/26, tel. 826-31-99 6. Ochota ul.Siemińskiego 21, tel. 823-35-63 7. Ursynów ul.Strzeleckiego 10 e, tel. 644-95-31 8. Wawer ul.Potockich 111, tel. 812-71-11 9. Żoliborz ul.Schroegera 72 a, tel. 834-54-53 Quote
gamoń Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 Zgłaszam swoje 5 psiaków. Prosze o namiary telefoniczne jak to załatwic. Quote
Beata25 Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 gamoń napisał(a):Zgłaszam swoje 5 psiaków. Prosze o namiary telefoniczne jak to załatwic. To info z naszej stronki: Na elektroniczne czipy dla psów Ratusz wyda w tym roku 525 tys. zł. Dzięki urządzeniom możliwe będzie znalezienie właściciela zagubionego zwierzęcia. Kwota pozwoli na oznakowanie 15 tysięcy psów. Każdy, kto jest zameldowany w Warszawie, może do 14 grudnia przyprowadzić swojego czworonoga na bezpłatne znakowanie. Nie jest to jednak obowiązkowe. Wszczepianie czipa nie jest bolesne. Umieszcza się go w szyi lub między łopatkami zwierzęcia. Urządzenie jest wielkości ziarnka ryżu. Patrole straży miejskiej dostaną czytniki do czipów, które umożliwią identyfikację właściciela psa. Z czworonogiem można się zgłaszać do wybranych lecznic weterynaryjnych w mieście z dowodem tożsamości oraz dokumentami potwierdzającymi prawa do zwierzęcia (metryka i rodowód lub książeczka szczepień). 1. Białołęka- lecznica przy ul.Ostródzkiej 55, tel. 490-36-72 2. Bemowo ul.Szwankowskiego 8 tel. 665-11-66 3. Bielany ul.Podleśna 57, tel. 832-27-28 4. Mokotów ul.Różana 71, tel. 845-01-96 5. Śródmieście ul.Smulikowskiego 7a/26, tel. 826-31-99 6. Ochota ul.Siemińskiego 21, tel. 823-35-63 7. Ursynów ul.Strzeleckiego 10 e, tel. 644-95-31 8. Wawer ul.Potockich 111, tel. 812-71-11 9. Żoliborz ul.Schroegera 72 a, tel. 834-54-53 Quote
basia0607 Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 Strażnicy Miejscy muszą podejść do psa i przystawić czytnik. Jak to zrobią w przypadku psa agresywnego ? uciekającego. Jak działa w Polsce baza danych,bo ponoć szwankujke ? Czy nasze psy ,ktore wyjeżdżają za granicę też bedzie można zidentyfikowac ? Czy Straż Miejska przechodzi odpowiednie przeszkolenie ? Bardzo mnie to interesuje ? Quote
Beata25 Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 basia0607 napisał(a):Strażnicy Miejscy muszą podejść do psa i przystawić czytnik. Jak to zrobią w przypadku psa agresywnego ? uciekającego. Jak działa w Polsce baza danych,bo ponoć szwankujke ? Czy nasze psy ,ktore wyjeżdżają za granicę też bedzie można zidentyfikowac ? Czy Straż Miejska przechodzi odpowiednie przeszkolenie ? Bardzo mnie to interesuje ? Nie znam odpowiedzi na te pytania, ja niestety jestem z innego wydzialu, tylko slyszalam taką informacje i postanowilam sie z wszystkimi podzielic... Jakies szczegolowe pytania mozna kierowac do Wydzialu Ochrony Srodowiska m.st. Warszawy. Quote
Beatrice Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 czipowanie od poniedzialku. my jestesmy umowieni 20.11 o 10.30 :D Quote
plamka Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 Taki czip jako dodatek do paszportu zwierzaka kosztował w naszym mieście 70-80 zl jak to się robiło prywatnie kilka lat temu. Teraz miasto funduje, z tym , że u nas to jest obowiązek a nie chęć właściciela - no różnie z tym obowiązkiem bywa. Zaczipowane psy mają niebieskie plastikowe paski, które zazwyczaj właściciele przyczepiają do obroży lub smyczy. Czipów tak jak tatuaży czy numerków czy czego tam jeszcze nie sprawdza się w biegu tylko na trzymanym psie czy to na ulicy czy w lecznicy czy gdzie tam się chce. Czytnikiem przeciąga się nad karkiem psa i już - to takie skomplikowane jak w kasie gdy sprawdzają kod paskowy więc nie wiem do czego szkolenie. U nas w mieście i w schronisku kilka razy znaleziono właścicieli zaczipowanych błąkających się psów - poprzez bazę - które były z Polski , a jeden gdzieś zza południowej granicy (nie mieli go tam ale po zapisie numeru wskazali gdzie dalej szukać) Oczywiście czip nie ma gps i jak się psa wyrzuci albo zgubi tam gdzie nie czipują jego szanse są mniejsze, że do nas wróci ale to zawsze jedno ubezpieczenie więcej - myślę,że szczególnie w dużym mieście. Moja Lena jest zaczipowana. Quote
Beatrice Posted October 12, 2007 Posted October 12, 2007 bo ja sie w wawrze umowilam a oni maja czipy od poniedzialku ;) Quote
Just-tea Posted October 15, 2007 Posted October 15, 2007 blaira napisał(a):Witam, Czy ktos z was wie gdzie na terenie Polski darmowo chipuja psy, i jakie sa wymogi? Wyczytalam ze we Wroclawiu. Gdzie jeszcze? pozdr. W Kołobrzegu za darmo chipują, warunek jest taki, że osoba na którą ma być zarejestrowany pies musi być zameldowana w Kołobrzegu. Quote
adaninka Posted October 15, 2007 Posted October 15, 2007 Kolejna akcja bezpłatnego czipowania w Łodzi!! Bezpłatne czipowanie psów odbędzie się 20 października br. pod hipermarketem REAL Tulipan przy ul. Piłsudskiego 94, w godz. od 12 do 16. Należy zabrac ze sobą dowód osobisty właściciela, książeczka zdrowia psa i psa :) Informacje o kolejnych akcjach czipowania będą zamieszczane sukcesywnie na stronie internetowej: http://www.czystemiasto.uml.lodz.pl/ __________________________________________________________ Wydział Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta Łodzi zaprasza na bezpłatne chipowanie psów, które odbędzie się w dniu 10 listopada 2007 r. (sobota) w siedzibie lecznicy weterynaryjnej “Futszak” przy ul. Sobótki 5 blok nr 6 (Radogoszcz). Chipowanie rozpocznie się o godz. 10.00 i potrwa do godz. 16.00. Każdy właściciel pragnący zachipować swojego psa powinien okazać dowód osobisty oraz książeczkę zdrowia psa, pies powinien być na smyczy. Kolejne akcje zaplanowane są w terminach: - 24 listopada 2007 r. (sobota) w Szkole Podstawowej Nr 34 przy ul. Ćwiklińskiej 9 (Widzew Wschód). Chipowanie rozpocznie się o godz. 10.00 i potrwa do godz. 15.00. - 8 grudnia 2007 r. (sobota) w Szkole Podstawowej Nr 174 przy ul. Gałczyńskiego 6 (Dąbrowa). Chipowanie rozpocznie się o godz. 10.00 i potrwa do godz. 16.00. Dodatkowe informacje pod numerem tel. do Wydziału Gospodaki Komunalnej UMŁ 0-42 638-49-01 Quote
Mudik Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 My jutro ryzykujemy, rozmawiałam z jedną dziewczyną z sąsiedzctwa mówiła,że nie sprawdzali adresu tylko szczepienie, a adres na karcie mogę podać tu gdzie mieszkam i będzie git, sama się pytała uzyskując twierdzącą odp. ,że adres można potem zmienić, no logiczne ludzie się przeprowadzają nie?:-) Nawet chcieli dowód już myślałm,że przechlapane ale mówię ,że adres w dowodzie nie ten a mieszkamy tu i tu i co....Piesy ZACHIPOWANE :-D :-D w następnym miesiącu zaczniemy wyrabiać paszporty. P.S Tylko nas oczywiście za mix-y wzięli ;-) Quote
gamoń Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 Procedura.Wypełniasz dokument ,musisz miec ksiazeczke psiaka z aktualnym szczepieniem p/w wsciekliznie. Wczoraj zaczipowałąm moja sunie:lol: Quote
Jagoda09 Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 Moja bestia też już po chipowaniu. :loveu: Poszło bardzo szybko, więcej było papierków niż samego chipowania. Quote
lothia Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 szkoda tylko że dane psa są w warszawskiej bazie a nie ogólnopolskiej, ale dobre i to nam też nie sprawdzali dowodu Quote
PIKA Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 [quote name='lothia']szkoda tylko że dane psa są w Warszawskiej bazie a nie ogólnopolskiej, ale dobre i to nam też nie sprawdzali dowodu to marnie, a jak ten chip będe chciala wykorzystac do paszportu to co? Quote
lothia Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 z tego co wyczytałam to odpłatnie samemu można się wpisac do europejskiej czy ogólno polskiej, natomiast nie wiem jak z tymi chipami do paszportu?a na granicy ktoś sprwdza dane czy tylko nr chipa?bo jak tylko nr to chyba mozna, tyle ze jak zginie poza Warszawą to doopa blada Quote
Mośka Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Słuchajcie, wybieram sie na chipowanie z moim psem, ale na innym wątku wyczytałam, że nie wszystkie chipy są dobre ( niektórych nie można po prostu odczytać czytnikiem, bo jakieś badziewie tanie...). Jak coś jest za darmo, to zawsze jestem podejrzliwa :roll: NIe chcę psa stresowac niepotrzebnie, bo jak ma sie okazać, że chip będzie nieczytelny.... Czy ktoś wie jakiej firmy są te "sponsorowane" przez miasto chipy ? Podobno MERIEL i INDEXEL są OK. Quote
Maupa4 Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 myśmy chipowali się w piątek - nie wiem jak jest z jakością chipów ale mój wet najpierw czytnikiem sprawdził chip w "strzykawce" a potem drugi raz już w psie ... wszystko "działało" ... no i on (wet) chipuje ze "zmrażaniem" skóry czyli takim znieczuleniem bo igła w strzykawie jest kolosalna Quote
Bzikowa Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 A ja już miałam psa zachipowanego, jak go kupowałam bo miał wyjechać za granicę i chip był mu potrzebny do paszportu - który w końcu nie został wyrobiony. ;) Bzik też ma kod kreskowy :loveu: Quote
BeataSabra Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Mośka napisał(a):Słuchajcie, wybieram sie na chipowanie z moim psem, ale na innym wątku wyczytałam, że nie wszystkie chipy są dobre ( niektórych nie można po prostu odczytać czytnikiem, bo jakieś badziewie tanie...). Jak coś jest za darmo, to zawsze jestem podejrzliwa :roll: NIe chcę psa stresowac niepotrzebnie, bo jak ma sie okazać, że chip będzie nieczytelny.... Czy ktoś wie jakiej firmy są te "sponsorowane" przez miasto chipy ? Podobno MERIEL i INDEXEL są OK. Chyba Ci chodzi o chipa MERIAL indexel?? To jest jeden i ten sam chip. Moja Sabra ma właśnie tego CHIPA. Z tym że ja za niego w Krakowie płaciłam. Quote
Jagoda09 Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Mośka napisał(a):Słuchajcie, wybieram sie na chipowanie z moim psem, ale na innym wątku wyczytałam, że nie wszystkie chipy są dobre ( niektórych nie można po prostu odczytać czytnikiem, bo jakieś badziewie tanie...). Jak coś jest za darmo, to zawsze jestem podejrzliwa :roll: NIe chcę psa stresowac niepotrzebnie, bo jak ma sie okazać, że chip będzie nieczytelny.... Czy ktoś wie jakiej firmy są te "sponsorowane" przez miasto chipy ? Podobno MERIEL i INDEXEL są OK. Chyba nie jest tak źle, Pani weterynarz wspominała mi, że ostatnio udało im się odczytać numerek psa chipowanego w RPA. I może źle coś zrozumiałam, ale słyszałam, że dane mają być wprowadzone do bazy międzynarodowej... :shake: Quote
BeataSabra Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Jagoda09 napisał(a):Chyba nie jest tak źle, Pani weterynarz wspominała mi, że ostatnio udało im się odczytać numerek psa chipowanego w RPA. I może źle coś zrozumiałam, ale słyszałam, że dane mają być wprowadzone do bazy międzynarodowej... :shake: Gdzie jest taka baza?? Moja psica w ogólnopolskiej już jest..... Quote
Recommended Posts