Sandrunia 29 Posted September 22, 2006 Posted September 22, 2006 Ah no tak:oops2:teraz juz wiem.Dziekuje Quote
Sandrunia 29 Posted September 22, 2006 Posted September 22, 2006 Czy to czipowanie za darmo jeszcze jest aktualne?:p Quote
iko Posted September 28, 2006 Posted September 28, 2006 a czy jest może coś takiego w Łodzi? A jak już jest płatne to ile kosztuje? Quote
jfn Posted March 31, 2007 Posted March 31, 2007 Słyszałam, że od kwietnia w Warszawie psy mają być chipowane na koszt miasta. Czy ktoś wie coś więcej...? :p:cool1: Quote
IN_ Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Czytałam jakiś czas temu wywiad, na stronie (chyba) miesięcznika Mój Pies, z Panem Andrzejem Beuth, naczelnikiem wydziału ds zwierząt. Mówił on właśnie o tym, że od drugiego kwartału planowane jest darmowe czipowanie i sterylizowanie psów (chodzi o walke z bezdomnymi zwierzakami). Dość mnie to zainteresowało bo chciałam właśnie czipowac Ferdka. Napisałam więc do niego w tej sprawie maila i jak na razie nie doczekałam się odpowiedzi... Cóż, nie wiem czy warto czekać czy nie ma na co i lepiej samemu zaczipować... Quote
Ilka21 Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 Słuchajcie ja jestem zpod Warszawy więc na darmowy chip się nie załatwię ale może wiecie ile kosztuje chip bez paszportu w Warszawie? Quote
Dominika i Porto Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 70 zł podobno . Zaciekawiło mnie jednak to darmowe chipowanie a może ktos wie gdzie to można zrobić ?? Quote
IN_ Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 Na razie chyba nigdzie. Coś się ta akacja chyba przesuneła... czytałam w czymś ostatnio (chyba za dużo czytam), że ma być raczej w drugiej połowie roku. Najpierw będą mieli fundusze na ileś tysięcy psów. Za darmo będą psy ze schronisk czy przygarnięte czipowane i sterylizowane suki. Nie pamiętam czy psy też - to bym się załapała jako kastrat... Bo Frod teoretycznie i ze schronu i przygarnięty ale jak ja mam to udowodnić? Quote
PATIszon Posted May 22, 2007 Posted May 22, 2007 Ilka21 napisał(a):Słuchajcie ja jestem zpod Warszawy więc na darmowy chip się nie załatwię ale może wiecie ile kosztuje chip bez paszportu w Warszawie? chipa dpstawalo sie w gratisie podczas szczepienia na wscieklizne pod wawa wlasnie, w Kobylce. Quote
Sandrunia 29 Posted June 13, 2007 Posted June 13, 2007 [quote name='Sandrunia 29']Czy to czipowanie za darmo jeszcze jest aktualne?:p Czy jest jeszcze aktualne we Wroclawiu?????????????????????? Quote
OlaAB Posted August 24, 2007 Posted August 24, 2007 za gazeta.pl http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4429700.html Psi dowód pod skórą Dorota Łygaś 2007-08-23, ostatnia aktualizacja 2007-08-23 21:12 Wszystkie warszawskie psy do 2011 roku będą mieć wszczepione chipy! - postanowił ratusz. W każdej dzielnicy za darmo wszczepiać mikrochipy będzie jedna lecznica weterynaryjna - urząd miasta ogłosił przetarg na świadczenie takich usług. W tej chwili w gabinetach taka usługa plus wydanie paszportu kosztuje około 130 zł. Mikrochip to mały układ scalony umieszczony w laserowo zaklejonej kapsule wielkości ziarenka ryżu. Wszczepiony pod skórę spełnia rolę psiego dowodu osobistego. Dzięki niemu można szybko znaleźć właściciela zwierzęcia oraz ustalić, jakie pies przechodził choroby, kiedy i na co był szczepiony. To bardzo wygodne rozwiązanie ułatwiające na przykład identyfikację właściciela psa, który pogryzł człowieka. Gotowa jest już baza danych, do której wprowadzone będą informacje o psach. Akcja z chipem rozpocznie się na przełomie września i października, a potrwa do 2011 roku. Do grudnia uda się oznakować około 830 psów w każdej dzielnicy. - Planujemy co roku chipować około 20 tysięcy psów - mówi Krystian Szczepański z Biura Ochrony Środowiska. W Warszawie mieszka ok. 100 tys. psów. Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna ciekawe co to za baza (czyżby powstało coś nowego?) no i jak zamierzają tego dokonać Quote
Madzika Posted August 24, 2007 Posted August 24, 2007 W taki sam sposób jak wybudować stadion narodowy w Warszawie :D Obiecanki, bo w zasadzie to że zachipujesz psa w wawie wcale nie gwarantuje ze np schronisko we Wrocławiu będzie mieć sprzęt aby go wykryć :cool1: (różne rodzaje chipów i czytników) Quote
siekowa Posted September 2, 2007 Posted September 2, 2007 Dobre postanowienie ale zobaczymy jak im to wyjdzie.Różne rodzaje czipów są? :crazyeye: Ciekawe kiedy każde schronisko będzie mieć czytniki bo jak narazie to chyba większość ich nie ma. Quote
adaninka Posted September 14, 2007 Posted September 14, 2007 Mieszkańcy Łodzi i okolic będą mogli zaczipować w tą sobotę (15.09.07r.) swoje czworonogi w ramach programu "Posprzątaj, to nie jest kupa roboty". Czipowanie odbędzie się w godzinach 11 - 13, w lecznicy "AS" na ul. Składowej 37a w Łodzi. Akcja jest bezpłatna. W niedługim czasie planuje się podobne akcje w innych dzielnicach miasta. Quote
adaninka Posted September 26, 2007 Posted September 26, 2007 Kolejna akcja bezpłatnego czipowania psów w Łodzi odbędzie się w dniu 29 września 2007r. (sobota) w siedzibie lecznicy weterynaryjnej "AS" przy ulicy Tomaszewicza 1 (Retkinia). Wlasciciel chcący zaczipować psa powinien okazać dowód osobisty, ksiązeczkę zdrowia psa z aktualnym szczepieniem, a pies powinien być na smyczy. Czipowanie rozpocznie się o godz. 12:00 i potrwa do godz. 16:00. Następna akcja odbędzie się 6 pażdziernika 2007r. na terenie boiska szkolnego Szkoły Podstawowej nr 192 im. Heleny Radlińskiej, przy ul. Krzemienieckiej 24a. Czipowanie rozpocznie się o godz. 9:00 i potrwa do godz. 14:00. Ponadto podczas akcji planowane s a konkursy i zabawy dla dzieci i młodzieży ;) Quote
starlet1 Posted September 26, 2007 Posted September 26, 2007 Akcja wspaniała, tyle że w łódzkim schronisku nikt sie nie przejmuje tymi psami. Ostatnio moja znajoma szukała 5 dni swojego psiaka z chipem. Dzień w dzień dzwoniła na Marmurową, ale tam informowano ją, że takiego psa nie ma. Po 5 dniach uparła się , że sama poszuka wśród ich psów. I znalazla!!! PIES BYŁ W SCHRONISKU!!! Tylko nikomu nie chciało się tego sprawdzić. Nowa szefowa to chodząca słodycz na zewnatrz, a beczka dziegciu dla psów!! Poza szefostwem nic się nie zmieniło w tym schronie. Psy jak źle miały tak i nadal mają. A jak komus zginie pies to niech go sam jedzie poszukać, bo na Marmurowej na pewno nikt mu go nie będzie szukał. :shake: Quote
adaninka Posted September 28, 2007 Posted September 28, 2007 starlet1, masz niestety rację. Nowa Pani dyrektor dostała ta posade, zeby cos zrobic dla zwierzaków, jednak w ogole nie ma zdolności organizatorskich, przywódczych. Psiaki kocha napewno, ale na tym stanowisku nic dla nich nie umie zrobic. Szczerze mowiac, jak mam tam zadzwonic i zgloscic blakajace sie zwierze, to daje sobie spokoj, bo zostane tylko skrzyczana, ze skoro zwierzaka znalazlam to powinnam sie nim zajac, a nie jej glowe zawracac (a jesli nie mam warunków?). Szkoda słów :( Quote
starlet1 Posted October 1, 2007 Posted October 1, 2007 O, to widze ,że mamy podobne doświadczenia. Kilka dni temu powiedziała mojej sąsiadce, że nie weźmie od niej znalezionej suczki, bo ją zagryzą inne psy. To po kiego grzyba istnieje schronisko? Chyba tylko dla pracowników, bo mają pracę. Niektórzy nawet od wielu lat, np. facecik, który zabił chochlą psa, bo mu się kręcił koło kotła. Historia bardzo głośna, a facet nadal pracuje. Wiesz co jest postrachem psów z Mamurowej???Każdy mężczyzna. Te psy musza nieźle dostawac od męskiej obsługi. Dziwie się tylko, że taka miłośniczka psów, za jaka sie podaje nowa dyrektorka, toleruje takich pracowników. Dawno nie były nagłośnione żadne historie z tego schronu...A może powinny, bo nie dzieje sie tam za dobrze. Nowa dyrektorka nie potrafi czy nie chce sie jej nic zmienić? W końcu ktoś jej dał tę posadę razem z kredytem zaufania. Tak przynajmniej powinno byc. A tu kredyt sie wyczerpuje razem z cierpliwoscią nas, którzy to obserwujemy. Quote
Maupa4 Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 [FONT=Tahoma]Elektroniczne znakowanie psów [/FONT]W Warszawie jest już możliwość elektronicznego chipowania psów. Dotyczy ona wszystkich czworonogów, których właściciele mieszkają w stolicy. Psy można znakować do 14 grudnia tego roku. Koszty znakowania psów ponosi w całości Urząd m. st. Warszawy. Akcja będzie kontynuowana w następnych latach. Zabieg nie jest dla psa bardziej uciążliwy od rutynowej wizyty u weterynarza. Chip umieszczany jest w szyi lub między łopatkami. Znakowanie pomoże w odnajdywaniu zagubionych pupili. Patrole Straży Miejskiej zostaną wyposażone w czytniki do chipów, które umożliwią identyfikację właściciela psa. Posiadacze psów proszeni są o zgłaszanie do wybranych lecznic weterynaryjnych na terenie miasta (wykaz poniżej) z dowodem tożsamości oraz dokumentami potwierdzającymi prawa do zwierzęcia (metryka i rodowód, lub wypełniona aktualna książeczka szczepień). Wykaz lecznic wykonujących znakowanie psów: • Białołęka ul. Ostródzka 55, tel. (022) 490 36 72 • Bemowo ul. Szwankowskiego 8, tel. (022) 665 11 66 • Bielany ul. Podleśna 57, tel. (022) 832 27 28 • Mokotów ul. Różana 71, tel. (022) 845 01 96 • Śródmieście ul. Smulikowskiego 7a/26, tel. (022) 826 31 99 • Ochota ul. Siemińskiego 21, tel. (022) 823 35 63 • Ursynów ul. Strzeleckiego 10e, tel. (022) 644 95 31 • Wawer ul. Potockich 111, tel. (022) 812 71 11 • Żoliborz ul. Schroegera 72a, tel. (022) 834 54 53 http://www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=aktualnosci&ak_id=13248&kat=3 Quote
nadzieja Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 mam pytanie jesli mieszkam pod Warszawa czy rowniez moge zachipowac moje psy? w ramach akcji Quote
TuathaDea Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 [quote name='nadzieja']mam pytanie jesli mieszkam pod Warszawa czy rowniez moge zachipowac moje psy? w ramach akcji[/quote] .......... [quote name='Maupa4']Dotyczy ona wszystkich czworonogów, których właściciele mieszkają w stolicy.[/quote] Quote
siekowa Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 [quote name='TuathaDea']czyli bojkot się nie udał?[/quote] Jaki bojkot był? Quote
Mudik Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 [quote name='Maupa4'][FONT=Tahoma]Elektroniczne znakowanie psów [/FONT]W Warszawie jest już możliwość elektronicznego chipowania psów. Dotyczy ona wszystkich czworonogów, których właściciele mieszkają w stolicy. Psy można znakować do 14 grudnia tego roku. Koszty znakowania psów ponosi w całości Urząd m. st. Warszawy. Akcja będzie kontynuowana w następnych latach. Zabieg nie jest dla psa bardziej uciążliwy od rutynowej wizyty u weterynarza. Chip umieszczany jest w szyi lub między łopatkami. Znakowanie pomoże w odnajdywaniu zagubionych pupili. Patrole Straży Miejskiej zostaną wyposażone w czytniki do chipów, które umożliwią identyfikację właściciela psa. Posiadacze psów proszeni są o zgłaszanie do wybranych lecznic weterynaryjnych na terenie miasta (wykaz poniżej) z dowodem tożsamości oraz dokumentami potwierdzającymi prawa do zwierzęcia (metryka i rodowód, lub wypełniona aktualna książeczka szczepień). Wykaz lecznic wykonujących znakowanie psów: • Białołęka ul. Ostródzka 55, tel. (022) 490 36 72 • Bemowo ul. Szwankowskiego 8, tel. (022) 665 11 66 • Bielany ul. Podleśna 57, tel. (022) 832 27 28 • Mokotów ul. Różana 71, tel. (022) 845 01 96 • Śródmieście ul. Smulikowskiego 7a/26, tel. (022) 826 31 99 • Ochota ul. Siemińskiego 21, tel. (022) 823 35 63 • Ursynów ul. Strzeleckiego 10e, tel. (022) 644 95 31 • Wawer ul. Potockich 111, tel. (022) 812 71 11 • Żoliborz ul. Schroegera 72a, tel. (022) 834 54 53 http://www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=aktualnosci&ak_id=13248&kat=3 A jeśli meldunek mam w woj.mazowieckim ale mieszkam z psami Warszawie bo tu cały tydzień nie malże jestem w pracy to też mogę, czy wtedy wystarczy ,że oprócz wymaganych dokumentów będę mieć umowę o pracę i najem mieszkania???? Quote
Recommended Posts