Chii Posted December 28, 2004 Posted December 28, 2004 Czy ktoś wie w jakich miastach sa darmowe mikrochipy dla psów? Będę wdzięczna za odpowiedzi. Quote
ZEMAT Posted December 31, 2004 Posted December 31, 2004 chyba jeszcze nigdzie nie dają za darmo, ale to kwestia czasu 8) Quote
Basenji Posted December 31, 2004 Posted December 31, 2004 Oj nie liczyłbym na takie gratisy! Zdrówko Quote
coztego Posted December 31, 2004 Posted December 31, 2004 Dają Panowie, dają! :) Juz parę osób na forum wspominało, że ich gminy płacą za chipowanie. Na pewno gdzieś nad morzem... Może Szczecin, chyba Gdańsk (a przynajmniej któraś dzielnica Gdańska, i chyba Wejherowo) Quote
PALATINA Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 Ja byłabym wdzięczna, gdyby w schronisku na Paluchu był czytnik! Wtedy zapłaciłabym prawie każdą ceną za taki chip. Ale dopóki schronisko nie bedzie odczytywać chipów, to uważam, że chipowanie ma mały sens... :-? Quote
coztego Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 Cały absurd polega na tym, że czytniki posiada już większość weterynarzy, a nie mają ich schroniska... :roll: Quote
PALATINA Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 No właśnie! A jeśli mi sie pies zgubi, to pewniejsze jest, że trafi do schroniska niż do weterynarza! :-? Quote
gordonka Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 Moje sunie mają chipy juz 4 lata i obie miały je za darmo teraz jesli dobrze sie orietuje to 1 chip kosztuje ok 60zl.,ale nie wiem czy gminy coś dokładaja do tego. Quote
ZEMAT Posted January 4, 2005 Posted January 4, 2005 Oj nie liczyłbym na takie gratisy!Zdrówko chcąc stworzyć bazę wszystkich psów będzie trzeba zainwestować a gratisami ludzi się przyciągnie :wink: Quote
badman2503 Posted January 4, 2005 Posted January 4, 2005 racja...w wejherowie zrobili mi to za darmo (sic). Chipowanie psa jest jednoczesnym rejestrowaniem psa w mieście i opłata roczna za posiadanie. Wg. mnie jest to super rozwiązanie dla własciciela, bo pies jest zachipowany za darmo, i dla miasta, bo koszt chipa zwraca się po 2 latach opłat własciciela. Kiedys było tak: Nie chcialeś placic miastu za psa, musialeś placic za chipowanie w na wypadek zguby bądź kradzieży. Zczapiła cię policja: -dokumenty....oo pan mieszka w wejherowie a piesek gdzie ma czerwony znaczek przy obrozy( znak ze pies jest zachipowany i zarejestrowany). Jak nie ma mandat, jak powiesz ze to nie twój pies, zabiorą ci go. Na szczęście czas podchodów się skończył.....a i tak mam psa zarejestrowanego na babcie, a ona jako starowinka jest zwolniona z oplat. Quote
Chii Posted January 4, 2005 Author Posted January 4, 2005 Ja właściwie nie chcę "zachipowac" pieska na wypadek gdyby sie zgubił, tylko po to żeby mógł dostac paszport (bo chciałabym go zabrać na wakacje). Mój pies raczej nie ma prawa się zgubic ;-) Najwyżej ktoś mógłby go ukraśc- a wtedy mysle, że złodziej raczej pozbędzie sie chipa - chociaz nie wiem czy jest to mozliwe...? Quote
badman2503 Posted January 5, 2005 Posted January 5, 2005 Ja właściwie nie chcę "zachipowac" pieska na wypadek gdyby sie zgubił, tylko po to żeby mógł dostac paszport (bo chciałabym go zabrać na wakacje). Mój pies raczej nie ma prawa się zgubic ;-) Najwyżej ktoś mógłby go ukraśc- a wtedy mysle, że złodziej raczej pozbędzie sie chipa - chociaz nie wiem czy jest to mozliwe...? Właśnie po to jest chip a nie np. opaska na obroży by takiego oznakowania nie można było sie pozbyć. Chip jest praktycznie niewyczuwalny pod skórą psa, a do tego każdy detektor chipa ma skaner długości ok 5-10cm ( odbija sygnał chipa z odleglości ok 5 cm od skóry), więc nie można za jego pomocą zlokalizować co do milimetra lokalizacji chipa. Wątpie , że złodziej pozacina psa skalpelem by szukać chipa. pozdrawiam. Mam wlaśnie zapytanie odnośnie chipów. ale puszcze post na "weterynarii" bo tam jest najwięcej wetów. Quote
krzywe_oko Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 dobry, wczoraj w lokalnych wiadomosciach mówili, że rady wszelkie ustaliły, iż wszystkie psy Wrocławia mają zostać zaczipowane do końca 2005 roku. podobno ma się pojawić lista miejsc, w których będzie można dokonać tegoż dzieła za friko albo przynajmniej taniej. czy jest może na forum ktos kto wie o tym więcej? będę dźwięczna za wszelkie informacje. pzdrwm Quote
Olgierd Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 Te rady to same mogą się zaczipować, bo najsamprzód powinni weteryniarzom o tym opowiedzieć. Jest wyznaczonych kilka gabinetów w mieście, gdzieś w sieci jest lista. Niefart, bo nawet na Skarbowców nie mają ani skanera ani niczego do czytania, nie mówiąc o nabijaniu (kabzy). Quote
krzywe_oko Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 o rety, powiało optymizmem :wink: ale to jak tak to ja przepraszam, nie wiedziałam że weteryniarze nic nie wiedzą i w ogóle, tak ładnie to zabrzmiało...przez moment...to człowiek nawet myślał że moze coś się zmienia... :roll: a tu kopa, :wink: pzdrwm Quote
ZEMAT Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 Olgierd napisał(a):Te rady to same mogą się zaczipować, bo najsamprzód powinni weteryniarzom o tym opowiedzieć. Jest wyznaczonych kilka gabinetów w mieście, gdzieś w sieci jest lista. Niefart, bo nawet na Skarbowców nie mają ani skanera ani niczego do czytania, nie mówiąc o nabijaniu (kabzy). weterynarz ma G do tego a co urządzeń sczytujących to Wrocław je ma może w małej ilości ale ma więc problem z głowy :lol: Ja ten pomysł popieram może wreszczie będzie można ukarać wyrzucających zwierzęta na ulice bo np. się znudziły Quote
Ag@tA Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 A ja słyszałam, ż zachipowane mają zostać psy w całej Polsce do końca 2005r., a jak nie to właściciele będą mandaty płacić.W radiu tak mówili... :roll: Quote
Jonquil Posted April 5, 2005 Posted April 5, 2005 A my się dzisiaj zachipowaliśmy. W Płocku ten przepis już od dłuższego czasu obowiązuje. Moją poprzednią suke już chcieli zachipować (odeszła dwa lata temu, więc już kawałek czasu). Termin kończy się u nas z końcem kwietnia, więc trzeba się było pospieszyć. Dodam, że można to zrobić chyba u każdego weterynarza, za friko i każdy ma czytnik (my byliśmy w malutkim gabineciku, który otwarty jest tylko 3 godziny dziennie, za to miła pani no i u mnie w bloku :) ) Quote
Dalma&Maja Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Nie widzę powodu, dla którego ktoś miałby się upierać, że swego psa nie zachipuje, jeśli jest to całkowicie darmowe. I bardzo dobrze, psy powinny być oznakowane. :) Ja swoją sunię już jakiś czas temu zachipowałam :D Quote
ZEMAT Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 Ag@tA napisał(a):A ja słyszałam, ż zachipowane mają zostać psy w całej Polsce do końca 2005r., a jak nie to właściciele będą mandaty płacić.W radiu tak mówili... :roll: a deryktywa mówi że do 2010 Quote
karolaGd Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 a sprawdza ktos z was juz gdzie ten chip sie znajduje czy nadal tam gdzie trzeba czy juz sie przemiescil? a wie ktos z was gdzie w tomaszowie lubelskim mozna zachipowac psa Quote
ZEMAT Posted July 30, 2005 Posted July 30, 2005 chyba Lublin najbliżej ale sprawdź na stronach izby lekarskiej VET Quote
rebellia Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 z gw: Głogowska 2/4 Kościuszki 95/105 Jaracza 77a Wiśniowa 33 Pilczycka 196c Tyrmanda 23 Inflancka 4 Strachocińska 167. potzrebny jest dowód osobisty, z zameldowaniem we Wrocławiu. Quote
Sandrunia 29 Posted September 20, 2006 Posted September 20, 2006 [quote name='rebellia']z gw: Głogowska 2/4 Kościuszki 95/105 Jaracza 77a Wiśniowa 33 Pilczycka 196c Tyrmanda 23 Inflancka 4 Strachocińska 167. potzrebny jest dowód osobisty, z zameldowaniem we Wrocławiu. Co to znaczy czipowanie?Przepraszam nierozumiem. Quote
Elitesse Posted September 21, 2006 Posted September 21, 2006 [quote name='Sandrunia 29']Co to znaczy czipowanie?Przepraszam nierozumiem. wszczepianie psu chipa Quote
Recommended Posts