Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiecie co maci racje :D

Pomyśle nad kastracją, bo wkurza mnie jego zachowanie na spacerze. To wywąchiwanie suczych siuśków doprowadza mnie do szału, a i jeszcze doszło wycie w domu, co prawda nie głośne ale takie zawodzące :lol: No a na spacerze to każdy pies jego. Musi go obwąchać, bo może akurat trafi się panienka :evil: Koszmar z bajek, jeszcze takiego psa wariata to ja nie miałam. Tylko sie zastanawiam jak on będzie wyglądał bez tych swoich dwóch kliejnotów :lol:

Posted

Zapewniam się że całkiem normalnie :D Mój wszystki kastraty traktuje jak suczki - mogą warczec, burczec a on chciałby się bawić. Do niewykastrowanych samców jest agresywny. Sama mu utne jajka jak mu sie tylko ustabilizuje tarczyca. Ja będe kastrowała głownie dlatego aby mi nie wąchał tak na spacerach - bo jak się zawącha to nic do niego nie dociera, głupek :evil:

Posted

Dla mnie tez było uciążliwe to wąchanie i zlizywanie ..ech...

Ale po kastracji pies nie traci całkowicie instynktu, dalej tak wącha i czasem "posmakuje" ale w znacznie mniejszym stopniu. Daje się odwołac i nie ma tak że wszystko oprocz suni ma gdzieś. Sami dobrze wiecie jakie sa korzyści kastracji-jaki ma to duży procent do wad tego zabiegu...

Tylko sie zastanawiam jak on będzie wyglądał bez tych swoich dwóch kliejnotów

Na początku bedzie miał "to" w sreberku, zdaję sie że jest to taki srodek antybakteryjny. Mój Dino jest kudłaty więc ubytku nie było tak widać. Po jakims czasie "pozostałości" po zabiegu zostaną wchłoniete. Poza tym często pies bez tego organu :) wygląda lepiej niz pies obficie obdarzony przez nature ;)

Posted

Tu kastracja jest potrzebna,jeśli pies ma duży popęd płciowy to będzie ci co chwile zwiewał,może się zakończyć to dla niego śmiercią

Posted

Korzystając z okazji przyłącze się do tematu.

Wacham sie nad tym żeby wykastrować mojego psa , więc zapytam o konkrety:

1.Mójemu psu na spacerze głowa lata dookoła w poszukiwaniu psów - czy mu przestanie?

2. Na jedym odcinku droki , gdzieś około 20m potrafi kolkakrotnie przywierac jęzorem do ziemi i nie reaguje na moje komendy , muszę go szarpnąć żeby ruszył - czy mu pszejdzie?

3. Jeżeli go spuszcze ze smyczy a w zasiegu jego wzroku jest pies to pedzi za nim i nie wróci do mnie z własnej woli ani na komendę - czy to się może zmienić?

Jest to mieszaniec wilowaty średni - charakterkiem to chyba na haszczaka

sie podał :)

Jak wam sie wydaje??

pozdrawiam

Posted
1.Mójemu psu na spacerze głowa lata dookoła w poszukiwaniu psów - czy mu przestanie?

Zalezy za czym mu głowa lata, jesli poprostu z tego że chce sie bawic i jest towarzyski to pewnie troche mu zostanie nawet po zabiegu. Ale po kastracji jednak pies sie bardziej słucha i skupia na opiekunie.

2. Na jedym odcinku droki , gdzieś około 20m potrafi kolkakrotnie przywierac jęzorem do ziemi i nie reaguje na moje komendy , muszę go szarpnąć żeby ruszył - czy mu pszejdzie?

To jest tez może pozostałośc po przodku jakiejs rasy mysliwskiej ;)

3. Jeżeli go spuszcze ze smyczy a w zasiegu jego wzroku jest pies to pedzi za nim i nie wróci do mnie z własnej woli ani na komendę - czy to się może zmienić?

Po kastracji może sie to zmienić, ale widze tu chyba inny problem, dotyczący nawet kastrowanych psów. Twój pies jak wiele innych uwielbia sie bawić, jest jak wspomnialam towarzyski i kontaktowy.

Jest to mieszaniec wilowaty średni - charakterkiem to chyba na haszczaka sie podał :)

Nie sądzę, równie dobrze możesz uważać że podał sie na znudzonego teriera szukajcego rozrwyki w ucieczkach ,beagle, czy setera.

Nie piszesz tu o problemach strickte takich które wymagają bezwzględnej kastracji.Jesli nie sprawia Ci innych problemów to nie musisz decydowac sie na kastrację ja jednak zalecam ją ze względów zdrowotnych, wychowawczych, poniekąd "wygodnych" oraz ograniczenia populacji psów. Myslę że możesz napisać o tym w dziale "Wychowanie"

Pozdrawiam :)

aga

Posted

Po pierwsze - po kastracji odpadają ci powazne choroby związane z układem rozrodczym, pies staje się mnie agresywny (głównie chodzi tu o agresje terytorialną i dominacyjna), przestają go interesować suki z cieczką (w mniejszym bądź wiekszym stopniu) i również zmnieszy się wąchanie nie wiadomo czego pod krzakiem doprowadzającego właściciela do nerwicy :wink:

Ale kastracja nie zastapi szkolenia. Przywołanie i skupianie sie na tobie osiągniesz tylko dzieki szkoleniu

Posted

Ja mam jednak pytanie, czy jestes Iwono pewna swoich slow? Czy mozesz dac gwarancje na to, ze pies po kastracji nie stanie sie bardziej leniwy, ociezaly, mniej chetny do zabawy. Czy pies, w ktorego mozgu "zbudowal" sie juz obraz agresji i popedu plciowego tak szybko i w 100% o tym "zapomni".

Czy mozemy pozwolic sbie na taka wlasnie diagnoze? W Polsce nadal sterylizuje i kastruje sie b. niewielka liczbe psow. Czy kastrat bedzie sprawdzal sie w "pracy", np. w policji?

Posted

Dziekuję za odpowiedź.

Co do posłuszeństwa to nie jest bezwzględne - w domu i na spacerze jak nie ma psów to jest w porządku tzn slucha i jest z kazdym dniem posłuszniejszy, natomiast jak sa psy to już koniec nic nie działa.

Z mojego psa to taki dziwak-indywidualista no i troche dominant , nie ma w nim cienia agresji . No a co do kastracji to rzeczywiście nie ma potrzeby ciąć tylko dlatego że ucieka ( choć przez to męczymy się oboje ).

Za jakiś czas jednak w naszym domu pojawi się nowy ktoś - suczka i również dlatego pomyslałam o kastracji.A tak w ogóle to kastrować lepiej teraz czy dopiero przed pojawieniem sie nowego psa ? Czy może nie ma znaczenia?

Sorrki że sie tak rozpisałam i to nie w swoim topiku;)

pozdrawiam

Posted

Abi ja znam sporo kastrowanych psów i sterelizowanych suk. Żaden z nich nie był bardziej leniwy czy ocieżały. Kastracja nie ma na to wiekszego wpływu - tylko właściwa dieta i ruch.

Im wcześniej psy się kastruje tym lepiej. Jesli pies ma 6-7 lat i utrwalon a agresje i inne zachowania to kastracja może nie mieć na to w ogóle wpływu. Może jednak pomóc. Odcinasz psu dopływ testosteronu a hormon nie bez powodu nazywany jest hormonem walki i ucieczki.

Posted
Ja mam jednak pytanie, czy jestes Iwono pewna swoich slow? Czy mozesz dac gwarancje na to, ze pies po kastracji nie stanie sie bardziej leniwy, ociezaly, mniej chetny do zabawy. Czy pies, w ktorego mozgu "zbudowal" sie juz obraz agresji i popedu plciowego tak szybko i w 100% o tym "zapomni".

Nikt na nic nie da Ci gwarancji. Pies to nie maszynka, za którą producent ręczy, że się nie zepsuje. To żywy organizm. Różne psy w różny sposób zachowują się po kastracji, chociaż wiadomo, że w im późniejszym wieku zabieg jest przeprowadzony - tym mniejsze zmiany w zachowaniu. Jak słusznie zauważyłaś, jeśli pewne zachowania są już utrwalone, trudniej jest je zmienić. Mój pies był kastrowany w wieku dojrzałym, więc choć upłynęło już kilka miesięcy, to nadal ogląda się za suczkami, jedną taką szczególnie pachnącą chciał natychmast kryć, nie uspokoił się za bardzo (jest nadal bardzo pobudliwy), a i rozumku też nie przybyło. :D

Nie żałuję jednak decyzji, bo jeśli nawet nie zmiani zachowania, to liczę, że może pewne choróbska uda nam się ograniczyć.

A co do ospałości i lenistwa, to nie wierz w to. Ludzie, którzy nie mają czasu, aby psa wybiegać w ten sposób tłumaczą przybieranie na wadze.

Posted

Aha, jeszcze jedno. Pies był kastrowany w czasie, kiedy chodził na szkolenie. Trudno powtórzyć, czego się nasłuchałam od współuczestników kursu. Że straci charakter, że nie będzie się do niczego nadawał, że mu złamię życie ( :o ) itd, itp.

Psiur szkoli się dalej i nadal jest najlepiej i najchętniej gryzącym psem w grupie. Skacze, aportuje, tropi, parę razy zabrałam go na trening agility (pełen sukces - nie zabił się o żadną przeszkodę :D ) - nie widać zmian w jego nastawieniu do pracy. Kolejny mit i legenda.

Posted

Ja oczywiscie pozostaje zwolenniczka kastracji i sterylizacji, jednak przyznam, ze mialabym duuuze obawy z tym zwiazane.

Na szczescie moj psiak to nie romeo wiec moze czuc sie bezpieczny :wink: , a z chorobskami - no coz mam nadzieje, ze bedzie zdrowy do poznej starosci :D