Zosia-Samosia Posted July 1, 2013 Posted July 1, 2013 Agnieszka K. napisał(a):A nie powinnaś zacząć od klubu rasy? W Niemczech to własnie kluby wydaja rodowody itp, a nie sam VDH ... Dziekuje za odp. Rodowod posiadam z Polski,dokladnie eksportowy.Czyli teoretycznie powinnam wyszukac na VDH najpierw klub mojej rasy i tam dzwonic?Pogmatwane to troche wszystko tym bardziej,ze nie prowadza odzialow tak jak w Polsce wiec wszelkie info albo tel,albo mail :-( No nic,moze odezwie sie jeszcze ktos,kto przechodzil podobna droge. Quote
Agnieszka K. Posted July 1, 2013 Posted July 1, 2013 (edited) Bo w Niemczech jest inna struktura organizacji. VDH jest nadrzędne, rodowododami i wszelkimi sprawami dotyczącymi hodowli zajmują się kluby rasy (a nie tak jak u nas ZKwP)- i to one mają swoje odziały - jesli chodzi o sznaucery to tych odziałów jest baaaaaaaaaardzo dużo, dużo jest tez malutkich. http://www.vdh.de/mitgliedsvereine.html?suche=Alaskan+Malamute&b=10&go=Go! Edited July 1, 2013 by Agnieszka K. Quote
Zosia-Samosia Posted July 2, 2013 Posted July 2, 2013 Agnieszka K. napisał(a):Bo w Niemczech jest inna struktura organizacji. VDH jest nadrzędne, rodowododami i wszelkimi sprawami dotyczącymi hodowli zajmują się kluby rasy (a nie tak jak u nas ZKwP)- i to one mają swoje odziały - jesli chodzi o sznaucery to tych odziałów jest baaaaaaaaaardzo dużo, dużo jest tez malutkich. http://www.vdh.de/mitgliedsvereine.html?suche=Alaskan+Malamute&b=10&go=Go! Super!Dziekuje Ci bardzo :-) A tak poza tematem (nie chce przesadzac i naduzywac pomocy),ale moze orientujesz sie czy pierwsza wystawa to obojetnie jaka na,ktorej wystawiane sa Alaskan Malamute.Nigdzie nie moge znalezc klas.Np. najblizsza w Ktorej moglibysmy wziasc udzial to CACIB. Zachcialo mi sie wystaw,a nie mam zielonego pojecia od czego zaczac,jak sie zameldowac,co oznaczaja te wszystkie skroty :(((( Zaraz bede plakac z bezsilnosci :-( Checi sa,a wiedzy zero :-)))) Quote
Agnieszka K. Posted July 2, 2013 Posted July 2, 2013 Zacznij od kontaktu z klubem, to Ci wszystko wytłumaczą. Moze będzie wcześniej jakaś wystawa klubowa? A i ze zgłaszaniem psa może róznie byc, bo musisz najpierw nostryfikować rodowód - nie wiem, czy bedziesz mogła psa zgłosic w tym czasie, czy bedziesz musiała poczekać na nostryfikację - to zależy od przepisów w danym kraju. http://www.vdh.de/internationale-ausstellungen.html - przewiń sobie tez na krajowe - choc jest ich bardzo mało. Na każdą wystawe CACIB / CAC możesz zgłosic swojego psa. Tylko wystawy klubu sa dla danej rasy ;-), ale jest ich za to dużo więcej (a nie tak jak u nas 1 klubowa w roku). Quote
Zosia-Samosia Posted July 2, 2013 Posted July 2, 2013 Agnieszka K. napisał(a):Zacznij od kontaktu z klubem, to Ci wszystko wytłumaczą. Moze będzie wcześniej jakaś wystawa klubowa? A i ze zgłaszaniem psa może róznie byc, bo musisz najpierw nostryfikować rodowód - nie wiem, czy bedziesz mogła psa zgłosic w tym czasie, czy bedziesz musiała poczekać na nostryfikację - to zależy od przepisów w danym kraju. http://www.vdh.de/internationale-ausstellungen.html - przewiń sobie tez na krajowe - choc jest ich bardzo mało. Na każdą wystawe CACIB / CAC możesz zgłosic swojego psa. Tylko wystawy klubu sa dla danej rasy ;-), ale jest ich za to dużo więcej (a nie tak jak u nas 1 klubowa w roku). Dziekuje Ci bardzo mocno! Siedze od rana na internecie,ale dzieki Twoim podpowiedziom wiem juz mniej wiecej gdzie,co i jak :-) Na poczatek jedziemy z mezem do klubu,aby osobiscie wszystkiego sie dowiedziec. No i najwazniejsze dzieki Tobie wiem juz o co pytac. Nostryfikacja rodowodu?To juz obojetne,niech trwa ile potrzeba,ale ciesze sie ogromnie,ze ruszylam w koncu z miejsca. Oby wiecej takich pomocnych i cierpliwych forumowiczow :-) Quote
Agnieszka K. Posted July 2, 2013 Posted July 2, 2013 Nie ma za co :). Napisz później, co udało sie ustalić :). Quote
Asiaczek Posted July 7, 2013 Posted July 7, 2013 Może w Klubie, do którego traficie, będzie ktoś tez z AM, to na pewno będzie Wam raźniej razem jechac na Wasza pierwszą wystawe:) Pzdr. Quote
Recommended Posts