Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
A nie powinnaś zacząć od klubu rasy?
W Niemczech to własnie kluby wydaja rodowody itp, a nie sam VDH ...

Dziekuje za odp.
Rodowod posiadam z Polski,dokladnie eksportowy.Czyli teoretycznie powinnam wyszukac na VDH najpierw klub mojej rasy i tam dzwonic?Pogmatwane to troche wszystko tym bardziej,ze nie prowadza odzialow tak jak w Polsce wiec wszelkie info albo tel,albo mail :-( No nic,moze odezwie sie jeszcze ktos,kto przechodzil podobna droge.

• Replies 331
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Bo w Niemczech jest inna struktura organizacji.

VDH jest nadrzędne, rodowododami i wszelkimi sprawami dotyczącymi hodowli zajmują się kluby rasy (a nie tak jak u nas ZKwP)- i to one mają swoje odziały - jesli chodzi o sznaucery to tych odziałów jest baaaaaaaaaardzo dużo, dużo jest tez malutkich.

http://www.vdh.de/mitgliedsvereine.html?suche=Alaskan+Malamute&b=10&go=Go!

Edited by Agnieszka K.
Posted

Agnieszka K. napisał(a):
Bo w Niemczech jest inna struktura organizacji.

VDH jest nadrzędne, rodowododami i wszelkimi sprawami dotyczącymi hodowli zajmują się kluby rasy (a nie tak jak u nas ZKwP)- i to one mają swoje odziały - jesli chodzi o sznaucery to tych odziałów jest baaaaaaaaaardzo dużo, dużo jest tez malutkich.

http://www.vdh.de/mitgliedsvereine.html?suche=Alaskan+Malamute&b=10&go=Go!

Super!Dziekuje Ci bardzo :-)
A tak poza tematem (nie chce przesadzac i naduzywac pomocy),ale moze orientujesz sie czy pierwsza wystawa to obojetnie jaka na,ktorej wystawiane sa Alaskan Malamute.Nigdzie nie moge znalezc klas.Np. najblizsza w Ktorej moglibysmy wziasc udzial to CACIB.
Zachcialo mi sie wystaw,a nie mam zielonego pojecia od czego zaczac,jak sie zameldowac,co oznaczaja te wszystkie skroty :((((
Zaraz bede plakac z bezsilnosci :-(
Checi sa,a wiedzy zero :-))))

Posted

Zacznij od kontaktu z klubem, to Ci wszystko wytłumaczą. Moze będzie wcześniej jakaś wystawa klubowa? A i ze zgłaszaniem psa może róznie byc, bo musisz najpierw nostryfikować rodowód - nie wiem, czy bedziesz mogła psa zgłosic w tym czasie, czy bedziesz musiała poczekać na nostryfikację - to zależy od przepisów w danym kraju.

http://www.vdh.de/internationale-ausstellungen.html - przewiń sobie tez na krajowe - choc jest ich bardzo mało. Na każdą wystawe CACIB / CAC możesz zgłosic swojego psa. Tylko wystawy klubu sa dla danej rasy ;-), ale jest ich za to dużo więcej (a nie tak jak u nas 1 klubowa w roku).

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
Zacznij od kontaktu z klubem, to Ci wszystko wytłumaczą. Moze będzie wcześniej jakaś wystawa klubowa? A i ze zgłaszaniem psa może róznie byc, bo musisz najpierw nostryfikować rodowód - nie wiem, czy bedziesz mogła psa zgłosic w tym czasie, czy bedziesz musiała poczekać na nostryfikację - to zależy od przepisów w danym kraju.

http://www.vdh.de/internationale-ausstellungen.html - przewiń sobie tez na krajowe - choc jest ich bardzo mało. Na każdą wystawe CACIB / CAC możesz zgłosic swojego psa. Tylko wystawy klubu sa dla danej rasy ;-), ale jest ich za to dużo więcej (a nie tak jak u nas 1 klubowa w roku).

Dziekuje Ci bardzo mocno!
Siedze od rana na internecie,ale dzieki Twoim podpowiedziom wiem juz mniej wiecej gdzie,co i jak :-)
Na poczatek jedziemy z mezem do klubu,aby osobiscie wszystkiego sie dowiedziec.
No i najwazniejsze dzieki Tobie wiem juz o co pytac.
Nostryfikacja rodowodu?To juz obojetne,niech trwa ile potrzeba,ale ciesze sie ogromnie,ze ruszylam w koncu z miejsca.
Oby wiecej takich pomocnych i cierpliwych forumowiczow :-)