Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 854
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzwonilam do schronu, pani kierownik powiedziala ze zostal wyslany list polecony do wlascicielkie i teraz od jej reakcji zalezy czy sunia zostanie mi wydana. Pani powiedziala ze jesli wlascicielka sie nie zglosi po psa to sunia zostanie mi wydana ... moze to zle ale mam nadzieje ze wlascicielka sie nie zglosi :(

Posted

Tengusia napisał(a):
Dzwonilam do schronu, pani kierownik powiedziala ze zostal wyslany list polecony do wlascicielkie i teraz od jej reakcji zalezy czy sunia zostanie mi wydana. Pani powiedziala ze jesli wlascicielka sie nie zglosi po psa to sunia zostanie mi wydana ... moze to zle ale mam nadzieje ze wlascicielka sie nie zglosi :(

Tengusia, dziękuję za smsa :). Byłam w schronie jak dzwoniłaś. Pani mnie zapytała czy na pewno chcesz tego psa dla siebie...

Sprawa wygląda tak. Ten list polecony jeszcze nie został wysłany.
Najpierw do schronu musi przyjść pismo z Urzędu Miasta (a pismo to właśnie "się pisze"), potem schron wyśle list do właścicielki, żeby sie zadeklarowała co robi względem psa. I dopiero wtedy jak babka się Abi zrzeknie albo nie odbierze poleconego to sunia będzie do wydania. Mając na uwadze, że istnieje coś takiego jak awizo i awizo powtórne to takie nieodbieranie listu może trwać nawet ok. miesiąca... Czyli w najgorszym wypadku Abi byłaby do wydania pod koniec grudnia.

Aha - Abi ma imię. Saba :).

Posted

Ania+Milva i Ulver napisał(a):
A ile czasu włascicielka ma na odpowiedz? Wiesz może?

z tego co zrozumialam to okolo dwa tygodnie + ewentualnie tydzien bo tyle idzie zwrot listu jesli nadwca go nie odbierze z poczty :roll:

Posted

Abigaila bardziej do niej pasuje :eviltong:

Byłam w schronie jak dzwoniłaś. Pani mnie zapytała czy na pewno chcesz tego psa dla siebie...

i co odpowiedzialas kieroniczce schronu ???

Posted

Tengusia napisał(a):
z tego co zrozumialam to okolo dwa tygodnie + ewentualnie tydzien bo tyle idzie zwrot listu jesli nadwca go nie odbierze z poczty :roll:

2 tygodnie pierwsze nieodebrane awizo. 2 tygodnie awizo powtórne + czasna powrót listu....

Tengusia napisał(a):
i co odpowiedzialas kieroniczce schronu ???

A jak myślisz :eviltong:?

Posted

Wedlug prawa to:
1) Sam burmistrz miasta moze wydadac zezwolenie o przepadku psa
2) Wlasciciel psa jesli nie zglosi sie po psa w ciagu 7 dni od dostarczenia listu o pobycie psa w placowce przestaje byc wlascicielem.

Posted

doddy napisał(a):
Wedlug prawa to:
1) Sam burmistrz miasta moze wydadac zezwolenie o przepadku psa
2) Wlasciciel psa jesli nie zglosi sie po psa w ciagu 7 dni od dostarczenia listu o pobycie psa w placowce przestaje byc wlascicielem.

A możesz podać podstawę prawną (żebyśmy mogły w razie czego przedstawić ją w schronie, żebyśmy wiedziały na co się powołać)?

Posted

Nie moge :oops: bo sama nigdy nie wystosowywalam tego pisma. Zawsze sie skladalo tak, ze to schronisko wystosowywalo pismo albo TOZ. Ja te przepisy czytalam w papierach TOZ ale zabij mnie, a nie wiem w czym to bylo.
Z pewnoscia w TOZ Ci podadza i w bazie chipow ogolnopolskiej - bo z nimi wczoraj o tym rozmawialam, co jak pies ma chipa a jest zaniedbany, czyli jak w szybki sposob pozbawic wlasciciela prawa do psa. ;)

Posted

Abi zostala odebrana wlascielce na podstawie ust. o ochronie zwierzat zgodnie z art.7 (sprawa dyskusyjna). Dalej w art.7 p. 6 jest mowa jezeli zwierze zostalo odebrane wlascielowi z powodu razacego zaniedbywania psa za przyzwoleniem wlasciela z dniem uprawomocnienia sie decyzji zwierze staje sie wlasnoscia miasta. Smiem twierdzic ze w przypadku Abi miasto odebralo psa wslascielce bez jej przyzwolenia i dlatego dzis ma ona prawo do odebrania psa ale w tym momencie musi poniesc koszty zwiazene z przetrzymywaniem psa w schronisku, transportu itd. lub musi sie zrzec psa albo jak to juz pisala doddy nie odbiera awiza przez wyznaczony okres czasu schronisko moze podjac odpowiednie kroki w celu wydania psa.

Posted

maciaszek napisał(a):
A możesz podać podstawę prawną (żebyśmy mogły w razie czego przedstawić ją w schronie, żebyśmy wiedziały na co się powołać)?

Moze zwróc się z prosbą do EMIR, bo na watku Gucia ze zgierskiego Medora udziela rad i wskazowek prawnych.;)

Posted

Podejrzewam ze Emir ma bardzo duzo spraw, bo ja juz jakies trzy tygodnie temu zwracalam sie w tej sprawie do Emir ale niestety nie odtrzymalam odpowiedzi. Nie podejrzewam ze Emir nie chciala udzielic odpowiedzi a raczej podejrzeam ze z zaganiania wlasnymi klopotami i rowniez naszymi nie znalazla jak do tej pory czasu.

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Podejrzewam ze Emir ma bardzo duzo spraw, bo ja juz jakies trzy tygodnie temu zwracalam sie w tej sprawie do Emir ale niestety nie odtrzymalam odpowiedzi. Nie podejrzewam ze Emir nie chciala udzielic odpowiedzi a raczej podejrzeam ze z zaganiania wlasnymi klopotami i rowniez naszymi nie znalazla jak do tej pory czasu.

proponuję sprobowac ponownie to tylko bedzie swiadczyc o tym, ze Wam zależy ;)

Posted

Ulaa napisał(a):
Czy dobrze zrozumiałam, że Tengusia chce adoptować Abigail? :-o

ja tylko pilotuje jej losy i mam nadzieje ze do momentu jak zostanie mi ona wydana znajde jej jakis DT bo inaczej bedziemy razem spaly pod mostem :eviltong: