Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szokujący dokument produkcji HBO o nielegalnym handlu psami w Ameryce.

Każdego roku w Stanach Zjednoczonych prawie 65 tysięcy psów wykorzystuje się do badań medycznych. W jaki sposób laboratoria "zdobywają" zwierzęta? Część z nich dostarczają licencjonowani sprzedawcy klasy A, którzy specjalizują się w hodowli psów na potrzeby badań medycznych. Jednak zdecydowana większość pochodzi od handlarzy klasy B, którzy kupują i sprzedają psy nielegalnie, traktując je przy tym w wyjątkowo okrutny sposób. Twórcy szokującego dokumentu towarzyszą z kamerą obrońcom praw zwierząt z organizacji Last Chance For Animals podczas prowadzonego przez nich śledztwa w sprawie bezprawnego handlu psami w Martin Creek w Arkansas.

Emisje:
6 października, godz. 22:00 HBO
9 października, godz. 22:35 HBO2
10 października, godz. 23:40 HBO
10 października, godz. 04:45 HBO
http://film.onet.pl/0,0,1618643,wiadomosci.html

Przeczuwam że może to być dla widzów o mocnych nerwach, szkoda że nasza telewizja publiczna nie pokazuje takich programów aby uświadomić ludzi i pokazać całe to zło, która ma miejsce nie tylko w USA (film dotyczy akurat tego kraju aczkolwiek na pewno nie jest to odosobniony przypadek)

Posted

Mysle ze pokazywanie tego typu filmow w TV ogolnodostepnej mogloby uswiadomic spora czesc naszego spoleczenstwa.
Z moich obserwacji wynika ze wiekszosc ludzi nie zdaje sobie kompletnie sprawy ze skali problemu jakim jest znecanie sie nad zwierzetami...a szkoda... Pochodze z niewielkiego miasta (ciechocinek) i tam niestety obserwowalam totalna znieczulice:shake:

Im wiecej takich obrazow pokaza w telewizji tym wiecej osob zrozumie ze psy i inne zwierzeta tez czuja bol, odczuwaja samotnosc, tesknote...

Posted

oktawia6 nasza telewizja publiczna w ogóle nie lubi poruszać tematów przykrych i ciężkich. A jeśli już pojawia się coś na wizji.........
to w godzinach bardzo późnych. ( kilka razy na 1 czy 2 trafiłam na programy poruszające poważne problemy niestety nie związane że zwierzętami)
Bajon a może ktoś na dogomanii ma możliwość nagrania tego dokumentu?
Ja mam hbo ale nie mam możliwości nagrania niestety:shake:
Warto by było żeby każdy miał okazję zobaczyć ten dokument.
Nie ma co liczyć że TVP nada.

Posted

Ja wiem że to zabrzmi prawie nielegalnie ale może można ściągnąć z internetu ten program??
Mi się kiedyś zdarzyło ściągnąć dokument o dzieciach z Korei Północnej, który nasza szanowana TV nadawała koło 2 nad ranem.
Może gdzieś w sieci można ten dokument zobaczyć?
Nie każdy ma dostęp do HBO a chyba sporo osób obejrzałoby to.

Posted

http://www.hbo.com/docs/programs/dealingdogs/index.html

See a Preview
of this shocking new movie from HBO Documentary Films.

<--- tutaj można rzucić okiem na urywki filmu

http://www.dealingdogs.com/

na oficjalnej stronie można poczytać o całej akcji i zobaczyć zdjęcia.

Obejrzałam pół tego dokumentu, reszty nie dałam rady:-(
Najbardziej poruszyło mnie jak zobaczyłam te wielkie samochody wypchane klatkami z masą psów i stał sobie młody chłopak z czymś do labradora podobnym. Chciał sprzedać psa bo na studia wyjeżdżał, pies zapatrzony merdał..... oferta była 20 dolarów.....:-(
Śliczny buldożek francuski w klatce :-(
Daleko w szczerym polu duży stół pokryty krwią i nóż..... obok masowe groby psów:shake:
Dostawa psów do psiarni... w klatkach poupychane wystraszone psy- na samo wspomnienie ich wzroku nie mam sił na komentarz.

Jak wystarczy mi sił obejrzę resztę dokumentu:shake:
Sprawa zakończyła się dobrze, na szczęście ale ile jeszcze takich miejsc jest, nie tylko w USA?????

(film pojawił się także na dvd ale chyba w USA i jest w sieci więc jest możliwość obejrzenia dla tych co hbo nie mają)

• 3 weeks later...
Posted

virginia napisał(a):

Proszę, jeśli ktoś znalazł ten film w necie, podajcie stronę!!:-(

ale on nie jest w necie-był na HBO-można było nagrac albo kogoś poprosic jak się HBO nie ma:-(

Posted

Ja trafiłam na ten dokument na emulach.
(Dealing Dogs 2006 DVDRip)
Oczywiście są przeciwnicy ściągania z internetu no ale jeśli nie każdy ma HBO a nasza telewizja tego nie wyemituje to co zrobić. (w Polsce nie wiem czy ten dokument będzie dostępny na dvd w sklepach)