Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ostatnio znajoma mnie zastrzeliła...

Gadamy o bokserach i ona mówi:

"- Bo wiesz... Teraz to są takie mniejsze i takie większe boksery... "

Żeby uściślić, bynajmniej nie chodziło jej o pieska i suczkę, ani o młode i starsze ...

Niby że są dwa "typy" bokserów...

A wy, co sądzicie o takich większych i mniejszych bokserach ? :lol:

Posted
Może boksery i bostońsie teriery?

Może ... Chociaż jak ostatnio zacząłem się przyglądać boksiom to w zasadzie uległem podobnemu wrażeniu...

W spodku były naprawdę spore boksery, zwłaszcza samce...

A u mnie na osiedlu mieszka taki boksiu, który ma około 15 kilo...

A ma już siwy pyszczek... Chyba szczeniątko by tak nie miało ?

A to jest na 100% bokser, albo bokseropodobny :)

Posted

A to jest na 100% bokser, albo bokseropodobny :)

chyba raczej bokseropodobny bo to wlasnie wsrod nich jest najwieksza rozpietosc wysokosciowa. widzialam mlodego samca ktory byl nieomalze wzrostu doga niemieckiego ;)

Posted

W spodku były naprawdę spore boksery, zwłaszcza samce...

To normalka u rodowodowych samców-one są mocno zbudowane.

I nawet,jeżeli wzrostem nie są gigantyczne,sprawiają wrażenie dużych i potężnych-szczególnie te kopiowane :D

Posted

To ja znam jeszcze lepszy "parkowy" podział bo na Węgierskie, Niemieckie i Angielskie.

Ale to nic, kiedyś byłem w jednej z lecznic, która specjalizuje się w leczeniu piesków i kiedy pani wet zapytała mnie - A ten bokserek to z jakich? Z niemieckich czy z angielskich?

Zmieniłem lecznicę.

Posted
To ja znam jeszcze lepszy "parkowy" podział bo na Węgierskie, Niemieckie i Angielskie.

Ale to nic, kiedyś byłem w jednej z lecznic, która specjalizuje się w leczeniu piesków i kiedy pani wet zapytała mnie - A ten bokserek to z jakich? Z niemieckich czy z angielskich?

Zmieniłem lecznicę.

i tu baster sie myslisz bo istnieja boksery: angielskie, amerykańskie i europejsie (nie wiem czy sa jeszcze jakies). podzial taki wprowadza sie poniewaz roznia sie one budowa.

Posted

IHAHAHA !!! :evilbat:

No to już widzę różnicę jak na dłoni !

Dzienx za linka Aireedhelien, to są dokładnie te różnice widoczne na ulicach... Takiego "amerykańskiego" widzę co chwila jak jadę do pracy - chyba mieszka razem z panem w pobliżu...

Czyli co - różne federacje mają inny wzorzec i na tym polega różnica ?

Mnie się ten "typ amerykański" wcale nie podoba ...

A europejski - bardzo ! :)

Posted

Czyli co - różne federacje mają inny wzorzec i na tym polega różnica ?

Mnie się ten "typ amerykański" wcale nie podoba ...

A europejski - bardzo ! :)

Boksery amerykańskie,australijskie i częściowo angielskie(bo część jest w Anglii wg wzorca europejskiego) pomimo,że mają długie nochale-są rodowodowe :D

Ponad to wyróżnia je fenmenalny ruch i inny sposób prezentowania psa na ringu.

Europejskie to miśki-molosy z krwi i kości.

Ja też wolę nasze europejskie :D

Posted

Doskonale wiem, że w USA obowiązuje inny wzorzec nawet organizacji kynologicznych jest kilka.

Ale poruszamy się w obrębie "parku", o którym wspomniałem i uzasadnienia właścicieli piesków dla czego jeden jest mniejszy a drugi większy.

Pomijając fakt czy ma tzw. "papiery" czy nie.

Oczywiście bez urazy dla psów bez papierów. Każdy jest kochany i to jest ważne.

Posted
i tu baster sie myslisz bo istnieja boksery: angielskie, amerykańskie i europejsie (nie wiem czy sa jeszcze jakies). podzial taki wprowadza sie poniewaz roznia sie one budowa.

I tu się właśnie nie mylę bo jeżeli chcesz mówić o bokserach angielskich i amerykańskich to trzeba być precyzyjnym. Można mówić o hodowli angielskiej lub amerykańskiej (jeżeli chodzi o USA to początek był w latach 20 ubiegłego wieku). Ale cały czas to jedna rasa - bokser.

Posted
Ale cały czas to jedna rasa - bokser.

rasa moze i jedna ale wyglad bardzo rozny.

wracajac do parkow. w takie dyskusje najlepiej sie nie wdawac bo zazwyczaj strona przeciwna (nieuswiadomiona) jest przekonana o swojej racji i nie da sie przemowic do rozsadki. wiem to z wlasnego doswiadczenia ;)

a jak komus trafil sie jakis maluch (chodzi mi tu o te bez papierow), a wlasciciel ma na tym punkcie kompleks i uwaza swojego psa za rasowego w 100% to bedzie opowiadal rozne bajki zeby dowiesc swojej slusznosci 8)

Posted
w takie dyskusje najlepiej sie nie wdawac bo zazwyczaj strona przeciwna (nieuswiadomiona) jest przekonana o swojej racji i nie da sie przemowic do rozsadki.

Jasne, że jest tak jak mówisz ja się w takie dyskusje nie wdaję.

Tak w ogóle to ludzie - nie wszyscy oczywiście mają małą wiedzę co do ras psów ich wyglądu, charakteru itp. i nie chodzi tu tylko o boksery.

Posted

To nie jest tak do końca :wink:

Kiedyś sędziowie przymykali oko na boksery "lekko przerośnięte" - były preferowane psy w "górnych granicach", Nestor, Nowa Hevelius. Jej córka - moja Chimera, która miała dokładnie górną granicę (ale psa :wink: :D ) miała pisane w ocenach "suka średniej wielkości..."

W 1999 roku na ATIBOKS'ie faktycznie było to widać w stawce wyróżniała się wzrostem - sędzia skomentował "pekna fena, ale welka fena" i nie "załapała się do pierwszej czwórki..., co przeżyła bardziej ode mnie :wink: .(gdzieś o tym już pisałam :wink: ).

Jej córki Faworytka i Fantazja "wzięły sobie wzorzec do serca" i mimo, że są po tym samym ojcu co miot na D (Diuk, nieodżałowana Dumka i niewystawiana Diuna) to trzymają się "średniej wzorcowej wzrostu" i też mają pisane "suka średniej wielkość"...

Ciekawe co będzie miała pisane Ja Pantera, która dla mnie jest mała (zwłaszcza jak idzie obok Diuka :wink: :D )....