Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy jest tu ktoś, kto zdecydował się i chodzi od ostatniego weekendu tj. 27 marca na szkolenie PT1 organizowane przez ZK w Legionowie ?

Rozpatrywałam też szkolenie w Warszawie na Bemowie, ale dojechać na 9:00 rano do Warszawy - to ponad nasze siły, ciągle byśmy sie spóźniali. Więc ze względu na odległość i godzinę wybraliśmy Legionowo i jest fajnie. Po pierwszych zajęciach pozbyliśmy sie kompleksów - wcale nie jesteśmy tacy jedyni niedouczeni :P jak nam sie wydawało.

Posted

chip a dla jakich psiaków jest to szkolenie? Bo ja bym się z checią wybrała ze swoją buldożką francuską tylko że mój mąż sie śmieje że nie ma szkoleń dla takich maluchów.

Posted

Wybieraj się teraz! wcale nie jest za młoda :) - jest w sam raz! Ja chodziłam na szkolenie i z 10 miesięcznym i z 5 letnim. Zawsze warto :)

Posted
no to chyba się wybiorę ale dopiero na jesieni bo teraz Gizunia ma 10 miesięcy i chyba jest jeszcze za młoda

Tak jak piszą inni - wybieraj sie teraz, Gizunia wcale nie jesta za młoda. Chip ma 11 miesięcy, większość psiaków na szkoleniu też, są i młodsze. A co do wielkości to chodzi z nami sznaucer miniaturowy. Wind (z dogomanii) szkoli swoją Majkę a jest to maleńki yorczek.

Do tej pory był tylko jeden weekend szkoleniowy - więc nic nie starcisz. Po prostu przyjdź w sobotę na 10:00 (albo trochę przed) i pogadaj z Anką (nasza trenerka), przypatrz się szkoleniu (albo potrenuj z nami) i wtedy się zdecydujesz. Spotkanie jest koło nadleśnictwa Jabłonna przy ul. Wiejskiej, trzeba minąć nadleśnictwo, jechać dalej prosto, po prawej stronie jest boczna droga (koło takich ogródków/działek rekreacyjnych) i widać duże pole - tam jest szkolenie.

Przyjdź koniecznie - uwielbiamy (ja i mój mąż) buldożki francuskie :P . Poza tym uważam, że wiosna/lato są lepsze do szkolenia niż jesień. Z doświadczenia wiem, że np. Chip miał opory z wykonywaniem komend siad, waruj, zostań na błotnistej, mokrej ziemi - a taka jest od października dość często. Właścicielom też się nogi ślizgają :lol:

Czekamy,

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted
Hej Chip, i jak postępy po miesiącu ćwiczeń?

Sorki, długo tu nie zaglądałam :oops:

Więc tak - szkolonko jest ekstra, szkolą sie obaj panowie - pan pies i pan pan :P. Przypomnielismy sobie nauli z przedszkola i wcale, wcale - jesteśmy całkiem zdolni. Ale już tak mniej więcej po godzinie zaczynamy się rozpraszać, no bo ile mozna sie męczyć w szkole, a jeszcze kiedy taka jedna Sara jest obok to :iloveyou: i bysmy najchetniej z nią :Dog_run: . Sara to 10 miesięczna piaskowa labradorka, łagodna i bardzo poddańcza więc dla Chipa sam raj :roll: .

Po 2-3 tygodniach wstepnych zajęć Anka podzieliła nas na dwie mniejsze grupy (bo zebrała się straszna ilość uczniów ) i teraz ćwiczymy w grupie max 10 psów (ale na zajęcia regularnie przychodzi mniej, no i boją sie deszczyku - wtedy to mamy prawie indywidualne szkolenia, jest nas 3 psy :wink: ). Na razie robimy wszystko jeszcze na smyczy, no oczywiście poza komendą zostań :D. Zaczeliśmy aport, ale Chip nie ma mysliwskiej żyłki, czasem pobiegnie za aportem, ale o oddaniu to zapomnij :evil: .

No i jeszcze nie bardzo chce nam się wracać do kołka po przerwie na pobieganie, a jak sie jeszcze zjawi na szkoleniu ten amstaf - to należy mu coś wygryźć - więc pilnie oduczamy się agresji. I starsznie lubimy jak Ania przychodzi z Larusem (5 miesięczny ON, taki kumpel do poganiania).

Posted

Widziałam Laruska jak miał niecałe 4 miechy. To piesek swojej pani.

My już próbowaliśmy pracować bez smyczy. Nawet nieźle szło.

Niestety na szkolenie przychodzą dwie sunie "po" cieczce, ale mocno pachnące i mój chłopak bardzo jest rozproszony. W czasie lekcji ćwiczy i słucha się, ale na przerwie nie odpuści. Trochę mnie to drażni, ale co mam zrobić. Podobno pies w każdych warunkach powinien się słuchać. No i słucha się, a przerwa to przerwa...

Posted

A, jeśli chodzi o aportowanie to cieńko to widzę. Nijak nie ma chłopaczysko pasji do aportowania. Zupełnie tak samo jak sunia. :lol:

No i jest trochę niecierpliwy, komenda "zostań" to dla niego męczarnia, on wolałby brykać. To już zupełnie inaczej jak sunia. :wink: Ona mogła zostawać i zostawać.

Sukcesów życzę.

• 6 months later...
Posted

Mam pytanko: jezeli byliscie na takim szkoleniu, to czy pomoglo to wam? Moze jest ktos, kto chodzi/ł do ZK w Legionowie?

Zastanawiam sie nad szkoleniem dla mojego psa, tylko nie mam zadnych szczegolow, a na stronie www tez nic nie ma :evil:

[Od tego postu zaczynał się nowy topik, który został połączony z obecnym -- Mod Flaire]

Posted

W sprawie Legionowa napisz na priv do Marzeny Tkacz albo do Gosi. One siedzą w legionowskim oddziale ZK, więc Ci pewnie pomogą.

Kurczę, jeszcze ktoś tam jest blisko, ale moja skleroza daje o sobie znać. :-?

Posted

Ja i chip chodziłyśmy ze swoimi psami na legionowskie szkolenie wiosną. Raczej bym nie polecała, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś przyszła na parę spotkań i sama zadecydowała, czy Tobie i psu to odpowiada. Na pewno następny kurs będzie na wiosnę.

Zakla, a czego Ty byś oczekiwała po takim szkoleniu?

Pozdrowienia

Posted

Na dogomanii, zanim zacznie się nowy topik, warto sprawdzić przy pomocy wyszukiwarki, czy podobnego już nie było i ewentualnie dopisać się. Tak nakazuje regulamin. W tym przypadku, wrzucając do wyszukiwarki PT i Legionowo, znalazłabyś topik nie tylko podobny, ale nawet identyczny do Twojego. Tak więc Twój topik został z tym starym topikiem połączony.