dzioana Posted October 2, 2007 Posted October 2, 2007 Mam pieska - suczkę - ma 12 lat i od jakiegoś czasu jak tylko wyjdę z domu rozgrzebuje kosz na śmieci. Wszystkie te paprochy rozwleka po całym mieszkaniu i jeszcze zjada stare konserwy, kiepy z papierosów etc. Suczka jest z azylu, przez 11 lat swojego mieszkania u mnie nic takiego nie robiła. To co, odbiło psu na stare lata? Nie jest niedożywiona, pochłania kosmiczne ilości różnego papu. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł jak oduczyć ją takich burakowatych zachowań??? PS. Kosz sobie otwiera sama, mimo że stoi on w szafce. Quote
Marta i Wika Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 Może być tak, że nauczyła się z ten sposób rozładowywać napięcie po Twoim wyjściu. Ja myślę, że najlepszym wyjściem jest takie zabezpieczenie kosza, żeby pies nie mógł go dosięgnąć. Albo wynoszenie śmieci. Z czasem nawyk może zaniknąć, jeśli pies nie będzie miał okazji się w nim ćwiczyć. Albo zmienić się w inny ;) To nie jest burakowate zachowanie, to jest normalne zachowanie leżące w psiej naturze ;) Psy ewoluowały jako śmietnikożercy :p Quote
ulvhedinn Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 Nie oduczysz. Ja zrezygnowałam już dawno :evil_lol: niestety jest to zachowanie "samonagradzające"... A jeśli sucz z odzysku, to być może dzięki takim zachowaniom przeżyła i ma je utrwalone. Masz kosz wolnostojący, czy panna otwiera szafkę? Bo ja mam szafkę zabezpieczoną zamknięciem z zatyczką, albo kłódką. Zasuwkę Aksa rozpracowała w dwa dni... Quote
Ca Eivissenc Posted October 5, 2007 Posted October 5, 2007 [quote name='ulvhedinn'] A jeśli sucz z odzysku, to być może dzięki takim zachowaniom przeżyła i ma je utrwalone. [/quote] dziwi mnie tylko, ze dzioana napisala, ze wczesniej suczka tego nie robila. moze przypadkiem odkryla, ze to fajne? potwierdzam, oduczyc bedzie trudno, lepiej zabezpieczac. ja mam kosz wolnostojacy (brak miejsca w szafce) i po prostu stawiam na nim cos ciezkiego (jest otwierany od gory). Quote
Pysia Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 :evil_lol: Ja się poddałam już :evil_lol: Zmorka jest mistrzem w grzebaniu w śmieciach :evil_lol: Nawet psi psycholog był włączony ;) Podczas rozmowy pani kompletnie nie wiedziała dlaczego pies się tak zachowuje do momentu....aż nie zapytała o rase :diabloti: Jak się dowiedziała, że to nowofundland to zaczęła się śmiać i rzekła, że to totalne żarłoki i one tak mają :evil_lol: Quote
Recommended Posts