Jump to content
Dogomania

Przydomki hodowlane - problem przyszłych hodowców bez weny...

Recommended Posts

Posted

[quote name='revii']Ależ tu się zrobił ruch! :D
Dawno tak nie było...

Chętnie bym coś podrzuciła, ale nie mam pomysłów... :eviltong:

No, ale dobra, coś się znajdzie ;)

erro barbatus - brodaty wędrowiec (obieżyświat)
custos fidelis - wierny stróż
custos incorruptis - nieprzekupny stróż
amicus pertinax - krnąbrny przyjaciel
amicus barbatus - brodaty przyjaciel
expultrixque barbatus - brodaty tępiciel

Póki co, tyle musi wystarczyć :roll:

boskie:loveu:

Posted

Co z tego że na najbliższe 5 lat hodowli nie planuję, co z tego że weszłam przypadkiem. Te wasze pomysły, szczególnie Revii (:klacz::modla:) mnie powaliły na kolana.. i musiałam przeglądnąć wszytko :D
niektóre są naprawdę cudowne, nic nie zacytuję, bo za dużo mi się podoba :evil_lol: z te 5 czy tam ileś lat na pewno tu wpadnę, mam nadzieję że coś wtedy jeszcze wolnego zostanie :eviltong: bo z moją weną to bym miała Sweetaśną Hodowle Krowopodobnych xDD

ludzie poszukujący przydomka - cofnijcie się o kilka i kilkanaście stron wstecz, każdy znajdzie coś dla siebie ;)

Posted

puzzle napisał(a):
boskie:loveu:

Isia & Chester napisał(a):
Co z tego że na najbliższe 5 lat hodowli nie planuję, co z tego że weszłam przypadkiem. Te wasze pomysły, szczególnie Revii (:klacz::modla:) mnie powaliły na kolana.. i musiałam przeglądnąć wszytko :D

Dziękuję Wam pięknie! :loveu:
Te słowa uznania są dla mnie najlepszą nagrodą i doskonałym bodźcem do dalszych poszukiwań i wymyślania nowych propozycji. :lol:

Szkoda tylko, że obecnie dużo jest potrzebujących, a mało osób z pomysłami, nie tak jak wcześniej... Ale może ktoś nowy wpadnie i zmieni obecny stan rzeczy ;)

Posted

Revii, a moglabys mi sprawdzic w slowniku jak bedzie po łacinie "krótkie konczyny/lapy/..." :cool3::cool3: bo kurcze szukam po necie slownika i nie moge znalezc zadnego ktory by mial slowo "konczna" albo "lapa" :mad:

Posted

Prosze pomożcie,za kilka dni mam zamiar isc zarejestrwac przydomek.Miałam pomysł -moje imie czytane wspak- i nie było na stronce FCI ale teraz juz jest :placz: wczesniej nie mogłam zarejestrowac bo dopiero za 4 dni końce 16 lat :roll:

Moje rasy to czarny terier rosyjski i shih tzu ale biore tez pod uwage w przyszłosci afgany,PONy i softy wiec najlepiej uniwersalne.

Raczej nie planuje psów krótkowłosych tylko kudałcze.

Podoba mi sie BARBATUM i z tym zwiazane.
Jezyk jakikolwiek tylko nie polski i nie angielski,podobaja i sie bez znaczenia i łacińskie. Krótkie najlepiej jedno członowe.

Błagam pomożcie! Bo u mnie weny totalnie brak:shake:

Posted

To ja mam kilka pomysłów (niesprawdzane na FCI.):

- Féal - przyjaciel (fr.)
- Petit Féal - mały przyjaciel (fr.)
- Fidčle - wierny przyjaciel (fr.)
- Timbale - puchar, w sensie nagroda na wystawie itp. (fr.)
- Chignon - kudły, przyda się komuś kto ma rasy kudłate ;) (fr.)
- Familier/Domestique - domownik ) (fr.)
- Malasain - nienormalne :diabloti: (fr.)
- Longueur chignon - długie kudełki :D (fr.)

- Busenfreund - przyjaciel od serca (niem.)

- Beyond Doubt - Niewątpliwie (ang.)
- At the back of beyond - na końcu świata (ang.)
- Little Dream - małe marzenie (ang.)
- from Darkness - z ciemności :diabloti: (ang.)
- from Brave Dogs - z odważnych psów ;) (ang.)

- Nino Amigo - mały (niedorosły, więc może być po prostu 'dziecinny') przyjaciel

- Coraggioso - Odważny/a :lol: (wł.)

Więcej jakoś nie mam pomysłu :cool3:

Posted

Hmm.. ciekawe spostrzeżenie, sprawdzałam w słowniku jednym i drugim i jak wół pisze ami ;/
Może po prostu chodzi o przyjaciel w sensie człowiek-przyjaciel a ja po prostu źle się wyuczyłam ^^

Sprawdziłam na ling.pl i wyszło wiele znaczeń, więc chyba po prostu jest tak, że jest to wyraz wieloznaczeniowy.. Tak czy inaczej zapytam we wtorek na francuskim i dam znać ;)

Posted

Jogurt napisał(a):
Revii, a moglabys mi sprawdzic w slowniku jak bedzie po łacinie "krótkie konczyny/lapy/..." :cool3::cool3: bo kurcze szukam po necie slownika i nie moge znalezc zadnego ktory by mial slowo "konczna" albo "lapa" :mad:

Obecnie mogę znaleźć tylko takie tłumaczenie :roll:

artus breves - krótkie nogi/kończyny/stawy
pedes breves - krótkie nogi/stopy

Ale jakże rozkoszny ruch się tu zrobił! :loveu:

Posted

A może coś z włoskiego?
barbone - długa broda, ale też włóczęga ...:eviltong:
barbuto - brodacz
barba nero - czarna broda

Albo z niemieckiego
herzhaft - odważny :evil_lol:
verlaufer - od przebiegać (verlaufen), ale używane też w znaczeniu tego który biegnie przodem, przeciera szlak (np. przedskoczek na zawodach w skokach narciarskich)

Angielski
independent - niezależny
Invincible - niepokonany
superviser - pilnujący
rats hunter - łowca szczurów (dla kotów też dobre ..) :diabloti:
strong will -silna wola - można sobie "skleić" - Strongwill ;)

Posted

To fajne ;)
Chignon :loveu: L'or jak to sie czyta?

to tez super
barbone - długa broda, ale też włóczęga :loveu::loveu::loveu: to mi super pasi bo my sie z Luna lubimy włóczyc po świecie
barbuto - brodacz
czyta sie tak jak sie pisze?:razz:

własnie w tym stylu mi sie podobaja

barba nero - czarna broda -to fajne ale innego koloru brody tez mam zamiar hodowac :lol:

Posted

Chignon :loveu: L'or jak to sie czyta?

Chyba 'sziną' ale jeszcze we wtorek to potwierdzę :cool3:

Posted

L'or;11527320 napisał(a):
Chyba 'sziną' ale jeszcze we wtorek to potwierdzę :cool3:

Ja bym to przeczytała szi-NIĄ, bo "gn" czyta się jak polskie ń, np. Pologne (po-LOŃ) - Polska.
Ale francuskiego się jedynie uczę, za eksperta proszę mnie nie brać!;)

A propos petit(e) ami(e) -> z tego, co wiem, to to rzeczywiście jest chłopak/dziewczyna. Ale nie w sensie płci, tylko "chodzenia". Takie jak boyfriend/girlfriend po angielsku.

Haha, revii, a ja mam słownik medyczny łacińsko-polski:loveu: Fajny, lubię go przeglądać, chociaż o łacinie nie mam zielonego pojęcia. :shake: Ostatnio a to wzięło mnie na na elficki :evil_lol:

Posted

Możliwe, ja też nie jestem ekspertem, uczę się dopiero jakiś miesiąc, więc wybaczcie za błędy ;)
A co do tego Ami to słownik jakoś koślawo podaje, przynajmniej na ling'u tak jest. Więc te ami skreślę, szukałam synonimu ale nie wyszło :cool3:

Posted

L'or;11526210 napisał(a):
Hmm.. ciekawe spostrzeżenie, sprawdzałam w słowniku jednym i drugim i jak wół pisze ami ;/
Może po prostu chodzi o przyjaciel w sensie człowiek-przyjaciel a ja po prostu źle się wyuczyłam ^^

Sprawdziłam na ling.pl i wyszło wiele znaczeń, więc chyba po prostu jest tak, że jest to wyraz wieloznaczeniowy.. Tak czy inaczej zapytam we wtorek na francuskim i dam znać ;)

Ja nigdy nie sprawdzalam, wiem od koresa z Francji :cool3: ale najprawdopodobniej tak jak mowisz, jest kilka znaczen ;)
znaczy mam na mysli ze ami- przyjaciel, amie- przyjaciolka i odpowiednio petit ami- chlopak, petei amie- dziewczyna (nie w sensie plci tylko hm..jak to okreslic...Towarzysza??)bo w slownikach padaja tylko rodzaj meski ew. koncowki ;)

[quote name='revii']Obecnie mogę znaleźć tylko takie tłumaczenie :roll:

artus breves - krótkie nogi/kończyny/stawy
pedes breves - krótkie nogi/stopy

Ale jakże rozkoszny ruch się tu zrobił! :loveu:

Dzieki :loveu:;)

Posted

CHIGNON
chignon - Definition from the Merriam-Webster Online Dictionary

Pronunciation: \ˈshēn-ˌyän also -ˌyȯn\
na stronie można odsłuchać wymowę.

ling jest 'dobry', ma linki do różnych źródeł, tłumaczy na różne języki i jest łatwy w użyciu ale polecam korzystanie również z innych słowników ;) :)

(a tu na przykład można sobie potłumaczyć nieco na inne języki nawet na arabski czy chiński! - ciekawe czy taką pisownię ZKwP zatwierdzi ;) )

Dictionary and Thesaurus - Free Online at Your Dictionary
Dictionary and Thesaurus - Merriam-Webster Online
Lingua Latina Omnibus

... tak tylko 3 najpopularniejsze przykładziki dodam, żeby nie było tylko ling.pl i ling.pl ;) :)

Posted

Jak pieprz i sól
To barba grigia - szara broda
albo eminenza grigia - szara eminencja :diabloti:

Albo może grijse baard :evil_lol: albo grauwe baard (ale grauw to też hołota ...:eviltong:)
grijs, grauw - szary
baard - broda

Posted

[quote name='owca']CHIGNON
chignon - Definition from the Merriam-Webster Online Dictionary

Pronunciation: \ˈshēn-ˌyän also -ˌyȯn\
na stronie można odsłuchać wymowę.

Super, tylko że to, co podałaś w linku to jest słownik angielski i podaje angielską wymowę słowa francuskiego, które zostało przez Anglików zapożyczone, a jego wymowa zwyczajnie zangielszczona. ;)

Francuska wymowa to raczej coś w tym guście: chignon - Définition de chignon par le dictionnaire en ligne gratuit