Jump to content
Dogomania

Przydomki hodowlane - problem przyszłych hodowców bez weny...

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Posted

Kilka moich propozycji po łacinie. Jednak pragnę zauważyć że nigdy nie uczyłam się łaciny, więc nie będą to zwroty poprawne językowo.

Aurea Vitae - łac. Złote Życie
Aurea Ferro - łac. Złote Żelazo
Aurea Nomen - łac. Złote Imię
Aurea Veritas - łac. Złota Prawda
Aurea Avis - łac. Złota Wróżba
Aurea Silva - łac. Złoty Las

Ja też czekam na jakieś propozycje, nie przypisane żadnej rasie, obojętnie w jakim języku, mogą być również takie bez znaczenia, krótkie albo długie - bez różnicy.

Posted

Kilka moich pomysłów:

- z Szarmanckich Zachowań
- Słodkie Landrynki
- Patriotic Dogs
- Amber Heart
- Bursztynowe Serce

Przydomki zostały sprawdzone na oficjalnej stronie ZKwP, wszystkie według strony są wolne, także zainteresowani prośby o przydomki mogą wysyłać.

Posted

[quote name='Sertralinum']Kilka moich pomysłów:

- z Szarmanckich Zachowań
- Słodkie Landrynki
- Patriotic Dogs
- Amber Heart
- Bursztynowe Serce

Przydomki zostały sprawdzone na oficjalnej stronie ZKwP, wszystkie według strony są wolne, także zainteresowani prośby o przydomki mogą wysyłać.

A to juz znów moga byc przydomki z polskimi znakami? Myslalam, ze od czasu jak automatycznie idą do FCI to lepiej bez pl znaków?

Posted

Paskuda_Bandzior napisał(a):
A to juz znów moga byc przydomki z polskimi znakami? Myslalam, ze od czasu jak automatycznie idą do FCI to lepiej bez pl znaków?

Nie wiem, czy mogą już być. Dałam tylko kilka pomysłów, przepraszam, jeśli polskich znaków nie może być, ale ja mam mieszańca i nie orientuję się w różnych sprawach wystawowo-hodowlanych.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Jedyna polska nazwa, jaką wymyśliłam kilka miesięcy temu i która ukochała sobą moje serce, to przydomek "Czarne Wielkim Sercem".
Nazwa ta miała być przywłaszczona dla hodowli sznaucerów średnich czarnych, jednak pozostała nietknięta.

Przejrzałam sobie cały temat i zapisałam kilka potencjalnych, interesujących przydomków.
Osobiście sama poszukuję czegoś krótkiego, najlepiej zaczynające się na literę "A" lub "S", mające na uwadze podenco ibicenco i whippety.

Pozdrawiam twórców i artystów literackich!

Posted

Szukam przydomka do hodowli hawańczyków, małych psów z 9 grupy, kiedyś występowały w cyrku. Pochodzą z Kuby, a ich nazwa zaczerpnięta jest z nazwy stolicy Kuby, czyli Hawany. Mam wymyślone dwa, ale we wniosku muszę wpisać jeszcze 2-3 przydomki. Myślałam o nazwach zaczerpniętych z języka hiszpańskiego. Z góry dziękuję za pomoc ;D

Posted

Monia85 napisał(a):
Szukam przydomka do hodowli hawańczyków, małych psów z 9 grupy, kiedyś występowały w cyrku. Pochodzą z Kuby, a ich nazwa zaczerpnięta jest z nazwy stolicy Kuby, czyli Hawany. Mam wymyślone dwa, ale we wniosku muszę wpisać jeszcze 2-3 przydomki. Myślałam o nazwach zaczerpniętych z języka hiszpańskiego. Z góry dziękuję za pomoc ;D

La Rosa Negra - nie wiem czy coś oznacza ale taką nosił nazwę klub kubański z filmu :evil_lol:

Posted

Monia85 napisał(a):
A jeśli chodzi o nazwę "la rosa negra" to chyba wiem skąd została zaczerpnięta (mój ulubiony film) :evil_lol:

to możemy sobie podać rekę bo też kocham dirty dancing 2

Posted

Monia85 napisał(a):
A jeśli już w FCI jest przydomek z LA HABANA ...., bo mój pierwotny też tak miał się zaczynać to mogą go odrzucić?

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że go odrzucą, ale dlatego w rubryczce widnieją cztery inne miejsca.
Możesz wpisać potencjalny przydomek La Habana jako pierwszą propozycję - jeżeli nie przejdzie ona, przejdą inne.

Posted

Proszę o pomoc w wyborze przydomka hodowlanego dla yorka. Jakiś obcojęzyczny lub bez polskich znaków. Nie za bardzo skomplikowany aby nie było błędów w katalogach. Może być związany z rasą ale też te nic nie znaczące bardzo mi się podobają.
Najbardziej podobał mi się przydomek wymyślony przez revii quare non-dlaczegóż by nie (łac) Niestety już zajęty :(
Bardzo liczę na waszą pomoc.
Wszystkie propozycje mile widziane.
Pozdrawiam :)

Posted

Być może powtórzy się już coś, co było, no ale ;)

ad pompam - dla popisu (łac)
fila vitae - linia życia (łac)
non tanto - nie zanadto (wł)
poco a poco - coraz bardziej (wł)
poco un poco - tylko trochę (wł)
quid pro quo - coś za coś (łac)

Posted

Hawanka napisał(a):
to możemy sobie podać rekę bo też kocham dirty dancing 2

Przyszło mi do głowy- jak chcecie cosik zw. z różą- mnie się podoba ROSA CARMEN- łaciński, a po polsku po prostu: karminowa róża.
A tak w ogóle to uwielbiam wymyślać imiona dla szczeniąt, mogą być i przydomki- mam taki notes ;) w którym jak najdzie mnie wena, to sobie notuję jakieś wd. mnie ciekawe czy ładne nazwy. Postaram się pomóc - szkoda że tak pózno weszłam na ten wątek...