Jump to content
Dogomania

Przydomki hodowlane - problem przyszłych hodowców bez weny...

Recommended Posts

Posted

szysz napisał(a):
Rubidus Setters nieźle brzmi. Tylko czy to jest poprawne gramatycznie to nie wiem. Jak się odmieniają przymiotniki po łacinie?

Jak liczba mnoga w Setters to musi być "Setters Rubidi", a jak pojedyncza to Setter Rubidus :) I w takiej kolejności jest poprawnie :)

Posted

szysz napisał(a):
No to ja może napiszę co ostatnio dla siebie wymyślam, może bez ulubionej żeby mi ktoś nie zakosił :evil_lol:

Z Galicji
Skarby Galicji
Z Pałacu Mgieł
Z Listopadowego Lasu
Z głębi lasu
Galicyjska Banda
Galicyjska Zagroda
Synergia

Synergia jest zaczepista!! Bardzo mi się podoba!
DObre też są takie nazwy ze jak ktoś z zagramanicy będzie chciał kupić od Ciebie sconka w przyszłości, to się nie zapętli na nazwie ;)

Posted

Darianna napisał(a):
co oznacza Synergia? faktycznie, wpada w ucho...

w duzym uproszczeniu że współdziałanie jest lepsze (w sensie ze daje lepsze rezultaty) niż działanie w pojedynkę. Dla mnie boska nazwa dla hodowli!

Posted

Z tą łaciną to radziłabym jednak zasięgnąć języka u łacinnika ;) Liczy się nie tylko to, co w słowniku, ale także konteksty. O ile rubidus/rubicundus znaczy czerwony, ogorzały od słońca, o tyle już pochodne od rubro niekoniecznie mogą mieć takie sympatyczne skojarzenia - rubro - czerwony od krwi, rubor, ruboris - czerwień -> zawstydzenie, obelga, hańba.

Posted

Ja nie mam zdolności do wymyslania nazw ( sama mam ogromny problem , też dla seterów), ale może literówka :
Darianna + Brando + Karmel np.
Meldariando
Bramel
Merlando
Melbrada
Dabrakar - to mi chyba najbardziej leży, takie Tolkienowskie i można fajnie tworzyć z imieniem .....coś tam, coś tam... z Dabrakaru, albo z Melbrady

Ja już bardzo długo sie zastanawiam i końca nie widac :angryy:

Posted

ganga napisał(a):
Ja nie mam zdolności do wymyslania nazw ( sama mam ogromny problem , też dla seterów), ale może literówka :
Darianna + Brando + Karmel np.
Meldariando
Bramel
Merlando
Melbrada
Dabrakar - to mi chyba najbardziej leży, takie Tolkienowskie i można fajnie tworzyć z imieniem .....coś tam, coś tam... z Dabrakaru, albo z Melbrady

Ja już bardzo długo sie zastanawiam i końca nie widac :angryy:

czemu tak mówisz, super nazwy wymyśliłaś!!
Najlepszy moim zdaniem Dabrakar albo "z Dabrakaru"

• 1 month later...
Posted

Czesc, Potrzebuje nazwy zagranicznej orginalnej , eleganckiej niezbyt skomplikwanej ale pelnej Gracji...podam przyklady nazw hodowli znanych . theogonia i keviendo....michule..:) bardzo mi sie podobaja ale juz od lat zajete ;/ szukam cos podobnego..ale nie chce zmian literek albo cos...tylko idac w tym kierunku..mam Pointery wiec musi byc cos eleganckiego lekkiego i spokojnego..:) pelna klasyka...mysle od tygodnia i nic ;/ mam juz 2 propozycje i brakuje mi jeszcze 3 nazw...Prosze o pomoc..!

Bardzo podoba mi sie Neiven ale juz zajete ..:(

Posted

[quote name='Darianna']dla mnie nie bomba a idiotyzm...

pfff... chciałbym to skomentować,jak i resztę twoich postów,ale nie będe się tak wulgarnie wyrażał.

Hmmm może tesoro-kochać
albo gentle friend(łagodny przyjaciel)

Posted

Może coś takiego?

admirabilis - godny podziwu (łac.)
eugenes - szlachetnie urodzony (gr.)
tawel - spokojny (wal.)
zelantis - gorliwy (łac.)
zohar - blask (hebr.)

Poszukaj też w starszych postach ;)

Posted

[quote name='revii']Może coś takiego?

admirabilis - godny podziwu (łac.)
eugenes - szlachetnie urodzony (gr.)
tawel - spokojny (wal.)
zelantis - gorliwy (łac.)
zohar - blask (hebr.)

Poszukaj też w starszych postach ;)

Eee fajne :)
a to ty znasz tyle języków czy to z translatora ?

Posted

Dzięki :)

Po prostu wypisuję sobie z książek.
Z internetowych translatorów raczej nie korzystam (najwyżej sprawdzam czy tłumaczenie jest podobne), nie jestem do nich przekonana - czasem nie zawierają jakichś słów, bądź nie pokazują wszystkich znaczeń.

Posted

Darianna napisał(a):
dla mnie nie bomba a idiotyzm...

w dogach niemieckich jest np. Beautiful Great Dane ...można coś w tę stronę wykombinować :) są też hodowle które w nazwie mają miejscowość, związaną np. z rasą lub położeniem samej hodowli (rzeki,pobliskie góry albo miejscowość):)

A dla pointerów np. Athlon :)