Jump to content
Dogomania

Przydomki hodowlane - problem przyszłych hodowców bez weny...

Recommended Posts

Posted

puzzle napisał(a):
Bardzo dziekuje!;)

Taki link dobrze gdyby znajdowal sie w pierwszym poscie/na pierwszej stronie. Jest to bardzo przydatne info;).

Temat poniżej jest cały poświęcony tej stronie :razz: I tam link,widnieje właśnie w pierwszym poście wątku.

• 2 months later...
Posted

Noo... Jak padła prośba o łacinę to nie mogę się nie odezwać ;)
Podrzucę kilka pomysłów, ale nie mam szczególngo natchnienia, więc są dość ogólne... :roll:

mi anime - moje życie
meus amor - moja miłość
meum corculum - moje serduszko
parva scintilla - mała iskra
punctum puncti - sedno sprawy
quinta essentia - piąty żywioł
sapienti sat - mądremu wystarczy
verus amicus - prawdziwy przyjaciel
canis fidelis - wierny pies
fidus et audax - wierny i śmiały
semper fidelis - zawsze wierna/y
bona fama - dobra sława

Z angielskim nie pomogę, ale zachęcam do dokładnego przejzenia całego wątku, można znaleźć dużo ciekawych propozycji :p

Posted

kredka napisał(a):
Oj...łacina :P nie znam ani słowa w tym języku :P

Gdyby nie to, że w książkach, które czytam, spotykam dużo zwrotów łacińskich, to i nigdy bym na ten język nie zwróciłą szczególnej uwagi.
A to, co tu podaję to jedynie wybrane wragmenty sentencji łacińskich lub, gdy mam czas, wynik tłumaczenia na podstawie słownika - czyli: dla chcącego nic trudnego :lol:
Nie trzeba się języka uczyć by się nim bawić ;)

Tak więc nie jestem specjalistką, ale dzięki :loveu:

Posted

[quote name='revii']cor cordium - serce serc (łac)

:modla:

Śliczne! :loveu:

A jeszcze takie pytanko, jak odejmę „cor”, to zostanie mi samo „cordium”. Czy „cordium” będzie oznaczać „serce”? Bo bardziej w takiej wersji mi by pasowało ;)

P.S. Revii, jestem pod wrażeniem :modla:

Posted

Może pomożecie i mi... :shake:

Próbuję znaleźć nazwę dla hodowli rhodesianów. Szukam nazwy albo krótkiej albo o głębokim sensie albo przynajmniej zabawnej. Interesuje mnie język angielski i polski.

U mnie w domu wszyscy uwielbiają cynamon, ciasto rodzinne to szarlotka, moje ukochane lody cynamonowe, wymarzony szczeniak na którego czekam również będzie nosił to imię. Ale nazwa którą mam w podpisie i jaki mam adres strony jest ciut za długa i tak nie do końca mnie przekonuje.

Proszę pomóżcie :loveu::loveu::loveu:

Posted

Natali@ napisał(a):
Śliczne! :loveu:

A jeszcze takie pytanko, jak odejmę „cor”, to zostanie mi samo „cordium”. Czy „cordium” będzie oznaczać „serce”? Bo bardziej w takiej wersji mi by pasowało ;)

P.S. Revii, jestem pod wrażeniem :modla:

Żaden problem, to dla mnie przyjemność :lol:

Niestety "cor" oznacza właśnie "serce"

Może coś innego? Np.:

cor unum - jedno serce
cor gaudens - serce radosne
laetificat cor - rozwesela serce
cor tuum - serce twoje
mel in corde - miód w sercu

Już to tłumaczyłam, ale wyjaśniam jeszcze raz aby nie było wątpliwości - słowo "cor" czytamy "kor" (nie zawsze "c" czyta się jako "k", ale tak jest w tym przypadku ;))
Dodam jeszcze, że "serce" to również "pectus" i w mianowniku l.p. może bez zmian w odmianie zastępować "cor"

Posted

Tebusa napisał(a):
Może pomożecie i mi... :shake:

Próbuję znaleźć nazwę dla hodowli rhodesianów. Szukam nazwy albo krótkiej albo o głębokim sensie albo przynajmniej zabawnej. Interesuje mnie język angielski i polski.

U mnie w domu wszyscy uwielbiają cynamon, ciasto rodzinne to szarlotka, moje ukochane lody cynamonowe, wymarzony szczeniak na którego czekam również będzie nosił to imię. Ale nazwa którą mam w podpisie i jaki mam adres strony jest ciut za długa i tak nie do końca mnie przekonuje.

Proszę pomóżcie :loveu::loveu::loveu:

Hmm.. cynamon... :roll:

Może:
dom cynamonu
chatka cynamonu
... z cynamonem (fajnie by brzmiało np. suka - "Szarlotka z Cynamonem" ;))
przyprawa życia

Tebusa napisał(a):
A "Cynamon w sercu"? :lol::lol::lol:

Po łacinie:

casia in corde
lub
cinnamus in corde
lub
cinnamon in corde
:D

Przy czym "casia" oznacza nie tylko przyprawę, ale również drzewo cynamonowe ;)

A może "ancymon"? :lol:

Posted

.... Z Cynamonem

brzmi super. Tylko moje pomysły na imiona mogłyby się szybko skończyć... Ale zaraz dopiszę do karty :loveu:

Casia in corde też mi się podoba i np. anglik szybciej to wymówi niż "Cynamonowy Dom"

Posted

Tebusa napisał(a):
Tylko moje pomysły na imiona mogłyby się szybko skończyć... Ale zaraz dopiszę do karty :loveu:

Ależ imiona to też nie problem! :D
(jeśli wiesz do kogo się zwrócić ;))

Posted

Tebusa napisał(a):
Ok to ostatnie pytanie a potem dam Wam znać jak dostanę odpowiedź ze związku ;)

Coś z dzikością i z cynamonem- jednocześnie :cool3:

Phi! Łatwizna - dziki cynamon :eviltong:

ale o jaką dzikość chodzi? taką:

szalony cynamon
szał cynamonu

czy taką:

cynamon na wolności ;)

:D

Posted

ooo znalazla sie cioteczka z wena:multi:

To moze i ja zasiegne pomocy, szukam nazwy dla hodowli sznaucerow, najchetniej lacina, jedyne co przychodzi mi do glowy to

herbu barbatum (herbu brodatego)
lub
mafia barbatum (mafia brodatego)

Fajnie gdyby kojarzyla sie z cechami charakterystycznymi sznaucerow, czyli np.broda, szorstki wlos, zarosniete/kosmate lapy, tepienie szczurow/gryzoni, wedrowki przy koniach, konie, strozowanie, odwaga, bystrosc, czujnosc, energicznosc, niezaleznosc, inteligencja, upartosc....;)

Za wszelkie propozycje bede bardzo wdzieczna. W nowym roku mam zamiar zlozyc wniosek o przyznanie przydomku:razz:.

Posted

Tebusa napisał(a):
.... Z Cynamonem

brzmi super. Tylko moje pomysły na imiona mogłyby się szybko skończyć... Ale zaraz dopiszę do karty :loveu:

Casia in corde też mi się podoba i np. anglik szybciej to wymówi niż "Cynamonowy Dom"

a mi sie jeszcze podoba cinamon"s life imionka tez sie wymysli:evil_lol:

Posted

betka-sp napisał(a):
Jejku :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: jestem pełna podziwu dla takiej twórczości i pomysłowości :razz::razz::razz::razz: a może jakieś pomysły dla zmarszczaków z Chin :cool3: czyli shar-pei ???

ZMARSZCZKA kwitnacej wisni:evil_lol:

Posted

puzzle napisał(a):
To moze i ja zasiegne pomocy, szukam nazwy dla hodowli sznaucerow, najchetniej lacina

Ależ tu się zrobił ruch! :D
Dawno tak nie było...

Chętnie bym coś podrzuciła, ale nie mam pomysłów... :eviltong:

No, ale dobra, coś się znajdzie ;)

erro barbatus - brodaty wędrowiec (obieżyświat)
custos fidelis - wierny stróż
custos incorruptis - nieprzekupny stróż
amicus pertinax - krnąbrny przyjaciel
amicus barbatus - brodaty przyjaciel
expultrixque barbatus - brodaty tępiciel

Póki co, tyle musi wystarczyć :roll: