Jump to content
Dogomania

Przydomki hodowlane - problem przyszłych hodowców bez weny...

Recommended Posts

Posted

Goldenka 02 napisał(a):

zdolna bestia :]

:D Super! :D

A teraz coś innego:
dolegan - leniuch
denega - fala
niemir - niepokój
okomón - opiekun
praga - upał
(to wszystko jest po polsku, oczywiście gwarą)

A wybrałby ktoś coś takiego:
concwerwr ?
po walijsku - zdobywca :D

Posted

ladne ;)
mi sie podoba słowo "przystań" w połaczeniu z jakim kolwiek określeniem będzie ciekawie brzmiało np. Spokojna przystań, morska przystań, złota przystań, leśna..., górska...

Posted

ajcka napisał(a):
Ja to miałam przeprawy wielkie z przydomkiem.:cool1:
Do związku zapisałam sie jak miałam 14 lat,zaczelam wystawiać swoją sunie.
Potem złożyłam papiery o nadanie przydomka.
Wybrałam nazwy i dostałam odpowiedz,kartka która otrzymałam ze zwiazku gdzieś mi zagineła.
Wystawiałam swoje psiaki miałam tez kilka miotów ale dopiero gdy zostawiłam sobie sunie grzywacza z miotu który miałam w zeszłym roku zobaczyłam ze cos jest nie tak.

Pamietam tez ze dzwonili czasem do mnie ludzie którzy pytali mnie o charciki włoskie których nie mam.

Cały czas byłam przekonana ze nazwa moja to "Wiatry pustyni"
Miałam protokoły kontroli miotów na te nazwę.

Mam stronę internetową z tą nazwą.
W zarządzie warszawskim też było w kompie "Wiatry pustyni".

Jednak gdy wyrabiałam dokumenty mojej suni dostałam informacje ze w Zarządzie głównym nie ma takiej hodowli- jest za to "Wiatr pustyni".I tak tez moja hodowla jest zarejestrowana.I ze rodowód na tą nazwę będzie.

Przypomniało mi sie wtedy ze psy odemnie które czasem były wystawiane w katalogach miały własnie "Wiatr pustyni"- ja wtedy myślałam ze to błąd.

Teraz nie da się dojść już jak było naprawdę.

Odszukałam w internecie ze jest tez hodowla "Pustynny wiatr" i to z nia była mylona moja apropo charcików włoskich których ja nie mam.

Poszłam wyjaśniać do zkwp.
Złożyłam podanie o zmiane tej nazwy która była w Zarzadzie głównym na tą która była w Warszawskim.
Odpowiedz dostałam negatywna ze zmiana jest nieistotna.Mimo iż napisałam ze moja nazwa jest mylona.

Potem postanowiłam ze zrezygnuje z tej nazwy bo chciałam tez swoja hodowle zarejestrowac w FCI. a z takimi nieporozumieniami nie ma sensu.

Chciałam za jednym razem zrezygnowac i złożyć nowe propozycje ale Panie przekazały mi ze nie można bo mają takie zarzadzenie.

Musiałam złorzyc podanie o wyrejestrowanie i czekac,czekac az przysla odpowiedz.
Dopiero potem mogłabym zarejestrowac drugą nazwe i czekac znowu ok 3 miesiące.

Byłam niecierpliwa i zadzwoniłam do zarzadu głównego- dlaczego nie mozna składać tych dokumentów jednocześnie.
Panie odesłały mnie do regulaminu-ze nie było żadnych zarządzeń i że mogę jak najbardziej.

Wiec pojechałam do oddziału mojego i powiedziałam to Paniom na miejscu,powiedziały ze ode mnie sie o tym dowiadują i ze mogę wiec złożyć propozycje.

Tak tez zrobiłam i teraz czekam na nowy przydomek.

Troche tego było uffff.

[...]

Uhh, zawsze wiedziałam, że w zkwp jest jeden wielki BAŁAGAN :shake:

Posted

Dam wam rade. Najlepiej jest miec przydomek krotki i z jednego slow bo potem jest strasznie z rodowodami w odleglych generacjach brakuje miejsca.

Niewiem czy uwas ograniczona jest liczba cyfr przy rejestracli, bo unas jest chyba do 24 liter wlacznie z przydomkiem, tak ze czym dluszy przydomek to ogranicza dlugosc reszte imminia.

W Angli mozna dodac swoj przydomek do nazwy psa ktorego sie kup. Hodowcy przydomek jest sawsze na poczatku.

Czyli moje sa np Ch Barbelka Eliksyr, ch Barbelka Iskra JW, barbelka Muzyka, a w Polsce jest PL CZ Barbelka Cyganka.

Psa ktorego sprzedalam sie nazywa Barbelka Laser with Seasara (with Seasara dodanne bylo jak byl przerejestrowany na nowych wlascicieli).

Posted

W odpowiedzi i po części w potwierdzeniu postu Barbelki zacytuję sama siebie :D:

revii napisał(a):
A co do długości, to wydaje mi się, że ograniczenia mogą wynikać jedynie z długości linijki, w którą trzeba wpisać imię z przydomkiem (więc jeśli ma się drobne pismo, to można się rooozpisać).
O ile wiem ta kwestia nie jest ujęta w regulaminie, tylko że przydomek może być przed lub za imieniem pisanym drukowanymi literami :D
Trzeba brać tylko pod uwagę, że zbytnie dłużyzny mogą stać się w przyszłości kłopotliwe - ile błędów można zrobić, a i przyszłym właścicielom też nie będzie zbyt poręcznie.

I troszkę propozycji dla rozruszania:
arwydd - omen (po walijsku)
cadernid - potęga (wal)
grymuster - potęga (wal)
cariadus - czuły (wal)

Posted

Lounelines napisał(a):
No to czekamy, który zatwierdzą :lol:

No i dziś dostałam odpowiedź :D
Jak się okazało Nivalis został zatwierdzony dla kogoś innego ( :-( ).
Mój przydomek to Nahui Alt - Słońce Wody . To z języka Azteków :)

no.... teraz czas na stronkę... :evil_lol:

Posted

Sharona napisał(a):
No i dziś dostałam odpowiedź :D
Jak się okazało Nivalis został zatwierdzony dla kogoś innego ( :-( ).
Mój przydomek to Nahui Alt - Słońce Wody . To z języka Azteków :)

no.... teraz czas na stronkę... :evil_lol:

:multi:
Winszuję, winszuję!
Powodzenia!
Obyś mogła chwalić się nie tylko przydomkiem, ale i sukcesami psów noszących to miano... :D

Posted

[quote name='revii']:multi:
Winszuję, winszuję!
Powodzenia!
Obyś mogła chwalić się nie tylko przydomkiem, ale i sukcesami psów noszących to miano... :D[/quote]

Dziękuje, dziękuje :D
Mam nadzieję, że tak będzie... Pierwszy miot już w te wakacje więc zobaczymy ;)

[quote name='Guciek']2 miesiące i 3 dni czekania, nadal cisza ;)

[SIZE=1]Sharona - sama stronke robisz? :evil_lol:[/SIZE][/quote]
Sprawdziłam i złożyłam podanie o przydomek 15.01.'08, a odpowiedz otrzymałam... wczoraj... ;) Tak więc jeszcze trochę cierpliwości :)

[SIZE=1][COLOR=dimgray][I]Muszę znaleźć kogoś kto zrobi stronkę - narazie szukam kogos takiego w necie i gdzieś zamówię ;) Coś tam w html'u umiem, ale nie czuje się na siłach zrobienia (prawie)profesjonalnej strony ;) Jak znasz kogoś kto robi takie stronki, to bardzo proszę o informacje :)[/I][/COLOR][/SIZE]

Posted

Czekam, dzielnie czekam. Szczeniąt i tak w najbliższym czasie nie planuję :)

[size=1]jeśli chodzi o stronkę to napisz do mnie na [email]djguciek@gmail.com[/email] ;)[/size]

• 4 months later...
Posted

[quote name='Madzia_K']Odkopuję temat...stwórzcie coś dla bassetów:modla::modla::modla:

czasem mam szczęście,udało mi się w życiu stworzyć na prośbę parę imion,przydomków .:razz:
Teraz totalnie na szybko,bassety kojarzą mi się z długością więc :
1 All summer long
2 the long kiss goodnight
3 all day long
4 long sunday
5 The Long Hill
6 The Long Park
7The Long lake
8 The long run
9 The long tail
10 Najbardziej pasuje Baskerville więc The Longville

:cool3:

Posted

[quote name='Patisa']Very nice! :cool3:

A masz jakiś pomysł na nazwę dla hodowli bokserów i dalmatyńczyków?

Albo bokserów, dalmatyńczyków i gordonów?
Dalmatyńczyki :
HotSpot
Fun With Spot
The Cool Spot
The Mystery Spot

Ogólnie:
Living Art
Look Alive
Knights of Fortune
Dreamland
Magic Life
Offshore kennel
Delicious Dog
Anatomy of the beauty
The Big sky
The dreamlife of angels

jakoś nie mam weny dziś :oops:

Posted

Jejku :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: jestem pełna podziwu dla takiej twórczości i pomysłowości :razz::razz::razz::razz: a może jakieś pomysły dla zmarszczaków z Chin :cool3: czyli shar-pei ???

Posted

betka-sp napisał(a):
Jejku :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: jestem pełna podziwu dla takiej twórczości i pomysłowości :razz::razz::razz::razz: a może jakieś pomysły dla zmarszczaków z Chin :cool3: czyli shar-pei ???

Chinatown kennel
Made In China kennel
China the Beautiful
Searching for China
Chinese Mystery
Chinup
Chinaland
Art of China
Chinese Alchemy

Fold Lovers Kennel
Above The Fold
The Fold Family

Posted

Dla sher pei 'a najbardziej mi się podoba Chinatown kennel :cool3:

a czemu w nazwie hodowli dalamsiów w większości naw jest słowo "spot"? co ono oznacza?:oops:

P.S. dzięki, bardzo łądne nazwy. na pewno się przydadzą ;)

Posted

Patisa napisał(a):
Dla sher pei 'a najbardziej mi się podoba Chinatown kennel :cool3:

a czemu w nazwie hodowli dalamsiów w większości naw jest słowo "spot"? co ono oznacza?:oops:

P.S. dzięki, bardzo łądne nazwy. na pewno się przydadzą ;)

spot= plama,kropka,punkt,cętka itp.

• 1 month later...
Posted

Mam pytanko czy gdzies mozna sprawdzic zatwierdzone przydomki hodowli? Wlasnie wymyslam, ale wiekszosc pewnie jest juz zarezerwowana...

Jezeli ktos jest chetny mi pomoc to szukam nazwy hodowli sznaucerow, wiadomo sznaucer=broda, rasa niemiecka, ale nic nie przychodzi mi do glowy, no i bardzo podobaja mi sie przydomki zaczynajace sie "herbu". Myslalam nad nazwa herbu barbatum z laciny herbu brodatego, ale z drugiej strony chcialabym zeby hodowla kotow miala taki sam przydomek, ale koty to juz raczej nie broda i ciagle sie nie moge zdecydowac:oops:.

Posted

puzzle napisał(a):
Mam pytanko czy gdzies mozna sprawdzic zatwierdzone przydomki hodowli? Wlasnie wymyslam, ale wiekszosc pewnie jest juz zarezerwowana...

Musisz poszukać kilka(naście) stron wczeniej, taka stronka była już kilka razy podawana:)