FredziaFredzia Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 To trzymam kciuki za to, żeby się udało i zaakceptowali właśnie ten najbardziej chciany przydomek. :) Też mam połączenie mojego imienia i Erisa - Anteris. Quote
Kika9004 Posted August 4, 2012 Posted August 4, 2012 Jak wszystkie formalności zostaną dopięte napisz jaki przydomek zaakceptowali :D. Quote
nowanienowa Posted August 4, 2012 Posted August 4, 2012 Kika9004 napisał(a):Dla przykładu, ja mimo, że hodowla jest w dalekich planach myślałam nad przydomkiem. Chciałam by było coś mojego, kojarzącego się ze mną i moimi psami. Uważam, że najważniejsze jest by psiaki były zrównoważone, twarde jak stal :) czyli ADAMENTUS, w szkole mówili na mnie EDA, więc wyszło EDAMENTUS ;). Spróbuj w ten sposób. Myślę, że będziesz bardziej zadowolona niż ze słów które coś znaczą i będzie mniejsza szansa że za jakiś czas będziesz chciała zmienić nazwę :lol:. probuje ta metoda ale moje imie i imona moich 3 psow ni jak sie nie komponuja juz na kartce sobie rozpisuje nic nie wychodzi Quote
Kika9004 Posted August 4, 2012 Posted August 4, 2012 nowanienowa napisał(a):probuje ta metoda ale moje imie i imona moich 3 psow ni jak sie nie komponuja juz na kartce sobie rozpisuje nic nie wychodzi Napisz swoje imię oraz swoich psów, rasę, ewentualnie jeszcze jakieś słowa, wspomnienia które Ci się dobrze kojarzą :) Może pomożemy :D. Quote
nowanienowa Posted August 11, 2012 Posted August 11, 2012 [quote name='Kika9004']Napisz swoje imię oraz swoich psów, rasę, ewentualnie jeszcze jakieś słowa, wspomnienia które Ci się dobrze kojarzą :) Może pomożemy :D.[/QUOTE] Coz, widzisz ja jeszcze nie chce w sieci glosno pisac ze wyrabiamy przydomek i suce hodowlanke, bo najzwyczajniej wcale nie jestem pewna czy bedziemy suke kryc, nad tym nadak sie zastanawiam, jakiego psa wybrac itd zeby miot byl wartosciowy, dodam tylko ze rasa malo popularna, kilka hodowli w polsce zaledwie z czego wikszosc mialo po miocie i koniec. wiec na razie nie chce glosno nic mowic, generalnie jesli do wiosny przyszlego roku sie nie zdecyduje i nie przekonam ze warto po suce szczeniaki zostawic to suke wysterylizuje, nie jest dla mnie musem ze musi miec szczeniaki, dlatego caly czas sie zastanawiam, czy szczenieta po niej i kilku psach (bo kilka mam na mysli) beda wartosciowe dla ogolu rasy, a ze ich nie jest duzo, to uwazam dosc wazna decyzja. a z przydomkiem chce na wszelki wypadek zalatwic, zeby pozniej ewentualnie sie tym nie martwic, Jesli obiecasz dochwac me imie i imiona psow w tajemnicy to chcetnie z kozystam z twojej pomocy ale na pw :D z tad tez moj nick nowa-nie-nowa hehehe bo pod innym nickiem na kilku forach juz od kilku lat jestem ;) Quote
Salwa Posted August 13, 2012 Posted August 13, 2012 Sweet Touch - Słodki Dotyk Touch the Sky - Dotknąć Nieba Quote
Izabela124. Posted August 14, 2012 Posted August 14, 2012 Wszystkie formalności co do przydomku załatwiłam, teraz czas na czekanie aż zarejestrują :) Dostałam info od ZK Białystok, że będzie to trwało ok.4 miesięcy Quote
mańka_ Posted August 14, 2012 Posted August 14, 2012 [quote name='Izabela124.']Wszystkie formalności co do przydomku załatwiłam, teraz czas na czekanie aż zarejestrują :) Dostałam info od ZK Białystok, że będzie to trwało ok.4 miesięcy[/QUOTE] Nam też tak powiedzieli (ten sam oddział :-) ) - trwało ok. miesiąca ;-) Quote
Izabela124. Posted August 14, 2012 Posted August 14, 2012 [quote name='mańka_']Nam też tak powiedzieli (ten sam oddział :-) ) - trwało ok. miesiąca ;-)[/QUOTE] Dzięki za pocieszenie, mam nadzieję, że w moim przypadku też to będzie miesiąc :) Quote
Salwa Posted August 14, 2012 Posted August 14, 2012 Ach, to zapewne wygląda tak, że zkładasz hodowle, a jeśli jesteś niepełnoletnia, to rodzice dają ci czas na wybóra rasy, tak ? TYl;ko kto teraz bije rkordy popularności ? Yorki, Onki, czy goldeny ? Bursztynowy Półwysep FCI Quote
Salwa Posted August 14, 2012 Posted August 14, 2012 z Czarnego Lasu Hunt's Dogs Krótkonogi Łowca z Krainy Leśnych łowców Quote
LadyS Posted August 14, 2012 Posted August 14, 2012 Hihi, krótkonogi to na pewno nie jest, to jacki sa krótkonogie - parsony to te wyższe. Szukasz czegoś koniecznie po polsku? Quote
Mona Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 [QUOTE] [INDENT] Wszystkie formalności co do przydomku załatwiłam, teraz czas na czekanie aż zarejestrują :smile: Dostałam info od ZK Białystok, że będzie to trwało ok.4 miesięcy [/INDENT] [/QUOTE] Mnie w ZK Kraków też powiedzieli że będę czekać 4 miesiące,w tej chwili mija około 1,5 mc od złożenia wniosku :p Quote
mańka_ Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 Mama musi przepisać przydomek na Ciebie i tyle. Quote
tequilla26 Posted August 23, 2012 Posted August 23, 2012 Hej, Macie jakiś pomysł na przydomek dla hodowli rottweilerów? Język obojętnie jaki, najlepszy byłby jednak niemiecki lub angielski. Co wymyślę, to zajęte :-( Quote
mańka_ Posted August 23, 2012 Posted August 23, 2012 Hm, mi się skojarzyło z łaciną (w sensie pochodzenie rottkow) - może coś w tym kierunku? :-) Np - tak na szybko: Arbiter elegantiarum (mistrz dobrego smaku) Omnium consensu (jednomyślnie - ten przydomek dawałabym przed imieniem :-) ) E pluribus unum (jeden z wielu) Semper fidelis (zawsze wierny) Genius loci (duch - opiekun jakiegoś miejsca, najczęściej domu -> z mitologii rzymskiej) More maiorum (zwyczajem przodków- albo mos maiore - zwyczaj przodków) Ad fontes (do źródeł) Aurea mediocritas (złoty środek) Opus vitae (dzieło życia)Quinta essentia (dosłownie "piaty żywioł" - kwintesencja :-) ) Luce clarius (jaśniejszy niż światło) De nomine..../De integro... (z imienia.../od początku... - to bym też przed imieniem dawała ;-) ) In flagranti (na gorącym uczynku) Tylko od razu mówie - nie sprawdzałam, czy są dostępne. Quote
andromeda Posted August 23, 2012 Posted August 23, 2012 Może komuś się spodoba: Aurajoki, Srebrne Noski Quote
tequilla26 Posted August 25, 2012 Posted August 25, 2012 (edited) mańka_ napisał(a): E pluribus unum (jeden z wielu) Semper fidelis (zawsze wierny) Genius loci (duch - opiekun jakiegoś miejsca, najczęściej domu -> z mitologii rzymskiej) Opus vitae (dzieło życia) In flagranti (na gorącym uczynku) Też myślałam o łacinie. Te mi się podobają najbardziej. Tylko muszę sprawdzić czy są wolne. Ostatni pewnie nie ;-) Jako, że muszę mieć ich więcej, to teraz poproszę niemieckie - w końcu to niemiecka rasa. :-) Chciałam Schutzengel, ale zajęty :-( Edited August 25, 2012 by tequilla26 dopisek Quote
maryszarda Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 hm ... sheltie pochodzą z Wielkiej Brytanii, a dokładnie ze Szkocji, skłaniałabym się więc ku językowi angielskiemu :) moje propozycje; Scottish minimalism - szkocki minimalizm - każdy przetłumaczy, a z minimalizmem chodzi o to, że to 'jakby' miniaturki collie. ;] (lubię dorabiać całą historię, znaczenie etc ;p ) from Scotland to love - chyba każdy wie o co chodzi, każdy przetłumaczy Sheep character - tu nie wiem, czy odpowiednio przytłuamczyłam - chodzi o owczy charakter. Owce od zajęcia sheltie i charakter ... ;] [FONT=verdana] A lie has no legs - angielskie przysłowie, kłamstwo ma krótkie nogi. tutaj może być to trochę ironiczne, biorąc pod uwagę długość nóg sheltie. :roll: History repeats itself. - historia lubi się powtarzać, także angielskie przysłowie. Chodzi głównie o rok, kiedy uznano sheltie za rasę - 1919. :) [/FONT] No pain, no gain - krókie angielskie przysłowie, oznaczające, że bez pracy nie ma kołaczy. Nawiązuje do charakteru psów - są chętne do pracy i nauki. :) Heads or tails - Orzeł, czy reszka? KOlejne angielskie przysłowie, niestety nie każdy wpadnie na przetłumaczenie tego w ten sposób. Prawdę mówiąc, spodobało mi się, bo jest krótkie i do niczego nie nawiązujące :roll: gdybyś nadal czegoś szukał/a zapraszam na pw, chętnie z tobą pogłówkuję :D Quote
pepek13 Posted September 7, 2012 Posted September 7, 2012 (edited) Witam wszystkich bard Edited November 29, 2012 by pepek13 Quote
Recommended Posts