Jagoda Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 Poszukuję sprawdzonej, niedysplazyjnej :evil: hodowli owczarka niemieckiego na terenie Dolnego Sląska. Najlepiej domowej. Czy ktos ma jakieś pojęcie na ten temat :roll: ? pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :hand: Quote
Cortina Posted March 30, 2004 Posted March 30, 2004 nikt ci nie zagwarantuje ze szczeniak po rodzicach niedysplazyjnych nie bedzie jej mial. Na dolnym slasku jest pelno hodowli poszukaj chociazby tu www.psy.info.pl w dziale hodowle badz na sprzedaz Pozdr Monika z Cortina i Haga ( z dolnego slaska) Quote
Jagoda Posted March 31, 2004 Author Posted March 31, 2004 Oczywiście, że nikt mi nie zagwarantuje zdrowych szczeniaków i wiem, że hodowli jest pełno, ale niestety w Polsce jeszcze nie przyjęło się obligatoryjne przeswietlanie psów w kierunku dysplazji, dlatego pytam wsród osób, które obracają się w tym środowisku i maja jakies pojęcie w tej kwestii. Dziwne podejście do tematu. Quote
PATIszon Posted March 31, 2004 Posted March 31, 2004 Jesli chodzi o ON-y to przeswietlenie w kierunku dysplazji jest obligatoryjne. A jesli chcesz zdrowego to proponuje z Niemiec, albo z Czech. Quote
Jagoda Posted March 31, 2004 Author Posted March 31, 2004 dziękuję Pati. to dziwne, że obligatoryjne, bo pani z pewnej hodowli zrobiła "wielkie oczy" ( tak wnioskuję, po jej zdumieniu przez telefon) na moje zapytanie o wynik prześwietlenia. Ale to była hodowla o. długowłosego. Może dlatego. czyli w Polsce zdrowych niet :cry: Quote
PATIszon Posted March 31, 2004 Posted March 31, 2004 Bo to nie byla hodowla tylko "chodowla". Tam gdzie masz doczynienia z rasa ON uznana przez FCI przeswietlenie na dysplazje jest nieodzowne!!! Ja zanim kupilam Kenie zadzwonilam pod numer z ogloszenia o rodezjanach bez rodowodu :oops: Pan na moje pytanie o dysplazje odpowiedzial, cytuje: "aaa dysplazja to to jak pies nie moze chodzic, tak? A nie, to moje chodza" To bylo na tyle jesli chodzi o rasowe bez...o dermoid sinus nawet nie pytalam, bo balam sie, ze pan mnie zaskarzy o molestowanie slowne czy cus. A ten ON ma byc dla Ciebie? Quote
Cortina Posted March 31, 2004 Posted March 31, 2004 bez wzgledu czy to hodowla uznana przez FCI czy to ZOND przeswietlenie rodzicow jest obowiazkowe jezeli maja miec prawa hodowlane i dawac szczenieta z rodowodami!! Wiec byc moze pani miala rodowodowa suke nigdy nie wystawiana ktora nie dala szczeniakow z metrykami. Wlasnie poszukaj w porzadnych hodowlach. Zadzwon do Matadora badz do Kojca Coli. Moja suka ma w metryce wpisane ze jej rodzice maja A czyli bez dysplazji. Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
Jagoda Posted March 31, 2004 Author Posted March 31, 2004 rozumiem Pati, ja głównie przebywam wśród ras molosowatych i na bazie tych doświadczeń muszę ze smutkiem również stwierdzic, że znam tylko kilka psiaków ( mogę je policzyć na palcach 1 ręki), których właściciele wykonali im prześwietlenie. Natomiast w zasadzie na każdej stronce internetowej np. cane corso na świecie -przy podstawowych danych podawany jest wynik z prześwietlenia, w lepszych hodowlach jest też link na skan wyniku prześwietlenia. Owczarek nie dla mnie, ale dla zaufanej osoby, dlatego nie chcę wpuścic jej na minę. Nie będzie wystawiany, więc co do eksterieru nie mam żadnych wymagań, ale wydaje mi się, że prześwietlenie rodziców to podstawa. pozdrawiam serdecznie Quote
Jagoda Posted March 31, 2004 Author Posted March 31, 2004 dziekuję Cortina :P czy te przepisy dotyczą również owczarków długowłosych zrzeszonych w prywatnych związkach? Quote
Cortina Posted March 31, 2004 Posted March 31, 2004 a Pani mogla byc tez zdziwiona faktem ze pytasz o taka rzecz. Jezeli hodowla daje szczeniaki z metrykami to znaczy ze ich rodzice mieli obowiazkowe przeswietlenie w kierunku dysplazji. Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
Jagoda Posted March 31, 2004 Author Posted March 31, 2004 ha, no właśnie- szczeniaki były z metrykami , byłam nawet już na wystawie z udziałem tego pieska, który został u tej pani zakupiony, ale mimo metryk - pani zrobiła wielkie gałki oczne. Ale moze prywatne Związki rządzą się swoimi prawami. To dla mnie jest zagadkowe. Np. we Wrocku jest hodowla o. długowłosego p. Trzcińskiego, który jest jednocześnie -nie wiem jak to nazwać-załozycielem, właścicielem prv Związku i będąc na wystawie o. długowłosych -zaobserwowałam również, że on sam równiez sędziuje. :o Czy może zachować obiektywizm wobec wystawianych psiaków, wiedząc , że wiele z nich jest z jego hodowli. Ale mniejsza z tym. Przecież ja szukam owczarka niemieckiego, ale nie długowłosego. Quote
Cortina Posted March 31, 2004 Posted March 31, 2004 o dlugowlosych mozesz poczytac www.zond.elive.pl ja mam np sunie dlugowlosa ktora urodzila z miotu krotkowlosego i jest zarejestrowana w ZK, jesli nie ufasz takim prywatnym organizacja bo ja oprocz ZOND-u nie ufam, to szukaj dlugowlosego w hodowli zarejestrowanej w zwiazku kynologicznym. Mozesz tez wejsc na strone Wroclawskiego zwiazku kynologicznego tam sa ogloszenia o sprzedazy miotow i popytac gdzie urodzil sie jakis dlugowlosy piesek Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
in_a Posted March 31, 2004 Posted March 31, 2004 Ja mogę ze swej strony potwierdzić to co powiedziała Cortina, ta pani NAPEWNO nie była zrzeszona w ZOND, bo u nas są prześwietlenia na dysplazje obowiązkowe. Z tego co wiem to hodowle z KPS i z KHRON, nie mają takiego obowiązku. Więc faktycznie albo weż szczeniaczka od hodowcy z ZOND albo po krótkowłosych z ZK. Pozdrawiam Quote
Dalmati&Maja Posted March 31, 2004 Posted March 31, 2004 Jeśli zdecydujesz się na ONa z ZKwP to podaję Ci link z ogłoszeniami o szczeniętach z ZK we Wrocławiu http://www.zkwp-wroclaw.org.pl/start_frames.htm :D Chociaż zapewne już tam zajrzałaś... Dalmati & Maja Quote
Cortina Posted April 1, 2004 Posted April 1, 2004 tak a propose tematu w dzisiejszym "Moim psie" jest lista psow ktore musza miec obowiazkowe przeswietlenie na dysplazje. Owczarki wszystkie procz belgijskich. Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
Jagoda Posted April 1, 2004 Author Posted April 1, 2004 najlepiej chyba zrobię, jak pojezdzę po tych hodowlach wrocławskich z listy ZK i rozeznam się w sprawie Quote
Mokka Posted April 1, 2004 Posted April 1, 2004 Wiem, że nie na temat, ale w okolicach Warszawy są 3-miesięczne szczeniaki, które wkrótce już będą szły "do ludzi". Zdrowe, zdrowiuśkie i zapowiadają się na b.dobre wystawowo (płci obojga). Gdyby więc koleżance się chciało, to ... W niedzielę w Warszawie wystawia się rodzeństwo tych maluszków. :) Quote
natasza Posted April 5, 2004 Posted April 5, 2004 Wiesz,o domową hodowlę to raczej trudno będzie.Ja moją sunię kryłam(dawno temu) w hodowli Matador,więc coś tam podpatrzyłam.Szczeniaki w kojcach ale przyzwoitych,nie w jakimś błocie,miały jakieś uszy i zabawki do gryzienia,ok.Ludzie mili i fachowi.Acha,wtedy za szczeniaka przeciętnie brali 1500,to jest wg.mnie sporo jak na tą rasę. Quote
Jagoda Posted April 6, 2004 Author Posted April 6, 2004 witaj Natasza:D serdeczne dzięki za odzew. Wiesz, kojce tez są różne. Nie jestem im przeciwna, ponieważ na całym świecie istnieją hodowle kojcowe i szczeniaczki z nich wyrastają na zdrowe psychicznie i fizycznie psy. Zalezy mi poprostu, żeby nie trafic na producenta, którzy potrafią świetnie udawać wielbicieli rasy i psów ogólnie :evil: Quote
natasza Posted April 8, 2004 Posted April 8, 2004 Wiesz,przykro mi to pisać ale wielu owczarkarzy jest na tyle prymitywnych,ze nawet nie próbuje udawać wielbicieli psów. :-? Daj znać jak twoja znajoma wybierze psa:) Quote
Recommended Posts