Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 745
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jejku rzeczywiscie klaki lataja :) ale jaka szczesliwa i z ogonem podniesionym i zwisajacym jezorem :D swietny filmik i zdjecia, Melka idealnie trafila widac ze jest szczesliwa :) dziekujemy! :)

Posted

Inez napisał(a):
Melcia w świetnej formie, szczęśliwa, pełna energii, super! Bardzo sie ciesze!:loveu:

Melcia tak :roll: tylko ja po ostatnim spacerze trochę choruję :placz::placz::placz:

Posted

Pogoda jest raczej mało spacerowa, ale mam nadzieje, ze wrócisz szybko do zdrowia!

Dziewczynka jest taka szczesliwa! Az sie spłakałam:oops:
Wyczesz ja koniecznie..haha...moja Ida tez wygladała tak jak Melcia jakis czas temu, a teraz jak koopka nieszczescia, bo nie nie ma prawie wcale siersci:diabloti:

Posted

Byłyśmy dzisiaj z Melką i weta :) Niestety przyplątał się kleszcz :angryy: był pod nogą w pachwinie i całość wyglądała bardzo brzydko :placz: Dostałyśmy antybiotyk w maści do smarowania przez pięć dni-tym sposobem Melka choruje z resztą rodziny bo i Asia ma antybiotyk,Krzysio katar a Maciek też coś narzeka :shake:.Ale po za tym Melka ma śliczną nową książeczkę :lol: ,zaszczepiłam ją też na wściekliznę no i oczywiście preparat na kleszcze :mad::mad::mad: paskudy wstrętne.Za dwa tygodnie będzie szczepiona na zakaźne.
Pozdrawiamy :multi::multi::multi::multi:

Posted

Biedna Melka. Uwazajcie. Kleszcze są bardzo niebezpieczne :-(
Jeśli miejsce wygląda brzydko to jest ryzyko, że kleszcz był zarażony... a w takim wypadku nie jestem pewna, czy antybiotyk do smarowania wystarczy...

Posted

biedna Melka!! kleszczycha są okropne!! i trzeba szybko reagować!! trzeba ją obserwować!! jeżeli bedzie markotna i z gorączką leć do weta bo maśc na bank nie wystarczy!! a jak zobaczysz że siusia na czerwono to natychmiast do weta bo to już bardzo niedobry znak!!!

Posted

Co powiedział wet, że co macie obserwować? Czy mocz nie jest brunatny czy co?
Powinien wykonać badanie krwi pod kątem chorób pokleszczowych jeśli to miejsce po kleszczu wygląda na zainfekowane.

Poza tym jeśli jest infekcja (czy też jej ryzyko) wet nie powinien był szczepić psa bo to dodatkowo osłabia organizm...

Czy jesteś pewna, że to dobry wet??? Żeby nie było tak, że po Melce zostanie tylko śliczna nowa książeczka :-(

Jeśli miejsce po kleszczu jest zaczerwienione i obrzęknięte to jest to zły znak i powinna dostać kurację antybiotykową. W ostrej formie pies odchodzi w ciągu kilku dni w przewlekłej może być miesiąc albo i dłużej aż choroba zniszczy wszystkie organy...

Posted

Mamy obserwować czy nie będzie opuchlizny i zaczerwienienia właśnie.

Czy jesteś pewna, że to dobry wet??? Żeby nie było tak, że po Melce zostanie tylko śliczna nowa książeczka :-(

Podobno dobry-trochę pytałam.Zbadał ją gruntownie,zmierzył temperaturę,powiedział że jak by coś się działo to dzwonić bezpośrednio na kom. do niego.Melka jest wesoła ,energiczna wszystko zjada -nie wygląda na chorą. A Rana jest brzydka bo w pachwinie a tam skora delikatniejsza :(

Teraz dopiero się martwię:placz::placz:

Posted

Przez kleszcza można łatwo stracić psa. Wiec obserwujcie ją naprawdę uważnie czy nie jest apatyczna, zmęczona, czy ma apetyt, czy mocz ma normalny kolor. Czy macie w domu termometr specjalnie dla niej, żeby w razie podejrzeń zaraz mierzyć temperaturę i jakby co wołać weta?

Mam nadzieję oczywiście, że nic takiego nie będzie konieczne... ale w myśl zasady lepiej martwić się wcześniej niż za późno to wolę uczulić na ta sprawę. Jeszcze raz sorki. Nie chciałam Cię zmartwić a tylko ostrzec. Mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe...?

Posted

Izis napisał(a):
Mam nadzieję oczywiście, że nic takiego nie będzie konieczne... ale w myśl zasady lepiej martwić się wcześniej niż za późno to wolę uczulić na ta sprawę. Jeszcze raz sorki. Nie chciałam Cię zmartwić a tylko ostrzec. Mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe...?

Dziękuję za szybka reakcję :calus:

Posted

[quote name='agazajda']Czy musi być specjalny termometr ? Mam kilka rtęciowych dla ludzi i mogę dla niej jeden przeznaczyć.Jeśli nie to gdzie go kupić u weta?

Najlepsze są termometry weterynaryjne elektroniczne z miękką końcówką (elastyczną)

ale w ostateczności może być zwykły elektroniczny taki jak dla ludzi.

Ze szklanymi ostrożnie z racji tego, że psu mierzy się temperaturę w odbycie a termometr może się stłuc gdy psu zechce się nagle na nim usiąść poza tym czeka się dłużej a elektroniczny sam daje znak, że pomiar skończony i nie trzeba się głowić nad tym, że może potrząsnęliśmy termometrem wyjmując go i odczyt nie jest miarodajny itd itp...
Oczywiście jak się nie ma co się lubi to czasem trzeba i ze szklanego korzystać ;-) ale ostrożnie, bo pies potrafi zaskoczyć, wiec lepiej, żeby ktoś wtedy trzymał psa podczas mierzenia a druga osoba mierzyla temperaturę.

Posted

[quote name='Izis']Najlepsze są termometry weterynaryjne elektroniczne z miękką końcówką
ale w ostateczności może być zwykły elektroniczny taki jak dla ludzi.

Ok,jutro kupię. A jak jest prawidłowa temperatura u psa?

Posted

[quote name='agazajda']Ok,jutro kupię. A jak jest prawidłowa temperatura u psa?

Wiesz to zależy od wieku psa (szczeniak ma inną trochę), pory dnia i od stanu w jakim znajduje się pies. Na termometrze weterynaryjnym norma dla psa to 38,3 a w internecie "Dorosłe psy dużych ras mają temperaturę 38-38,5ºC"
Ale jeśli zmierzysz temp. śpiącej Melce to i 37,8 nie powinno budzić paniki a jeśli Melce po biegu to i 2 kreski ponad normę może być.

W każdym wypadku jeśli temperatura osiągnie 39 a nie daj Boże przekroczy ten pułap to Ty już u weta siedzisz...

Najlepiej zmierz Melce temperaturę kontrolnie w czasie jej zwykłej aktywności teraz i będziesz miała punkt odniesienia dla niej.

Posted

justine. napisał(a):
Boże dziewczyny jak wy straszycie :(

Niby tak ale lepiej dmuchać na zimne ;) a ja nie mam doświadczeń z chorym pieskiem wiec dziękuję za pomoc :buzi:
Z nowych doniesień-melka bardzo euforycznie podeszła do dzisiejszego spaceru (kurtka nadaje sie do prania) :) -wiec raczej nie czuje się źle,miejsce po kleszczu zarosło przez noc strupkiem i nie jest zaczerwienione ani spuchnięte :multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi:
Maść mam jeszcze stosować 4 dni ale myślę że będzie dobrze :) całuski