martyna. Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 Aha, to juz rozumiem ;) W szukaniu kosmetykow jest cos fajnego i cos co sprawia, ze nie nawidzisz tego robic :lol: Ja nie nawidze jak nie wiem jaka firme wybrac :evil_lol: Quote
Sara_wwa Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Przeczytałam wszytsko od początku co napisałyście. Wszytsko. Długo szukałam fajnego miejsca gdzie można pogadać o pudlach bez zbędnych żartów...a u was jest super ;) Mam do was prośbe o radę: Mam pudla.Suczkę toy'a, czarną. Ma w tej chwili 11 lat. Mam z nia kłopot.Cos stało się z jej sierścią. Oczywiście straciła intensywność koloru włosa i dostała siwych włosów. To po 1. A po 2 zrobiła jej się strasznie rzadka sierść.Kiedyś bez problemu po kapieli i obcięciu mała śliczne puszyste całe łapy.Wogóle to przerzedziła jej sie sierść na całym ciele ale na łapach najbardziej jest to widoczne bo tam zwykle zostawiamy pieskom dłuższą sierść.Niestety sierść zrobiła się lekko przeźroczysta , rzadka .Opada i nie jest taka fajnie odstajaca ja kiedys gdy była młodsza. Do tej pory udało mi sie wykluczyć chorobe skóry, złą dietę i tym podobne historie u weterynarza.Jest zdrowa, tylko ta sierść. Prosze podpowiedźcie mi jakich środków urzyć by sierść się troszkę zagęściła, nie wiem żeby jej dodać objętości. No same wiecie. Papilotów nigdy jej nie zkaładałam...Mam jeszcze młoda suczkę, ma teraz rok i zupeeeeełnie inną sierść.Jest mocno skręcona i zwija się w takie jakby pukle.Ale nie kołtuni się.Jest extra w cięciu i utrzymaniu tylko po strzyżeniu sierść tuż przy skórze jest jasniejsza niż ta na zawnątrz...i niestety po kapieli sierść na nogach tez się skręca w pukle zamiast ładnie 'sterczeć" . I o... jedna ma za mało śierści, druga za dużo ;) Poradzcie coś... Quote
bonsai_88 Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 W przypadku 1 suczki to może być.. wiek :roll:. Możesz spróbować używać szamponów do czarnej sierści [żeby poprawić jej wybarwienie] oraz różne odżywki do łykania [bodajże gamolen to się nazywało :roll:]. Ot, takie porady innego laika ;) Quote
Sara_wwa Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 I proszę o więcej. Do do diety to staram sie jak mogę.Serio.Ale starsza zawsze mało jadła.Z wagi nie spadła więc nie jest najgorzej tylko ta sierść. Taki to już los...pudle znane ze swej sierści a tu los zabiera mojej na starość ten cud... Quote
bonsai_88 Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Gamolen to są takie kapsułki, będzie łatwiej podawać niejadkowi niż jakieś proszki ;) W sumie wszystkie rady to to, co zaobserwowałam u mojego 15-letniego.. kundelka, który z żadnej strony pudla nie przypominał :lol: Quote
aneta Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Witaj Sara-www. Niestety - wiek nie polepsza kondycji naszym psom. 11 lat do toya to już wiek starczy, zmiany hormonalne itd. Quote
Gośka Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 aga_21 napisał(a): prosze ewentualnie o jakis komentarze, czy to dobra decyzja! Aga_21 sprawdź na psie i po miesięcu/dwóch zobacz w jakim stanie jest włos. Jak włos jest w super kondycji decyzja DOBRA!:p Quote
Gośka Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 aneta napisał(a):11 lat do toya to już wiek starczy. Poważnie??? Ja zawsze myślałam że toye podobnie jak miniatury to spokojnie do tych 15 lat dociągają i ew.potem widać dopiero jakieś starcze zmiany. Quote
aga_21 Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 po dlugich poszukiwaniach zdecydowalam sie na zakup kosmetyków dla psa.... jezeli pozwolicie napisze Wam co zamowilam, i prosze ewentualnie o jakis komentarze, czy to dobra decyzja! [CENTER]Bio-Groom Ear-Fresh (puder do uszu) Bio-Groom Protein Lanolin Shampoo Bio-Groom Silk Conditioning Creme Rinse KW Olejek norkowy z witaminą F w sprayu kupiłam rownież Płyn do pielęgnacji oczu psa oraz pastę do zębów oraz takie witaminki, wydawały mi sie dość rozsądne Vetzyme Conditioning Tablets [/CENTER] [LEFT] [/LEFT] Quote
aneta Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Gosiu - tak jak u ludzi, jeden się starzeje w wieku 40-tu a drugi w wieku 60-ciu a trzeci ma 80-tkę na karku i nie wygląda na tyle ... Toy'e starzeją się trochę wcześniej - dużo zależy od warunków (w to nie wątpię, że pieski Sara-www mają doskonałe warunki ) i czynników indywidualnych ... Moja Valinor ma obecnie 15-kę i od prawie 2-ch lat jest to typowa "babcia" . a jej oboje rodzice w tym wieku jeszcze byli b.żwawi i nie sprawiali wrażenia "staruszków" . Quote
martyna. Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Bio-Groom podobno jest zbyt mocny dla pudli :/ Jeśli jeszcze nie zamówiłaś, to polecałabym Ci zestaw z np. Chris Christensena - świetne,wydajne kosmetyki ;) Quote
aga_21 Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 jak to za mocny;/ no wlasnie juz zamowilam;( ech... czyli zle zrobilam;/ a staralam sie wybrac jak najrozsadniej;( Quote
martyna. Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Nie martw sie! Dobrze będzie - mocnej rozcięczaj :) Bo inaczej włos będzie zbyt obciązony ;) Quote
Gośka Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Aga_21 nie zrobiłaś źle, wypróbujesz i zobaczysz na psie. Swego czasu pamiętam że pudlarze "zabijali" się o tą odżywkę Bio-Groom Silk Conditioning Creme Rinse i wszyscy bardzo ją zachwalali. Ja miałam olej z Bio Grooma i też mi, czy właściwie psom odpowiadał. Zrób tylko tak jak radzi Martyna szczególnie jeśli chodzi o ten creme rinse, rozcieńcz mocniej. Ja nałożyłam go na Forda i silikon zawarty w tej odżywce skleił mu włos dokumentnie. Quote
aga_21 Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 ;) no to pocieszenie! mam nadzieje, ze pieskowi sie po tym poprawi siersc;) bo troszke suchutka jest;/ teoretycznie wlos ktory wyrosł jest martwy...;/ ale mam nadzieje, ze nowe beda ladniejsze i zdrowsze! Quote
Gośka Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 aneta napisał(a):Gosiu - tak jak u ludzi, jeden się starzeje w wieku 40-tu a drugi w wieku 60-ciu a trzeci ma 80-tkę na karku i nie wygląda na tyle ... Toy'e starzeją się trochę wcześniej . Nie no jasne że tak, to rozumiem że nie ma dwóch jednakowych organizmów, tylko jakoś tak mi się wydawało, że toye takie długowieczne. Quote
martyna. Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Na suche wlosy na pewno pomoze :)) Powodzenia :loveu: Quote
Oliwia. Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 aga_21 widze , ze decyzja zakupu kosmetyków b.przemyslana i trafna skoro jak opisujesz włos Twojego pudla jest troche przesuszony osobiscie mam Protein Lanolin z Bio-groom szampon i jest to naprawde bardzo dobry szampon - przede wszystkim jak włos nie odzywiony :loveu: . Odżywki nie miałam ale powinna sie sprawdzic i oczywiscie rozcienczyc na pierwszy raz moze i 1;4 potem mozesz zwiekszyc rozcienczenie np.1;8 lub 1;10 ;) Pozdr. :) Quote
aneta Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Lanolina z Bio-Groomu jest doskonała, ale należy ja dobrze rozcieńczyć bo jest to koncentrat :lol: Generalnie używam jej do czesania na co dzień - jakoś 1;40 - biorę atomizer wlewam trochę lanoliny na dno + reszta wody gotowanej przestudzonej (żeby była miększa). Dobra jest zasada - nie za dużo, bo nadmiar też szkodzi :-o Quote
filodendron Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 aga_21 napisał(a):Bio-Groom Ear-Fresh (puder do uszu) Znawcą nie jestem, ale myślę, że z tego pudru będziesz zadowolona. Wyrywanie włosków z uszu jest nieporownywalnie łatwiejsze. Dobrze jest tylko pamiętać, żeby zrobić to przed planowaną kąpielą albo na tyle ostrożnie, żeby puder nie posypał włosów na zewnątrz ucha, bo one po pudrze zrobią się sztywne i suche - właśnie dlatego łatwiej je chwycić i usunąć. Quote
aga_21 Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 swietnie;) dzieki za oponie w takim razie czekam z niecierpliwoscia na przesyłkę:D Quote
Sara_wwa Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Ja powiem szczerze jestem zdziwiona, bo moja pudlica zawsze była zywotna. Nadal zachowuje się jak pies dorosły,ale nie stary.Tylko ta sierść ją zdradza... Poza tym mam nadzieje że pożyje jeszcze przynajmniej z 5 lat... Ale skoro radzicie kupię jakieś szampony uwydatniające kolor i jakąs odzywkę.Może to cos pomoże...A powiedzcie jak to robią fryzjerzy, że psy po strzyżeniu maja takie puszyte łapy i ta sierść na nich jest jakby wyprostowana...Mojej jak zostawię dłuższe to zaraz opadają a jak skróce prześtwiuje łyse i robią się zaraz "kępki" z loków...takie jakby dredy.I owszem,czeszę codziennie ale to niewiele pomaga.Wystarczy że pójdzie na legowisko albo na łózko poleżec i zaraz ta sierść się "zależy" i wylażą placki... Quote
aneta Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 U każdego psa inaczej się starość objawia. Jeden ma super szatę ale kapcanieje, inny ma świetną kondycję ale siwieje i łysieje, inny jeszcze inaczej. Quote
Cheritka Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 aneta napisał(a):U każdego psa inaczej się starość objawia. Jeden ma super szatę ale kapcanieje, inny ma świetną kondycję ale siwieje i łysieje, inny jeszcze inaczej. Dokładnie, mój Dajmuś jest jeszcze młody duchem, (a za 3 tygodnie kończy 10 lat) i troszkę już mu się sierść przesiała, ale jak go ostrzygę to zmiany widać też na skórze :roll:, ale tak to jest z białasami :cool3:, ale Cheri im starszy tym ma więcej sierści :evil_lol: Quote
bonsai_88 Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Sara bo sierść się prostuje na mokro przy pomocy szczotki i suszarki ;)... więcej na ten temat nie wiem - moja suka to nie pudel, więc sierści u niej i tak nie wyprostuję [jest ciut za sztywna].... nigdy nie musiałam się w to bawić :multi::evil_lol: Quote
Recommended Posts