Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Birmie w trakcie ganiana po lesie robią się kule śniegu na łapach. W jaki sposób zabezpieczacie wasze psiak przed tym i jak się takich kuli najlepiej pozbyć? Bo na zabezpieczenie nie mam żadnych pomysłów, a pozbywam się tego przez wytapianie suszarką i ściągam je rękami na tyle, na ile jest to możliwe :roll:

No właśnie mam ten sam problem, wczoraj po spacerze pies był zbiorowiskiem kulek śniegu, a na nogach to miała tego tyle, że ledwo nimi ruszała:shake: Normalnie załamka, zwłaszcza, że mojej się bardzo śnieg podoba i włazi w największe zaspy, lata po nich i sie tarza. Coż robić wsadziłam do wanny i zmyłam ale przecież nie będę jej prać po każdym spacerze... I własnie zajrzałam na stronkę Laser Lites ([url=http://www.evab.republika.pl/]LASER LITES - EVAB- Kosmetyki dla ps

• Replies 743
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Zaciekawiły mnie 2 rzeczy z tamtej stronki: Jedwab [w końcu wiem, jak rozcieńczyć jedwab na co dzień dla Birmy :lol:] i olejek :razz:. Fajne o tyle, że oba do silnego rozcieńczenia, więc pewnie dość ekonomicznie to wychodzi. Za to będę musiała spróbować kupić mały jedwab mi i młodej [po 2-3 zł da się znaleźć opakowania po 10 ml :razz:...]... ten dla młodej pójdzie do rozcieńczenia i codziennego pryskania psiura :evil_lol:

Posted

Equus napisał(a):
No właśnie mam ten sam problem, wczoraj po spacerze pies był zbiorowiskiem kulek śniegu, a na nogach to miała tego tyle, że ledwo nimi ruszała:shake: Normalnie załamka, zwłaszcza, że mojej się bardzo śnieg podoba i włazi w największe zaspy, lata po nich i sie tarza. Coż robić wsadziłam do wanny i zmyłam ale przecież nie będę jej prać po każdym spacerze... I własnie zajrzałam na stronkę Laser Lites ([url=http://www.evab.republika.pl/]LASER LITES - EVAB- Kosmetyki dla ps

Moim też się robią kulki, pomijaąc fakt że trzeba ten włos myć, to śnieg bardzo niszczy i wysusza włos. Niestety ja na razie nie wymyśliłam nic żeby zapobiegać kulom śniegowym, po prostu w zimę obrastamy tłuszczykiem i nie włóczymy się po polach. Equus ja właśnie tam kupuje LASERA.

Posted

Gosia a nie myślałaś może u kupnie kombinezoników + bucików? Wtedy sierść byłaby cała osłonięta i nie robiłyby się kule :razz:...

Ja mam o tyle łatwiej, że Birma nie jest psem wystawowym, więc nie muszę martwić o stan sierści ;)

Posted

Olej z Lasera też sobie chwale :) Tyle, że nie rozciecza sie go tak mocno jak jest napisane (przynajmniej u mnie nie było wtedy efektów) więc robiłam 1:1 bądź 1:2.

Ja wiem, że Biosilk to jedwab, ale sa też odzywki z zawartoscią jedwabiu które trzeba rozcięczać ;)

Posted

Kombinezonik to najbardziej koszmarny pomysł jaki może być:shake: Długi włos kołtuni się pod nim, ciało się grzeje i przeziębienie gotowe. Łap i tak nie osłoni, no chyba że taki z nogawkami, włosy na karku wplątują się w suwak. Pies nie chce w tym chodzić, przynajmniej moje. Przerobiłam już kombinezony. I ortalionowe i bawełniane. U Forda ew sprawdzały się ochraniacze na pompony. Te owszem stosowałam jak jechaliśmy na wystawę a na dworze było błoto.

Posted

Gośka napisał(a):
(...)pomijaąc fakt że trzeba ten włos myć, to śnieg bardzo niszczy i wysusza włos. (...)

Gośka - a co powiesz na zimową miejską chemię która nawet przeżera mi buty a co dopiero psią sierść ???

Wczoraj wróciłam z pracy i miałam dołem lekko mokre spodnie, dzis się patrzę a nogawki na dole a są sztywne, szaro-bure !!!

Posted

Gośka - a co powiesz na zimową miejską chemię która nawet przeżera mi buty a co dopiero psią sierść ???

Wczoraj wróciłam z pracy i miałam dołem lekko mokre spodnie, dzis się patrzę a nogawki na dole a są sztywne, szaro-bure !!!

To może jednak kozaczki?:razz: ... tak sobie myślę i myślę co by zrobić jakieś butki takie do ... hmmm " samej góry"
tylko z czego:roll:

Posted

No właśnie też o tym kombinezonie myslałam z nogawkami ale widzę, że Gosia zdecydowanie odradza. No a już myślałam, że znalazłam idealne rozwiązanie... A mam jeszcze pytanie - czy ubieracie w ogóle jakoś swoje pudle w zimie bo mi się wydawało, ze kudły wystarczą (i u mojej średniej suczki wystarczały choć miała zdecydowanie krótsze) ale moja mała jak mrozek złapał to jak ją dorwę taką mokrą i zabłoconą to się z lekka trzęsie. Choć nie chodzi wolniutko tylko lata jak wsciekła to jednak marznie no i nie wiem czy ubierać (a ma skłonności do chorób gardła:-().
Oleniek co do kozaczków to na tej stronce też mają butki i to takie długie właśnie tylko nie weiem jakim cudem ma się to trzymać.

Posted

Birma jeszcze nie ma kubraczka, ale już zamówiłam... bo tez zauważyłam, że młodej tyłek po dłuższym spacerze marznie :razz:. Dlatego od przyszłego tygodnia wariatka będzie biegać we własnym, prywatny kubraczku :p

Posted

aneta napisał(a):

Daj spokój to już wogole załamka. Pamiętam w Wawie to non stop do weta przychodziły mocno zatrute psy w zimie, bo lizały łapy po spacerkach:angryy:

Posted

[quote name='martyna.']Z moich brud też schodzi sam, za to na Unie w gratisie mam filce :shake::evil_lol: Już bym brud wolała :cool3:

A co myślicie o takiej odzywce pomiędzy wystawami :

EHASO od�ywka z olejkiem norkowym 1000ml - Psi Sklepik

lub

Kosmetyki dla ps�w, kot�w i koni - Vulpes

EHASO niestety nigdy nie próbowałam, notamiast bardzo cenię sobie kosmetyki VULPES. Przez dość długi czas używałam serii z lanoliną i z olekiem rycynowym :)

Posted

Nic na to nie poradzę że mnie się najbardziej takie brudasy podobają:eviltong: Może dlatego że ja głównie pudle w tej wersji ostatnio oglądam:hmmmm::evil_lol:
Ten uśmiech na pysku i radosne oczy. Co może być piękniejszego niż taki brudny, zmęczony i szczęśliwy pies.;)

• 2 weeks later...
Posted

Jak sprawę zaczęłam to i opiszę Wam rezultaty…
Po pierwsze bardzo dziękuję za pomoc w pielęgnacji Belli. :calus:Jestem pod olbrzymim wrażeniem waszej wiedzy i znajomości psiego włosa. Chylę czoła.:modla: Co się bowiem okazało…
Jak pisałam jakiś czas temu, po ponownym porządnym naoliwieniu i zaodżywkowaniu zawinęłam na nowo papiloty.:roll: „Miały” wytrzymać tydzień wytrzymały 11 dni (ot życie i brak czasu) ku mojemu zdziwieniu i radości włos był w super stanie. :crazyeye:W związku z tym, że się spodziewałam gości w sobotę, wrodzona prózność :oops:kazała mi psa wykąpać i ostrzyc (czego efekty można „podziwiać”:evil_lol: w galerii Belli) Tak więc Belka porządnie rozczesana (w tym i grzebieniem z długimi zębami – nowym nabytkiem), wysuszona prezentowała się tak pieknie że mi żal było ładować ją w papiloty. Rzekłam sobie „przy pierwszym kołtunie lądujesz mała w papilotach”:fadein: A tu mija dzień – nic:???:, drugi – nic:-o , trzeci – nic?:crazyeye: Biorę grzebień i sprawdzam – nic:hmmmm:. :shocked!:LUDZISKA wy moje kochane 9 dni bez papilotów i nawet kołtuna za uchem nie ma, a już o karku nie wspomnę.:sweetCyb:
Zatem opinia Gośki i Sniezynki

Śnieżynka to samo mi się nasunęło jak obejrzałam fotki. Włos jest przesuszony, za mało odżywiony i naolejony
Była niesamowicie trafiona – niemal 2 tygodnie intensywnej odżywki i włos leży super:loveu:

Słowa Sonyi
[SIZE=3]Rozczesaną sierść zawsze przeczesujesz grzebieniem, bo wtedy ją porządkujesz, usuwając resztki kołtunów czy niedoróbki po czesaniu, zwłaszcza te przy samej skórze. [SIZE=3]Grzebieniem przeczesujesz od skóry do wierzchołka włosa

Też sobie wzięłam do serca – i myślę że to też zasługa grzebienia – ten brak kołtunów

:cool3:Dziś jednak Belkę władowałam w papiloty. Myślę sobie że jeśli 2 tygodnie takie super efekty dało, to kolejne 2 nie zaszkodzi:eviltong:, a że i tak siedzi w domu, bo ma cieczkę – spacerki symboliczne, bo od razu towarzystwo się zbiega- to mi nie żal że taka „zapapilotowana” po domu chodzi

Tylko jak jej wyhodować sierść na łapach? Skoro ona ciągle biega, hamuje, biega, hamuje …:cool1: