bonsai_88 Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Tak, to ta królewna :) . Zamawiać w internecie szampony ogólnie też będę, tylko zależy mi żeby w niedzielę Birmę wykąpać, a do piątku na 99% nie dojdą... Birma nie ma do końca pudlowej sierści - włos jest trochę sztywniejszy [można ciąć ludzką maszynką].... Quote
Gośka Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Bonsai SUPER gratulacje :multi: Mnie Birma bardziej przypomina perro de agua espanol ;) Cudna panienka:loveu: Quote
aneta Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Na razie w razie potrzeby możesz kupić nawet ludzki - np. ziaja - wielu ludzi sobie go chwali A Gosia ma rację - , zapuść Królewnę na perro de agua espanol Będzie po prostu niespotykana, śliczna i jedyna :loveu::loveu::loveu: Pudliszonów jest pełno - takich rodzynków jak Królewna mało :) Quote
bonsai_88 Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Sierść Birmy po rozczesaniu zrobiła się typowo pudlowa - jedyna różnica jest taka, że jest ciut sztywniejsza [przynajmniej tak mi się wydaje - moja maszynka ją tnie], ale i tak przypomina watę :loveu:. Żeby wyglądała tak jak psiak na zdjęciu to musiałaby mieć na całym ciele dredy, a ja właśnie rozczesałam jej splątaną sierść :mad:. A że ma też pudlowy pysk, ruch i zachowanie to ścięcie na coś pomiędzy lewkiem a federałem [łeb i przednie nogi na federała, tułów na małego lewka, tył wygolony, płomyk na ogonie] będzie jej bardzo pasować :eviltong:. Po za tym tak pokochałam jej wąziutki, uśmiechnięty pychol, że nie umiałabym go znowu zakryć toną sierści :eviltong: Quote
aneta Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Nie ważne jaka fryzura - DAWAJ ZDJĘCIA KRÓLEWNY !!! Quote
Cheritka Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Przeczytałam wątek królewny :mad::mad:, znowu namnażacz kołtunów :angryy:. Miała szczęście, że ją wzięłaś :cool3: Quote
bonsai_88 Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Powiem wam to co napisałam w temacie Birmy - zdjęcia dopiero jak skończę ją pięknić :eviltong:.... A co do szczęścia to ja je miałam, że trafiłam na tak cudownego psa, a nie Birma :loveu: Ps. kupiłam szampon HAU z olejkiem norkowym.. na 1 raz będzie dobry ;) Quote
Bura Posted August 27, 2008 Posted August 27, 2008 Kochani, jaka maszynka lepsza, Oster a5 jedno czy dwubiegowa dla dużego pudla?? Czym to się różni?? Quote
Cheritka Posted August 27, 2008 Posted August 27, 2008 Bura napisał(a):Kochani, jaka maszynka lepsza, Oster a5 jedno czy dwubiegowa dla dużego pudla?? Czym to się różni?? Ja mam dwubiegową i jestem zadowolona, a różni się tym, że jak chesz robić mordkę to robisz na 1 biegu i nie pozacinasz, resztę możesz robić na 2 biegu jest dużo szybciej. Ale teraz kupilam dwubiegową Andisa AGC i jest dużo cichsza Quote
Bura Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 A co sądzisz na temat Mosera 1245?? Warto kupić?? Podobno pasują te ostrza od Ostera Quote
Pudelka Posted August 31, 2008 Posted August 31, 2008 Ja mam pytanie na swięta (gwiazdke)mam obiecany sprzęt do strzyzenia moich pudli . Mam w planie maszynke 2 biegową oster A5 przyznam sie waham sie nad podjeciem decyzji - wiadomo chodzi zeby byla dorbra polecona przez uzytkowników , cicha itp. noi cena wchodzi w gre. Co myslicie o tej maszynce oster a5 ? Quote
ROOFI Posted August 31, 2008 Posted August 31, 2008 Jest dobra ale bardziej polecam ANDISA nie grzeje się tak szybko jak OSTER. Masz duży wybór jeśli chodzi o ANDISA ,naprawde polecam pracuje tylko na nich i jestem zadowolony. Quote
Cheritka Posted August 31, 2008 Posted August 31, 2008 ROOFI napisał(a):Jest dobra ale bardziej polecam ANDISA nie grzeje się tak szybko jak OSTER. Masz duży wybór jeśli chodzi o ANDISA ,naprawde polecam pracuje tylko na nich i jestem zadowolony. Andis jest cichszy i tańszy, ale ja wolę Ostera.:cool1: Quote
Bura Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 A co sądzicie o cenie 350 zł za Ostera dwubiegowego?? Uzywany ale podobno w doskonałym stanie. Quote
Cheritka Posted September 6, 2008 Posted September 6, 2008 Bura napisał(a):A co sądzicie o cenie 350 zł za Ostera dwubiegowego?? Uzywany ale podobno w doskonałym stanie. Dopłacas 200 i masz nową z gwarancją i z dodatkami; olej, szczoteczki di czyszczenia, smar do smarowania itd Quote
martyna. Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 A powiedzcie...Jaki szampon polecacie ? Odzywke mam a szampon sie kończy :/ Używał ktoś szampony wzmacniającego z ALL SYSTEMu? Quote
Gośka Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 Używałam z szamponów SUPER CLEANING & CONDITIONING sprawował się fajnie, dla Forda wypróbowałam kiedyś PURE WHITE LIGHTENING i był beznadziejny, przed wystawą robiłam go PROFESSIONAL FORMULA WHITENING i ten był świetny, rewelacyjnie wybiela i jest bardzo wydajny. Z odżywek miałam SUPER RICH na wystawę i na co dzień mieszałam z PURE COSMETIC LANOLIN PLUS SKIN & HAIR EMOLLIENTS. Było świetnie, tylko koszmarnie drogo wychodziło na 2 duże pudle, więc zmieniłam na Laser Lites. Kiedyś wypróbowałam COLOR ENHANCING BOTANICAL CONDITIONER - MIDNIGHT na Mercedes i też efekt był. Z innych kosmetyków all systemu miałam SUPER WHITENING GEL - zero efektu, HAIR REVITALIZER & INSTANT ANTI-STATIC COAT SPRAY -myślę że teraz jak nie można lakierować dobrze by się spisał na usztywnienie, INVISIBLE HOLD SETTING & STYLING GEL - dla lhasa był ok, PRODUCT STABILIZER & COAT RE-TEXTURIZER & SKIN REFRESHER - lepiej użyć wody z cytryną taniej wychodzi efekt ten sam. Quote
Oleniek Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 Witajcie Mam pytania odnosnie robienia papilotów na karku:roll: 1. ile cm kwadratowych:evil_lol: przypada na 1 papilot? 2. papilot robię "bezpośrednio" przy skórze, czy "luźno" nieco nad skórą 3. czy ważne jest dokładne "podzielenie" włosów między papiloty (czyli np równe "kwadraciki" na skórze? 4. czy lanolina wystarczy pod papiloty? 5 jak często zmieniać papiloty? tylko od mycia do mycia? jak często się wtedy myje psa? I jeszcze pytanie na sezon jesień-zima Czy jeśli na łapki dam nieco więcej lanoliny to zimą śnieg nie będzie się tak wczepiał w sierść i uniknę efektu śniegowych kul? Hmmm chyba zaraziłam się chorobą wystawową:evil_lol: Najpierw Belka miala być do kochania i niewystawiania:loveu: potem również do wystawiania, ale tylko żeby na "wszelki wypadek" zrobić uprawnienia hodowlane:roll: potem - do zrobienia czempionatu:diabloti:, co osiągnąwszy obiecałam mężowi "że były to ostatnie wystawy" i psa zetnę na krótko Latem kupłam maszynkę nożyczki i .... nie umiałam jej ściąć na krótko:diabloti:. Żal mi było:lol: Teraz sierść znów odrosła i .... szukujemy się do kolejnego sezonu wystawowego:lol: Muszę na Belce poćwiczyć, bo mi się marzy[SIZE=1] standardzik sprowadzony z zagranicy:oops: i taka moja własna hodowla[/SIZE] [SIZE=1][/SIZE] [SIZE=1][/SIZE] [SIZE=1]ZNÓW MI ZJADŁO PÓŁ POSTA dobrze że zapamiętałam choć jedną połowę:angryy:[/SIZE] Quote
Oleniek Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 Co nieco jeszcze wyszukałam Znalazłam wypowiedź Gośki [QUOTE]Ja używam i uważam że to najlepsze do papilotów firmy Laser Lites, odżywkę MATTLES mieszam z olejem SHOW OIL. Kapię i zarazem przewijam papiloty co 7-10 dni, dłużej się nie da, bo olej ciągnie kurz i włos po tygodniu zaczyna już śmierdzieć.[/QUOTE] I już tu mam pytanie czy jak dajecie tę odżywkę/ olej(sama lanolina starczy?) to ile tego ma być? na aby aby, czy tak "konkretnie" aż się cały "kosmyk" zlepi? [QUOTE]W między czasie nie rozwijam i nie czeszę. Tylko przed kąpielą, rozwijam i wsadzam psa do kapieli i dopiero mokrego rozczesuję. Ilość włosów w papilocie też jest indywidualna, ale im mniej włosów i więcej papilotów tym lepiej. [/QUOTE] A ile to jest mało:evil_lol: [QUOTE]Ja u swoich zaobserwowałam że jak zbiorę dużo włosów w jednego papilota za chwilę mam dreda w środku, przy małej ilości włosa najwyżej trochę mi się zbiją w miejscu związania gumką[/QUOTE] a ile to jest dużo:evil_lol:. [QUOTE]Bardzo duży zalezy też od pogody, moje jak jest wilgotno mocniej się plątają, teraz to już wogóle katastrofa bo tak na dobrą sprawę mogłabym co 3 dni kąpać i przewijać papiloty[/QUOTE] czyli jak pada to rzeczywiście co 3 dni kąpiel z rozczesaniem:crazyeye: . [QUOTE]W lato kiedy jest słoneczko jakoś mniej się plątają, ale i tak muszę pilnować, bo wtedy z kolei więcej siedzą na podwórku i się ganiają. Ja robie sobie takie kwadraciki z włosów grzebykiem ze szpikulcem mnie więcej 3x3 cm i to zbieram w papilot.[/QUOTE] u miniaturki też? czy te kwadraciki mają być takie idealne czy też robią Ci się kółka - bo mi sięrobią:cool1: [QUOTE]U dużego psa na więcej bo bym nie wyrobiła z taką ilością papilotów i z zawijaniem i z rozwijaniem i tak jak robiłam u Forda to samo zawijanie trwało ok godziny[/QUOTE]. nadal nie wiem czy papiloty się robi tuż przy skórze czy luźno? Quote
Gośka Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 Oleniek wystarczy logicznie pomyśleć;) Zwiąż sobie włosy przy samej skórze... No dobra może nigdy nie miałaś długich włosów, ja miałam i uwierz po całym dniu w "końskim ogonie" skóra głowy boli jak nie wiem jak się zwiąże mocno przy skórze. Z wielkością papilotów od nikogo nie otrzymasz odpowiedzi dokładnie ile cm, a jak strzyżesz kulę? ile cm ma być od skóry włosa zostawionego??? Odpowiedź brzmi: tyle żeby wyglądało dobrze, z papilotami jest ta sama sytuacja: tak żeby było dobrze. Możesz i zawinąć 3 papiloty na całych plecach, albo 10 zależy jak włos będzie wyglądał po kilku dniach. Metodą prób i błędów dojdziesz ile cm włosa ma być u Twojego psa w papilocie. Sam olej nie odżywi ci włosa, tylko zabezpieczy przed złamaniem pod papilotem, do odżywienia włosa potrzebna jest odżywka. Odżywką i olejem polewa się całego psa, łącznie z łapami. Oleju ma być na tyle dużo żeby pies wyglądał jak mokry.A ile? No i tu też musisz sobie sama wypróbować. Jeśli chodzi o kąpiel masz tą samą sytuację, czyli jak chcesz możesz i raz na 3 tyg wykąpać, ja nie lubię spać ze śmierdzącymi psami ;) i moj Mateusz jest już w tej chwili astmatykiem uczulonym na kurz, więc w moim przypadku nie mogę sobie pozwolić na zakurzone psy w domu. Oleniek na wszystkie pytania jest jedna odpowiedź: każdy pies jest inny i nie ma jednego złotego środka dla wszystkich. Każdy indywidualnie musi sobie wypracować sposób na pielęgnację swojego psa, tak żeby wyglądał on najlepiej. Ja zawsze tylko i wyłącznie piszę co JA robię z MOIMI psami, a nie narzucam że trzeba tak robić. Po prostu może to być jedynie podpowiedzią, a reszta należy do właściciela. Quote
aneta Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 Dodam do wypowiedzi Gosi , że co sie robi to trzeba dobrać do osobnika, mając kilka psów jednej rasy w domu nieraz właściciel musi dobrać szampon, rodzaj wiązania i sposób czesania do danego egzemplarza ;) Quote
Cheritka Posted November 13, 2008 Posted November 13, 2008 Oleniek napisał(a):Witajcie Hmmm chyba zaraziłam się chorobą wystawową:evil_lol: Najpierw Belka miala być do kochania i niewystawiania:loveu: To dokładnie tak jak ja z Dajmusiem, kupiłam go do kochania i nawet metryki nie chciałam :oops:, a potem jakos tak poszło. Co do papilotów i innych pytań zapraszam do mnie na kawę, masz rzut beretem i wszystko Ci pokażę na żywo ;) Quote
Oleniek Posted November 13, 2008 Posted November 13, 2008 Hej Nie szukam gotowej odpowiedzi na mojego psa :shake: Po prostu błądzę. Chciałam "uszczegółowić" Gośki sposoby [SIZE=3]Zwiąż sobie włosy przy samej skórze...No dobra może nigdy nie miałaś długich włosów, ja miałam i uwierz po całym dniu wkońskim ogonie skóra głowy boli jak nie wiem jak się zwiąże mocno przy skórze. Hi hi całe życie mam długie włosy - obecnie po pas i ... właśnie stąd moje pytania. Bo z własnego doświadczenia wiem, że jak sobie włosy mocno gumkązwiążę lub zrobię "mocnego" warkocza to z przyjemnościągo potem go rozpuszczam, ale i włosy są mniej potargane tymczasem jak sobie robię lużną kitkę lub luźnego warkocza to często efekt jest gorszy niż jak bym miała rozpuszczone. Nie wiedziałam jednak czy "moje" doświadczenia można przełożyć na psa. A nóż widelec u pudli jest jakaś zasada ;) Z wielkością papilotów od nikogo nie otrzymasz odpowiedzi dokładnie ile cm, no dobra nie będę się czepiać tych cm Metodą prób i błędów dojdziesz ile cm włosa ma być u Twojego psa w papilocie no tak tylko jak ostatnio (rok temu zimą ) wpadłam na pomysł papilotów i zastosowałam metodę "prób i błędów" (chyba same błędy popełniałam) to potem pół włosów Belce wyrwałam przy okazji rozczesywania dredów :oops: i naprawdę nie wiem Co zrobiłam wtedy źle, dlatego teraz chcę sie najpierw jak najweięcej wywiedzieć od innych ja nie lubię spać ze śmierdzącymi psami ja też:cool3: Oleniek na wszystkie pytania jest jedna odpowiedź: każdy pies jest inny i nie ma jednego złotego środka dla wszystkich a widzisz to też cenna wiadomość :lol: Na koniec się upewnię - tej odżywko-lanoliny nie nakładam bezpośrednio na włos przed papilotowaniem tylko na CAŁEGO psa przy okazji kąpieli. potem nic więcej? Aneto - może to się wydać dziwne ale ja naprawdę myslałam ze sa jakieś uniwersalne "prawa" które mi jakoś umkneły:oops:;):lol: i jeszcze jakiej mocy suszarka (ludzka , nie psia - niestety) jest wskazana" Mam wrażenie że moja (taka do moich długich włosów) ma niezłego kopa, ale chyba jest za gorąca :roll: Jakie Wy macie suszarki (nieprofesjonalne)? o ile ktoś ma taką:cool3: Co do papilotów i innych pytań zapraszam do mnie na kawę, masz rzut beretem i wszystko Ci pokażę na żywo skorzystam z zaproszenia, ajk tylko fundamenty skończę:evil_lol: chyba że do tego czasu Belka dostanie cieczkę:cool1:. A propos pierwszy raz jej się cieczka spóźnia - dotychczas było jakby z kalendarzem w ręku, a teraz obsuwa już koło tygodnia - dwóch:crazyeye: To normalne? i na koniec się pochwalę DOSZEDŁ NAM WŁAŚNIE DYPLOM CZEMPIONA POLSKI. HURA:multi::multi::multi: Złożyłam wniosek o przydomek hodowlany:p a teraz czekam Quote
bonsai_88 Posted November 13, 2008 Posted November 13, 2008 Jeśli się boisz o za dużego kopa suszarki to może susz z dalszej odległości ;)... ja tam mam suszarke z regulacją temp. więc się tym nie przejmuję :eviltong: Quote
Recommended Posts