Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=Comic Sans MS]We Wrocławskim Schronisku przebywa przepiękny bernardyn. Niestety siedzi w osobnym boksie-wiele mniejszym. Ma budę, jedzonko, ma gdzie spac, ciepło mu w grubym futerku ale nie ma swojego Pana!!![/FONT]

[FONT=Century Gothic]W jego oczach widac smutek i niechęc do wszystkiego![/FONT]
[FONT=Century Gothic][/FONT]
[FONT=Century Gothic]Co mu po budzie- gdy w niej pachnie smutkiem i samotnością...[/FONT]
[FONT=Century Gothic]Co mu po futerku- gdy nikt go nie gładzi przyjazną dłonią...[/FONT]
[FONT=Century Gothic]Czy i jego oczy zaczną się uśmiechac???[/FONT]

Zdjęcia i dokładniejsze info już wkrótce...

• Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ooooooooooooooooooooooooooooj kolejny tyle tu bernasi ....fotki potrzebne i banerek ja nie umie ich robic :placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz:pomocy domek potrzebny fotki i banerek

Posted

Chłopak jest fantastyczny, wesoły, żywy- powiedziałabym, że w przymusowym zamknięciu energia go rozpiera... Raczej przyjazny i kochany, chociaż świadomy własnej siły :lol:

Zdjęcie niewyraźne, bo ktoś się cieszył całym sobą:evil_lol:

Posted

Hej Ulv,

mam odmienne opinie co do Berniego:roll:

"O Benku nie wiem za wiele. Tyle, że jest jeszcze w miarę młody (chyba 2-3 lata) i nadaje się JEDYNIE dla doświadczonego w prowadzeniu dużych psów i odpowiedzialnego opiekuna do STRÓŻOWANIA. Absolutnie do rodziny. Będzie potrzebowal jeszcze trochę pracy i wychowania. Jest nieufny, ostrożny do obcych i może być niebezpieczny, jak ktoś wtargnie na jego teren."

Wiem jedno, że szybko potrzebuje swojego kochanego Pana!!!

Wygląda faktycznie na wesołego psiaka.

Dlaczego został przeniesiony z boksu głównego?

Posted

A jak złożysz obie opinie w całość, to masz pełny obraz młodego, ale już dorosłego samca molosa :evil_lol:

Prawdą jest, że pies bedzie potrzebował mocnego prowadzenia- no a co- kilkadziesiąt kilogramów, świadomych swojej siły? Zreszta benki troche "sprawdzają" właściciela- na ile im się pozwoli :diabloti:
Do dzieci się nie nadaje, nie ze względu na agresje, lecz gabaryty- mógłby nawet niechcący zrobić krzywde... Taki wielki i silny, energiczny zwierzak powinien zawsze być prowadzony przez osobe doświadczoną.
Ale- nie ma w nim konkretnej agresji do ludzi czy zwierzat (dobra, uważałabym z kotami, sądząc po zainteresowaniu jakie im okazuje...). Jest natomiast dominujacy do psów, nie agresywny, ale ma swoje zdanie na temat pozycji:evil_lol:
Praktycznie każdy molos i prawie każdy pies może być niebezpieczny, kiedy broni swojego terytorium...

Posted

ulvhedinn napisał(a):
A jak złożysz obie opinie w całość, to masz pełny obraz młodego, ale już dorosłego samca molosa :evil_lol:

Prawdą jest, że pies bedzie potrzebował mocnego prowadzenia- no a co- kilkadziesiąt kilogramów, świadomych swojej siły? Zreszta benki troche "sprawdzają" właściciela- na ile im się pozwoli :diabloti:
Do dzieci się nie nadaje, nie ze względu na agresje, lecz gabaryty- mógłby nawet niechcący zrobić krzywde... Taki wielki i silny, energiczny zwierzak powinien zawsze być prowadzony przez osobe doświadczoną.
Ale- nie ma w nim konkretnej agresji do ludzi czy zwierzat (dobra, uważałabym z kotami, sądząc po zainteresowaniu jakie im okazuje...). Jest natomiast dominujacy do psów, nie agresywny, ale ma swoje zdanie na temat pozycji:evil_lol:
Praktycznie każdy molos i prawie każdy pies może być niebezpieczny, kiedy broni swojego terytorium...

To fakt. Pwinien trafic do kogoś kto miał już doświadczenie z dużymi psami. Bo najgorzej odkręcic swój pierwszy ruch! Do kogoś kto nie będzie mu poduszki pod łebek podkładał i będzie potrafił pokazac swoją pozycję w "stadzie". To wcale nie jest łatwe zadanie, nie każdy umie dobrze podejsc do pieska, szczególnie przy tych gabarytach nie można popełnic błędu na samym początku, gdzie z reguły ludzie litują się nad psiakiem ze schroniska-chyba wiesz o co chodzi:roll: W przypadku małego psiaka może się zrobic mały zazdrośnik, wymuszacz itd. W przypadku molosa jest troszkę gorzej, bo on ma swoją siłę:diabloti::diabloti::diabloti: Jeśli wykazuje dominacje tym bardziej:diabloti:

Szukamy doświadczonego opiekuna!

Czy Berni jest wykastrowany? Co by do pseudohodowców nie trafił, bo urodą czaruje. Piękny bernardyn!

Posted

Chyba jeszcze nie jest, a warto by go ciachnąć i dla uspokojenia temperamentu...
Ja akurat lubie duże, silne- także charakterem -psy i własnie taki mi się marzy (tylko totek odmawia współpracy... :cool1:). A Berni jest baaardzo miły i kochany, tylko trzeba umieć z nim gadać :diabloti:

Posted

ulvhedinn napisał(a):
Chyba jeszcze nie jest, a warto by go ciachnąć i dla uspokojenia temperamentu...
Ja akurat lubie duże, silne- także charakterem -psy i własnie taki mi się marzy (tylko totek odmawia współpracy... :cool1:). A Berni jest baaardzo miły i kochany, tylko trzeba umieć z nim gadać :diabloti:

Może ktoś jeszcze marzy o takim psiaku oprócz mnie i Ulv???:cool3::roll::loveu:

Kastracja jednak nie gwarantuje pozbycia się problemu dominacji i złagodzenia temperamentu- wiem z doświadczenia. Ale miejmy nadzieję, że jemu to pomoże chocby w temacie dominacji.

Czy ustalamy imię? Berni, Benek, Fafel? Jakiś pomysł???

Orkan? Tajfun? Nie mam pojęcia:eviltong:Tak sobie napiśniłam:cool1:

Sorry, on chyba już obmianowany Bernim?

Posted

ulvhedinn napisał(a):
"Wielkakupafutra" :evil_lol:

good good, jak dla mnie super:shiny::megagrin:

A jak on się ma? Bo jak go zobaczyłam, to łzy same spłynęły...Te oczka:placz:

To jest super pies, niech szybko znajdzie się ktoś kto ma dla niego kawałek serca i ogród:lol:

Posted

ulvhedinn napisał(a):
Ogólnie ma sie nieźle- tylko brak człowieka, przestrzeni i ruchu.... :shake:

No właśnie, czyli prawie wszystkiego... On długo nie może w klatce. Ludzie Berni czeka!

Może ktoś allegro może? I inne ogłoszenia? Czy czekamy do kastracji? Da się załatwic kastracje, czy kolejka bardzo długa?

Posted

No to teraz kto zrobi allegro dla Berniego??? Ja nie mam konta, nie umim...

PROSZĘ O ALLEGRO DLA BERNIEGO!!!

Wspaniały przyjaciel...
Oddany, wierny...
Prawdziwy...

PRZYJACIEL PIES...

Jednak co z tego, że czeka, co komu po tym, że kocha?!
I tak kończy w więzieniu marzeń, w klatce pełnej smutku...
Tam gdzie czas nie ucieka, a dłuży się jak najgorszy koszmar...
Tam gdzie wycie w niedoli i smutku jest niesłyszalne...
Tam gdzie głosy ich odchodzą gdzieś daleko i nie docierają do uszu winnych...

Tam odchodzą sami oni mając na świecie kogoś kto jest temu winny...

[FONT=Comic Sans MS]W Schronisku Dla Bezdomnych Zwierząt we Wrocławiu przebywa przepiękny bernardyn. Wiernie czeka na swoją drugą szansę na swoje drugie, nowe życie.[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Te oczy mówią wszystko...Nietrudno wyczytac smutek jaki go ogarnął w tym strasznym miejscu gdzie wszyscy czekają albo na śmierc albo na swojego Boga, którym ma byc poprostu człowiek...[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS](zdjęcie)[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Niestety mieszka w małej klatce, nie ma kontaktu z człowiekiem czego tak bardzo pragnie. Chciałby miec swojego przyjeciela! Przyjaciela -człowieka, który mógłby o niego zadbac, przytulic...Choc to taki duży, dzielny pies potrzebuje czułości... [/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Berni nie nadaje się do dzieci ze względu na swoje gabaryty. Jak w przypadku każdego molosa potrzebuje dużo uwagi i konsekwentnego prowadzenia przez osobę, która ma doświadczenie z dużymi psami.[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Marzy mu się dom z ogródkiem.[/FONT]

POKOCHAJ BERNI'EGO!!!

Jeśli chcecie coś zmieniac to oczywiście zmieniajcie, mam nadzieje że pojawi się ktoś z allegro:roll:

Posted

moi drodzy otrzymałam dzisiaj tkiego meila jestem podwrazeniem az mi łezka poleciała .....wzruszyłam sie bardzo

Treść wiadomości:
witam, mamy juz jednego pluszaczka bernardyna , przygarneliśmy jego 19.06.07r.z poznanskiego schroniska , nasz Luteus, ma ca. cztery lata i jest bardzo kochany, mamy jednak wrażenie ,że chociaż nigdy nie zostaje dłużej sam jak około 1 godz. , potrzebuje chyba też troche psiego towarzystwa, niestety mial malo szczścia i zanim trafil do schroniska potracil go samochod i mial bardzo skomlikowane zlamanie , ktore niestety pracownicy schroniska przed nami zataili cale lato poświęciliśmy na jazdy do werynarzy lecz oni nie potrafili go uleczyć i nasz skarbulek kuleje na lewą przednią łapę, proszimy o informację czy to dobry pomysl aby te dwie zguby byly razem,w jakim wieku jest ta sierotka, interesują nas wszelkie informacje o piesku , kochamy psy zwlaszcza duże , w domu są dwie dorosle osoby , 16 - letni syn i czesto dużo dzieci w rożnym wieku, mieszkamy w Poznaniu., w domu z ogrodem ca. 1000 mkw,i za miastem mamy drugi dom z ca. 4 ha wybiegiem. prosimy o kontakt.
przez ostatnie trzy miesiace staraliśmy się przeczytać wszystkie dostępne informacje o tej rasie, prosimy o kontakt na e-maila lub nasz telefon komorkowy tel u mnie do wiadomości wiemy że przyjażń jakiej potrzebuje ta specyficzna rasa to nie tylko przyjemność ale i obowiązek, ktoremy staramy się sprostać .

Posted

gosikf & dogs wysłałam meila z prosba o kontak z państwem ......poniewaz ona zna benia i moze cos o nim powiedziec ......bardzo prosze o szybki kontakt ........czas to nasz skarb w tym momencie ...a futrzak czeka ........szkoda go aby tam musiał jeszcze siedziec w smotnośći