Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A mnie się otworzyła i zdjęcia obejrzałam :angel: . Sędzia kalosz :grab: ,jak podsumowała go Tufi.

Matisse wysłałam Ci reportaż.

Posted
SMILEY TIMAR z Frankówki (2), (3) (w katalogu błędnie podano jego przydomek jako Timar).

A tak bardziej dokladnie to SMILEY Timar Grom z Frankówki.

Szkoda, ze tak niepochlebnie wyraziles sie o umaszczeniu Xaviera i wygladzie Mystica'y - te psy sa naprawde ladne. Nie wiem, jak to jest z ta faworyzacja Czechow - masz moze info, jak to bywalo na innych wystawach? Bylabym wdzieczna.

Z cala reszta zgadzam sie - i jak juz powiedzialam wczesniej - sedzia kalosz!

Szkoda, ze pewna Pani Hodowczyni zrobila pozniej mala szopke chodzac wzdluz i wszerz Spodka z psami obwieszonymi medalami, ktore okrutnie brzeczaly... Nie tylko ja sie na ten widok usmiechalam pod nosem... 8)

Posted
Strona mi sie otwiera tylko fotki sie nie pokazują niestety.

Długo Tomek kazałeś czekać na swój reportaz :) mam nadzieje, że nikt nie bedzie innym za to rozbijał głowy 8)

Marku, ja też mam taką nadzieję. :D Wielkiego poznańskiego hodowcy w Katowicach nie było, więc tym razem chyba nie ma prawa poczuć się urażony.

Posted

Szkoda, ze tak niepochlebnie wyraziles sie o umaszczeniu Xaviera i wygladzie Mystica'y - te psy sa naprawde ladne. Nie wiem, jak to jest z ta faworyzacja Czechow - masz moze info, jak to bywalo na innych wystawach? Bylabym wdzieczna.

Umaszczenie rzecz gustu, a pies bardzo przeciętny. Suka w takim stanie nie powinna być wystawiana, a już napewno nie powinna wygrać.

Co do czeskiego kompleksu polskich sędziów, to jest to fakt ogólnie znany. Czeskie psy w Polsce wygrywają, czy im się to należy czy nie.

Posted
Szkoda ze nie masz Tomku wiecej zdjec suki "CACIBOWEJ" na zdjeciu i jeszcze innych :(

Nie mam, bo wydała mi się tak mało interesująca, że uznałem, że nie ma co filmu marnować.

Ogólnie zdjęcia w Katowicach robi się ciężko. (światło + pechowe położenie stolika sędziowskiego)

Posted
A mnie się otworzyła i zdjęcia obejrzałam :angel: . Sędzia kalosz :grab: ,jak podsumowała go Tufi.

Matisse wysłałam Ci reportaż.

Kalosz to może nie, ale do najlepszych znawców (wśród polskich sędziów) tej rasy nie należy i wyraźnie widać, że nie ma w głowie swojego ideału bulteriera.

Posted
Marku, ja też mam taką nadzieję. Wielkiego poznańskiego hodowcy w Katowicach nie było, więc tym razem chyba nie ma prawa poczuć się urażony.

Było by super :D :) :D :) :D :)

Ja chce do warszawy ale nie wiem co z tego wyjdzie :( ,a chce na sobote i niedziele :evil:

Posted
Marku, ja też mam taką nadzieję. Wielkiego poznańskiego hodowcy w Katowicach nie było, więc tym razem chyba nie ma prawa poczuć się urażony.

Było by super :D :) :D :) :D :)

Ja chce do warszawy ale nie wiem co z tego wyjdzie :( ,a chce na sobote i niedziele :evil:

a skoro w piatek nie to bez lachy :grab: :wink:

Tomku sledze Twoje reportaze z uznaniem,jednak nie chcialabym w nich wystepowac jako postac negatywna :wink:

:hand:

Posted

nie wydaje mi sie aby czeskie psy wygrywały tylko dlatego że są "czeskie"

ostatnio byłem an wystawie w brnie i widziałem czeskie bulle.

poziom wystawianych psów był moim zdaniem znacznie wyższy niż w katowicach,

wprawdzie psy były drobniejszej kości ale za to ich budowa była znacznie bardziej kompaktowa i ustabilizowana, czego nie można powiedzieć o niektórych psach o wielbłądzich grzbietach które widziałem w katowicach.

zdaje sobie sprawe ze bulterier powinen być potężny masywny lecz nie mozemy mylić tuszy z mięśniami.

posędziowane było- faktycznie- na "entliczek- pętliczek" i bez lokaty zostały psy które wg mnie powinny wejść do trójki (kl młodzieży)

:o

mistica wyglądała jak wyglądała ale powodem tego jest min. mały brzdąc matisse, którego można było zobaczyc na wystawie, zapewniam ze jej dolna linia wraca do normy w tempie natychmiastowym z wystawy na wystawe jest lepiej, dlaczego nie pokazac bullki po ciąży? rozumiem ze jako faceci przywiązujemy wage do pewnych części ciała szczególnie :D ale dolna część ciała tej suki to nie wadliwe geny tylko sama natura. :P

tufi- na wystawe hodowcy jeżdzą po to aby prezentować psy by dostawały lokaty, jeśli zwycięzają- dlaczego sie nimi nie pochwalić?

na koniec chciałem wam pokazać róznice- dwa zdjęcia- zwycięzca kl młodziezy z katowic- psy i na drugim zwycięzca klasy

z brna

niech te fotki skłonią do refleksji nad różnicą miedzy czeskimi i polskimi psami oraz ich ocenianiem :D

2_psy.jpg

Posted
nie wydaje mi sie aby czeskie psy wygrywały tylko dlatego że są "czeskie"

ostatnio byłem an wystawie w brnie i widziałem czeskie bulle.

poziom wystawianych psów był moim zdaniem znacznie wyższy niż w katowicach,

wprawdzie psy były drobniejszej kości ale za to ich budowa była znacznie bardziej kompaktowa i ustabilizowana, czego nie można powiedzieć o niektórych psach o wielbłądzich grzbietach które widziałem w katowicach.

zdaje sobie sprawe ze bulterier powinen być potężny masywny lecz nie mozemy mylić tuszy z mięśniami.

posędziowane było- faktycznie- na "entliczek- pętliczek" i bez lokaty zostały psy które wg mnie powinny wejść do trójki (kl młodzieży)

:o

mistica wyglądała jak wyglądała ale powodem tego jest min. mały brzdąc matisse, którego można było zobaczyc na wystawie, zapewniam ze jej dolna linia wraca do normy w tempie natychmiastowym z wystawy na wystawe jest lepiej, dlaczego nie pokazac bullki po ciąży? rozumiem ze jako faceci przywiązujemy wage do pewnych części ciała szczególnie :D ale dolna część ciała tej suki to nie wadliwe geny tylko sama natura. :P

tufi- na wystawe hodowcy jeżdzą po to aby prezentować psy by dostawały lokaty, jeśli zwycięzają- dlaczego sie nimi nie pochwalić?

na koniec chciałem wam pokazać róznice- dwa zdjęcia- zwycięzca kl młodziezy z katowic- psy i na drugim zwycięzca klasy

z brna

niech te fotki skłonią do refleksji nad różnicą miedzy czeskimi i polskimi psami oraz ich ocenianiem :D

2_psy.jpg

Drogi Horacy,

Nikt nie zaprzecza, że czeska kynologia stoi na wyższym poziomie od polskiej! (chociaż po wycofaniu się A. Trvozowej, z bulterierów, może już nie do końca) Natomiast nie zmienia to faktu, że polscy sędziowie tak bardzo się tym przejeli (lub przestraszyli), że cokolwiek czeskiego jest odrazu w ich oczach lespsze od naszych psów. Suka, która w Katowicach zdobyła Caciba, nie powinna była być w pierwszej 3 w swojej klasie. Co do kondycji w jakiej była wystawiona, to była to kondycja niewystawowa. Wystawa to konkurs piękności, a nie domysły co by było gdyby i tyle.

Chyba, że sądzisz, że w konkursach piękności powinny startować kobiety ciężarne.

Co do zdjęć, które przedstawiasz to jest to czysta demagogia! Dlaczego nie porównujesz zwycięzcy klasy pośredniej z katowic (psa jak najbardziej polskiego?) na którego tle ten niezły czarny pies nie wyglądałby już tak imponująco?

W Katowicach wygrały nie te psy które powinny były wygrać i w tym jest cały problem.

Posted

Nikt nie zaprzecza, że czeska kynologia stoi na wyższym poziomie od polskiej! (chociaż po wycofaniu się A. Trvozowej, z bulterierów, może już nie do końca)

Niebezpieczne i karkołomne uogólnienie, z którym w przypadku bullków akurat zupełnie się nie zgadzam. Zarówno w Czechach jak i w Polsce są dobre tzw. czołowe hodowle - natomiast poziom ogólny jest wyrównany.

Posted

tom- mój post napisałem dlatego ze odniosłem wrażenie że robi się jakąś nagonkę na "czeskie psy" , mówisz we wczesniejszym poście przecież przeważnie o tych psach ogólnie a nie tylko o konkretnych osobnikach, wymieniasz wprawdzie xaviera (który dla mnie również nie powinien był wygrać) i mistice(też sie nie zgadzam z werdyktem) ale częściej uogólniasz, ze czeskie psy wygrywają i sugerujesz ze nie powinny

napisałem mój poprzedni post bo nie chciałbym aby ludzie którzy nie mają zbyt dużego pojecia o bullach (sam mało jeszcze wiem) zostali wprowadzeni w błąd co do poziomu czeskich psów , jak to było z twoim wczesniejszym postem o tytule "czeskie serce" w którym piszesz "... a Czesi dochowali się słabych serduszek..."

2 psy i takie uogólnienie...

niedawno dostało sie tufi po uszach za nieszczesną plamke na zadzie (wystawa katowicka pokazała ze dalmatian typu bull wygrywać jednak potrafi :D, jak zapewniałeś) jednak sam swoimi uwagami niejednego wprowadzać możesz w błąd uogólniając choćby z tym czeskim sercem albo ze czeskie psy wygrywają a nie powinny wygrywać z polskimi

co do zdjeć- faktycznie nie jest to dowód , bo to tylko zdjęcia, wiadomo. poza tym faktycznie jakościowo się różnią ale na żywo między tymi psami jest podobna różnica jak na fotach ;)

dodatkowo uważam że czarnobiały wizard jest zdecydowanie ciekawszy niż bob katowicki w tym roku ( którego nie zamieściłem bo nie mam zdjecia)

dla porównania pokazałem właśnie pattona bo pies ten ostatnimi czasy robi "furorę" na polskich ringach otrzymując wysokie lokaty a na krajówce w tamtym roku bob :P ( wygrał z hummerem DT i z Hożą Timar)

:D :D :D :D :D :D

zgadzamy sie wszyscy co do jednego- polskie sędziowanie...

Posted

Ale o co chodzi? :o

Kilka fotek z wystawy jest rowniez tutaj

Posted
tom- mój post napisałem dlatego ze odniosłem wrażenie że robi się jakąś nagonkę na "czeskie psy" , mówisz we wczesniejszym poście przecież przeważnie o tych psach ogólnie a nie tylko o konkretnych osobnikach, wymieniasz wprawdzie xaviera (który dla mnie również nie powinien był wygrać) i mistice(też sie nie zgadzam z werdyktem) ale częściej uogólniasz, ze czeskie psy wygrywają i sugerujesz ze nie powinny

napisałem mój poprzedni post bo nie chciałbym aby ludzie którzy nie mają zbyt dużego pojecia o bullach (sam mało jeszcze wiem) zostali wprowadzeni w błąd co do poziomu czeskich psów , jak to było z twoim wczesniejszym postem o tytule "czeskie serce" w którym piszesz "... a Czesi dochowali się słabych serduszek..."

2 psy i takie uogólnienie...

niedawno dostało sie tufi po uszach za nieszczesną plamke na zadzie (wystawa katowicka pokazała ze dalmatian typu bull wygrywać jednak potrafi :D, jak zapewniałeś) jednak sam swoimi uwagami niejednego wprowadzać możesz w błąd uogólniając choćby z tym czeskim sercem albo ze czeskie psy wygrywają a nie powinny wygrywać z polskimi

co do zdjeć- faktycznie nie jest to dowód , bo to tylko zdjęcia, wiadomo. poza tym faktycznie jakościowo się różnią ale na żywo między tymi psami jest podobna różnica jak na fotach ;)

dodatkowo uważam że czarnobiały wizard jest zdecydowanie ciekawszy niż bob katowicki w tym roku ( którego nie zamieściłem bo nie mam zdjecia)

dla porównania pokazałem właśnie pattona bo pies ten ostatnimi czasy robi "furorę" na polskich ringach otrzymując wysokie lokaty a na krajówce w tamtym roku bob :P ( wygrał z hummerem DT i z Hożą Timar)

:D :D :D :D :D :D

zgadzamy sie wszyscy co do jednego- polskie sędziowanie...

Nie ma chyba sensu prowadzić dyskusji na temat czeskich psów. Do Katowic przyjechały dwa, które nie powinny były nic wygrać a wygrały. Z tym się już zgodziliśmy! Nigdzie nie napisałem, że czeskie psy są słabe - napisałem, że zbyt często odnoszą sukcesy na polskich wystawach (zbyt często na wyrost), czego najlepszym przykładem były Katowice. Moja osobista opinia na temat pogłowia bulterierów w Czechach jest coraz gorsza. Nie należę nawet do fanów pajarowskich głów, a tym bardziej niemieckich rodowodów czeskich psów.

Co do czeskich serc, to wogóle nie wiem po co przytaczasz ten przykład? Dwa znane czeskie reproduktory, z dwóch wiodących ichnich hodowli idą pod nóż (w tym jeden tego nie przeżywa), więc moim zdaniem coś jest tutaj nie tak? Czyż nie? Nie mi tutaj rozstrzygać sprawy dziedziczności wad serca, ale wiem, że psy te sporo w Czechach kryły i być może niektórych ta informacja powinna zainteresować?!? Dla Ciebie jest to uogólnianie, a dla mnie konkretna informacja. W Czechach była jedna wybitna hodowla - Alet, ale Alena już nie choduje bulterierów, zastanawia Cię dlaczego?

Co do tej nieszczęsnej plamki, to co? Bo tutaj już wogóle nie rozumiem?

Jeśli chodzi o polskie sędziowanie, to mamy trochę fachowców - niektórych nawet wybitnych np. Pani Elżbieta Chwalibóg, więc nie ma co uogólniać. Decyzje o zapraszaniu sędziów na wystawy niewiele jednak mają wspólnego z fachowością, a więcej z towarzyskim układem i to jest smutne. Dla mnie dziwną decyzją było zaproszenie D. Gilmoura do sędziowania bulterierów w Bratysławie, podczas gdy obok na ringu jakiś Słowak sędziował jego ukochane staffiki. Ale to życie.

Posted

Dodatkowo uważam że czarnobiały wizard jest zdecydowanie ciekawszy niż bob katowicki w tym roku ( którego nie zamieściłem bo nie mam zdjecia)...

Nie widziałem czeskiego psa, natomiast uważam, że bob z Katowic jest bardzo ciekawy