Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 166
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ania K. napisał(a):
Dzięki Bura;) a gdzie moge taki kupić jak nie w aptece?

Zwykłe w sklepie w ziarenkach kupujesz, wrzucasz do młynka do kawy i mielisz na pył. Potem do jakiegoś pojemnika i do lodówki bo tam tłuszcz jest żeby nie zjełczało. Najlepiej byłoby mielić tak na jeden raz i wrzucać do miski ale to dużo roboty.

Posted

ania K. napisał(a):
zmielone zalewam wrzątkiem? :p;)

Wrzątek to chyba nienajlepszy pomysł, może źle wpływać na kwasy tłuszczowe. To nie glut najważniejszy tylko ten tłuszcz i białko z nasion.

Posted

Ja kupiłam w aptece . Za jakieś 3,50 ; ))

Aten@ napisał(a):
a kto mi powie, gdzie można kupić ŚWIEŻE siemię ? najlepiej nasionka :) w sklepach ogrodniczych ? czy zielarskich ?

Posted

Lusia8193 napisał(a):
Ja kupiłam w aptece . Za jakieś 3,50 ; ))

proponuje poszperac na bazarach
duzo taniej
ja najtaniej kupowalam po 2 zl za kg o ile mnie pamiec nie myli
na bazarze w Warszawie jest drozej, ale to i tak bedzie w grnicach 5 zl za kg ;)
w calosci, nie mielone - choc sa i takie i takie

Posted

to i tak nie drogo jak na taką torebkę ..

Agnes napisał(a):
proponuje poszperac na bazarach
duzo taniej
ja najtaniej kupowalam po 2 zl za kg o ile mnie pamiec nie myli
na bazarze w Warszawie jest drozej, ale to i tak bedzie w grnicach 5 zl za kg ;)
w calosci, nie mielone - choc sa i takie i takie

Posted

Lusia8193 napisał(a):
to i tak nie drogo jak na taką torebkę ..

taka torebka ma chyba mniej niz pol kg - drogo czy nie, po co przeplacac ;)
a na bazarach duzo tego - wystarczy znalezc kogos kto ma nasiona rozne to i najczesciej ma siemie

• 7 years later...
Posted

W jakim celu stosujesz to siemię? Osłonowo / łagodząco na jelita? Jeśli tak to przygotowanie "na zapas" jest kompletnie pozbawione sensu, bo zamiast konsystencji lejącego kisielu dostaniesz beton.

I jeszcze jedno - siemienia się nie gotuje, bo wskutek tego traci wartości odżywcze. Zalewa się je mocno ciepłą wodą (nie wrzątkiem) i czeka kilkanaście minut. 

Posted

W jakim celu stosujesz to siemię? Osłonowo / łagodząco na jelita? Jeśli tak to przygotowanie "na zapas" jest kompletnie pozbawione sensu, bo zamiast konsystencji lejącego kisielu dostaniesz beton.

I jeszcze jedno - siemienia się nie gotuje, bo wskutek tego traci wartości odżywcze. Zalewa się je mocno ciepłą wodą (nie wrzątkiem) i czeka kilkanaście minut. 

Otóż to.Siemienia się NIE GOTUJE.To najczęściej popełniany błąd.

• 2 years later...
Posted

Hej, mogę podawać siemię lniane pieskowi z zapaleniem trzustki i podwyższonymi wynikami wątrobowymi? Siemię ma w sobie tłuszcz, ale to chyba taki dobry tłuszcz? Podawaliśmy jej ostatnio siemię jak miała anemię (przed przetoczeniem krwi), tzn. tylko te "gluty" po ugotowaniu, kiedy nie chciała nic jeść i miała kroplówki. Czy nie zaszkodzę jej tym? Ma jeszcze antybiotyk i bierze probiotyki, na wątobę Samylin, jakiś Famogast... Pomyślałam, że dobrze by było osłonowo na żołądek...

• 7 months later...
  • 2 months later...