ania K. Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 Dzięki Bura;) a gdzie moge taki kupić jak nie w aptece? Quote
Bura Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 ania K. napisał(a):Dzięki Bura;) a gdzie moge taki kupić jak nie w aptece? Zwykłe w sklepie w ziarenkach kupujesz, wrzucasz do młynka do kawy i mielisz na pył. Potem do jakiegoś pojemnika i do lodówki bo tam tłuszcz jest żeby nie zjełczało. Najlepiej byłoby mielić tak na jeden raz i wrzucać do miski ale to dużo roboty. Quote
Bura Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 ania K. napisał(a):zmielone zalewam wrzątkiem? :p;) Wrzątek to chyba nienajlepszy pomysł, może źle wpływać na kwasy tłuszczowe. To nie glut najważniejszy tylko ten tłuszcz i białko z nasion. Quote
ania K. Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 w takim razie ide zrobić mojej dzięki raz jeszcze;) Quote
Lusia8193 Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 Ja kupiłam w aptece . Za jakieś 3,50 ; )) Aten@ napisał(a):a kto mi powie, gdzie można kupić ŚWIEŻE siemię ? najlepiej nasionka :) w sklepach ogrodniczych ? czy zielarskich ? Quote
Agnes Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 Lusia8193 napisał(a):Ja kupiłam w aptece . Za jakieś 3,50 ; )) proponuje poszperac na bazarach duzo taniej ja najtaniej kupowalam po 2 zl za kg o ile mnie pamiec nie myli na bazarze w Warszawie jest drozej, ale to i tak bedzie w grnicach 5 zl za kg ;) w calosci, nie mielone - choc sa i takie i takie Quote
Lusia8193 Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 to i tak nie drogo jak na taką torebkę .. Agnes napisał(a):proponuje poszperac na bazarach duzo taniej ja najtaniej kupowalam po 2 zl za kg o ile mnie pamiec nie myli na bazarze w Warszawie jest drozej, ale to i tak bedzie w grnicach 5 zl za kg ;) w calosci, nie mielone - choc sa i takie i takie Quote
Agnes Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 Lusia8193 napisał(a):to i tak nie drogo jak na taką torebkę .. taka torebka ma chyba mniej niz pol kg - drogo czy nie, po co przeplacac ;) a na bazarach duzo tego - wystarczy znalezc kogos kto ma nasiona rozne to i najczesciej ma siemie Quote
Itske Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 W centralach ogrodniczych lub sklepach z nasionami kupiłam 5 kg za jakieś śmieszne pieniądze (2-3 zł) Quote
Paulinkaa1 Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 Orientujecie się czy mozna ugotowac siemie lniane(glut) na zapas 2 dniowy, i trzymać go w lodowce? Quote
ZłoiNiedobro Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 Na dwa dni, myślę, że spokojnie możesz. Quote
wronka Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 W jakim celu stosujesz to siemię? Osłonowo / łagodząco na jelita? Jeśli tak to przygotowanie "na zapas" jest kompletnie pozbawione sensu, bo zamiast konsystencji lejącego kisielu dostaniesz beton. I jeszcze jedno - siemienia się nie gotuje, bo wskutek tego traci wartości odżywcze. Zalewa się je mocno ciepłą wodą (nie wrzątkiem) i czeka kilkanaście minut. Quote
bou Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 W jakim celu stosujesz to siemię? Osłonowo / łagodząco na jelita? Jeśli tak to przygotowanie "na zapas" jest kompletnie pozbawione sensu, bo zamiast konsystencji lejącego kisielu dostaniesz beton. I jeszcze jedno - siemienia się nie gotuje, bo wskutek tego traci wartości odżywcze. Zalewa się je mocno ciepłą wodą (nie wrzątkiem) i czeka kilkanaście minut. Otóż to.Siemienia się NIE GOTUJE.To najczęściej popełniany błąd. Quote
sada Posted December 9, 2017 Posted December 9, 2017 Hej, mogę podawać siemię lniane pieskowi z zapaleniem trzustki i podwyższonymi wynikami wątrobowymi? Siemię ma w sobie tłuszcz, ale to chyba taki dobry tłuszcz? Podawaliśmy jej ostatnio siemię jak miała anemię (przed przetoczeniem krwi), tzn. tylko te "gluty" po ugotowaniu, kiedy nie chciała nic jeść i miała kroplówki. Czy nie zaszkodzę jej tym? Ma jeszcze antybiotyk i bierze probiotyki, na wątobę Samylin, jakiś Famogast... Pomyślałam, że dobrze by było osłonowo na żołądek... Quote
bazyl_z_zabrza Posted July 16, 2018 Posted July 16, 2018 Ja wyczytałem, że można zamiast siemienia lnianego też podawać ostropest (źródło). Próbowaliście? Quote
Sonia & Fibi Posted September 24, 2018 Posted September 24, 2018 Ja przy robieniu ciastek zawsze dorzucam żel z nasion chia. :) Quote
Recommended Posts