Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiele razy spotkałam sie z przypadkami psów które z niewiadomego powou albo wyskakiwały na ulice,albo same robiły "świadome"niebezpieczne rzeczy dla nich..... Nasuneła mi sie myśl czy pies tak jak człowiek moze chcieć odebrać sobei życie??(moze jest odpowiedz w jakiejś książce?)

Posted

Nie sadze, zeby psy byly az tak swiadome, zeby popelnic samobojstwo. Bardziej prawdopodobne, ze do dziwnego zachowania sprowokowaly je jakies sygnaly niezauwazalne dla nas (np dzwiek poza zakresem slyszalnosci czlowieka)

Posted

nie sądze, aby pies chciał popełnic samobujstwo... :lol: gdy pies wchodzi na ulice.. poprstu chce przejść nie zdaje sobie z tego sprawy że może nadjechac samochód, może odskoczyć bo usłyszał hałas... przestraszył się.

Chociaż pies mojej cioci wypadł przez balkon.. miał 18 lat jak dobrze pamiętam, był chory na raka.. i strasznie gruby.. z ledwością chodził... podobno musiał się przecisnoć przez pręty.. ale jak ?! po dłuższym namyślę sądze że jednak ktoś go wyrzucił, ale nie moja ciocia... bo ona także z ledwością chodzi.. a żeby miśka udzwignąć trzeba było być bardzo sprawnym... a "koleżanek" wrednych to ona miała sporo... :evil: ale gdy byłam młodsza też myslałam że Misiu popełnił samobójstwo

Posted

Pies moich znajomych - briard, wyskoczyl kiedys z okna, w czasie burzy. Niestety nie przezyl, bo wysokosc byla dosc duza. Psiak prawdopodobnie przestraszyl sie, jednak znajomi ciagle powtarzaja ze to samobojstwo. :wink:

Posted

Psy są baaardzo inteligentne i może dlatego je tak kochamy :D ale nie do tego stopnia aby chcieć popełnić samobójstwo... :roll: Pies po prostu jest nieświadomy, nie wie jakie może mieć dla niego konsekwencje np. wbiegnięcie na ulicę czy wychylanie się przez balkon... :(

• 3 weeks later...
Posted

samobóstwo? chyba raczej nie, ale psy w sytuacjach stresowych przejawiają zachowania autodestruktywne np. anoreksja na tle nerwowym, samookaleczanie..Polecam lekturę ksiązek pana Johna Fishera

• 2 weeks later...
Posted
Psy są baaardzo inteligentne i może dlatego je tak kochamy :D ale nie do tego stopnia aby chcieć popełnić samobójstwo... :roll: Pies po prostu jest nieświadomy, nie wie jakie może mieć dla niego konsekwencje np. wbiegnięcie na ulicę czy wychylanie się przez balkon... :(

Zgadzam sie. Chociaz.. cos w tym musi byc- moja Kota jak byla mala to notorycznie chciala wbiegac pod jadace samochody.. Dopiero jak zabralam ją do siebie to ustalo....

Posted

Ale to nie dlatego chciala wbiegac, ze zycie jej sie znudzilo, tylko dlatego, ze pies kierujac sie instynktem nie traktuje auta jako zagrozenia bo auto nie jest drapieznikiem i bagatelizuje lub nie dostrzega zagrozenia plynacego ze strony jadacych samochodow.

Posted

wy macie problemy z psami a ja ze szczurem heh. skacze z 1,5 metrowej szafy na drewnianą podłogę...niewiarygodne ale prowdziwe. ma możeliwość zejścia po łóżku piętrowym ale jej jest za daleko i woli sobie skakac...to raczej nie jest próba samobójstwa a raczej lenistwo. Już sobie raz nos rozwaliła i krew jej leciała ale Doris dlaej sobie z szafy skacze :roll: