zalewska alcia Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Wiele razy spotkałam sie z przypadkami psów które z niewiadomego powou albo wyskakiwały na ulice,albo same robiły "świadome"niebezpieczne rzeczy dla nich..... Nasuneła mi sie myśl czy pies tak jak człowiek moze chcieć odebrać sobei życie??(moze jest odpowiedz w jakiejś książce?) Quote
kayla Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Nie sadze, zeby psy byly az tak swiadome, zeby popelnic samobojstwo. Bardziej prawdopodobne, ze do dziwnego zachowania sprowokowaly je jakies sygnaly niezauwazalne dla nas (np dzwiek poza zakresem slyszalnosci czlowieka) Quote
zaba14 Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 nie sądze, aby pies chciał popełnic samobujstwo... :lol: gdy pies wchodzi na ulice.. poprstu chce przejść nie zdaje sobie z tego sprawy że może nadjechac samochód, może odskoczyć bo usłyszał hałas... przestraszył się. Chociaż pies mojej cioci wypadł przez balkon.. miał 18 lat jak dobrze pamiętam, był chory na raka.. i strasznie gruby.. z ledwością chodził... podobno musiał się przecisnoć przez pręty.. ale jak ?! po dłuższym namyślę sądze że jednak ktoś go wyrzucił, ale nie moja ciocia... bo ona także z ledwością chodzi.. a żeby miśka udzwignąć trzeba było być bardzo sprawnym... a "koleżanek" wrednych to ona miała sporo... :evil: ale gdy byłam młodsza też myslałam że Misiu popełnił samobójstwo Quote
bartek_yo Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 nie sadze zeby psy popelnialy samobojstwa one maja chyba jakis instynkt przetrwania co nie :) a wypadki sie zdazaja....niestety Quote
Mami Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Pies moich znajomych - briard, wyskoczyl kiedys z okna, w czasie burzy. Niestety nie przezyl, bo wysokosc byla dosc duza. Psiak prawdopodobnie przestraszyl sie, jednak znajomi ciagle powtarzaja ze to samobojstwo. :wink: Quote
Dalmati&Maja Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Psy są baaardzo inteligentne i może dlatego je tak kochamy :D ale nie do tego stopnia aby chcieć popełnić samobójstwo... :roll: Pies po prostu jest nieświadomy, nie wie jakie może mieć dla niego konsekwencje np. wbiegnięcie na ulicę czy wychylanie się przez balkon... :( Quote
ajka Posted April 10, 2004 Posted April 10, 2004 samobóstwo? chyba raczej nie, ale psy w sytuacjach stresowych przejawiają zachowania autodestruktywne np. anoreksja na tle nerwowym, samookaleczanie..Polecam lekturę ksiązek pana Johna Fishera Quote
zalewska alcia Posted April 10, 2004 Author Posted April 10, 2004 Myslę ze ludzie do końca nie znają swojej psychiki a co tu mówić o pasch..To juz na zawsze zodtanie zagadką. :roll: Quote
blackpanthera Posted April 20, 2004 Posted April 20, 2004 raczej nie sa to samobujstwa. Zwykle je cos przestraszy, zobacze cos na podworku i chca tam szybko sie znlezc. Pies czesto nie potrafi do konca ocenic danej sytuacji. Quote
Matisse Posted April 20, 2004 Posted April 20, 2004 Samobojstwo? Pies?? :o Najpierw musialby myslec abstrakcyjnie, a tak nie robi, psy zyja wg znacznie prostszych schematow. Quote
Marcino1978 Posted April 22, 2004 Posted April 22, 2004 mi też się wydaje że jeśli pies jest zdrowy psychicznie nie jest możliwe aby chciał odebrać sobei życie - mają instynkt i chcą przeżyć za wszelką cenę Quote
wix Posted April 24, 2004 Posted April 24, 2004 Psy są baaardzo inteligentne i może dlatego je tak kochamy :D ale nie do tego stopnia aby chcieć popełnić samobójstwo... :roll: Pies po prostu jest nieświadomy, nie wie jakie może mieć dla niego konsekwencje np. wbiegnięcie na ulicę czy wychylanie się przez balkon... :( Zgadzam sie. Chociaz.. cos w tym musi byc- moja Kota jak byla mala to notorycznie chciala wbiegac pod jadace samochody.. Dopiero jak zabralam ją do siebie to ustalo.... Quote
Matisse Posted April 25, 2004 Posted April 25, 2004 Ale to nie dlatego chciala wbiegac, ze zycie jej sie znudzilo, tylko dlatego, ze pies kierujac sie instynktem nie traktuje auta jako zagrozenia bo auto nie jest drapieznikiem i bagatelizuje lub nie dostrzega zagrozenia plynacego ze strony jadacych samochodow. Quote
wix Posted April 26, 2004 Posted April 26, 2004 Oczywiście, zgadzam się Matisse, ale- czemu RZUCAŁA się pod samochody? :o Quote
ganjunia Posted May 2, 2004 Posted May 2, 2004 wy macie problemy z psami a ja ze szczurem heh. skacze z 1,5 metrowej szafy na drewnianą podłogę...niewiarygodne ale prowdziwe. ma możeliwość zejścia po łóżku piętrowym ale jej jest za daleko i woli sobie skakac...to raczej nie jest próba samobójstwa a raczej lenistwo. Już sobie raz nos rozwaliła i krew jej leciała ale Doris dlaej sobie z szafy skacze :roll: Quote
Recommended Posts